Vinthund som springer i snö

Vinthundar – allt som är värt att veta om denna grupp hundar

Vinthundar kallas de hundraser som främst jagar med hjälp av sin goda syn. De använder sig även av sin snabbhet för att jaga ifatt bytesdjur. I denna artikel går vi igenom allt som är värt att veta om denna grupp hundar!

Vinthundarna är faktiskt några av de allra äldsta hundraserna på vår planet. Till exempel har de bägge raserna saluki och sloughi funnits vid människans sida i åtminstone 5 000 år. De äldsta skrifterna som beskriver denna typ av hund har daterats till 100-talet e.Kr. De äldsta kvarlevorna av vad som tros ha varit en vinthund som har hittats i samband med utgrävningar är dock från 7000-talet f.Kr.

Greyhounden är en av de allra äldsta vinthundarna medan whippeten är en av de mest populära hundraserna i Sverige. Många vinthundar har ett väldigt snarlikt utseende, vilket vi strax kommer att gå in på. Nedan berör vi nämligen de egenskaper som kännetecknar en vinthund, och just den slanka kroppen är såklart en av dessa.

Egenskaper som kännetecknar en vinthund

Det finns flera egenskaper som kännetecknar en vinthund. Dessa är att de:

 • kan upptäcka rörelse på avstånd
 • är väldigt snabba
 • är effektiva löpare med ett långt steg och en flexibel rygg
 • har en slank kropp
 • kan jaga självständigt med hjälp av sin syn.
Vinthund som springer i snö

Vinthundar är byggda för att vara snabba

Alla vinthundar har en egenskap gemensamt: de har en smal och slank men samtidigt muskulär kroppsbyggnad. Dessutom har de ett smalt huvud och långa, smala ben. Detta utseende ger ett intryck av elegans och smidighet. Precis som kroppsformen tyder på är vinthunden byggd för att vara så snabb som möjligt.

Den snabbaste av alla världens hundraser är afghanhunden. Den kan springa väldigt snabbt och nå en topphastighet som överskrider 60 km/h. Men alla vinthundar är alltså väldigt snabba löpare, inte minst på lite kortare distanser.

Vinthundar har en bättre syn än andra raser

Som vi redan har varit inne på har vinthundar en bättre syn än andra raser. Få hundar har en särskilt god syn och förlitar sig istället mer på sitt luktsinne. Men vinthunden har istället under många generationer utvecklat en unik förmåga att upptäcka rörelse på långt avstånd. Dessutom ser de inte bara bytesdjuret som ett stilla föremål utan främst dess rörelse. Så om ett bytesdjur skulle förbli helt blickstilla är det inte säkert att en vinthund skulle upptäcka djuret.

En vinthund jagar självständigt men hämtar inte det fallna bytet

En unik egenskap hos vinthundar är att de inte hämtar det fallna bytet. Vid jakt agerar de istället genom att jaga, fånga, döda och sedan stanna kvar vid bytet tills jägaren hinner ifatt. En vinthund är helt uppslukad av uppgiften när det vankas jakt. Den låter sig inte distraheras av något eller någon runt omkring. Detta kan vara frustrerande för hundägaren då det är stört omöjligt att kalla in hunden när den har börjat jaga ett djur.

Vinthundar A-Ö (alla raserna)

FCI är den organisation som bestämmer över den officiella indelningen av hundar i olika grupper. Enligt deras bestämmelser räknas följande raser som vinthundar:

 • Afghanhund
 • Azawakh
 • Borzoi
 • Chart polski
 • Galgo español
 • Greyhound
 • Irländsk varghund
 • Italiensk vinthund
 • Magyar agar
 • Saluki
 • Skotsk hjorthund
 • Sloughi
 • Whippet.

Nedan kan du läsa en kort beskrivning av respektive ras samt se en bild på de olika vinthundarna.

Afghanhund

Afghanhund är en vinthund som kräver en hel del underhåll av flera skäl. Till att börja med är detta förvisso en väldigt intelligent hundras. Den är dock ganska svår att träna då dessa hundar tenderar att vara ganska envisa. De är känsliga för tuffa tillrättavisningar och vägrar då i regel att lyda dina kommandon. De svarar istället bättre på lite mjukare hantering och disciplin.

Afghanhund

Azawakh

Azawakh är en sällsynt vinthund som har en ganska komplex personlighet. Den är intelligent och lojal. Dessutom har dessa hundar den för vinthundar ovanliga egenskapen att de är beskyddande. Även om denna hundras är vacker att titta på och inte gör så mycket väsen av sig passar den inte in i alla hushåll.

Azawakh

Borzoi (rysk vinthund)

Borzoi är en intelligent hundras som är väldigt tillgiven sina ägare. Den kan dock även vara självständig och ibland envis, vilket kan vara lite utmanande vad gäller hundträning. Därför är det viktigt att du är tålmodig och konsekvent i din träning. Överlag är de ofta lugna och väluppfostrade sällskapsdjur.

Rysk vinthund

Chart polski (polsk vinthund)

Chart polski är en polsk vinthund som är väldigt aktiv. Denna hundras är känd för att vara beskyddande och lojal. Dessa hundar brukar uppföra sig väl och vara nöjda med livet så länge som de motioneras och tränas regelbundet. De kan vara ganska reserverade gentemot främlingar och gillar inte direkt andra hundar.

Polsk vinthund

Galgo español (spansk vinthund)

Galgo español är en spansk vinthund som har ett elegant utseende med långa ben och en slank kropp. Det är faktiskt svårt att beskriva denna hundras utan att använda sig av begreppet ”lång”. Dessa hundar har nämligen en lång rygg, en lång svans samt ett avlångt och strömlinjeformat huvud med mandelformade ögon. Rasen påminner i mångt och mycket om greyhound på så vis att den ofta är lugn, ganska tystlåten och avkopplad.

Spansk vinthund

Greyhound

Greyhound är en av de mer kända raserna av alla vinthundar. Dessa hundar passar väldigt bra som husdjur för de allra flesta hushåll. De kräver inte särskilt mycket underhåll samt är lugna och avkopplade hundar. Dessutom har de inte ett stort motionsbehov utan nöjer sig gott med regelbundna promenader. I övrigt kan de gärna spendera resten av dagen i din närhet och bara ta det lugnt.

Greyhound

Irländsk varghund

Irländsk varghund är en hundras som är väldigt stor och dessutom har ett stort hjärta. Dessa hundar är ganska lättsamma och faktiskt relativt känsliga. Trots att de kan springa väldigt fort tar de det ofta ganska lugnt hemma. Du bör dock ha ganska gott om svängrum därhemma för hundens stora och gängliga kropp.

Irländsk varghund

Italiensk vinthund

Italiensk vinthund är en söt och älskvärd liten hundras. Dessa vinthundar väger faktiskt som mest 5 kg och är därmed förhållandevis små hundar. De har ett stort behov av tillgivenhet och kan bli blyga eller hyperaktiva om de inte ges tillräcklig uppmärksamhet. Rasen tyr sig ofta till en person eller en familj och kan vara reserverad mot främlingar.

Italiensk vinthund

Magyar agar

Magyar agar är en ungersk hundras som passar väldigt bra tillsammans med en familj som har en aktiv livsstil. Dessa hundar kan vara ganska reserverade mot främlingar men går ofta bra ihop med andra hundar eller barn. De är lojala och beskyddande vilket gör att de också passar utmärkt som vakthundar.

Magyar agar

Saluki

Saluki är en hundras som tyr sig till sina familjemedlemmar och kan vara reserverad eller till och med blyg när den möter främlingar. Detta är en tillgiven ras med hundar som gärna befinner sig vid din sida. Det är dock inte en knähund, vilket ju är tur då den är ganska reslig. I hemmet är salukin vanligtvis väldigt tystlåten och den brukar gå bra ihop med både barn och andra hundar.

Saluki

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund är likt många andra vinthundar väldigt känslig och tyr sig till sina familjemedlemmar. Dessa hundar är vänliga mot främlingar men inte översvallande sociala. De gör sig inte särskilt bra som vakthundar, trots sin stora kroppshydda.

Skotsk hjorthund

Sloughi

Sloughi är en hundras som är intelligent men gärna håller sig lite på avstånd från främlingar. Dessa hundar trivs bäst tillsammans med ägare som vill ha en lite känsligare hund. De behöver rikligt med motion och svarar inte väl på tuffare metoder när det kommer till hundträning. Trots att detta är en rörlig hundras är den ganska lugn och tystlåten hemmavid.

Sloughi

Whippet

Whippet är en hundras som gillar att umgås med människor och som är väldigt trevlig. Dessa hundar kan med fördel bo i lägenhet så länge som de får tillräckligt mycket daglig motion. De gillar inte kyla och avskyr dessutom hårda underlag. Om du väljer att skaffa en whippet får du nog vänja dig vid att hunden gärna hoppar upp i soffan.

Via vår alfabetiska lista över hundraser kan du hitta mer ingående beskrivningar av dessa och andra raser.

Dessa hundar är ofta ganska lugna i hemmet

Vinthundar är väldigt intensiva och påslagna när de jagar eller tävlar i hundkapplöpning. Men faktum är att dessa hundar vanligtvis är betydligt lugnare väl hemma än vad man kanske skulle kunna tro. För även om hundarna gärna springer blixtsnabbt utomhus i vissa situationer är de ofta väldigt nöjda med att ligga och slappa i soffan inomhus.

En vinthund är därmed ofta ganska nöjd med att bo i lägenhet eller i ett radhus. De behöver inte särskilt mycket utrymme att röra sig på inomhus. Med detta sagt behöver du såklart se till så att din hund får tillräckligt mycket daglig motion. Dessutom finns det vissa vinthundar som inte gör sig lika bra i en lägenhet eller annan mindre bostad. Vi tänker då framför allt på raser som afghanhund, saluki och irländsk varghund.

Vanliga frågor om vinthundar

Vad är en vinthund?

Vinthundar kallas de eleganta och smidiga hundar som har en slank kroppsbyggnad och är snabba sprinters. De avlades ursprungligen fram för att kunna jaga självständigt med sin syn. Greyhound och whippet är två exempel på populära vinthundsraser.

Hur är vinthundar?

Vinthundar är snabba löpare på korta distanser som gärna är fysiskt aktiva. En vinthund har en stark instinkt att jaga flyende bytesdjur och gör detta med hjälp av sin goda syn snarare än med sitt luktsinne. De är också skickliga på hundkapplöpning.

Vad betyder vinthund?

Vinthund är ett begrepp som kommer från det medellågtyska ordet winthunt. Man tror att ordet betyder ”vendisk hund” och därmed är kopplat till det folk som på medeltiden bodde i området Vendland (idag kallat Pommern) söder om Östersjön.

Hur mycket kostar en vinthund?

Priset på renrasiga vinthundar varierar men en valp kostar i genomsnitt omkring 17 000 kronor i inköpspris. Vissa mer ovanliga raser kan ofta kosta lite mer än de mer vanligt förekommande hundraserna. Sedan tillkommer även olika kringkostnader.

Vad väger en vinthund?

Vinthundar har en varierande vikt. Allra minst väger italiensk vinthund som har en vikt på upp till 5 kg. Irländsk varghund är den vinthund som väger mest med sin minimivikt på 40 kg för tikar och 54 kg för hanar.

Närbild på vinthund inomhus

Avslutande tankar

Vinthundar är generellt sett ganska enkla och tacksamma att ta hand om. De har ofta en kort och hyfsat lättskött päls och dessa hundar är sällan hyperaktiva eller väldigt envisa. De knyter ofta an nära till sina familjemedlemmar och gillar att ha dagliga rutiner att följa. Dessutom är de gärna till lags och gillar att umgås med människor.

Om du letar efter en reserverad och lite mjukare hundras som vanligtvis funkar bra med barn kan en vinthund vara ett bra val. Det är dock viktigt att vinthundar får sitt motionsbehov tillgodosett och en konsekvent daglig rutin att följa.

Dessutom är det värt att känna till att dessa hundar har en stark jaktinstinkt. Föremål som rör sig snabbt kan locka dessa hundar till jakt. Detta kan du dock dra nytta av genom att låta hunden jaga leksaker eller liknande för att få utlopp för sina instinkter.

Har du själv en vinthund och i sådana fall vilken av de raser som vi tar upp här? Hur upplever du själv att det är att leva tillsammans med vinthundar och skulle du rekommendera andra att skaffa denna typ av hund? Skriv en kommentar nedan och delge oss dina tankar på detta ämne!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *