En av de långhåriga hundraser som finns med i vår lista

Långhåriga hundraser – 17 hundar med lång päls

En hund som har en välvårdad och lång päls är ofta väldigt vacker att beskåda. Detta gäller inte minst med tanke på hur många timmar av pälsvård som ligger bakom skötseln av pälsen. Det finns också många olika typer av långhåriga hundraser – från mindre sådana som exempelvis bolognese till betydligt större som till exempel afghanhunden. Dessutom har vissa raser en tjockare och tätare päls medan andra har en finare och silkeslen sådan. Deras pälstyper skiljer sig också åt från fluffigare till mer moppliknande.

17 långhåriga hundraser

De 17 långhåriga hundraser som vi har tagit med i vår lista skiljer sig väldigt mycket åt. Detta gäller inte bara när det kommer till hundens storlek och pälstyp – även deras temperament varierar en hel del. Detta är dock positiva nyheter för dig som hundälskare då du har goda möjligheter att hitta en hund med lång päls som passar just dig!

Afghanhund

Afghanhund är en anrik ras med en lång och silkeslen päls. Just pälsen är rasens främsta kännetecken och en egenskap som skiljer den åt från andra vinthundar. Den tjocka pälsen skyddar dessa hundar från kylan i bergsområdena i östra Afghanistan, där rasen kommer ifrån. Denna hundras har funnits med oss i tusentals år och är därmed en av de allra äldsta hundraserna i världen. Den långa pälsen kräver förstås en hel del pälsvård och du bör därför vara införstådd med detta om du väljer att skaffa denna ras.

Afghanhund

Bearded collie

Bearded collie är en hundras med skägg som dock inte främst är känd för det buskiga skägget. Rasens främsta kännetecken är istället den långa och lurviga pälsen. Denna ras kommer från Skottland där den uppstod för hundratals år sedan. Dessa hundar har använts för att valla får och boskap. De har en päls i två lager där den yttre pälsen är rak och sträv medan det inre pälslagret består av en mjuk och tät underull. Precis som många andra raser på denna lista över långhåriga hundraser kräver en bearded collie ganska mycket pälsvård för att hålla pälsen i gott skick.

Bearded collie

Bichon havanais

Bichon havanais är en kubansk hundras och faktiskt den enda rasen som härstammar från Kuba. Den har också fått sitt namn från den lilla önationens huvudstad, Havanna. Detta är en av de långhåriga hundraser som har en lång och silkeslen päls som ger rasen ett praktfullt utseende. Rasen är väldigt social och trevlig samt intelligent och den passar därför bra som sällskapshund. Om den stora pälsen inte klipps ner behöver den borstas ofta för att förebygga tovor. Vissa väljer därför att trimma pälsen för att förenkla pälsvården.

Bichon havanais

Bolognese

Bolognese till hör de lite mindre hundraserna på denna lista. Rasen är främst känd för sin långa, fluffiga och vita päls som får hela hunden att se ut som ett mjukt pälsmoln. Den har fått sitt namn från den italienska staden Bologna, en plats där den i århundraden har varit sällskapshund åt de styrande monarkerna. Denna italienska hundras uppskattas av många då den är en lugn och trevlig knähund och ett lojalt sällskap. Rasen fäller inte sin långa, bomullsliknande päls men den behöver ändå borstas regelbundet för att förhindra att tovor bildas i den.

Bolognese

Briard

Briard är en ras med en lång och vacker päls samt en stark och muskulös kropp. Dessa egenskaper gör rasen väldigt magnifik att beskåda. Den är namngiven efter den franska regionen Brie och är en vallhund samt boskapsväktare. De entusiaster som uppskattar rasen brukar hävda att den är som ett stort hjärta insvept i päls. Dessa hundar är lojala och tillgivna samt har en päls i dubbla lager som behöver borstas flera gånger i veckan.

Briard

Coton de tuléar

Coton de tuléar är en hundras från Madagaskar med en lång och vit bomullsliknande päls. Pälsen har en struktur som liknar bomull och därav har rasen också namngivits med ordet ”coton” (”bomull”) i namnet. Tuléar syftar på staden Toliara, den plats där man tror att rasen härstammar från. Dessa hundar gillar inte att lämnas ensamma särskilt länge utan har lätt för att utveckla separationsångest. Pälsen behöver borstas ofta såvida den inte klipps ner – den kan då borstas lite mer sällan.

Coton de tuléar

Komondor

Komondor är en långhårig hundras från Ungern vars päls närmast liknar dreadlocks. I själva verket rör det sig dock om en repliknande päls, och den vita pälsen gör att dessa hundar kan smälta in i en fårskock. Dessutom smälter rasen bra in i det ungerska vinterlandskapet. Valpar av denna ras har en mjuk och vågig päls som sedermera blir grövre i takt med att hunden åldras. Pälsen börjar då bilda de rep som är något av ett kännetecken och adelsmärke för denna hundras. De skyddar nämligen hundarna från kyla samt från de rovdjur som de håller borta när de utför sitt jobb som boskapsväktare.

Komondor

Lhasa apso

Lhasa apso

Lhasa apso är en gammal hundras som kommer från bergskedjan Himalaya i Tibet. Detta är en ganska liten ras sett till storleken men den har historiskt sett använts som vakthund i områdets palats samt i buddisttemplen. Dessa hundar kan nämligen varna sina ägare om de hör okända människor närma sig. Rasen har fått sitt namn från den tibetanska residensstaden Lhasa och ”apso” betyder ”långhårig hund”. Denna långhåriga hundras behöver få sin päls borstad regelbundet och det kan även vara en god idé att trimma den.

Långhårig collie

Långhårig collie är den variant av collien som har en lång päls. Pälsen består av två pälslager och den kräver en hel del borstning för att hålla sig fri från tovor. Om du väljer att skaffa denna långhåriga hundras bör du vara beredd på att borsta din hund två-tre gånger i veckan. En fördel med just denna ras är dock att pälsen håller sig naturligt ren och att rasen inte luktar särskilt mycket hund.

Långhårig collie

Malteser

Malteser är en av få hundraser med lång päls som bara har ett enda pälslager. Pälsen är så pass lång att den kan nå ner till marken. Vissa hundägare väljer dock att klippa ner pälsen för att göra den lite mer hanterbar. Det är dock den stora vikten av den långa pälsen som gör att denna ras har en så pass rak päls. Om du klipper ner den kan den därför börja krulla ihop sig lite grann.

Malteser

Pekingese

Pekingese är en ras som på många sätt och vis är den perfekta knähunden. Denna kinesiska hundras är nämligen liten och har en maffig päls som är trevlig att klappa. Tack vare sin långa och täta päls ser dessa små hundar ut att ha en riktig lejonman. Pälsen kräver förstås en hel del omvårdnad. Detta är en ras med platt nos vars päls du kan behöva trimma lite grann på sommaren.

Pekingese

Poliski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny är ännu en vallhund som har letat sig in på denna lista över långhåriga hundraser. Rasen har en päls i dubbla lager där det yttre lagret är långt och det undre är mjuk och tätt. Trots att rasen har en hel del päls fäller den inte särskilt mycket – den fäller dock ur sin underull två gånger om året. Hundar av denna ras behöver borstas en gång i veckan för att förebygga tovor.

Polish lowland sheepdog

Puli

Puli är en långhårig hundras som är närbesläktad med komondoren. Precis som sin kusin kommer denna hundras från Ungern. Även dessa hundar har en repliknande päls som håller dem värma och skyddar dem från vädrets makter. Pulin används ofta tillsammans med komondoren för att skydda boskap från rovdjur. Då vaktar pulin boskapsflocken på dagtid medan komondoren får ta kvällsskiftet. Som du säkert har listat ut behöver dessa hundar en hel del pälsvård för att förebygga tovor och hålla pälsen i skick.

Puli

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en lite mindre vallande hundras som har en lång päls. Till utseendet påminner rasen mycket om den betydligt större collien. Detta är en hundras från Skottland som har en päls i två lager. Det kan ta upp till fem år för pälsen att växa ut till sin fulla längd. Valpar har kortare päls på kroppen och en lejonman kring huvudet. Med tiden blir pälsen längre även på resten av kroppen. Denna ras fäller en hel del och du behöver borsta din hund regelbundet för att hålla pälsen i gott skick.

Shetland sheepdog

Shih tzu

Shih tzu är en charmig liten hund vars namn betyder ”lejon” på kinesiska. Rasen har ett intryckt ansikte samt en lång och vacker päls. Därför påminner dessa hundar på sätt och vis om just små lejon. Hundarna gör sig väldigt bra som familjehund då de är tillgivna och sociala. Om pälsen tillåts växa fritt kommer den kunna nå ända ner till marken. Därför kräver denna ras, likt andra långhåriga hundraser, en hel del pälsvård för att pälsen ska fortsätta se bra ut.

Shih tzu

Tibetansk terrier

Tibetansk terrier är ytterligare en hundras från Tibet som har letat sig in på denna lista över långhåriga hundraser. Sitt namn till trots är detta dock tekniskt sett inte en terrier. I samband med att rasen upptäcktes av västerlänningar gav vi nämligen rasen detta begrepp av misstag. Dessa hundar är vakthundar och sällskapshundar som har levt i buddisttemplen i Himalaya. Rasen har en päls i dubbla lager som skyddar mot kyla. Den behöver borstas några gånger i veckan för att hållas i skick och kan vid behov klippas ner lite grann.

Tibetansk terrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier är en ras som endast har ett lager päls. Deras pälsar är lång och silkeslen – den liknar faktiskt människohår. Pälsen växer konstant och du behöver därför ta hand om den för att hålla den i bra skick. Dessa hundar fäller dock inte särskilt mycket och kan därför ibland vara ett bättre val för pälsdjursallergiker.

Yorkshireterrier

Avslutande tankar om långhåriga hundraser

Många hundälskare uppskattar långhåriga hundraser och deras långa, vackra pälsar. Om du är pälsdjursallergiker finns det dock många raser på denna lista som du förmodligen bör undvika att skaffa. Samtidigt finns det vissa andra raser som en del allergiker tolererar lite bättre. Oavsett vilken av raserna ovan du väljer att skaffa bör du dock vara beredd på att ägna en hel del tid åt pälsvård.

Har du en hundras med lång päls? Har vi missat någon långhårig hundras som bör finnas med på denna lista? Skriv en kommentar och berätta så tar vi till oss av din feedback!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *