Magyar agar – den korthåriga vinthunden från Ungern

Magyar agar är en ungersk hundras som har en gammal historia. Det är ursprungligen en jakthund som följde med jägarna under milslånga färder varje dag. Det är en nästan outtröttlig ras som givetvis också passar på lure coursing- och kapplöpningsbanorna utifrån sin snabbhet.

Hundarna är eleganta och ska utstråla styrka. Rasen har många goda egenskaper såsom att de är uppmärksamma, balanserade och vill gärna skydda sin familj och hem. De måste få springa lösa för att må bra, åtminstone flera gånger i veckan. Detta måste också ske inhägnat eftersom en magyar agar har en jaktlust.

Fakta om magyar agar

Mankhöjd hanar:65-70 cm
Mankhöjd tikar:62-67 cm
Vikt:22-31 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Magyar agar är en hundras som kommer från Ungern. Man tror att föregångare till dagens hundar följde med magyarerna under deras invandring från de eurasiska slätterna till dagens Ungern och Rumänien på 800-900-talet. Hundarna bestod under denna period av flera olika orientaliska raser. Ungerska vinthundar ska ha omnämnts av Árpád, som var ungrarnas förste ledare, redan i slutet av 850-talet.

Rasen är ursprungligen en jakthund. Det var en populär sådan, främst hos den ungerska adeln. Under 1800- och 1900-talet ökade intresset för hundkapplöpning vilket gjorde att man korsade in andra snabbare vinthundar såsom greyhound.

Magyar agar är en ras som inte är särskild känd utanför Ungern och Rumänien. Den erkändes internationellt av FCI 1966. I slutet av 2021 fanns det i Sverige 20 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Magyar agar som ligger ner i gräset

Användningsområde och mentalitet

Rasen är ursprungligen en jakthund. Den jagar med synen men har också ett bra väderkorn. Den användes bland annat för att hämta byten som jägarna skjutit från hästryggen på de öppna slätterna i hemlandet. Bytena var främst hare och rådjur.

Magyar agar följde ofta med jägarna på milslånga jakter under en dag. Hundens kroppsbyggnad med en bröstkorg som kraftfulla lungor och hjärta hjälper till att komma upp i höga hastigheter. De är alltså både snabb och uthålliga, nästintill outtröttliga. Detta gör att rasen också är väldigt skicklig på lure coursing- och kapplöpningsbanorna. Det är en långdistanssprinter och är extra duktig när det kommer till längre distanser. Vissa hundar överträffar till och med världens snabbaste hundras, greyhound, på vissa distanser.

En magyar agar behöver få springa och vara nära sin familj

En magyar agar har ett stort behov av att få springa. Den behöver som alla hundar promenader i koppel men behöver också få springa utan kopplet. Detta bör dock ske på ett inhägnat område då rasen också är en jakthund och har därför en jaktlust. Hunden vill gärna ha sällskap på området med andra hundar som ungefär är lika snabba som den. Helst vill den springa utan koppel varje dag. Ett minimum är dock flera gånger i veckan.

Rasen är dock även en trogen vakthund och en trevlig sällskapshund. Den är vaksam och har en vilja att skydda sin familj, hem och egendom. Mot sin familj är den social, trogen och lojal. Den är i övrigt något tillbakadragen men ska inte vara skygg. Om familjen har godkänt personen så brukar den vara social även gentemot denna person.

De vill gärna ha mycket kontakt med sina människor och tycker oftast om att kela. Hundarna är också balanserade, uppmärksamma och robusta. De är sociala vilket gör det enkelt att hålla dem i en flock. De är intelligenta och är lättlärda men kommer inte alltid att göra precis som sin ägare vill. Rasen tycker oftast om vatten.

Fyra magyar agar som springer på en hundkapplöpningsbana

Hälsa och pälsvård

Det finns inga kända hälsoproblem i rasen. Livslängden är cirka 12-14 år.

Pälsen hos magyar agar är kort, grov, slät och tät. Det kan komma en tät underull under vintertid. Det är en lättskött päls och kräver endast normal och regelbunden skötsel.

Magyar agar eller greyhound?

Eftersom båda raserna är vinthundar så påminner de en hel del om varandra. Greyhounden har dock delats upp i två olika varianter. De har båda en gammal historia och ett liknande utseende. Särskilt standardvarianten hos greyhound och magyar agar är liknande vad gäller höjd. De använts både som jakthund och passar bra på lure coursing- och kapplöpningsbanorna.

Båda raserna anses vara friska och sunda raser även om greyhounden har några fler problem och sjukdom än magyar agar. Båda raserna är trogna sin ägare.

Närbild på en magyar agar

Vanliga frågor om magyar agar

Hur är en magyar agar?

En magyar agar är balanserad, intelligent, uppmärksam och trofast. Den kan vara tillbakadragen men är inte skygg. Den vaktar sin familj och egendom och är väldigt social mot sin familj. Den måste få springa ofta och utan koppel.

Liknande artiklar