Mops som visar att hundar kan äta ägg

Kan hundar äta ägg? – Vad bör man tänka på?

Man brukar säga att frukosten är dagens viktigaste måltid. Ett vanligt inslag när det vankas frukost är ägg. Detta livsmedel är både gott, billigt och näringsrikt. När din hund sätter sig bredvid dig och börjar tigga kan du vilja ge vika och dela med dig. Så hur ligger det till – kan hundar äta ägg?

Ja, hundar kan äta ägg. Detta livsmedel är näringsrikt och uppskattat av många vovvar. Däremot bör du koka eller steka ägget om du vill ge hela till din hund. Äggvitan kan nämligen ges tillagad men bör undvikas att ge till en hund i rå form.

Däremot går det bra att ge hunden rå äggula. Det är inte heller hela världen om du skulle råka ge din hund ett rått ägg någon enstaka gång. Däremot bör den inte regelbundet äta rå äggvita. Läs vidare för att få reda på varför så är fallet!

Hundar kan äta ägg men tänk på detta

När vi skriver att hundar kan äta ägg menar vi i dess enklaste form. Du bör undvika att låta din hund konsumera ägg som har saltats eller kryddats. Dessutom bör omeletter som innehåller lök eller andra skadliga ingredienser undvikas. Du bör även fundera över vilka ingredienser som kan finnas i en äggröra innan du serverar din hund den.

Några exempel på skadliga ingredienser som kan finnas i maträtter med ägg är:

 • salt
 • peppar
 • lök.

Dessutom är det inte hälsosamt för din hund att konsumera större mängder smör eller matolja.

Hundar är sällan särskilt kräsna när det kommer till mat. Din hund kommer att vara väldigt nöjd med att få sluka ett ägg även utan kryddor. Om du däremot vill ge din hund lite äggröra utan ovan nämnda ingredienser men med lite ost skulle det vara okej.

Mer information om vad hundar kan äta hittar du i den länkade artikeln. För tips på hundsäkra livsmedel kan du även spana in vår artikel om mat som hundar kan äta.

Hund som stirrar på en kartong med ägg

Fördelarna med att ge din hund ägg

Det finns vissa fördelar med att låta din hund äta ägg. Detta livsmedel är nämligen rikt på protein, aminosyror, fettsyror, vitaminer och mineraler. Framför allt är äggulan väldigt näringsrik. Några exempel på dessa är:

 • A-vitamin
 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • folat
 • järn
 • selen.

Dessa näringsämnen är nyttiga för hundar – de kan bland annat förbättra hundens pälskvalitet och hud samt stärka dess skelett och tänder. Därför är ägg en vanlig ingrediens som återfinns i många hundfoder.

Men bara för att hundar kan äta ägg betyder detta inte att det bör vara deras främsta näringskälla. Du kan ge din hund en lagom mängd ägg några gånger i veckan om du vill. Äggen bör dock ses som ett kosttillskott som ges utöver ett bra torrfoder eller liknande.

Farorna med att låta hundar äta ägg

Även om det finns vissa fördelar med att låta hunden äta ägg finns det även vissa potentiella faror. Till farorna med att ge din hund detta livsmedel hör att:

 • Regelbunden konsumtion av rå äggvita kan orsaka biotinbrist.
 • Vissa hundar är allergiska mot ägg.
 • Det är viktigt att inte tillåta överkonsumtion av ägg.
 • Utländska ägg kan innehålla salmonella.

Regelbunden konsumtion av rå äggvita kan orsaka biotinbrist

Som vi redan har nämnt är det säkert att ge din hund rå äggula. Däremot bör du ta för vana att tillaga äggvitan om du även vill ge hunden denna. Regelbunden konsumtion av rå äggvita kan nämligen orsaka biotinbrist. Detta beror på att äggvitan innehåller ett enzym som kallas avidin. Detta äggalbuminprotein förhindrar hundens kropp från att absorbera biotin.

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som även kallas vitamin B7. Detta vitamin främjar hundens hudhälsa, ämnesomsättning, matsmältning och cellfunktion. Dessa funktioner är viktiga för din hunds hälsa och därför bör du undvika att ge hunden rå äggvita.

Kvinna som steker ett ägg i en stekpanna
Hundar kan äta ägg men äggvitan bör tillagas innan du ger den till din hund.

Vissa hundar är allergiska mot ägg

Ägg är en relativt vanlig livsmedelsallergi hos hundar. Därför är det viktigt att vara medveten om detta och hålla ett öga på din hund. På så vis kan du upptäcka om hunden får orolig mage eller på andra sätt far illa av att äta ägg. Om så är fallet kan det vara värt att konsultera veterinär och eventuellt göra en allergiutredning.

Det är viktigt att inte tillåta överkonsumtion av ägg

Som vi har slagit fast i denna artikel kan hundar äta ägg. Med detta sagt kan det vara värt att dubbelkolla med din veterinär om du känner dig osäker. För om du låter din hund överkonsumera ägg kan detta leder till övervikt och andra hälsobesvär. Ägg är nämligen ett fettrikt livsmedel. Därför bör du iaktta försiktighet om din hund redan är överviktig eller riskerar att gå upp för mycket i vikt.

Utländska ägg kan innehålla salmonella

När du ger din hund svenska ägg behöver du inte oroa dig för salmonella. Vår inhemska produktion präglas nämligen av salmonellafrihet. Detta är dock unikt för Sverige och utländska ägg kan innehålla salmonellabakterier. Därför bör du inte ge din hund råa ägg som är producerade i andra länder.

Vanliga frågor kring huruvida hundar kan äta ägg

Kan hundar äta ägg?

Ja, hundar kan äta ägg i en måttlig mängd. Du kan ge hunden äggula i antingen rå eller tillagad form. Däremot är det viktigt att äggvitan tillagas innan du ger den till din hund.

Hur ofta kan en hund äta ägg?

Du bör inte ge din hund mer än ett helt ägg per dag. Om hunden är mindre i storleken bör du begränsa konsumtionen till ett halvt ägg om dagen.

Kan valpar äta äggula?

Ja, valpar kan äta äggula. Du kan antingen ge din hund en del av ett tillagat ägg eller toppa torrfodret med en rå äggula. Tänk bara på att valpen är liten och kanske inte bör äta ett helt ägg.

Hur många äggulor kan en hund äta?

Hundar bör inte äta mer än ett ägg per dag. Därmed är det sannolikt lagom för din hund att äta som mest en äggula per dag.

Kan hundar äta äggvita?

Ja, hundar kan äta äggvita förutsatt att den tillagas. Om hunden regelbundet äter rå äggvita kan den drabbas av vitaminbrist. Detta då äggvitan innehåller avidin, ett protein som förhindrar upptag av biotin (ett B-vitamin)

Kan hundar äta ägg med skal?

Ja, du kan ge din hund ett ägg med skal om du känner för det. Äggskalet innehåller kalcium som stärker hundens skelett. Samtidigt kan brutna delar av skalet vara vassa och skära insidan av hundens hals. Därför kan du vilja undvika att göra det.

Avslutande tankar

Efter att ha läst denna artikel vet du att hundar kan äta ägg. Men i vanlig ordning är svaret sällan helt och hållet svart eller vitt. Du kan förvisso ge din hund en måttlig mängd av detta livsmedel då och då om du vill. Det kan till och med vara fördelaktigt för hundens hälsa, men det är inte nödvändigt att du gör det. Dessutom finns det vissa potentiella faror kopplade till äggkonsumtion. Så iaktta försiktigt och följ gärna råden i den här artikeln!

Brukar du låta din hund äta ägg? Ger du i sådana fall hunden hela ägget eller enbart äggulan? Kommentera nedan och berätta hur det ligger till och om din vovve älskar ägg eller inte!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *