Hundar som kan äta den ost som människan skär upp

Kan hundar äta ost?

När du gör dig själv en god ostmacka eller liknande kan det vara svårt att avstå från att låta hunden få smaka. Men kan hundar äta ost?

Ja, hundar kan äta ost. Faktum är att många hundägare använder små ostbitar som ett extra gott belöningsgodis vid hundträning. Däremot är frågan huruvida hundar faktiskt bör äta ost. Vissa kan nämligen vara laktosintoleranta och bör då undvika detta.

Men om din hund inte är laktosintolerant kan den äta ost. Det är dock viktigt att påpeka att hunden endast bör ges en måttlig mängd av denna mjölkprodukt. För mycket av det goda är inte bra för någon hund. Läs vidare för att lära dig mer om för- och nackdelarna med att låta hunden få smaka på osten!

Fördelarna för hundar med att äta ost

Ost är ett livsmedel som innehåller kalcium, protein, A-vitamin, B-vitaminer och essentiella fettsyror. De flesta hundar älskar att äta ost och vid hundträning kan små ostbitar vara ett bra belöningsgodis för att motivera hunden. Dessutom kan du enklare få din hund att ta kosttillskott eller läkemedel i pillerform genom att linda in dessa i ost. Därmed kan det finnas vissa fördelar med att ge din hund detta livsmedel.

Men det finns också vissa risker med att låta hundar äta ost. Fortsätt att läsa för att få mer information om riskerna! Läs även vår artikel om huruvida hundar kan äta ostbågar!

Riskerna för hundar med att äta ost

De främsta riskerna för hundar med att äta ost är:

  • Laktosintolerans. Vissa hundar är laktosintolerant och kan inte dricka mjölk eller äta mjölkprodukter av olika slag. Hos dessa individer kan även mindre mängder av ost leda till betydande biverkningar. Därför bör du hålla ett vaksamt öga på din hund om du låter den äta ost. På så vis kan du hålla utkik efter magbesvär eller andra biverkningar.
  • Fettinnehållet. Ost är ett fettrikt livsmedel som kan orsaka viktuppgång och leda till övervikt hos hundar. Därför är det viktigt att du endast ger din hund måttliga mängder av livsmedlet. I vissa fall kan det höga fettinnehållet leda till pankreatit (bukspottskörtelinflammation). Detta är ett allvarligt och potentiellt sett dödligt sjukdomstillstånd.
  • Farliga ämnen eller bakterier. Vissa ostar innehåller ämnen som är farliga för hundar. Några exempel på sådana är lök, vitlök och gräslök. Dessutom kan somliga mögelostar innehålla ett gift vid namn roquefortin C som hundar är väldigt känsliga för. Dessutom kan opastöriserade ostar innehålla bakterier som exempelvis Listeria.
Hund som ligger på en matta och tittar på en ost som ligger på golvet

Så kan du ge din hund ost på ett tryggt sätt

Det är möjligt för många hundar att äta ost utan att drabbas av biverkningar. Med detta sagt finns det vissa saker som du bör komma ihåg. Som vi har nämnt ovan finns det vissa risker med detta livsmedel som du bör ta på allvar. Om du vill vara på den säkra sidan bör du därför:

  • Ge din hund en magrare ost. Magrare ostar är inte fullt lika fettrika som andra produkter. Några exempel på bra alternativ är: mozzarella, färskost samt mjuk getost. Undvik fetare ostar såsom fetaost och brieost.
  • Låt inte din hund äta kryddiga ostar. Kryddiga ostar riskerar att göra din hund dålig i magen. Därför bör du undvika att ge hunden pepper jack-ost och andra kryddigare varianter.
  • Börja väldigt försiktigt. Har din hund aldrig tidigare ätit ost? Då kan det finnas goda skäl att börja väldigt försiktigt för att se hur hunden reagerar på osten. Ge därför väldigt lite, avvakta och se. Om hunden inte får dålig mage eller drabbas av några andra biverkningar kan du ge lite mer. Men håll det alltid till en mindre eller måttlig mängd.
  • Använd osten som topping. Har din hund ätit ost tidigare utan att få några biverkningar? Då kan du strö lite ost över hundens foder som en slags topping. Eller så kan du välja att gömma osten i botten av foderskålen så att hunden får jobba lite för att nå fram till den.

Vanliga frågor om huruvida hundar kan äta ost

Kan hundar äta ost?

Ja, hundar kan äta ost i måttliga mängder. Det finns dock vissa förbehåll, såsom att laktosintoleranta hundar inte bör äta mjölkprodukter. Dessutom är det viktigt att osten ifråga är pastöriserad och fri från farliga ämnen eller starka kryddor.

Är det farligt för hundar att äta ost?

Ja, det är farligt för hundar att äta ost i större mängder. Ost är ett fettrikt livsmedel som din hund inte mår bra av att äta alltför mycket av. Dessutom finns det vissa mögelostar som innehåller ett gift som hundar reagerar väldigt starkt på.

Vad händer om en hund äter ost?

Om en hund äter en mindre mängd ost behöver hunden inte nödvändigtvis drabbas av några som helst biverkningar. Över tid kan dock en överdriven konsumtion leda till övervikt. I vissa fall kan hundar som äter ost drabbas av bukspottskörtelinflammation.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *