Chart polski – en snabb och storvuxen vinthund från Polen

Chart polski är en storvuxen vinthund som i Polen användes för bland annat jakt på varg. Det är en frisk ras med lättskött päls. En sällskapshund som passar för lure coursing. Den är snabb men även modig, självsäker och reserverad.

Fakta om chart polski

Mankhöjd hanar:70-80 cm
Mankhöjd tikar:68-75 cm
Vikt:27-31 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Chart polski är en hundras vilken härstammar från Polen och har funnits där ända sedan 1200-talet. Rasen kan ibland kallas för polsk greyhound eller polsk vinthund, trots att det inte finns något släktskap raserna emellan. Ursprungligen härstammar den dock vad man tror från asiatiska vinthundar av salukityp.

Det finns även vissa andra uppfattningar om rasens ursprung. Till exempel anser den ryske författaren Sabaniejev att det istället handlade om korsningar mellan greyhound och borzoi. Detta anses dock inte var möjligt eftersom borzoi inte ens var känd vid denna tid. Den upptäcktes istället under tsar Ivan den Förskräckliges tid på 1500-talet. Andra tror att den kommer från den ryska vinthundrasen chortaj eller magyar agar.

Man har funnit att rasen ofta finns omnämnd gammal litteratur, särskilt inom jaktlitteratur. Bilderna i litteraturen är också mycket enhetliga. Detta visar att rasen, trots inkorsningar som har gjorts med andra raser, är haft sitt ursprungliga utseende ända fram till slutet av 1800-talet.

Rasen erkändes av den polska kennelklubben 1981 och av FCI åtta år senare. Chart polski kom för första gången till Sverige så sent som 1997. 2020 fanns det endast 18 registrerade individer i Sverige.

Användningsområde och mentalitet

Rasen har i sitt ursprungsland används främst inom jakt. Den har jagat byten som hare, räv, fågel, hjort och till och med varg. Idag anses den framförallt vara en sällskapshund. Den passar dock väl för lure coursing som är jakt efter ett konstgjort byte. Under jakt är den inte bara snabb utan även uthållig och mycket skicklig. Den har även en väldigt snabb reaktionsförmåga.

En chart polski anses vara sin egen herre. Den är modig och självsäkert men också reserverad och vaksam mot främmande personer. Den skapar starka band med sin ägare och kan var en bra vakthund. Den behöver en hel del motion men är annars en lugn ras. Rasen anses vara lydig och lättlärd men dessa hundar kan också vara envisa. De är också i behov av social träning, som alla hundar, men är kanske inte den bästa rasen för en förstagångshundägare.

En chart polski som visas upp på en hundutställning

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara frisk. Den är dock så liten i Sverige att det är svårt att säga med säkerhet hur hälsotillståndet ser ut.

En chart polski har en spänstig och ganska sträv päls. Den är dock lättskött och kräver som många andra hundar en regelbunden normal skötsel.

Chart polski eller greyhound?

Vid första anblicken kan dessa två hundraser se ganska lika ut. Chart polski kallas till och med ibland för just polsk greyhound. De delar dock inget släktskap förutom att båda är vinthundar. De har ungefär liknande storlek men en chart polski är aningen större. Detta gäller dock för standardvarianten för greyhound. Menar man kapplöpningsvarianten är en greyhound betydligt mindre än en chart polski.

Båda raserna har en lättskött päls och anses vara friska raser. Raserna har båda använts inom jakt och används nuförtiden med fördel inom lure coursing. Avseende mentaliteten delar de också vissa likheter såsom sina starka band med ägare och flock, sin lättlärdhet och envishet. En greyhound anses dock vara ganska barnslig, mogna sent och ha ett sinne för humor medan detta inte direkt stämmer in på en chart polski.

Vanliga frågor om chart polski

Vilken grupp tillhör chart polski?

Den tillhör grupp 10 som är rasgruppen för vinthundar. 

Liknande artiklar