Polski spaniel myśliwski – en jaktspaniel från Polen

Polski spaniel myśliwski är som namnet antyder en hundras från Polen. Detta är en ny bekantskap i vårt land och rasen erkändes av SKK så sent som förra året (2022). Det är en medelstor hund av spanieltyp. Hundarna är robusta, rörliga och kompakt byggda. De förekommer i brun- eller svartskimmel och vitt med bruna eller svarta tecken samt tanteckning. Karaktäristiskt för rasen är den vita svanstippen. Rasen är en stötande jakthund och beskrivs ha ett trevligt och balanserat temperament.

Fakta om polski spaniel myśliwski

Mankhöjd hanar:43-48 cm
Mankhöjd tikar:39-44 cm
Vikt:12-26 kg
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Polski spaniel myśliwski är en hundras från Polen. Det engelska rasnamnet är polish hunting spaniel (d.v.s. polsk jaktspaniel). Det första omnämnandet i polsk jaktlitteratur är från 1800-talet. Där skriver man om en hund som följer med på jakter på vattenfåglar som de också apporterar.

Ursprunget kommer från olika brittiska och franska spanielraser som från 1800-talet och framåt användes i det dåvarande Polen. Dessa raser importerades till landet för parforcejakt. Hundraserna som främst användes var springer spaniels och cocker spaniels men även field spaniels. I början av 1900-talet skrev August Sztolcman om hundarna och ansåg att de tillsammans kunde smälta samman till en medelstor ras. Olika spaniels importerades och avlades i exempelvis Ukraina och Ryssland.

Den moderna rasen skapades dock genom avelsarbete under så sent om 1980- och 1990-talen. I början av 1980-talet fanns det bland annat ett överflöd av småvilt vilket ledde till en ökad efterfrågan av mindre jakthundar. Hundar av spanieltyp ansågs då vara perfekta för ändamålet. Dr. Andrzej Krzywiński var en vetenskapsman, jägare och domare vid jaktprov som vid denna tidpunkt drev en kennel och blev intresserad av spanielhundar. Han tyckte särskilt om de lokala hundtyper som bevarats på de tidigare östra gränsländerna. I avelsprogrammet från 1990-talet valdes hundarna ut utifrån sin arbetsförmåga samt sitt temperament, jaktlust och utseende.

Rasen är erkänd i Polen sedan 2016 och av den svenska kennelklubben (SKK) sedan 2022. I slutet av 2022 fanns det dock ingen registrerad hund hos Jordbruksverket. Den är även erkänd i de övriga nordiska länderna men inte av den internationella organisationen FCI.

Polski spaniel myśliwski

Användningsområde och mentalitet

Polski spaniel myśliwski är en stötande jakthund. Den används för jakt på fågel och småvilt, ibland även mindre rovdjur. Det är också en utmärkt spår- och apporteringshund. Detta kan därför vara ett bra val av ras om du gillar att jaga och att ägna dig åt viltspår. Hundarna är aktiva, självgående och modiga under jakt. De arbetar med passion och är nästintill outtröttliga i både tuff terräng och i vatten.

Rasen beskrivs också vara balanserad och vänlig. De är också intelligenta och lättlärda. Hundarna är sociala men kan vara försiktiga gentemot främmande personer. De är dock inte aggressiva. De tycker generellt om kontakt med människor och barn som de är bekanta med.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet är så få i Sverige går det inte att göra en korrekt bedömning kring hälsoläget inom rasen.

Pälsen på en polski spaniel myśliwski beskrivs som relativt lättskött. Det är en medellång päls men har längre sådan på till exempel bringan, svansen och öronen. De har även underull. Man behöver borsta eller kamma där pälsen är längre. Detta för att undvika att tovor bildas och även för att ta bort skräp och annat som kan ha fastnat.

Vanliga frågor om polski spaniel myśliwski

Hur är en polski spaniel myśliwski?

Polski spaniel myśliwski är en polsk jaktspaniel. Denna hundras är intelligent och enkel att träna. Den är inte aggressiv men kan vara reserverad mot främlingar. Överlag är detta en utmärkt jakthund som även kan vara en trevlig sällskapshund.

Liknande artiklar