Borzoi – en lojal och aristokratisk hundras från Ryssland

Borzoi är en hundras från Ryssland som har fötts upp och ägts av högt uppsatta personer i landet. Till de mer berömda ägarna hör bland andra Turgenjev, Pusjkin, Nikolaj II, Peter den store och Ivan den förskräcklige. Dessa stora och eleganta vinthundar är lugna och trevliga. De är tillgivna och lojala sällskapshundar som dessutom är stiliga och starka.

De är också snabba och kan springa kortare distanser i upp till 55 km/h. Under den lyxigt silkeslena pälsen finns alltså en högoktanig motor. Detta är inte särskilt förvånande då borzoien är en ättling till den anrika greyhounden.

Fakta om borzoi

Mankhöjd hanar:75-85 cm
Mankhöjd tikar:68-78 cm
Vikt hanar:ca 34-47 kg
Vikt tikar:ca 25-40 kg
Rasklubb:Borzoi-Ringen
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Hundrasen borzoi utvecklades i Ryssland under 1600-talet. Arabiska greyhounds korsades då med en rysk hund med tjock päls.

Rasen kallades faktiskt för rysk varghund ända fram till 1936. Därefter bytte man namn på den. Faktum är att ordet ”borzói” betyder ”snabb” på ryska. Detta är såklart lämpligt då just snabbheten som bekant är ett av rasens främsta adelsmärken.

Den allra första rasstandarden för borzoier skrevs så tidigt som år 1650. Under flera århundraden var det den ryska adeln som stod för aveln på dessa hundar. Under den tid som Ryssland styrdes av olika tsarer utformade man ett jaktprov. Dessa prov användes ofta för att välja de mest lämpade avelsdjuren. Syftet med detta var att bara avla på de snabbaste och mest intelligenta jakthundarna.

Hundarna ifråga jagade i flockar om ibland fler än 100 hundar. Jaktlagen utgjordes av borzoier som hade sällskap av lika många jägare och foxhounds. De hade till uppgift att vara behjälpliga i jakten på vilt. Ofta var det hare och annat mindre vilt som jagades. Inte sällan rörde det sig dock snarare om jakt på varg.

I samband den ryska revolutionen 1917 mördades tsarsläkten Romanov. Även deras hundar strök dessvärre med och denna katastrof decimerade drabbade aveln på borzoi och andra ryska hundar hårt. Även under Sovjetunionens storhetstid var det sällsynt att hundarna exporterades till andra länder. Tillräckligt många hundar hade dock förts till såväl Skandinavien som England, Västeuropa och USA under 1800-talets slut för att rasen skulle kunna etableras och fortsätta att frodas utanför sitt hemland.

En borzoi som står i gräset vid en park

Borzoi som första hund

Du kanske undrar om det är lämpligt att skaffa en borzoi som första hund? Detta är inte den allra bästa hundrasen för nybörjare – det finns bättre val. Det är inte heller en särskilt barnvänlig ras då den ser sig som alltför värdig för att leka för mycket med barnen. Borzoier kan ofta vara reserverade gentemot främlingar men tillgivna sin familj och andra bekanta personer.

Dessa jyckar har en utpräglad jaktinstinkt som gör att de gillar att jaga. De funkar därför inte alltid så bra tillsammans med andra husdjur. En förutsättning för att överbrygga detta är om de introduceras för de andra djuren redan i valpåldern.

En borzoi är en lite kattliknande hund som kan vara såväl tyst som envis. Dessa hundar är dock intelligenta och uppför sig generellt väl. Men de är även självständiga och känsliga. Därför kan det vara lite utmanande att träna en sådan här hund. Dessutom tröttnar de lätt på monotona och upprepande aktiviteter. De svarar inte heller väl på tuffare tag eller höjda röster.

Därför behöver du som tränar en borzoi ha en stor portion tålamod samt vara konsekvent i din träning. Du bör även ha lite känsla för humor och gärna börja socialisera och träna din hund så tidigt som möjligt.

Så tar du hand om din hund

En borzoi har en lång och silkeslen päls. Dessa hundar fäller sin päls med jämna mellanrum och behöver borstas igenom med några dagars mellanrum. I samband med fällning behöver du borsta igenom pälsen oftare än i vanliga fall. Dessutom behöver hunden ibland badas samt regelbundet få sina klor klippta och sina tänder borstade.

Borzoier är stora och rörliga hundar som behöver en hel del motion i form av långpromenader. De behöver även kunna springa fritt i en hundrastgård eller i en inhägnad trädgård. Anledningen till att ytan bör vara inhägnad är att de gärna jagar alla former av vilt som kan tänkas dyka upp. Du kan med fördel ta med din borzoi på olika sorters utomhusaktiviteter samt ägna dig åt hundsporter såsom agility.

Borzoi som ligger ner i en trädgård med sitt huvud uppe

Jämförelser med andra hundraser

Olika hundraser skiljer sig åt vad gäller egenskaper, temperament m.m. Därför kikar vi nedan närmare på hur borzoien står sig mot vissa liknande raser!

Borzoi eller afghanhund?

När du är på jakt efter en vinthund kan borzoi eller afghanhund vara hundrasen för dig. Dessa bägge raser har mycket gemensamt men det finns också vissa skillnader mellan dem. En av de viktigaste skillnaderna är att afghanerna vanligtvis har en väldigt lång päls med en ganska naken svans. En borzoi har en päls som är lång men inte fullt lika lång. Däremot är även svansen täckt av den silkeslena pälsen.

Dessutom har afghanhunden betydligt större öron och även långt hår som växer ovanpå dess huvud. Detta hår ser närmast ut som en slags peruk. Borzoien har istället mindre öron och även kortare hår ovanpå huvudet. Dessutom är den sistnämnda den större av de två raserna.

Borzoi eller greyhound?

Väljer du mellan borzoi eller greyhound. Vid en första anblick är dessa bägge raser väldigt lika varandra. Även borzoien har nämligen en lång och slank kropp med ett avlångt och smalt huvud samt långa och smala ben. Bröstet är djupt och svansen är lång. Den stora skillnaden är att den ryska ättlingen är lite större samt har en lång och silkeslen päls.

Bägge dessa raser är också vinthundar som är skickliga på att upptäcka vilt på långt håll. Greyhounden är snäppet snabbare än borzoien men båda raserna ligger i framkant vad gäller hastighet. Båda raserna är också trevliga familjehundar som kan skänka dig såväl nöje som utmaningar i vardagen!

Borzoi eller saluki?

Borzoi och saluki är två verkligt magnifika hundraser som liknar varandra mycket till utseendet. Båda har en slank kroppsbyggnad med ett avlångt ansikte. De är också båda snabba och väldigt skickliga på att upptäcka bytesdjur på långa avstånd. Det är också stora vinthundar som delar många egenskaper i övrigt.

Samtidigt finns det också vissa skillnader mellan de två raserna. Till exempel är salukin en mer aktiv hundras som behöver motioneras mer än vad som är fallet med en borzoi. Därför behöver du som hundägare ha lite mer energi om du ska kunna trivas bra ihop med den förstnämnda rasen. Om du hellre föredrar att gå lite lugnare promenader är borzoien troligtvis ett bättre val.

En borzoi på promenad i stadsmiljö

Vanliga frågor om borzoi

Hur är borzoi?

Borzoien är en väldigt snabb och känslig hundras som samtidigt är vänlig gentemot främlingar men inte sällskaplig. Det är dock en väldigt lojal familjehund som är en okej vakthund när det kommer till att varna. Hunden skäller men är inte beskyddande.

Hur hög är en borzoi?

Borzoier blir mellan 68 och 85 cm höga. Hanar har en mankhöjd på 75-85 cm medan tikarnas mankhöjd är 68-78 cm.

Hur gammal blir en borzoi?

Rasen har en förväntad livslängd på 10 till 12 år. Medianlivslängden ligger dock närmare 9 år. Den allra äldsta borzoien blev 14 år och 3 månader.

Vad kostar en borzoivalp?

En borzoivalp kostar vanligtvis cirka 15 000-24 000 kr. Det exakta priset varierar något beroende på ditt val av uppfödare.

Vilken grupp till hör borzoi?

Borzoi är en vinthund och tillhör således rasgrupp 10 tillsammans med övriga vinthundar.

Hur snabbt kan en borzoi springa?

En borzoi kan springa i upp till 55 kilometer i timmen i uppemot 1,5 kilometer. Rasen är dock mer av en sprinter än en långdistanslöpare.

Liknande artiklar