Kvinna som vandrar med en av alla bra hundraser för löpning

Hundraser för vandring – 20 raser att vandra med

Är du den sortens hundägare om gärna tar med dig din hund överallt? I sådana fall hjälper det om du har en hund som kan matcha din aktivitetsnivå. Om du är en inbiten vandrare bör du med andra ord välja en ras som lämpar sig för att vandra med. I denna lista belyser vi 20 lämpliga hundraser för vandring!

De allra flesta hundar gillar faktiskt att vistas utomhus. Många är också väl lämpade att följa med som sällskap på vandringar. Vissa raser är dock lite bättre anpassade för denna aktivitet än andra. Vilka några av dessa är får du reda på genom att fortsätta läsa denna artikel!

20 lämpliga hundraser för vandring

När man ska välja ut bra hundraser för vandring bör man titta på rasernas egenskaper. Det är aktiva hundar med mycket energi som gärna spenderar mycket tid utomhus nästan oavsett väderförhållanden. En vandring kan ofta ta några timmar och därför bör rasen vara uthållig. Nedan tipsar vi om 20 bra raser att vandra med som stämmer in på denna beskrivning!

Alaskan malamute

Närbild på en alaskan malamute

Alaskan malamute är en ras med mycket energi som gärna vandrar långa sträckor. Likt vissa andra hundraser kan dessa hundar ha en tendens att dra i kopplet. Detta är dock ett beteende som du ofta kan stävja med målmedveten och konsekvent koppelträning.

Australian cattledog

Närbild på en australian cattledog

Australian cattledog är en bra ras att vandra med. Faktum är att detta är en av de hundraser som är bättre lämpade för vandring än vad vi människor är. Det är snarare din fysiska förmåga som är den begränsade faktorn, inte hundens dito.

Detta är en ras som ofta kan vara lite besvärlig för ovana hundägare att hantera. Om du är lite mer erfaren kan du dock finna att den i själva verket är ganska lättränad och villig att vara till lags.

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är ett måste på varje lista över bra hundraser för vandring. Detta är nämligen en rörlig och aktiv hund som gärna följer med som sällskap på äventyr utomhus. Det är en vallhund med närmast oändligt mycket energi. Den älskar att jobba, så du får gärna hitta på små lekar eller uppdrag under turens gång. Denna ras behöver mycket energi på daglig basis och det räcker därför inte med att bara vandra en gång i veckan.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhund är en bergshund från Alperna som trivs bra även i kallare väderförhållanden. Rasen har en päls som gör att hunden inte tål värme lika väl som kyla. Därför är detta inte ett särskilt bra sällskap att ta med sig ut på vandringar under sommaren. Däremot finns det inte särskilt många mer lämpade hundraser för vandring på vintern!

Rasen är också van att jobba genom att dra vagnar i de schweiziska bergen. Därmed kan du gärna ta med den även på tuffare äventyr på svala dagar. Kolla bara med din veterinär att din hund inte har höft- eller armbågsdysplasi innan ni ger er ut på vandringar tillsammans.

Border collie

Border collie

Ingen lista över lämpliga hundraser för vandring vore komplett utan border collie. Detta är en ras som har gjort sig känd världen över för sin intelligens, arbetsvilja och höga energi. Därför är detta en utmärkt ras att vandra med om du vill ha lite sällskap på vandringen. Border collien är lättränad men behöver ges mycket mental och fysisk aktivering när ni inte är ute på tur tillsammans.

Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatiner är en ras som är lätt att känna igen på den vita pälsen med de svarta prickarna. Dessa hundar har avlats fram för att springa bredvid ryttare och diligenser. Därför är det också fullt logiskt att detta är en av de hundraser för vandring som passar väldigt väl för aktiviteten. De är uthålliga och följer gärna med när du ska ge dig ut och vandra.

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher är en liten hundras med en stor personlighet. Om du är en hängiven hundägare med en stark vilja kan detta vara ett bra sällskap att ha med på vandringen. Dessa små jyckar är nämligen orädda och följer gärna med på roliga äventyr utomhus. Denna ras är bra att vandra med även om den inte har riktigt samma uthållighet som en jack russell terrier. Den är dock mindre och lite enklare att plocka upp och bära om hunden blir trött.

Golden retriever

Golden retriever som vandrar i skogen

Golden retriever är en lojal och smart hundras som dessutom är väldigt lekfull. De knyter starkt an till sina ägare och följer gärna dina hundkommandon. Dessutom gillar de att leva en aktiv livsstil och vandringar passar dem därför utmärkt. Värt att veta är att denna ras kan utveckla ledproblem. Därför skadar det inte om du låter en veterinär undersöka din hund innan ni börjar vandra ihop.

Haldenstövare

Haldenstövare

Haldenstövare är en energisk ras som gärna vill motioneras mycket på daglig basis. Därför är vandring ett bra komplement till långa promenader och andra aktiviteter. Det är också viktigt att du avsätter tid för lek och träning tillsammans med din hund. Dessa jyckar kan, likt andra hundar, lätt bli destruktiva om de inte får utlopp för sin höga energi.

Harrier

Närbild på en harrier

Harrier är en hundras som ofta har avbildats på klassiska europeiska tavlor där temat är kanin- eller harjakt. Rasen liknar i mångt och mycket beaglen men är större. Den är dessutom uthållig och lämpar sig därför väl för långa vandringar. Värt att känna till är att detta alltså är en jakthund som lätt kan få vittring på vilt. Därför är det viktigt att du har tränat din hund och har uppsikt över den när ni vandrar tillsammans.

Jack russell terrier

Jack russell terrier i högt gräs

Jack russell terriern är ett bra val om du vill ha sällskap på vandringen men kanske inte av en större hund. Detta är nämligen en liten hund med en stor ”motor”. Rasen är väldigt energisk, driven och intelligent. Den har en hög jaktinstinkt och har använts för att jaga skadedjur. Att få följa med på vandringsturer är perfekt för denna hundras!

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en tysk hund med kort päls och extremt mycket energi. Detta är en bra ras att vandra med då den likt många andra jakthundar vill få mycket motion. Den är också väldigt trevlig och tillgiven, så i denna hund får du ett uppskattat sällskap på vandringsturen. Rasen är framför allt känd för sin rörlighet och uthållighet. Den kan lätt bli destruktiv om den inte ges tillräckligt mycket daglig motion och aktivering.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är en lättsam hundras som är bra att vandra med. Den har lätt för att anpassa sig till olika klimat och terränger. Faktum är att ”labbar” även gör sig bra i lite kyligare klimat och samtidigt även tolererar värme. Det är dock viktigt att du förser din hund med rikligt med vatten om ni ska vandra på varma sommardagar. Rasen har också en vattenavstötande päls som gör att du gärna kan stanna till vid en sjö och låta hunden svalka sig i vattnet.

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en väldigt bra hundras för vandring. En fullvuxen hund av denna ras kan gärna följa med på ganska långa vandringsturer.

Detta är en social ras som gärna spenderar mycket tid utomhus med sin familj. Den gillar dock inte att lämnas ensam ute utan vill gärna följa med. Så varför inte ta med den ut på turen?!

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback kan vara en väldigt bra hundras för vandring. Detta gäller inte minst om du vill ha med dig ett lite tuffare sällskap ut på turen. Dessa hundar har nämligen använts för att jaga lejon i Afrika men är idag mer av en sällskapshund. Denna rörliga och starka hund kan dock gärna följa med på vandringar. Värt att tänka på är dock att den kan vara självständig och lite skeptisk till främlingar.

Siberian husky

Siberian husky på vandringstur

Siberian husky är en självständig och rolig ras som dessutom är väldigt smart. Detta är en av de bästa hundraser för vandring som finns. Rasen kommer nämligen från Sibirien där den har dragit slädar i kylan och den är därför väldigt uthållig. Dessa hundar har en förmåga att anpassa sig väl till olika väderförhållanden. Men under varma sommardagar kan det vara värt att avstå från att vandra långt med hunden.

Storpudel

Storpudel

Storpudel är en smart hundras och lämpar sig väl för vandringssällskap. En pudel gillar nämligen att gå långa promenader tillsammans med sin familj och följer därför gärna med och vandrar. Faktum är att Pudelklubben ibland till och med anordnar pudelvandringar!

Rasen har en päls som gör att den tål kyla ganska väl. Men om du vill kunna vandra med din hund på sommaren bör du överväga att trimma pälsen lite grann.

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound är en bra ras att vandra med om du inte har något emot ett snacksaligt sällskap. Detta är en förvånansvärt rörlig hund som tar sig fram med lätthet även i lite tuffare terräng. Dessutom har den ett par hökögon när det kommer till att få syn på bytesdjur. Eftersom rasen har en utpräglad jaktinstinkt bör du hålla din hund kopplad. Detta tills du kan vara helt säker på att den inte börjar jaga efter ekorrar, fåglar och andra smådjur.

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla är en ras från Ungern som ofta utvecklar ett väldigt nära band till sin familj. Dessa hundar är lojala och gillar att få en uppgift att utföra. De är också intelligenta och kräver mycket berikning för att inte bli uttråkade och destruktiva. Detta är en bra hundras för löpning som även gärna kan följa med på vandringar.

Weimaraner

Weimaraner

Weimaraner är en ras som ofta utmålas som en ganska utmanande sådan. Många av de oönskade beteenden som rasen kan uppvisa kan dock stävjas med tillräcklig motion och aktivering. Att ge dig ut och vandra med din hund är ett bra sätt att ge hunden utlopp för en del av sin energi. Med detta sagt krävs även en hel del mental aktivering för att din hund ska må riktigt bra.

Avslutande tankar om hundraser för vandring

De allra flesta hundar gillar att vara utomhus och ägna sig åt diverse aktiviteter. Men det finns ändå mer eller mindre lämpade hundraser för vandring. I listan ovan finner du 20 bra raser att vandra med.

Du bör dock göra en individuell bedömning för att avgöra om din hund lämpar sig väl för denna aktivitet. Ta då hänsyn till hundens ålder, fysiska skick och de rådande väderförhållandena. Äldre hundar drabbas oftare av artros och valpar bör aldrig gå särskilt långt då deras kroppar inte är fullt utvecklade.

Några raser som du bör undvika att vandra med är boxer, mops och bulldoggar. Detta beror på att de är trubbnosiga och därför har svårare att andas än vad andra hundar har. Som ett resultat av detta har de också lättare för att bli alltför varma av aktiviteten.

Dessutom är vissa av de hundraser för vandring som vi har tagit upp i denna artikel mer lämpade för vandringar på vintern. Vi tänker då framför allt på siberian husky och berner sennenhund. Däremot bör du inte vandra i kyla med en chihuahua, greyhound eller whippet. På väldigt varma sommardagar bör du faktiskt undvika att vandra med din hund helt och hållet. Hundar har nämligen lätt att drabbas av värmeslag i hettan.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundraser för vandring – 20 raser att vandra med”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *