Basenji – en elegant hund som inte kan skälla men gärna joddlar

Basenji är en av de allra mest unika och speciella hundraserna. Denna lilla och eleganta hund kan till exempel inte skälla. Den saknar faktiskt helt förmågan till skall. Istället ger den ifrån sig ett läte som ofta beskrivs som ett slags joddlande.

Trots att dessa hundar är relativt små är de fortfarande muskulösa men samtidigt slanka och rörliga. De är också intelligenta och nyfikna av sig. Hundarna kan också vara svåra att träna då de ogärna svarar på hundkommandon. På grund av dessa egenskaper anser många att basenjin är en lite kattliknande hundras.

Fakta om basenji

Mankhöjd:40-43 cm
Vikt:9,5-11 kg
Rasklubb:Svenska Basenjisällskapet
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Grottmålningar i Libyen från 6000-talet f.Kr. föreställer urhundar som liknar basenjin. Dessutom var denna hundras känd redan i det forntida Egypten. Hundar som på alla möjliga sätt liknar basenjin finns huggna i sten i faraonernas gravkammare. Dessa reliker är så pass gamla att de kommer från början av 3000-talet f.Kr. De hundar som där har avbildats har böjd svans och spetsiga öron. Dessutom tycks de bära de typiska jaktklockor som användes på dessa hundar.

Anledningen till att klockor användes var för att basenji är en hundras utan skall. Då hundarna inte skäller använde man klockor för att hålla reda på hundarna i samband med jakt. Detta är för övrigt någonting som fortfarande görs i Afrikas centrala delar.

Orsaken till att hundrasen basenji lyckades överleva i tusentals år är dess skicklighet som jakthund. Dessa hundar var nämligen formidabla jakthundar och hjälpte sina ägare att fylla lagren med mat.

Detta är en av de hundraser som kommer från Afrika, närmare bestämt Kongo-Kinshasa. Namnet på denna ras är faktiskt kongolesiska för ”byhund”.

Under 1900-talets början och mitt fördes dessa hundar till Europa samt till USA. Där utvecklades rasen än mer och förfinades. Än idag är detta en skicklig jakthund som också är tillgiven och lojal.

Ett sätt på vilket basenjin skiljer sig åt från andra hundraser har att göra med löpet. Tikarna löper nämligen bara en gång om året. Annars löper tikar normalt sett två gånger om året, även om det förstås kan variera.

Forskare har analyserat basenjins DNA och kommit fram till att detta är en hundras som härstammar från vargen men ändå är genetisk olik sin förfader.

Närbild på en basenji

Basenjin är en bra familjehund med vissa förbehåll

En basenji är aktiv, alert, lojal och tillgiven. Den ställer krav på regelbunden motion, mycket uppmärksamhet och träning i grundläggande vardagslydnad. Värt att notera dock är att dessa hundar ofta har en oberoende personlighet och ibland kan vara lite rebelliska. Därför kanske de inte nödvändigtvis lyder varje litet kommando.

En hund av denna ras jagar gärna allt som rör sig. Det kan därför vara det svårt att låta hunden springa lös i trädgården. De har nämligen en oerhörd förmåga att kunna klättra över staket (nästan oavsett höjden på staketet) och rymma. Hunden kommer också varna för alla förbipasserande människor och djur, dock inte genom att skälla utan genom att joddla.

Rasen är känd för att gärna tugga på allt de kommer över. De är väldigt nyfikna och testar gärna okända föremål genom att tugga på dem. Det är också viktigt att socialisera dessa hundar ordentligt. Detta gäller i synnerhet om de ska umgås med barn eller andra husdjur (särskilt mindre sådana). De brukar dock komma bättre överens med större hundar. Men katter och hundar jagar de gärna och anser i regel att dessa inte tillhör familjen.

En basenji är generellt sett reserverad och misstänksam mot främlingar. De kan dock bli mer öppna mot återkommande besökare. Detta är trots allt en bra familjehund som passar bäst i familjer med lite äldre barn som är hundvana. Små barn har nämligen ibland svårt att veta riktigt hur de ska interagera med en hund på rätt sätt.

Så tar du hand om din basenji

Basenjin är en av de friskaste hundraserna som finns. Hundens päls är dessutom kort och len. Därför kräver inte pälsen någon omfattande pälsvård. Faktum är att denna ras i stor utsträckning klarar av att hålla sig själv ren och fin. Även i detta hänseende påminner dessa hundar mer om katter än om andra hundraser.

Hundens klor behöver klippas varje eller varannan vecka. Detta för att förhindra att klorna bryts av och orsakar besvär. Det kan också vara en god idé att borsta tänderna på din hund rutinmässigt. Detta för att upprätthålla en god munhälsa.

Vissa anser att basenji är en allergivänlig hundras. Detta kan med andra ord vara en ras som vissa pälsdjursallergiker tål bättre än andra raser. Med det sagt finns det ingen hundras som är helt och hållet hypoallergen. Det finns därför inga som helst garantier för att du tål dessa hundar om du är allergisk mot pälsdjur.

Två hundar av rasen basenji som står på gräset

Jämförelser med andra hundraser

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om denna unika hundras. Men hur står den sig då i jämförelse med andra raser? Nedan jämför vi basenjin med några andra mindre hundraser!

Basenji eller shiba?

Såväl basenjin som shiban har en säregen och oberoende personlighet. Bägge raser har en stark egen vilja och ett stort mått av självförtroende. De har ofta sina egna tankar och idéer om saker och ting. Detta kan vara krävande för en förstagångsägare, och basenjin är dessutom uppmärksamhetstörstande.

Både basenji och shiba är hundraser som ofta är misstänksamt inställda gentemot främlingar. De är dock tillgivna sin familj. Båda raserna älskar också att jaga ekorrar, harar och andra vilda djur. Därför är det viktigt att du som ägare är uppmärksam på vilt när ni går era dagliga promenader tillsammans.

Basenji eller jack russell terrier?

Basenji och jack russell terrier är två mindre hundar som inte gräver särskilt mycket pälsvård. De är relativt lika varandra i storleken men basenjin är lite högre och tyngre. Jack russell är en av de 20 mest populära hundraserna i Sverige medan basenjin inte kvalar in på denna lista.

Basenji eller dvärgschnauzer?

Även basenjin och dvärgschnauzern har en liknande storlek. Basenjin är dock lite högre och tyngre än vad schnauzern är. En dvärgschnauzer kräver dock betydligt mer i form av pälsvård än vad en basenji gör.

Vanliga frågor om basenji

Är basenji en bra familjehund?

Ja, en basenji är en väldigt trevlig familjehund. Rasen kan dock vara misstänksam mot främlingar. Dessutom har dessa hundar en tendens att kunna nafsa mot små barn som upplevs utgöra ett hot. Därför lämpar de sig bäst för familjer med äldre barn.

Hur låter en basenji?

En basenji skäller inte men ger gärna ifrån sig ljud. Det unika ljudet kan närmast beskriva som ett joddlande. Ibland kan detta speciella läte misstolkas som en morrning.

Liknande artiklar