Clumber spaniel – den sällsynta och tankfulla hunden från Storbritannien

Clumber spaniel är en hundras från Storbritannien. Det är en sällsynt och kraftig hund som är omkring 50 cm hög och väger mellan cirka 25-35 kg. Hundarna beskrivs ha ett tankfullt uttryck och ett helhetsintryck som vittnar om styrka. Trots sina korta ben och tunga kropp är de rörliga, aktiva och spänstiga. De tycker om att få arbeta, gärna med nosen. Dessutom behöver de, som alla hundar, få fysisk motion för att inte bli alltför tunga.

Rasen är vänlig, lugn och tålmodig och passar utmärkt som sällskapshund. Värdig, humoristisk, integritet, påhittig och beslutsam är andra ord som beskriver rasen. 

Fakta om clumber spaniel

Mankhöjd:ca 46-52 cm
Vikt hanar:ca 30-35 kg
Vikt tikar:ca 25-30 kg
Rasklubb:Clumber Spaniel Klubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Clumber spaniel är en hundras från Storbritannien. Man tror att den har kommit från Frankrike för cirka 200 år sedan. Man vet att rasen har fått sitt namn efter godset Clumber Park i Nottinghamshire. Ägare var Henry Pelham-Clinton som var hertig av Newcastle som ska ha varit en beundrare av rasen.

Det sägs att den franske hertigen av Noailles under den franska revolutionen skickade, och därigenom räddade, rasen till Storbritannien. Skogvaktaren till hertigen av Newcastle var den person som hade ansvar för jakthundarna på godset. Han skrev i sitt testamente att hundarna dock redan fanns på Newcastle House när hertigen tillträde 1768. Man kan också se en målning av Francis Wheatley med dessa hundar 1788. Detta är den äldsta kända målningen där rasen förekommer. 

Rasen har sitt ursprung i franska jakthundsraser med bassetinslag som sedan blandats med engelska spaniels. Denna teori om inblandning av basset har hämtats från ett hundlexikon från 1879 av Hugh Dalziels. Han menade att detta var en förklaring till rasens korta ben. Hundar av liknande spanieltyp har dock avlats på andra platser än Clumber Park och Newcastle House under 1700- och 1800-talen. 

Clumber spaniel hade sin storhetstid som jakthund under 1800-talet

Under 1800-talet hade rasen sin storhetstid som jakthund, främst då inom aristokratin. Eftersom jaktmarkerna under denna tid var både viltrika och svårframkomliga så behövde man en robust, stark och noggrann hund som dessutom skulle ha stor jaktlust. Detta fann man alltså i clumber spanieln. Hundarna hölls i flock, så kallade pack, med 5-10 hundar. Det sägs att rasen också blev populär eftersom kung Edvard VII födde upp dem i slutet av 1800-talet. 

Den första clumber spaniel som deltog på en hundutställning var i Storbritannien 1859. Som rastyp har den inte genomgått större förändringar sedan 1700- och 1800-talen men däremot har den blivit betydligt tyngre från 1950-talet och framåt. 

Den brittiska rasklubben bildades 1904 och den är även internationellt erkänd av FCI. Som så många andra hundraser decimerades stammen stort under det första världskriget och fick därefter byggas upp på nytt. Av de hundar som funnits kvar efter andra världskriget har främst blivit en sällskaps- och utställningshund. Det finns dock en klubb som grundades i England 1984 och som försöker få rasen till en genuin jakthund för fältjakt. Det är fortfarande en numerärt liten ras och räknas därför som en sårbar hundras av den brittiska kennelklubben. 

Clumber spaniel kom till Sverige på 1960-talet och den svenska rasklubben bildades 1972. Även i vårt land är det en liten ras. I slutet av 2021 fanns det endast 220 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket. 

Tre hundar av rasen clumber spaniel som sitter bredvid varandra

Användningsområde och mentalitet

Clumber spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Majoriteten av hundarna är aktiva sällskaps- och utställningshundar. De används dock i praktisk fågeljakt, främst i England. Rasen är känd för att vara tyst när den arbetar och är lämplig för arbete i tät terräng. Den har också kallats för “den pensionerade gentlemannens jakthund” på grund av sin stabila och långsamma jaktmetod. 

I Sverige är den en uppskattad eftersökshund då den har ett utmärkt väderkorn, är noggrann och envis. Dessutom är den pålitlig, mycket intelligent och arbetsvillig. Den vill och behöver arbeta med både kroppen och nosen. Den behöver därför dels den fysiska motionen och dels mental aktivering såsom till exempel viltspår.

Det nämns också att rasen tycker om simning. Huruvida detta är individuellt eller mer rasbundet går dock inte att svara på. 

Rasen beskrivs som vänlig med ett jämnt humör. Den är lugn och godmodig men har ett bestämt och värdigt sätt som vissa menar framhäver den speciella karaktären hos rasen. Hundarna beskrivs ha ett tankfullt uttryck. De anses ha mer integritet, är mer egensinnig och är mer självständig än andra spanielraser. Den kräver en fast hand och varierad träning. 

Det är en trygg sällskapshund som också är lojal, tillgiven och kärleksfull. Den beskrivs vara tålig och går ofta bra ihop med barn. De tycker också om att leka och vill gärna vara där familjen är. De kan vara något skygga mot främmande personer. Rasen brukar gå bra med andra hundar och andra husdjur men som med alla hundar är det viktigt att man göra detta på ett bra sätt så tidigt som möjligt. 

Hälsa och pälsvård

Inom rasen förekommer det vissa sjukdomar och hälsorelaterade problem. Rasen finns med i de särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) hos den svenska kennelklubben då det finns hundar som dels kan vara för stora och tunga och dels ha för mycket löst skinn i huvudet. Det förekommer även diskbråck, ledproblem samt immunologiska problem som till exempel sköldkörtelbesvär. Livslängden är cirka 10-12 år men det är givetvis också individuellt. 

Pälsen på en clumber spaniel är tät, riklig, rak och silkesaktig. Det är en lättskött päls vilket gör att de räcker med en rejälare borstning någon gång i veckan. Däremot bör man gå igenom pälsen om man varit ute i naturen då det kan fastna skräp och annat som kan ge upphov till besvär. Pälsen tovas generellt inte men kan behöva trimmas några gånger om året, bland annat bakom öronen och på tassarna. Om man ska ställa ut hunden kan det krävas aningen mer trimning. Hundarna fäller några gånger om året.  

Jämförelser med andra hundraser

Läs våra jämförelser mellan clumber spaniel och andra hundraser nedan för att bilda dig en bättre uppfattning om rasen!

Clumber spaniel med en prisrosett

Clumber spaniel eller golden retriever?

Dessa bägge raser är ursprungligen apporterande fågelhundar men används fortfarande som detta, en golden antagligen oftare än en clumber spaniel. Det är två intelligenta, vänliga och tillgivna raser som har en stor arbetslust. En golden retriever är högre än en clumber. 

Clumber spaniel eller labrador retriever?

Precis som clumber spaniel ingår labrador retriever i grupp 8, det vill säga stötande, apporterande och vattenhundar. Båda ses också som trevliga familje- och sällskapshundar men labben är en mer utpräglad allroundhund än en clumber spaniel. Labben är även bruks-, ledar-, service- och narkotikahund för att nämna några områden.

Bägge raserna är vänliga, intelligenta och tillgivna. De behöver också båda få tillräcklig fysisk motion och mental aktivering för att må bra där den vill få uppgifter och behöver få utmaningar. Labben är högre än en clumber spaniel och är även betydligt vanligare i Sverige. 

Clumber spaniel eller newfoundlandshund?

Det är båda kraftiga men rörliga hundraser. En newfoundlandshund är dock betydligt större och högre än en clumber spaniel. De är båda trevliga sällskapshundar men nuffen är också en draghund som också trivs med olika vattenarbeten. De har ett milt och vänligt temperament men clumber spaniel har en större integritet än en nuffe. 

Clumber spaniel eller basset hound?

Precis som clumber spaniel kom basset hound från Frankrike till England. Det är en drivande jakthund som, precis som clumbern, ofta jagade i så kallade pack. De har bägge ett godmodigt temperament och är trevliga familje- och sällskapshundar. Båda raserna är duktiga viltspår- och eftersökshundar. En basset hound är lägre i mankhöjd än en clumber spaniel. 

Clumber spaniel eller engelsk springer spaniel?

Bägge raserna är stötande apporterande fågelhundar. Det är aktiva raser som behöver få uppgifter och har en stor arbetslust. De är också vänliga, nyfikna och ses som trevliga sällskapshundar. En clumber spaniel är tyngre och har ett lägre arbetstempo än alla andra spanielraser. En engelsk springer spaniel är den största men också anses vara den mest eleganta av alla spanielraser. 

Vanliga frågor om clumber spaniel

Hur är clumber spaniel?

Clumber spaniel är en lugn, intelligent och kärleksfull hundras. De är aktiva och behöver få arbeta med både kropp och nos. De har ett bestämt och värdigt sätt som ger en särskild karaktär.

Liknande artiklar