Det finns många fysiska aktiviteter som människor och hundar kan njuta av tillsammans. Att springa med hund är ett populärt val bland hundägande löpare. För att du ska få ut så mycket som möjligt av löpturen bör du dock tänka på vissa saker. Här går vi därför igenom hur du gör för att löpträna din hund på bästa möjliga sätt!
Att springa tillsammans med hunden är nämligen gynnsamt för såväl dig själv som för din hund. Detta på flera sätt – såväl fysiskt som mentalt. Hundar har som bekant ett behov av motion som varierar beroende på hundras och andra faktorer. Genom att motionera din hund tillräckligt mycket förebygger du inte bara övervikt utan även understimulans och problembeteenden. Även hunden ifråga kommer att njuta av de spännande omgivningarna med alla synintryck och dofter längs löprundan.
Men som med allt annat är det viktigt att du börjar i rätt ände. Därför går vi här igenom steg för steg hur du bör löpträna tillsammans med din hund!
1. Kontrollera att din hund är redo att börja springa
Det första steget i löpträningen är att säkerställa att din hund är en lämplig kandidat. Det är nämligen inte alla hundar som är lämpade för att följa med på löprundan. Vi har skrivit en artikel om lämpliga hundraser för löpning. Kika gärna i den listan för att få tips på bra fyrbenta löparkompisar om du inte redan har en hund därhemma!
Vissa hundraser gör sig bra på såväl längre som kortare distanser. Andra är istället mer av långdistanslöpare än något annat, medan andra jyckar hellre nöjer sig med korta sträckor. Somliga hundar bör kanske helst inte springa överhuvudtaget. Därför är det viktigt att du anpassar löpningen efter din hunds ras. Men även andra faktorer är viktiga att ta i beaktande, såsom hundens ålder och hälsostatus.
För du vill ju springa med en hund som är frisk och i gott skick! Då är löpningen ett utmärkt sätt att låta hunden göra av med lite överskottsenergi. Men om du har en valp bör du vänta ett tag med löpningen. Detta för att låta hundens skelett växa färdigt innan ni börjar springa tillsammans. Även hälsostatusen är viktig då löpning kan vara skadligt för hundar med dåliga leder. Därför kan det vara värt att dubbelkolla med veterinären att din hund har grönt ljus för löpträning!
2. Försök inte sätta personbästa
Det är förmodligen en bra idé att springa ensam om du är ute efter att sätta personliga rekordtider i löpspåret. Om detta är syftet med din löpträning kan du vilja lämna hunden hemma och ge dig ut själv. För du behöver ju trots allt stanna och plocka upp efter din hund. Dessutom vill hundar gärna stanna till och lukta på saker när ni är ute och springer. Detta kan vara frustrerande om du känner dig jäktad. Så se istället de gånger som du springer med hunden som en rolig hobbyaktivitet mer än något annat!

3. Börja försiktigt när du ska springa med hund
När du just ska börja springa med din hund bör du inte genast ge dig ut på en halvmara. Det är troligtvis inte ens lämpligt att börja med en löprunda på 5 km. Detta är ju trots allt inget som du skulle göra med en mänsklig kompis som aldrig tidigare har sprungit. Därför bör du inte heller utsätta din hund för denna behandling!
Precis som oss människor behöver hundar träna upp sin förmåga att springa längre sträckor. Därför bör du börja med att springa 1-1,5 km med hunden i lite saktare mak. Därefter kan ni jobba er uppåt mot lite längre distanser om hunden svarar väl på löpträningen. Om du väljer att springa nära hemmet kanske du kan ta med hunden på det första varvet och sedan fortsätta löpturen ensam, om du vill springa längre. Eller så kan du istället ta med hunden ut på det sista varvet för dagen.
4. Spring inte med hunden innan den kan gå fint
Har du tänkt springa någonstans där hunden behöver vara kopplad? I sådana fall bör du säkerställa att hunden kan gå fint i koppel innan ni börjar springa tillsammans. Om din hund inte redan besitter denna förmåga bör du därför börja med att koppelträna hunden. För du behöver kunna kontrollera din hund i löpspåret om ni delar vägen eller stigen med andra människor och hundar.
5. Utrusta dig med rätt produkter för en trevlig löptur
När det kommer till utrustning finns det flera olika hundtillbehör som du och din hund kan bära. Det viktiga är att du funderar över vad du känner dig mest bekväm med. Samtidigt bör du försäkra dig om att utrustningen inte begränsar din eller din hunds förmåga att röra er fritt när ni springer. Till exempel bör inte ett halsband sitta åt för mycket runt halsen. Och vissa selar kan begränsa hundens skuldror från att röra sig på ett optimalt sätt.
Generellt sett kan dock dessa hundtillbehör vara bra att överväga när du ska springa med hund:
- hundkoppel eller spårlina
- hundsele (eventuellt en dragsele) eller hundhalsband att fästa kopplet eller linan i
- midjebälte (för dig som hundförare) för att få händerna fria
- reflexväst om det är mörkt ute
- godisväska om du vill kunna belöna din hund med godis under löpturen
- hundtillbehör till bilen om du kör till löpspåret
- hundspray om du vill kunna försvara dig och din hund från främmande, hotfulla hundar
- hund-GPS om du vill kunna hålla koll på var din hund befinner sig och har varit
- hundskor om du ska springa på asfalt eller andra underlag som är påfrestande för tassarna. Personligen rekommenderar jag Non-stop dogwears Protector Bootie. Du kan läsa vår recension om den på länken.
- Även särskilda löparkläder kan vara en bra idé att använda. Vi har recenserat CaniX short tights och tech tee från Non-stop dogwear. Läs våra omdömen i den länkade artikeln!

6. Pressa inte din hund alltför mycket
Utöver de tips som vi redan har gått igenom bör du även tänka på ytterligare en sak: att inte ta i för mycket. Du bör inte pressa din hund alltför mycket och köra för hårt med den i löpspåret!
Det är viktigt att ha i åtanke att hundar inte svettas genom huden som vi människor gör. De flämtar istället för att få ner sin kroppstemperatur på det sättet. Om du pressar hunden för mycket kan den därför börja hyperventilera och få svårt att andas. Därför bör du låta din hund stanna när den vill och behöver. Ni är trots allt ett team när du springer med din hund. Så ni behöver vara uppmärksamma på varandras kroppsspråk.
Hur långt bör man springa med sin hund?
Har du aldrig tidigare sprungit med din hund? Då är det säkrast att börja löpträningen på ett försiktigt sätt. På så vis kan du testa lite grann och se hur din hund svarar på löpningen. Du bör gärna variera löpning och gångtempo i början för att förebygga skador eller överansträngning. Om din hund svarar väl på aktiviteten kan du sedan öka längden på löpningen med ungefär fem minuter åt gången. Det är nämligen mer rimligt att tala om tid än om distanser när det handlar om löpning med hund.
Hur ofta kan jag springa med min hund?
Du bör ha i åtanke att hundar precis som människor behöver vila emellanåt. Därför är det viktigt att planera in vilodagar i löpträningen. Allra helst bör din hund få återhämta sig med en dags vila mellan varje löptur. Detta är också ett sätt att förebygga att hunden ifråga överanstränger sig av löpningen.
Dessutom bör du ta i beaktande hur hunden känns för dagen. Är dagsformen god eller verkar din hund vara trött och ointresserad? Om fallet är det senare bör du fundera på att dra ner lite grann på löpningen med hund. Lägg in några extra vilodagar eller minska längden på löpturerna. Det bör vara en positiv upplevelse att springa med hund – både för dig själv och för hunden. Genom att låta din hund vila kan du säkerställa att den är i bättre form att springa igen nästa gång.

7. Värm upp före löpturen och varva ner efteråt
Se till att värma upp din hund före löpturen genom att först promenera i flera minuter. Detsamma bör du även göra efteråt för att låta hunden varva ner igen.
Det är viktigt att inte slarva med uppvärmningen och nedvarvningen. Din hunds kropp behöver förberedas på löpningen såväl fysiskt som mentalt. Nedvarvningen är ett sätt att komma ner i varv och förbereda hunden för vila. Genom att värma upp före löpturen och varva ner efteråt kan du förebygga skador.
Du kan läsa mer om uppvärmning och nedvarvning inför löpning med hund på Non-stop dogwears webbplats.
Om att springa med hund i värme eller kyla
Om du är en väldigt hängiven löpare kan du vilja ge dig ut och springa nästan oavsett väder. Du kanske springer i väderförhållanden såsom regn, snö, värme och kyla.
Men det är dock viktigt att du är lite mer försiktig när du har tänkt springa med hund i värme. Till att börja med bör du säkerställa att din hund inte är trubbnosig eller har mycket päls. Dessa hundar far nämligen än mer illa av värmen och drabbas lättare av värmeslag. Detta är en av de stora farorna med sommaren för hundar och hundägare.
Oavsett hundras bör du också erbjuda din hund vattenpauser och andra avbrott från löpningen med jämna mellanrum. Var också uppmärksam på vilka signaler din hund sänder ut – om den flåsar och flämtar mycket kan det vara läge att avbryta löpturen.
Om du istället springer i kyla bör du tänka på att lite mer nakna hundraser tolererar kylan sämre än hundar med mer päls. Du kan då behöva förse din hund med en hundtröja eller ett vintertäcke för att den ska kunna hålla kroppsvärmen bättre. Det är också viktigt att notera att få hundar trivs att vistas utomhus längre stunder när yttertemperaturen sjunker alltför lågt. Med detta sagt finns det vissa hundraser som tål kyla lite bättre än andra.

8. Försök undvika att springa med hund på asfalt
Alla underlag har sina unika fördelar och nackdelar samt utmaningar för hundar. Men generellt sett bör du försöka undvika att springa med hund på asfalt. Spring hellre på naturliga stigar, på gräs eller på skogsvägar. Dessa underlag är säkrare, men om du saknar alternativ kan du såklart även löpträna med hunden på asfalt.
Det finns dock vissa saker att tänka på när du ska springa med din hund på asfalt. Till att börja med är asfalten ett hårt underlag som kan vara påfrestande för tunga hundar att springa på. Dessutom värms den snabbt upp på varma sommardagar och behåller värmen. Därmed kan det också finnas en risk att din hund bränner sig på tassarna om asfalten är het. Känn därför på underlaget med utsidan av handen för att få en känsla för temperaturen.
Detsamma gäller faktiskt även med sand. Sval och våt sand är att föredra framför het och torr sådan. Den sistnämnda varianten kan nämligen skada din hunds tassar och även vara mer påfrestande för lederna. Därför bör du inte springa alltför långt med din hund om sanden är varm och torr.

Vanliga frågor om att springa med hund
Börja med korta löpturer på upp till 10 minuter. Öka längden på löprundorna gradvis över tid. Var uppmärksam på din hunds signaler och hur den svarar på löpningen.
Du kan med fördel springa med din hund upp till tre gånger i veckan. Försök att få in en vilodag mellan varje löppass. Men börja hellre med en gång i veckan och öka sedan till två och slutligen tre gånger per vecka.
Hur långt du kan springa med din hund beror på flera olika faktorer. Hundens ras, ålder, hälsa och hur pass vältränad den är har betydelse för svaret. Vissa hundar kan springa ganska långa distanser medan andra lämpar sig bättre för löpning på medellånga eller korta distanser.
När du börjar springa med din hund bör du begränsa löpturerna till max 10 minuter. Med tiden kan du sedan lägga till ungefär 5 minuter per löprunda. Vilken längd på löpturen som är lämplig beror alltså på hur pass van din hund är vid att springa.
Du kan försiktigt börja springa med din hund när den är omkring ett år gammal. Först när hunden är cirka ett och ett halvt år bör du springa lite längre med den. Det är viktigt att låta hundens skelett växa färdigt innan ni börjar löpträna tillsammans mer målmedvetet.
Du bör generellt sett inte springa med en hund som löper. Vänta istället tills hunden har slutat löpa. Med detta sagt kan vissa tikar springa även under själva löpet. Du behöver dock göra en individuell bedömning av din tiks förutsättningar.
Avslutande tankar om att springa med hund
Genom att följa dessa steg bör du få en trevlig upplevelse när du väljer att springa med din hund. Förhoppningsvis blir löpturen lika njutbar för er båda. Löpning är ett utmärkt sätt att knyta an till hunden och den är väldigt gynnsam för såväl människa som djur!
Brukar du springa med hund eller föredrar du att springa ensam? Kommentera gärna och dela med dig av dina egna tankar och erfarenheter kring att ha en fyrbent löparkompis!