Kvinna som Àgnar sig Ät att springa med sin hund pÄ en landsvÀg

Springa med hund – LöptrĂ€na med hunden

Det finns mÄnga fysiska aktiviteter som mÀnniskor och hundar kan njuta av tillsammans. Att springa med hund Àr ett populÀrt val bland hundÀgande löpare. För att du ska fÄ ut sÄ mycket som möjligt av löpturen bör du dock tÀnka pÄ vissa saker. HÀr gÄr vi dÀrför igenom hur du gör för att löptrÀna din hund pÄ bÀsta möjliga sÀtt!

Att springa tillsammans med hunden Ă€r nĂ€mligen gynnsamt för sĂ„vĂ€l dig sjĂ€lv som för din hund. Detta pĂ„ flera sĂ€tt – sĂ„vĂ€l fysiskt som mentalt. Hundar har som bekant ett behov av motion som varierar beroende pĂ„ hundras och andra faktorer. Genom att motionera din hund tillrĂ€ckligt mycket förebygger du inte bara övervikt utan Ă€ven understimulans och problembeteenden. Även hunden ifrĂ„ga kommer att njuta av de spĂ€nnande omgivningarna med alla synintryck och dofter lĂ€ngs löprundan.

Men som med allt annat Àr det viktigt att du börjar i rÀtt Ànde. DÀrför gÄr vi hÀr igenom steg för steg hur du bör löptrÀna tillsammans med din hund!

1. Kontrollera att din hund Àr redo att börja springa

Det första steget i löptrÀningen Àr att sÀkerstÀlla att din hund Àr en lÀmplig kandidat. Det Àr nÀmligen inte alla hundar som Àr lÀmpade för att följa med pÄ löprundan. Vi har skrivit en artikel om lÀmpliga hundraser för löpning. Kika gÀrna i den listan för att fÄ tips pÄ bra fyrbenta löparkompisar om du inte redan har en hund dÀrhemma!

Vissa hundraser gör sig bra pÄ sÄvÀl lÀngre som kortare distanser. Andra Àr istÀllet mer av lÄngdistanslöpare Àn nÄgot annat, medan andra jyckar hellre nöjer sig med korta strÀckor. Somliga hundar bör kanske helst inte springa överhuvudtaget. DÀrför Àr det viktigt att du anpassar löpningen efter din hunds ras. Men Àven andra faktorer Àr viktiga att ta i beaktande, sÄsom hundens Älder och hÀlsostatus.

För du vill ju springa med en hund som Ă€r frisk och i gott skick! DĂ„ Ă€r löpningen ett utmĂ€rkt sĂ€tt att lĂ„ta hunden göra av med lite överskottsenergi. Men om du har en valp bör du vĂ€nta ett tag med löpningen. Detta för att lĂ„ta hundens skelett vĂ€xa fĂ€rdigt innan ni börjar springa tillsammans. Även hĂ€lsostatusen Ă€r viktig dĂ„ löpning kan vara skadligt för hundar med dĂ„liga leder. DĂ€rför kan det vara vĂ€rt att dubbelkolla med veterinĂ€ren att din hund har grönt ljus för löptrĂ€ning!

2. Försök inte sÀtta personbÀsta

Det Àr förmodligen en bra idé att springa ensam om du Àr ute efter att sÀtta personliga rekordtider i löpspÄret. Om detta Àr syftet med din löptrÀning kan du vilja lÀmna hunden hemma och ge dig ut sjÀlv. För du behöver ju trots allt stanna och plocka upp efter din hund. Dessutom vill hundar gÀrna stanna till och lukta pÄ saker nÀr ni Àr ute och springer. Detta kan vara frustrerande om du kÀnner dig jÀktad. SÄ se istÀllet de gÄnger som du springer med hunden som en rolig hobbyaktivitet mer Àn nÄgot annat!

Tre kvinnor med en hund som Àgnar sig Ät lugn löpning i snö

3. Börja försiktigt nÀr du ska springa med hund

NÀr du just ska börja springa med din hund bör du inte genast ge dig ut pÄ en halvmara. Det Àr troligtvis inte ens lÀmpligt att börja med en löprunda pÄ 5 km. Detta Àr ju trots allt inget som du skulle göra med en mÀnsklig kompis som aldrig tidigare har sprungit. DÀrför bör du inte heller utsÀtta din hund för denna behandling!

Precis som oss mÀnniskor behöver hundar trÀna upp sin förmÄga att springa lÀngre strÀckor. DÀrför bör du börja med att springa 1-1,5 km med hunden i lite saktare mak. DÀrefter kan ni jobba er uppÄt mot lite lÀngre distanser om hunden svarar vÀl pÄ löptrÀningen. Om du vÀljer att springa nÀra hemmet kanske du kan ta med hunden pÄ det första varvet och sedan fortsÀtta löpturen ensam, om du vill springa lÀngre. Eller sÄ kan du istÀllet ta med hunden ut pÄ det sista varvet för dagen.

4. Spring inte med hunden innan den kan gÄ fint

Har du tÀnkt springa nÄgonstans dÀr hunden behöver vara kopplad? I sÄdana fall bör du sÀkerstÀlla att hunden kan gÄ fint i koppel innan ni börjar springa tillsammans. Om din hund inte redan besitter denna förmÄga bör du dÀrför börja med att koppeltrÀna hunden. För du behöver kunna kontrollera din hund i löpspÄret om ni delar vÀgen eller stigen med andra mÀnniskor och hundar.

5. Utrusta dig med rÀtt produkter för en trevlig löptur

NÀr det kommer till utrustning finns det flera olika hundtillbehör som du och din hund kan bÀra. Det viktiga Àr att du funderar över vad du kÀnner dig mest bekvÀm med. Samtidigt bör du försÀkra dig om att utrustningen inte begrÀnsar din eller din hunds förmÄga att röra er fritt nÀr ni springer. Till exempel bör inte ett halsband sitta Ät för mycket runt halsen. Och vissa selar kan begrÀnsa hundens skuldror frÄn att röra sig pÄ ett optimalt sÀtt.

Generellt sett kan dock dessa hundtillbehör vara bra att övervÀga nÀr du ska springa med hund:

  • hundkoppel eller spĂ„rlina
  • hundsele (eventuellt en dragsele) eller hundhalsband att fĂ€sta kopplet eller linan i
  • midjebĂ€lte (för dig som hundförare) för att fĂ„ hĂ€nderna fria
  • reflexvĂ€st om det Ă€r mörkt ute
  • godisvĂ€ska om du vill kunna belöna din hund med godis under löpturen
  • hundtillbehör till bilen om du kör till löpspĂ„ret
  • hundspray om du vill kunna försvara dig och din hund frĂ„n frĂ€mmande, hotfulla hundar
  • hund-GPS om du vill kunna hĂ„lla koll pĂ„ var din hund befinner sig och har varit
  • hundskor om du ska springa pĂ„ asfalt eller andra underlag som Ă€r pĂ„frestande för tassarna.
  • Även sĂ€rskilda löparklĂ€der kan vara en bra idĂ© att anvĂ€nda.
Manlig löpare som anvÀnder ett midjebÀlte under löpturen med sin hund
Ett midjebÀlte Àr anvÀndbart nÀr du ska springa med din hund.

6. Pressa inte din hund alltför mycket

Utöver de tips som vi redan har gÄtt igenom bör du Àven tÀnka pÄ ytterligare en sak: att inte ta i för mycket. Du bör inte pressa din hund alltför mycket och köra för hÄrt med den i löpspÄret!

Det Àr viktigt att ha i Ätanke att hundar inte svettas genom huden som vi mÀnniskor gör. De flÀmtar istÀllet för att fÄ ner sin kroppstemperatur pÄ det sÀttet. Om du pressar hunden för mycket kan den dÀrför börja hyperventilera och fÄ svÄrt att andas. DÀrför bör du lÄta din hund stanna nÀr den vill och behöver. Ni Àr trots allt ett team nÀr du springer med din hund. SÄ ni behöver vara uppmÀrksamma pÄ varandras kroppssprÄk.

Hur lÄngt bör man springa med sin hund?

Har du aldrig tidigare sprungit med din hund? DÄ Àr det sÀkrast att börja löptrÀningen pÄ ett försiktigt sÀtt. PÄ sÄ vis kan du testa lite grann och se hur din hund svarar pÄ löpningen. Du bör gÀrna variera löpning och gÄngtempo i början för att förebygga skador eller överanstrÀngning. Om din hund svarar vÀl pÄ aktiviteten kan du sedan öka lÀngden pÄ löpningen med ungefÀr fem minuter Ät gÄngen. Det Àr nÀmligen mer rimligt att tala om tid Àn om distanser nÀr det handlar om löpning med hund.

Hur ofta kan jag springa med min hund?

Du bör ha i Ätanke att hundar precis som mÀnniskor behöver vila emellanÄt. DÀrför Àr det viktigt att planera in vilodagar i löptrÀningen. Allra helst bör din hund fÄ ÄterhÀmta sig med en dags vila mellan varje löptur. Detta Àr ocksÄ ett sÀtt att förebygga att hunden ifrÄga överanstrÀnger sig av löpningen.

Dessutom bör du ta i beaktande hur hunden kĂ€nns för dagen. Är dagsformen god eller verkar din hund vara trött och ointresserad? Om fallet Ă€r det senare bör du fundera pĂ„ att dra ner lite grann pĂ„ löpningen med hund. LĂ€gg in nĂ„gra extra vilodagar eller minska lĂ€ngden pĂ„ löpturerna. Det bör vara en positiv upplevelse att springa med hund – bĂ„de för dig sjĂ€lv och för hunden. Genom att lĂ„ta din hund vila kan du sĂ€kerstĂ€lla att den Ă€r i bĂ€ttre form att springa igen nĂ€sta gĂ„ng.

En hund som sitter och vilar pÄ en landsvÀg mellan tvÄ löpare

7. VÀrm upp före löpturen och varva ner efterÄt

Se till att vÀrma upp din hund före löpturen genom att först promenera i flera minuter. Detsamma bör du Àven göra efterÄt för att lÄta hunden varva ner igen.

Det Àr viktigt att inte slarva med uppvÀrmningen och nedvarvningen. Din hunds kropp behöver förberedas pÄ löpningen sÄvÀl fysiskt som mentalt. Nedvarvningen Àr ett sÀtt att komma ner i varv och förbereda hunden för vila. Genom att vÀrma upp före löpturen och varva ner efterÄt kan du förebygga skador.

Om att springa med hund i vÀrme eller kyla

Om du Àr en vÀldigt hÀngiven löpare kan du vilja ge dig ut och springa nÀstan oavsett vÀder. Du kanske springer i vÀderförhÄllanden sÄsom regn, snö, vÀrme och kyla.

Men det Àr dock viktigt att du Àr lite mer försiktig nÀr du har tÀnkt springa med hund i vÀrme. Till att börja med bör du sÀkerstÀlla att din hund inte Àr trubbnosig eller har mycket pÀls. Dessa hundar far nÀmligen Àn mer illa av vÀrmen och drabbas lÀttare av vÀrmeslag. Detta Àr en av de stora farorna med sommaren för hundar och hundÀgare.

Oavsett hundras bör du ocksĂ„ erbjuda din hund vattenpauser och andra avbrott frĂ„n löpningen med jĂ€mna mellanrum. Var ocksĂ„ uppmĂ€rksam pĂ„ vilka signaler din hund sĂ€nder ut – om den flĂ„sar och flĂ€mtar mycket kan det vara lĂ€ge att avbryta löpturen.

Om du istÀllet springer i kyla bör du tÀnka pÄ att lite mer nakna hundraser tolererar kylan sÀmre Àn hundar med mer pÀls. Du kan dÄ behöva förse din hund med en hundtröja eller ett vintertÀcke för att den ska kunna hÄlla kroppsvÀrmen bÀttre. Det Àr ocksÄ viktigt att notera att fÄ hundar trivs att vistas utomhus lÀngre stunder nÀr yttertemperaturen sjunker alltför lÄgt. Med detta sagt finns det vissa hundraser som tÄl kyla lite bÀttre Àn andra.

NÀrbild pÄ en siberian husky under en löptur i snön

8. Försök undvika att springa med hund pÄ asfalt

Alla underlag har sina unika fördelar och nackdelar samt utmaningar för hundar. Men generellt sett bör du försöka undvika att springa med hund pÄ asfalt. Spring hellre pÄ naturliga stigar, pÄ grÀs eller pÄ skogsvÀgar. Dessa underlag Àr sÀkrare, men om du saknar alternativ kan du sÄklart Àven löptrÀna med hunden pÄ asfalt.

Det finns dock vissa saker att tÀnka pÄ nÀr du ska springa med din hund pÄ asfalt. Till att börja med Àr asfalten ett hÄrt underlag som kan vara pÄfrestande för tunga hundar att springa pÄ. Dessutom vÀrms den snabbt upp pÄ varma sommardagar och behÄller vÀrmen. DÀrmed kan det ocksÄ finnas en risk att din hund brÀnner sig pÄ tassarna om asfalten Àr het. KÀnn dÀrför pÄ underlaget med utsidan av handen för att fÄ en kÀnsla för temperaturen.

Detsamma gÀller faktiskt Àven med sand. Sval och vÄt sand Àr att föredra framför het och torr sÄdan. Den sistnÀmnda varianten kan nÀmligen skada din hunds tassar och Àven vara mer pÄfrestande för lederna. DÀrför bör du inte springa alltför lÄngt med din hund om sanden Àr varm och torr.

Ett motionsspÄr i skogen
MotionsspÄr med naturunderlag Àr att föredra framför att springa pÄ asfalt.

Vanliga frÄgor om att springa med hund

Hur kan jag börja springa med min hund?

Börja med korta löpturer pĂ„ upp till 10 minuter. Öka lĂ€ngden pĂ„ löprundorna gradvis över tid. Var uppmĂ€rksam pĂ„ din hunds signaler och hur den svarar pĂ„ löpningen.

Hur ofta bör man springa med sin hund?

Du kan med fördel springa med din hund upp till tre gÄnger i veckan. Försök att fÄ in en vilodag mellan varje löppass. Men börja hellre med en gÄng i veckan och öka sedan till tvÄ och slutligen tre gÄnger per vecka.

Hur lÄngt kan jag springa med min hund?

Hur lÄngt du kan springa med din hund beror pÄ flera olika faktorer. Hundens ras, Älder, hÀlsa och hur pass vÀltrÀnad den Àr har betydelse för svaret. Vissa hundar kan springa ganska lÄnga distanser medan andra lÀmpar sig bÀttre för löpning pÄ medellÄnga eller korta distanser.

Hur lÀnge bör man springa med en hund?

NÀr du börjar springa med din hund bör du begrÀnsa löpturerna till max 10 minuter. Med tiden kan du sedan lÀgga till ungefÀr 5 minuter per löprunda. Vilken lÀngd pÄ löpturen som Àr lÀmplig beror alltsÄ pÄ hur pass van din hund Àr vid att springa.

NÀr kan jag börja springa med min hund?

Du kan försiktigt börja springa med din hund nÀr den Àr omkring ett Är gammal. Först nÀr hunden Àr cirka ett och ett halvt Är bör du springa lite lÀngre med den. Det Àr viktigt att lÄta hundens skelett vÀxa fÀrdigt innan ni börjar löptrÀna tillsammans mer mÄlmedvetet.

Kan man springa med en hund som löper?

Du bör generellt sett inte springa med en hund som löper. VÀnta istÀllet tills hunden har slutat löpa. Med detta sagt kan vissa tikar springa Àven under sjÀlva löpet. Du behöver dock göra en individuell bedömning av din tiks förutsÀttningar.

Avslutande tankar om att springa med hund

Genom att följa dessa steg bör du fÄ en trevlig upplevelse nÀr du vÀljer att springa med din hund. Förhoppningsvis blir löpturen lika njutbar för er bÄda. Löpning Àr ett utmÀrkt sÀtt att knyta an till hunden och den Àr vÀldigt gynnsam för sÄvÀl mÀnniska som djur!

Brukar du springa med hund eller föredrar du att springa ensam? Kommentera gÀrna och dela med dig av dina egna tankar och erfarenheter kring att ha en fyrbent löparkompis!

Liknande artiklar

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *