Greyhound – världens snabbaste soffpotatis

Greyhound är nog en hundras som de flesta känner till. Vi är nog många som sett dessa snabba och atletiska hundar på kapplöpningsbanor världen över. Man brukar också tala om rasens oerhörda snabbhet. Det är faktiskt så att inom djurvärlden är det bara geparden som kan överträffa greyhounden. Man har uppmätt hisnande 72 km i timmen hos en greyhound!

Men det är inte bara snabbheten som är tydlig hos en greyhound. Det är en vänlig, social och lite kattlik hund som älskar humor. Den är lugn och kan därför ibland kallas för världens snabbaste soffpotatis.

Inom rasen brukar man tala om två olika varianter: standard- och kapplöpningsvarianten. Beroende på vilken variant som hunden tillhör skiljer sig också både mankhöjden och vikten sig åt. Standardvarianten är nämligen större och tyngre. Båda varianterna är dock muskulösa, resliga och kraftfulla.

Fakta om greyhound

Mankhöjd hanar:71-76 cm
Mankhöjd tikar:68-71 cm
Vikt hanar:30-50 kg
Vikt tikar:28-42 kg
Rasklubb:Svenska Greyhoundklubben
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)
Greyhound som tävlar i hundkapplöpning

Historia

Greyhound har en väldigt gammal historia. Vad namnet står för är dock oklart. Enligt en teori kommer det från det latinska ordet graius eller fornengelskans ord för hund vilket är grech eller greg.

Vissa tror att den kommer från Mellanöstern. Detta eftersom man funnit teckningar av hundar som liknar greyhound på väggar i fornegyptiska gravar men också hos andra afrikanska och asiatiska ledares gravar. Teckningarna i faraonernas gravar kan spåras så lång tillbaka som 4 000 år f.Kr. Vissa menar dock att rasen kan spåras ungefär 7 000 år tillbaka och att man kan se rasen på hällristningar.

Man tror sedan att rasen kom till England med romarnas invasion vid år 43. Man har hittat ett manuskript från 800-talet där earlen av Mercia avbildas med jägare och greyhounds. Detta är den äldsta dokumenterade förekomsten av rasen i England.

Närbild på Alexandersarkofagen
En greyhoundliknande hund finns avbildad på Alexandersarkofagen från ca år 320 f.Kr.

Greyhounden spred sig över Europa och blev snabbt populär

Hundarna spreds över hela Europa men det var ändå på de brittiska öarna som som rasen blev en mer enhetlig typ. På 1000-talet var det en statussymbol att äga en greyhound och det var därför endast den brittiska eliten, det vill säga hovet och stormännen, som fick äga en sådan. Detta kom till efter en lag som utfärdades år 1016 av Knut den Store. Man har också hittat kung Henrik II av England som avbildats med just greyhounds.

Greyhound har använts som hetsjakthund. Detta innebär att hunden jagar mindre byten med hjälp av sin syn, dödar det och även ibland apporterade det. Efter att hetsjakten inte längre användes så kom istället coursingtävlingar på 1700-talet.

Det var egentligen redan på 1500-talet som bestämmelser för hundkapplöpning utarbetades under drottning Elisabeth men den första offentliga tävlingen skedde inte förrän 1776 i Swaffham. På hundkapplöpningarna släpptes hundar efter ett villebråd, oftast en hare, som kommit in i deras synfält. 1926 kom sedan hundkapplöpningen på rundbana efter en mekanisk hare. Tidigare sägs rasen också ha använts för att jaga hjort, antilop och varg.

Stamboken för rasen upprättades redan 1882. Idag finns det ett internationellt register över alla greyhounds som registreras. Detta register som heter The Greyhound Breeding and Racing Database finns miljontals hundar och man kan spåra anfäder till början av 1700-talet. Rasen är internationellt erkänd av FCI. I slutet av 2021 fanns det 1 589 registrerade individer i Sverige hos Jordbruksverket.

Hundkapplöpning

Användningsområde och mentalitet

Nuförtiden delas greyhound upp i två olika varianter: standard (utställning) och kapplöpning (på rundbana). Med den sistnämnda varianten menar man att hunden är avlad på kapplöpningsblodslinjer. Det innebär alltså inte att hunden aktivt tävlar eller någonsin har tävlat i kapplöpning. Båda varianterna används som sällskaps- och familjehund men också till lure coursing även om standardvarianten är generellt tyngre och större.

Lure coursing är en hundsport som innebär att två hundar släpps efter en mekanisk hare. Sporten tar tillvara på rasens ursprungliga användningsområde – nämligen hetsjakt med synen. Inom rasen finns det också hundar som tävlar i andra sporter såsom agility, viltspår och lydnad.

Greyhounden är en intelligent och vänlig hundras

Rasen är intelligent, vänlig, social och har ett stabilt temperament. Den är även stark, uthållig, tålig och envis. Vissa menar att hunden är klurig och har en viss kattmentalitet. Med det menas att den gör saker som den själv vill göra och då väldigt bra. Att till exempel lära en hund som älskar godis lydnad, är inte särskilt svårt. Det anses vara en försiktig hundras men som sagt svarar bra på belöningsbaserad träning.

Även om det är en atletisk hund kräver den ingen överdriven motion. Den behöver snarare få springa fritt och snabbt en stund än att gå många kilometer. En greyhound behöver få springa fritt några gånger per vecka för att kunna springa snabbt, gärna tillsammans med en annan greyhound. Den är annars lugn och vissa menar att den till och med kan vara lite lat. De tycker om att sova mycket, gärna på en mjuk och bekväm plats såsom soffa eller säng.

En greyhound är även tillgiven och mycket trogen sin ägare och familj. Hunden vill ha mycket kärlek och uppmärksamhet och följer gärna med sin familj överallt. Det anses vara en barnslig och humoristisk hund som älskar när man skrattar med den. Oftast är den också väldigt glad i barn. Rasen mognar relativt långsamt och skäller sällan. De vill helst ha sällskap antingen med en annan greyhound eller vinthund. De vill inte lämnas ensamma under längre perioder.

Greyhound

En greyhound kan vara svår att ha löskopplad

Rasen har en kvarvarande jaktinstinkt som man som ägare måste vara medveten om. Man behöver därför träna inkallning ordentligt innan man eventuellt kan släppa den på vissa utsedda platser. Vissa använder också munkorg vid särskilda tillfällen för att skydda mindre djur. Ofta kan det dock vara svårt att ha den lös eftersom den reagerar väldigt fort på flyende djur. Den stannar och kan kallas tillbaka när/om den tappar villebrådet med synen.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en relativt frisk hundras. Kapplöpningsvarianten kan ha vissa ögonsjukdomar som till exempel inte förekommer på standardvarianten. Det förekommer också sårskador och avslitna klor på grund av den höga farten. Annat som förekommer inom rasen är epilepsi, magomvridning och hjärtfel men det är dock i en mindre omfattning. När det är kallt väder så kan hunden behöver exempelvis ett täcke.

Greyhounds har en fin, kort och åtliggande päls som är silkesmjuk. Den är väldigt lättskött och kan till exempel putsas med sämskskinn. Den badas endast vid behov.

Greyhound som sällskapshund

Det är en vänlig hund med ett lugnt temperament och ses därför som en trevlig sällskapshund. Som med alla hundar behöver man dock se till att hunden får både den fysiska och psykiska aktiveringen som den är i behov av.

Greyhound som familjehund

Eftersom rasen är väldigt trogen sin ägare och familj så är den ofta en uppskattad familjehund. Den är oftast väldigt förtjust i barn. Den har en viss kattmentalitet och anses vara barnslig med en stor portion humor. Den är dessutom intelligent och vänlig men vill gärna ha sällskap med en annan hund, helst då greyhound eller annan vinthund.

Greyhound

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta hur en greyhound är jämfört med liknande hundraser? Se då våra jämförelser här nedanför!

Greyhound eller whippet?

Står ditt val mellan greyhound eller whippet? Båda raserna tillhör gruppen vinthundar och har båda en gammal historia. Användningsområdet är också detsamma då de använts vid jakt där de jagar med synen och kapplöpning som lure coursing. Det är bägge friska hundraser med väldigt lättskött päls. Även utseendet är snarlikt. Det är också två hundraser som beskrivs som glada, vänliga och tycker om att vara nära människor samt ligga bekvämt.

Greyhound eller galgo español?

Även galgo español är en vinthund som avlats fram för hetsjakt. Skillnaden är att denna ras används fortfarande som jakthund. Det är två snabba hundraser som båda jagar med synen. Det är också friska hundraser som passar bra som familjehundar. En galgo español kan dock vara mer tillbakadragen än en greyhound.

Greyhound eller boxer?

En greyhound och en boxer har inte så mycket gemensamt. Boxern är en utpräglad bruks- och tjänstehund men båda raserna kan fungera utmärkt som familjehundar så länge de får sina behov av aktivering tillgodosedda. Greyhound är generellt en friskare ras och utseendet och kroppsbyggnaden skiljer sig åt. Däremot har båda raserna lättskött päls.

Greyhound eller dobermann?

Väljer du mellan greyhound eller dobermann? Den senare rasen är också en bruks- och tjänstehund som till exempel kan ses hos polisen och räddningstjänsten. Det är en ras som generellt har ett sämre hälsotillstånd än den friskare greyhounden. Bägge raserna är vänliga, barnkära och trogna sin ägare och familj. De har också båda en stor jaktinstinkt vilket man måste ta i beaktande.

Närbild på en greyhound

Vanliga frågor om greyhound

Är greyhound en bra familjehund?

En greyhound anses vara en trevlig familjehund. Det är en social, kärleksfull och lugn hund som älskar sin familj och uppmärksamhet. Som alla hundar behöver man tillgodose hundens behov för fysisk och psykisk stimulans för att den ska må bra.

Hur snabbt springer en greyhound?

En greyhound kan springa så snabbt som upp till 70 km i timmen på kortare sträckor.

Hur gammal blir en greyhound?

Livslängden hos en greyhound är cirka 10-15 år men beror givetvis på olika faktorer såsom sjukdomar och liknande.

Hur mycket kostar en greyhound?

En greyhound kostar omkring 15 000 kronor.

Vad äter en greyhound?

En greyhound bör äta cirka 250-300 gram kött om dagen. Den exakta mängden varierar lite beroende på hundens storlek. Dessutom bör hunden äta grönsaker samt få i sig olika mikronutrienter. Det enklaste är att du ger din hund ett bra torrfoder.

Liknande artiklar