Ett glas mjölk

Kan hundar dricka mjölk? Eller är de laktosintoleranta?

Många vovvar älskar ost, yoghurt, fil och andra mjölkprodukter. Men kan hundar dricka mjölk? Eller är de laktosintoleranta?

Generellt sett kan hundar dricka mjölk i mindre mängder. Men då talar vi om bara ett fåtal teskedar och endast då och då. Det är nämligen vanligt att hundar är laktosintoleranta, och därför bör du vara uppmärksam på hur din hund reagerar på mjölken.

Den eventuella laktosintoleransen är dock inte den enda anledningen till att hundar inte bör dricka större mängder mjölk. Läs vidare så utvecklar vi vårt resonemang kring mjölkdrickande och laktosintolerans!

Kan hundar dricka mjölk och i sådana fall hur mycket?

Ja, generellt sett är det säkert att ge en hund en mindre mängd mjölk. Vi talar då om ett fåtal teskedar av vanlig komjölk eller getmjölk utan några särskilda tillsatser. Detta är något som du kan ge din hund då och då som något lite extra gott. Däremot bör du undvika att ge hunden en hel skål mjölk eller använda mjölken som en ersättning för kranvatten i vattenskålen. Mjölkdrickandet kan nämligen få vissa otrevliga effekter, såsom diarré, kräkningar eller lös avföring.

Dessutom är mjölkprodukter ofta ganska feta och innehåller dessutom naturliga sockerarter. Alltför stora mängder av dessa kan därför orsaka övervikt och pankreatit (inflammation i bukspottskörteln) hos hundar. Bägge dessa tillstånd är allvarliga och bör därför undvikas.

Kan hundar vara laktosintoleranta?

Ja, mjölkprodukter är faktiskt ett av de livsmedel som många hundar är allergiska mot. Så hundar kan absolut vara laktosintoleranta, vilket innebär att deras matsmältningssystem har svårt att hantera mjölksockret. Vissa hundar med laktosintolerans har svårt att dricka mjölk men kan äta andra mjölkprodukter såsom ost eller naturell yoghurt. Dessa brukar nämligen vara lite enklare att smälta. Men vissa hundar tål inte mjölkbaserade produkter överhuvudtaget.

Hund som dricker mjölk

Hur vet jag om min hund är laktosintolerant?

Hittills har vi alltså slagit fast att hundar kan dricka mjölk i mindre mängder såvida de inte lider av laktosintolerans. Så hur vet du om din hund är laktosintolerant?

Graden av laktosintolerans varierar ganska mycket på individnivå. Vissa individer uppvisar bara lindrigare symtom medan andra kan få mer allvarliga reaktioner. De vanligaste symtomen på att din hund är laktosintolerant är dessa:

  • diarré
  • lös avföring
  • gaser i magen
  • magsmärta
  • kräkningar.

Som hundägare vet du förmodligen inte att din hund är laktosintolerant förrän du har gett den lite mjölk. Samtidigt kan det vara svårt att avgöra om en hund har laktosintolerans eller ej om den har druckit mycket mjölk. För även hundar som inte är laktosintoleranta drabbas ofta av ovan nämnda symtom när de dricker större mängder mjölk. Men om du bara ger din hund lite grann mjölk och den uppvisar något eller några av symtomen ovan bör den upphöra med mjölkdrickandet.

För mer information om vad hundar kan äta och inte rekommenderar vi dig att spana in den länkade artikeln. Där går vi igenom fler än 100 olika livsmedel och förklarar huruvida du bör ge dessa till din hund eller inte. Dessutom har vi skrivit en fristående artikel om mat som hundar kan äta. Där tipsar vi om ett antal olika livsmedel som generellt sett är säkra att ge till hundar.

Vanliga frågor om huruvida hundar kan dricka mjölk

Kan hundar vara laktosintoleranta?

Hundar kan dricka mjölk i mindre mängder. Några matskedar komjölk eller getmjölk då och då är ofarligt. Men ge inte din hund mycket mjölke då den kan orsaka diarré, lös avföring eller kräkningar. Tänk också på att vissa hundar är laktosintoleranta.

Är det bra att hundar dricker mjölk?

Nej, det vore en överdrift att hävda att det är bra för hundar att dricka mjölk. Däremot kan det vara ofarligt att låta hunden få en liten mängd mjölk då och då. Men en hund bör främst släcka sin törst genom att dricka vatten och inget annat.

Kan man ge en hund laktosfri mjölk?

Ja, det är vanligtvis ofarligt att ge hunden lite laktosfri mjölk. Men du bör inte använda den laktosfria mjölken som ett substitut för vatten. Mjölk är nämligen inte en del av hundens naturliga kost och bör därför inte ersätta vattnet i skålen.

Är det bra att ge hunden filmjölk?

Du kan välja att låta din hund smaka lite grann filmjölk då och då om du vill. Men generellt sett kan mjölkprodukter ofta orsaka diarré och andra matsmältningsbesvär hos hundar. Så även om det är ofarligt att ge lite bör du begränsa mängden filmjölk.

Kan jag ge min hund yoghurt?

Mindre mängder av mjölkbaserade produkter såsom naturell yoghurt kan du ge din hund ibland som ett slags godis. Men håll koll på din hund och huruvida den blir gasig i magen eller få diarré. För då kan du vilja undvika att ge hunden mjölkprodukter.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *