Polski owczarek nizinny – den anpassningsbara polacken

Polski owczarek nizinny, ofta förkortad PON, är en hundras från Polen. Det är ursprungligen en vallhund men är numera främst en sällskapshund. Rasen har ett gott minne och inlärningsförmåga, tycker om att vara med sin familj och har ett bra luktsinne.

Fakta om polski owczarek nizinny

Mankhöjd hanar:45-50 cm
Mankhöjd tikar:42-47 cm
Vikt hanar:18-23 kg
Vikt tikar:14-18 kg
Rasklubb:Pon-Unionen
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Polski owczarek nizinny är en hundras som kommer från Polen. Den förkortas ofta PON. Den har en lång historia i sitt hemland och hundtypen har funnits där ända sedan 1500-talet. De omnämns till exempel vid ett handelsutbyte 1514 mellan Polen och Skottland. Man tror att dessa hundar var föregångaren till rasen som den är idag och att de har kommit med folkvandringar från Centralasien.

Rasen är släkt med de andra medelstora europeiska herdehundar som idag finns på slättlandet och i bergstrakterna. Traditionellt har den varit en vallhund och namnet betyder just polsk låglandsvallhund. Den har dock också till viss del använts som vakthund på bondgårdarna.

Man påbörjade en mer organiserad avel redan efter första världskriget. 1924 deltog de första hundarna på en hundutställning. Efter andra världskriget var dock polski owczarek nizinny, som så många andra hundraser, nästan utdöd. I början av 1950-talet gjorde Danuta Hryniewicz en inventering i Polen. Hon fann totalt åtta rastypiska hundar. 1955 fastställdes en rasstandard och 1959 blev rasen internationellt erkänd av FCI.

Rasen kom till Sverige i mitten av 1970-talet. Den första kullen föddes dock inte förrän i september 1988. I slutet av 2021 fanns det 393 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Polski owczarek nizinny

Användningsområde och mentalitet

PON är traditionellt sett en vallhund men som också kan arbeta som en herde- eller vakthund. Numera ses den främst som en sällskapshund. Det är en arbetsvillig, intelligent, robust och orädd hund. Den tycker om att leka och gör gärna konster om den får lära sig det. De har även ett välutvecklat luktsinne vilket gör den perfekt till olika sorters spåraktiviteter. Den passar också bra till olika hundsporter såsom bruks, freestyle och agility. En polski owczarek nizinny kräver inte mer än “vanlig” motion som alla hundar och tillräcklig mental aktivering för att må bra.

Rasen ska ha ett livligt men balanserat temperament. Den är alert och har både ett gott minne och en bra inlärningsförmåga. Den är också nyfiken och självständig. Hundarna har ofta ett stort tålamod och en stor anpassningsförmåga utan att bli nervösa eller rastlösa. Det är även en vänlig familjehund som fungerar bra med barn. Den trivs som allra bäst när den får vara med sin familj, både i vila inomhus och spännande aktiviteter utomhus. Dagens hundar ska acceptera främlingar utan problem, vilket inte har varit så tidigare.

Hälsa och pälsvård

Inom rasen polski owczarek nizinny förekommer det ögonsjukdomen katarakt, höftledsdysplasi och autoimmuna sjukdomar såsom sköldkörtelrubbningar. Rasklubben har ett aktivt arbete för att förebygga sjukdomar och problem inom rasen.

Pälsen på en PON är lång, grov, rät, rak eller lätt vågig med en mjuk underull. Pälsen som faller från pannan ska enligt rasstandarden täcka hundens ögon på ett karakteristiskt sätt. Man bör kamma och borsta hunden regelbundet för att hålla den fri från tovor. Man bör inte bada för ofta eftersom pälsens naturliga motståndskraft mot smuts minskar. Det räcker istället med att skölja igenom pälsen med vatten vid behov.

Polski owczarek nizinny

Vanliga frågor om polski owczarek nizinny

Hur är en polski owczarek nizinny?

En polski owczarek nizinny är intelligent, robust, alert och självständig. Den har ett gott minne och inlärningsförmåga. Hundarna är vänliga familjehundar som tycker ofta om barn och vill gärna vara med sin familj. 

Vad kostar en polski owczarek nizinny?

En polski owczarek nizinny kostar omkring 25 000 kronor.

Liknande artiklar