Hundraser från Polen – allt om de polska raserna

De polska raserna är både fascinerande och ganska olika varandra. Vad sägs till exempel om den hårt arbetande och lojala polski owczarek nizinny eller den eleganta vinthunden chart polski? Dessa hundraser från Polen skiljer sig åt avseende personlighet, temperament och fysik. Samtidigt har delar de en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Därmed har de även mycket gemensamt.

I denna artikel utforskar vi några av de mest populära polska hundraserna. Läs vidare för att stifta bekantskap med dem!

Chart polski

Chart polski

Chart polski är en stor vinthund som är först ut av sex hundraser från Polen i denna lista. Denna ras har en slank och muskulös kropp med ett långt, smalt huvud och en kraftig nacke. Dessa hundar är kända för att vara väldigt snabba och uthålliga. Dessutom är de lojala och tillgivna gentemot sina ägare. Rasen är dock ganska ovanlig utanför sitt hemland men uppskattas av många för sin skönhet och lojalitet.

Gończy polski

Gończy polski

Gończy polski är en hundras från Polen som ofta används i samband med jakt. Denna medelstora till stora ras är nämligen duktig på att spåra och jaga framför allt hare och rådjur. Dessa hundar har en muskulös kropp med en aningen rundad skalle och en lång nos. De är väldigt aktiva och energiska och kräver därför mycket motion och mental aktivering. Även denna polska hundras är en relativt sällsynt syn utanför hemlandet.

Ogar polski

Ogar polski

Ogar polski är ytterligare en polsk hundras som är ett användbart redskap för jägare. Denna jakthund har avlats fram för att spåra och driva främst vildsvin, rådjur och räv. Dessa hundar har en muskulös kropp med ett brett bröstparti och en lång, kraftfull nacke. Huvudet är långsmalt och hundarna har hängande, långa öron. Dessa hundar är intelligenta och svarar bra på träning men kan ibland vara självständiga och envisa. Även detta är en ganska ovanlig ras utanför Polen.

Polski spaniel myśliwski

Polski spaniel myśliwski

Polski spaniel myśliwski är ytterligare en hundras från Polen som naturligtvis är väl värd en plats på denna lista. Denna medelstora jaktspaniel används främst vid jakt på vattenfågel och andra fåglar. Den har en kompakt kropp med ett brett huvud och hängande öron. Detta är ett utmärkt val av hund för personer eller familjer som gillar jakt, vandring och andra utomhusaktiviteter. Likt övriga raser i denna lista är detta en ganska ovanlig ras utanför sitt hemland.

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny är en hundras från Polen som inte är helt olik old english sheepdog. Likt nämnda ras är även detta en ras som har avlats fram för att valla får. Dessa hundar är kända för sin intelligens, rörlighet och lojalitet. De har en lurvig päls som är vattenresistent och kan variera i färg. Den kan till exempel vara vit, svart, grå eller en kombination av dessa färger. Även denna polska ras är ganska sällsynt utanför hemlandet.

Polski owczarek podhalański

Polski owczarek podhalański

Polski owczarek podhalański är en hund av lite större modell som kan skydda boskap mot rovdjur. Utöver att vara stora är nämligen dessa hundar också starka, modiga och lojala. De är likt övriga raser i denna lista ganska ovanliga utanför Polen. Men denna polska hundras är väldigt populär bland jordbrukare och hundentusiaster som uppskattar dess förmåga att vakta. Denna ras gör sig dock inte särskilt bra som utpräglad sällskapshund.

Vanliga frågor om hundraser från Polen

Vilka hundraser från Polen finns det?

Det finns sex polska hundraser. Dessa är: chart polski, gończy polski, ogar polski, polski owczarek podhalański, polski owczarek nizinny och polski spaniel mysliwski.

Liknande artiklar