Posavski gonic – en duktig vildsvinshund från Kroatien

Posavski gonic är en gammal stövarras från Kroatien som främst används vid jakt på vildsvin, hare och räv. Det är en starkt byggd hund som är cirka 46-58 cm hög. Hundarna är röda med vita tecken. Rasen beskrivs som vänlig, livlig och väldigt fäst vid sin ägare.

Fakta om posavski gonic

Mankhöjd hanar:50-56 cm
Mankhöjd tikar:47-53 cm
Vikt:ca 16-20 kg
Rasklubb:Svenska Posavski Gonic Klubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Posavski gonic är en gammal hundras från Kroatien. Man vet inte exakt hur rasen uppstod. Rasen är dock uppkallad efter den tätbevuxna skogsregionen Posavina (Savadalen) som ligger sydväst om Zagreb i Kroatien. Där var den högt värderad. Det är en av flera stövarraser från Balkanhalvön som tidigare gick under namnet balkanstövare. Rasen har även kallats för boskini och sawebracken.

Man har hittat väggmålningar på rasen från 1474 i ett kapell i Beram på halvön Istrien. Första gången rasen har beskrivits i skrift är 1719 av biskopen i staden Dakovo. De har även omskrivits av veterinären Franjo Bertic 1859.

1924 såg man för första gången ras på hundutställningar. Fem år senare kom de första registreringarna i den kroatiska avelsboken. Rasen är internationellt erkänd sedan 1955 och rasstandarden med det nuvarande namnet kom 1969. I Sverige är rasen ganska ovanlig. I slutet av 2021 fanns det endast 119 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Posavski gonic

Användningsområde och mentalitet

En posavski gonic är en hund som främst är känd som en duktig vildsvinshund. Den lämpar sig också väl för jakt på hare och räv. Man använder inte den som jakthund på annat klövvilt som till exempel rådjur och älg. Den kan också vara en duktig eftersökshund. De har ett mer drivande jaktsätt än andra vildsvinshundar och skäller även på döda vildsvin. Hundarna har ett klart och melodiskt skall vid jakt. De är spårnoga och älskar att jaga.

Rasen är ett måttfullt livligt temperament. De är vänliga, uppmärksamma och läraktiga. Hundarna är lätthanterliga och ska inte vara nervösa eller aggressiva. De är väldigt trogna sin ägare.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns så få individer i Sverige går det inte att säga något om hälsotillståndet i rasen. Den förväntade livslängden för rasen är cirka 10-12 år.

Pälsen hos en posavski gonic är hård, tät, tjock och ligger tätt mot kroppen. Den är cirka 2-3 cm lång. Pälsen är längre på exempelvis baksidan av benen, buken och undersidan av svansen. Pälsen är mycket lättskött.

Vanliga frågor om posavski gonic

Hur är en posavski gonic?

En posavski gonic är livlig, vänlig, läraktig och trogen sin ägare. De är duktiga vildsvinshundar som också passar som eftersökshundar.

Vad kostar en posavski gonic?

En posavski gonic kostar omkring 15 000 kronor.

Liknande artiklar