Maremmano abruzzese – den gamla vita italienska herdehunden

Maremmano abruzzese är en storvuxen och vit vaktande herdehund och boskapsvaktare. Det är en gammal hundras från Italien där den än idag används inom fårskötseln. De är bestämda, starka och arbetar självständigt. De är trofasta mot sin ägare och familj men godtar inte någon främmande person. Detta är en generellt frisk ras, uthållig och vistas oftast utomhus året om.

Fakta om maremmano abruzzese

Mankhöjd hanar:67-73,5 cm
Mankhöjd tikar:62-70 kg
Vikt hanar:40-52 kg
Vikt tikar:35-45 kg
Rasklubb:Maremmano Abruzzese Sällskapet
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Maremmano abruzzese är en väldigt gammal hundras från Italien. Den romerska författaren och vetenskapsmannen Marcus Terentius Varro (116-27 f.Kr.) beskrev i en av sina böcker en hundras. Denna hundras tror man skulle kunna vara föregångare till dagens maremmano abruzzese. Man har även hittat en bild från 1200-talet i Santa Maria-kyrkan i Florens som skildrar hundrasen. Rasen kallas ibland för maremma.

Hundarna härstammar från de herdehundar som fanns i regionen Abruzzo och de herdehundar som fanns i Maremmaområdet i Toscana och Lazio. Eftersom fåren förflyttades mellan olika regioner under säsongerna började en naturlig korsningen mellan de olika regionernas herdehundar att ske. Detta skedde i synnerhet efter 1860-talet.

1827 visades hundar av denna typ upp på London Zoo, dock under namnet italiensk varghund. På 1930-talet erkände den italienska kennelklubben två separata raser: pastore maremmano från Toscana och pastore abruzzese från Abruzzo. 1953 slogs dock raserna samman under det nuvarande namnet. Rasen är erkänd av den internationella hundorganisationen FCI. Den är ovanlig i Sverige – det fanns i slutet av 2021 endast 180 registrerade individer i landet.

Två hundar av rasen maremmano abruzzese som ligger bredvid varandra på ett fält

Användningsområde och mentalitet

Den huvudsakliga funktionen hos maremmano abruzzese är att vakta och skydda boskap och egendom. Än idag används de i Abruzzo som herdehundar inom fårskötseln. Även i Sverige kan man hitta dessa hundar som beskyddare till får.

Hundarna är modiga och det sägs att att de kan till exempel hålla varg och björn på avstånd. Hundarna är arbetsvilliga, skarpsynta och målmedvetna i sina arbetsuppgifter. De är tillgivna och trofasta samt har starka band till sin ägare och familj. Däremot har de en viss skärpa mot främlingar, som de både varnar och vaktar mot. Om man introducerar nya personer bör det ske i lugn takt och hunden kommer då att acceptera dessa allteftersom.

Rasens egenskaper är egensinnighet, stolthet och uthållighet. På grund av den starka vaktinstinkten är det väldigt viktigt med en tidig socialisering. Man behöver vara medveten om att man måste lägga ner mycket tid på just socialisering och uppfostran för att hunden ska blir en välanpassad vuxen individ i ett modernt samhälle. Om man gör detta så kan hunden vara en trevlig familjehund.

Som alla hundar behöver också en maremmano abruzzese både tillräcklig fysisk och mental aktivering för att må bra. Det är också en både stor och stark hund. Det kan därför vara en god idé att man som ägare har både erfarenhet och kunskap om hundar innan man skaffar en hund av denna ras.

Hälsa och pälsvård

Det förekommer inga rastypiska sjukdomar inom rasen. Viss förekomst av höftledsdysplasi (HD) och ögonsjukdomar finns. Medellivslängden är cirka 10-13 år.

Hundarnas päls är både mycket riklig, lång och grov. Underullen är riklig under vintern och fälls 1-2 gånger om året. Rasen är generellt alltid utomhus vilket kräver att pälsen är både tjock och vädertålig. Man behöver borsta pälsen med en kraftig borste en gång i veckan för att hålla den i ett bra skick. Vid borstning är pälsen nästan självrengörande. Även om pälsen är väldigt lerig så blir den snabbt och enkelt vit igen.

Närbild på en maremmano abruzzese

Maremmano abruzzese eller pyrenéerhund?

Vid första anblicken är en maremmano abruzzese och en pyrenéerhund väldigt lika varandra. De är båda storvuxna raser. Pyrenéerhunden är dock aningen större, både vad gäller vikt och mankhöjd. Båda raserna har liknande benstomme och är vita till färgen även om pyrenéerhunden kan ha vissa tecken i andra färger.

Bägge raserna har en gammal historia och är herdehundar. De båda raserna används för att vakta boskap och har därför stark vaktinstinkt. De är båda självständiga raser som också har liknande päls.

Vanliga frågor om maremmano abruzzese

Hur är en maremmano abruzzese?

En maremmano abruzzese är modig, uthållig och stolt. Den har en stark vaktinstinkt. Den är tillgiven sin ägare men misstänksam gentemot främmande människor.

Liknande artiklar