Amerikansk cocker spaniel – en charmig och lycklig hundras

Amerikansk cocker spaniel är en av de hundraser som allra mest förkroppsligar ren och skär lycka. Dessa hundar är kända för att vara väldigt charmiga och utåtriktade. Den amerikanska cockern gillar att skaffa nya vänner. Detta är också en av de minsta hundarna i sin rasgrupp.

Rasen avlades ursprungligen fram för att vara till hjälp i jakten på en vadarfågel vid namn morkulla. Hundarna skrämde upp dessa fåglar ur vattnet och upp i luften. Ibland användes de också för att hämta saker i vattnet. Idag är detta inte längre en populär jakthund utan istället en utpräglad sällskapshund.

I USA kallar man helt enkelt rasen för enbart cocker spaniel. I Sverige och andra europeiska länder heter den istället amerikansk cocker spaniel. Detta för att särskilja den från dess brittiska kusin, cocker spanieln. Trots namnet på rasen kommer dock även den amerikanska varianten ursprungligen från England.

Detta är en frimodig hundras som besitter en egen vilja. Men hundarna är trots detta vänliga och tillgivna. De lämpar sig därför utmärkt som familjehund. Dessa lite mindre men ganska kraftiga hundar går vanligtvis utmärkt ihop med respektfulla och hundvana barn. Den mindre storleken gör att de funkar bra även i lite mindre bostäder.

De gillar också att följa med sin familj på upptåg av olika slag. En amerikansk cocker spaniel svansar gärna efter sina familjemedlemmar, nästan som en andra skugga. De vill nämligen få vara med så mycket som möjligt.

Fakta om amerikansk cocker spaniel

Mankhöjd hanar:ca 38 cm
Mankhöjd tikar:ca 35,5 cm
Vikt:7-14 kg
Rasklubb:Amerikansk Cocker Cirkel
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Amerikansk cocker spaniel är alltså en hundras som trots sitt namn härstammar från England. Där födde man tidigt upp olika sorters spanielar och delade in dessa i olika kategorier efter hundarnas kroppstyper. De större och kraftigare hundarna kallades för springer spaniel eller field spaniel. Mindre hundar av detta slag gavs istället namnet cocker spaniel. Men just denna hundras blev med tiden en renrasig ras i USA och särskiljdes då från den engelska varianten av rasen.

Faktum är att amerikansk cocker spaniel var en av de nio första raserna att erkännas av den amerikanska kennelklubben American Kennel Club (AKC). De övriga åtta var:

I Sverige fanns det 2 918 hundar av denna ras registrerade i Jordbruksverkets hundregister år 2020. På andra sidan Atlanten har dock rasens popularitet periodvis fluktuerat. Den var extremt populär i USA mellan 1930- och 1950-talen. Detta ledde till att rasen fick en huvudroll i Disneys tecknade film Lady & Lufsen som släpptes 1955. I filmen spelades den kvinnliga karaktären Lady av just en amerikansk cocker spaniel.

Som allra mest populär var dock rasen på 1980-talet. Då var detta den renrasiga hundras som stod för flest nyregistreringar i USA. Så var faktiskt fallet i närmare två decennier. Idag är det dock den 30:e mest populära hundrasen i det stora landet i väst, enligt statistik från landets kennelklubb. Rasen tillhör inte heller de 20 mest populära hundraserna i Sverige. Däremot återfinns dess engelska kusin på en femteplats på denna lista.

En svart amerikansk cocker spaniel som sitter framför en sjö

Så tar du hand om din amerikanska cocker spaniel

En amerikansk cocker spaniel har en vacker päls som kräver en del pälsvård. Detta för att hålla den i toppskick även när den blir lite längre. Dessa hundar behöver också badas regelbundet samt trimmas. Du kan med fördel ta hjälp av en professionell hundtrimmare om du inte föredrar att trimma din hund själv.

På grund av sina långa och pälsiga öron drabbas dessa hundar enklare än andra av öroninfektioner. Därför bör du ta för vana att inspektera hundens öron med jämna mellanrum. Rådgör gärna med din veterinär vid behov när det kommer till öronrengöring m.m.

En amerikansk cocker spaniel är en ganska energisk hundras. Med det sagt är den inte fullt lika fysiskt krävande som sin brittiska kusin. Därför behöver du inte nödvändigtvis motionera din hund flera timmar varje dag. Det räcker istället gott med regelbundna promenader och lite spring i trädgården. Med det sagt kan din hund gärna följa med på löpturer, vandringar och andra aktiviteter.

Denna hundras är intelligent och anses vara relativt lättlärd. Dessa hundar vill gärna vara till lags men kan vara lite känsliga och du bör därför basera träningen på positiv förstärkning. Använd gärna metoder som till exempel klickerträning för att lära din hund nya hundkommandon och liknande.

Vissa cockrar kan vara ganska skälliga. Detta är en fördel om du gärna vill att hunden varnar när främlingar närmar sig ditt hem. Men skällandet kan dock bli problematiskt om du inte försöker begränsa det. Vi har skrivit en artikel om hur du kan få hunden att sluta skälla. Läs gärna den för att få tips på vad du kan göra om du känner att skällandet börjar bli ett problem!

En brun hund av rasen amerikan cocker spaniel som sitter i gräset

Jämförelser med andra hundraser

Undrar du hur den amerikanska cockern står sig mot andra hundraser? Nedan kikar vi närmare på likheter och skillnader mellan denna ras och vissa andra raser!

Amerikansk cocker spaniel eller engelsk cocker spaniel?

Många inser inte att det faktiskt finns två olika cockrar. Så är dock fallet: det finns en ”engelsk” cocker spaniel och en amerikansk cocker spaniel. Bägge dessa raser är renrasiga hundraser och vitt åtskilda även om de till viss del har en gemensam historia. Den ”amerikanska” rasen är aningen mindre än den engelska. De bägge raserna skiljer sig även åt vad gäller huvudform och ansiktsdrag samt pälsstruktur och längd på pälsen.

Dessutom är den amerikanska varianten inte fullt lika energisk som sin engelska kusin. Därför lämpar den sig lite bättre som utpräglad sällskapshund. Med det sagt kan bägge dessa raser göra sig bra som familjehund. De kan båda funka bra med barn som vet hur man interagerar med hundar.

Amerikansk cocker spaniel eller pudel?

En viktig skillnad att ta hänsyn till när du väljer mellan amerikansk cocker spaniel eller pudel är storleken. En storpudel är en stor hundras medan den amerikanska cockern är en relativt liten hund. Dessutom är pudeln i än högre utsträckning en renodlad sällskapshund och tillhör även just denna rasgrupp (grupp 9).

Cockern är istället framavlad för att vara en jakthund, även om den inte längre används som sådan i någon större utsträckning. Men den har i sina gener att kunna hjälpa till vid jakt genom att jaga upp vildfåglar i luften så att jägaren kan skjuta dem. Dessutom är cockern bra på att hämta föremål i vattnet. Med det sagt gör sig även den amerikanska cockern väldigt bra som sällskapshund!

Vanliga frågor om amerikansk cocker spaniel

Ska jag välja en engelsk eller amerikansk cocker spaniel?

En engelsk cocker spaniel har en kortare och mer silkeslen päls. En amerikansk cocker spaniel har istället en längre och tätare päls. Dessutom är den amerikanska varanten lite mer av en inomhushund medan den engelska gärna är mer aktiv utomhus.

Hur gammal blir en amerikansk cocker spaniel?

En amerikansk cocker spaniel lever i genomsnitt i cirka 12 år. Vissar hundar av denna ras kan dock bli upp till 14 år eller äldre.

Hur hög blir en amerikansk cocker spaniel?

En amerikansk cocker spaniel blir cirka 34-39 cm hög. Hanar har en mankhöjd på 37-39 cm medan honornas rekommenderade mankhöjd är 34-37 cm.

Hur mycket ska en amerikansk cocker spaniel väga?

Den ska väga mellan 7 och 14 kg. Detta spann gäller för både hanar och tikar.

Hur är amerikansk cocker spaniel?

Amerikansk cocker spaniel är en glad och frejdig hundras. Den är balanserad och lättlärd men har ändå en egen vilja. Dessa hundar ska vara glada och ständigt vifta glatt på sin svans. De är generellt sett lättsamma och funkar ofta bra med barn.

Hur mycket kostar en amerikansk cocker spaniel?

Priset för att köpa en amerikansk cocker spaniel är cirka 16 000 kronor och uppåt. Det exakta priset för en valp av denna ras varierar mellan olika uppfödare. En hund med en finare stamtavla kostar ofta mer än andra valpar.

Hur många valpar får en amerikansk cocker spaniel?

En tik av denna ras får i genomsnitt cirka 40-50 valpar under sin livstid.

Liknande artiklar