Kraski ovcar – den järngrå, ovanliga hundrasen från Slovenien

Kraski ovcar är en ovanlig hundras i Sverige. I slutet av 2021 fanns det enligt Jordbruksverket endast fyra (!) registrerade individer i vårt land. Det är med andra ord inte så konstigt om du varken har sett eller hört om denna ras. Det är en mellanstor ras där hanarna är drygt 60 cm och tikarna strax under. De har en vacker järngrå färg som är lite mörkare på rygg och i ansiktet.

Detta är en gammal hundras som använts som vakt- och herdehund i sitt hemland Slovenien. Ett alternativt namn som används för rasen är karstherdehund.

Fakta om kraski ovcar (karstherdehund)

Mankhöjd hanar:57-63 cm
Mankhöjd tikar:54-60 cm
Vikt hanar:30-42 kg
Vikt tikar:25-37 kg
Rasklubb:
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
Närbild på en kraski ovcar

Historia

Rasens ursprungsland är som vi redan nämnt Slovenien. Där har den funnits i flera århundraden. Hundar av denna typ omnämns i skrift redan 1689.

Den svenska översättningen av namnet är herdehund från Karstbergen (karstherdehund). Det första rasnamnet (karst) är uppkallat efter Karstmassivet som ligger på gränsen till den italienska gränsen. Man tror att hundarna följde med de illyriska folken på sina vandringar genom Istrien och den dalmatiska halvön till just Karstområdet. Namnet ändrades därför 1939 till illyrian shepherd dog, eller illyrisk herdehund på svenska. FCI godkände rasen redan vid denna tid.

Rasstandarden kompletterades sedan varpå den erkändes på nytt av FCI 1948. Vid denna tid räknades kraski ovcar och sarplaninac (herdehunden från Sarplaninabergen) som samma ras. De fick sedan sina separata namn 16 mars 1968. Idag är de helt fristående från varandra.

Det sägs att det finns väldigt få exemplar av rasen. Siffror som endast 800 individer, främst i Slovenien, förekommer men är obekräftade. Man startade ett uppfödningsprogram 2006 och fyra år senare infördes nya regler för att bland annat öka antalet hundar och bevara rasens genetiska variation. I Sverige är antalet hundar av denna ras mycket få.

Användningsområde och mentalitet

Kraski ovcar är en vakthund och herdehund men används också allt mer som skyddshund. Den kan även vara en sällskapshund. Rasen har en stark vaktinstinkt och är misstänksam mot främlingar. Detta gör att hundägaren har ett särskilt ansvar för att hunden ska fungera i ett modernt samhälle. Om man funderar på att köpa en kraski ovcar bör man till exempel skaffa kunskap om de mentala egenskaperna hos föräldradjuren.

En kraski ovcar är en tillgiven ras som är trogen sin ägare. Den är väldigt självständig men en trevlig och lydig följeslagare. Hunden har måttlig skärpa, vaksam och modig utan att vara bitsk. Temperamentet är lagom livligt.

En valp av rasen karstherdehund som sitter på ett fält

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i rasen är så få är det svårt att säga något om hälsotillståndet i rasen i Sverige. Medellivslängden är cirka 11-12 år.

Pälsen är lång och dubbel med riklig underull. Den behöver en regelbunden genomborstning.

Vanliga frågor om kraski ovcar

Hur är en kraski ovcar?

En kraski ovcar är en tillgiven, mycket självständig, vaksam och modig hund.

Liknande artiklar