Akita – en fin och lojal hundras som förkroppsligas av Hachikō

Akita är en stor och ståtlig hund med en anrik historia. Denna japanska hundras är lojal och väldigt modig. Dessa hundar har en stark vilja och är generellt sett tysta men skäller när de tycker att det behövs. Akitan är förvisso en ras som är väldigt trevlig och tillgiven sin familj. Rasen lämpar sig dock bäst hos en erfaren ägare som bor i ett hem utan barn och andra hundar. Detta är inte bara en uppskattad sällskapshund utan även en utmärkt vakthund.

Värt att notera är att den japanska akitan skiljer sig åt från sin kusin, den ”amerikanska” akitan. Till exempel har den japanska rasen ett begränsat antal färger som är godkända enligt rasstandarden. Den närbesläktade rasen är istället tillåten i betydligt fler färger. American akita har dessutom kvar fler av de egenskaper som rasen har fått genom att korsas med andra raser. Dessa hundar är också större och tyngre än akita inu samt har ofta en mörk mask i ansiktet.

Fakta om akita

Mankhöjd hanar:64-70 cm
Mankhöjd tikar:58-64 cm
Vikt hanar:32-39 kg
Vikt tikar:23-29 kg
Rasklubb:Akita Inu Sällskapet
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Akita är en japansk hundras som har döpts efter den region som den kommer från. Rasen avlades fram för att vara vakthund och även en allround jakthund. Dess historia i trakterna kring bergen i norra Japan kan spåras tillbaka flera hundra år. Traditionellt sett har rasen representerat hälsa och välgång för japanerna.

I samband med andra världskriget beordrade den japanska regeringen att alla hundar av denna ras skulle dödas. Vissa räddades dock genom att släppas lösa i bergen. Andra korsades med tyska shäferhundar och deras blodslinjer fördes på så sätt vidare. Efter kriget försökte man att etablera rasen på nytt i Japan. Detta gjordes genom en noggrann avel på de överlevande hundarna och man försökte även motverka effekten av korsningarna med andra hundraser.

Hundar av rasen akita fördes till andra världsdelar under kriget. Den första akitan att ta sig över till USA gjorde detta under 1937. Det var den amerikanska författaren Helen Kelen som såg till att föra rasen till Nordamerika. Hon hade fattat tycke för dessa hundar under en resa i Japan. Efter andra världskriget togs fler hundar över till USA av personer som hade tjänstgjort i den amerikanska militären.

En akita som har blivit väldigt känd över är Hachikō. Denna hund har fått förkroppsliga akitans enorma lojalitet. Han föddes 1923 och ägdes av en professor från Tokyo. Varje dag följde han med sin ägare till tåget på morgonen och mötte även upp professorn när denne återvände på eftermiddagen. Ägaren dog dock på sitt jobb men Hachikō fortsatte trots detta att promenera till och från tågstationen varje dag i nio års tid.

Akita

Om akita som första hund

Akitan är en väldigt smart hundras som också kan vara envis och ha en stark egen vilja. Därför är det utmanande men också väldigt viktigt att träna dessa hundar. Det är även viktigt att en akita socialiseras i tidig ålder. Den har en utpräglad jaktinstinkt, är ofta reserverad mot främlingar och kommer inte alltid bra överens med andra hundar. De har också visat sig vara mer benägna att vara aggressiva mot hundar av samma kön.

Därför lämpar sig inte en akita som första hund för en oerfaren hundägare. De gör sig också bäst som ensamhundar i ett hushåll.

Genom att träna och socialisera din akita ordentligt kan du lyfta fram dess bättre egenskaper. Rasen har också en ganska hög energi nivå. Därför är det viktigt att hunden får mycket motion. Om din hund lämnas ensam hemma alltför länge och ofta riskerar den att bli destruktiv.

Om akita som familjehund

En hund av denna ras kan onekligen vara en värdefull familjemedlem och sällskapshund. Det bör dock understrykas att en akita som familjehund gör sig bäst i en familj utan andra hundar och barn. Hunden kan funka tillsammans med barn om den socialiserar mycket och kan då vara skyddande gentemot barnen. Den generella rekommendationen är dock att akitan inte bör bo i ett hushåll med mindre barn. Dessutom bör du hålla ett öga på hunden om den umgås med barnen.

Jämförelser med andra hundraser

Det finns vissa hundraser som har ett liknande utseende som akitan. Nedan berör vi likheterna och skillnaderna mellan dessa olika raser!

Akita eller shiba?

Den största skillnaden mellan dessa bägge hundraser är storleken. En shiba är betydligt mindre än en akita. Därför behöver också akitan mer utrymme än vad shiban kräver. I övrigt har de ett ganska liknande utseende. Bägge dessa hundar har ett lite rävliknande utseende.

Akita eller american akita?

Det finns en viss skillnad i storlek även mellan akita och american akita. Den japanska rasen är mindre än den amerikanska och har ett mer rävliknande huvud. Den amerikanska akitan ser mer muskulös ut än vad den japanska gör.

Vanliga frågor om akita

Är akita allergivänlig?

Nej, akita är inte en allergivänlig hundras. De kan förvisso fälla lite mindre än vissa andra spetshundar. Men de fäller trots allt sin underull två gånger om året och kan därmed besvära pälsdjursallergiker.

Hur är rasen akita?

Akita är en spetshund och delar många egenskaper med de andra spetsarna. Rasen är särskilt känd för att vara väldigt lojal gentemot sina ägare. De kan ha svårt för barn och andra hundar.

Är akita farliga hundar?

Akitan är egentligen inte en farligare hund än vad andra hundar är. De kan dock vara reserverade mot främlingar och även ha lite svårare för andra hundar och barn.

Är akita en bra familjehund?

Akita kan vara en bra familjehund om den får bo i en familj utan mindre barn. Med mindre barn i hushållet är det än viktigare att hunden socialiseras flitigt.

Hur många akita finns det i Sverige?

Enligt Jordbruksverkets statistik fanns det 447 akita i Sverige år 2020.

Vad kräver en akita i form av motion och aktivering?

En akita behöver motioneras och aktiveras en hel del. Precis som alla andra hundraser kräver den dagliga promenader samt annan fysisk och mental aktivering.

Vilken grupp tillhör akita?

Akita tillhör rasgrupp 5 tillsammans med övriga spetsar och hundraser av urhundstyp.

Vad kostar en akita?

En akita kostar cirka 18 000 kronor. Detta enligt en sammanställning som vi själva har gjort.

Liknande artiklar