Bästa hundtrimmern

Bästa hundtrimmern (klippmaskin för hund)

Inlägget innehåller annonslänkar för Dogman och VetZoo.

Många hundägare har insett att de kan spara en förmögenhet på att köpa en hundtrimmer istället för att gå till hundfrisör. En klippmaskin för hund är en bra investering som lönar sig snabbt. Men det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du funderar över vilken som är den bästa hundtrimmern för din hundras.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa hundtrimmer. Om du även behöver ett bord som din hund ska stå på när den trimmas, kan vi rekommendera dig att läsa om de bästa trimborden av olika slag.

Bästa hundtrimmern

Nedan listar vi den bästa hundtrimmern i tre olika prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen. Vi tipsar även om en bubblare som utmanar de övriga produkterna.

När du klickar dig vidare till en butik via någon av länkarna nedan och köper en hundtrimmer, får vi en liten slant i provision på köpet. Detta kostar inte dig något extra men det hjälper oss att fortsätta driva och utveckla Hund24. Vi vill därför redan på förhand tacka dig för ditt stöd!

Premiumklassen: Andis AGC 2-Speed

Andis AGC2-Speed – bästa hundtrimmern
Andis AGC2-Speed – den enligt oss bästa hundtrimmern

Se pris i butik!

Denna klippmaskin från Andis är enligt oss den allra bästa hundtrimmern. Denna apprat är av professionell kvalitet och lämpar sig därmed bäst för proffs eller dig som ofta trimmar din(a) hund(ar) hemmavid. Dess främsta egenskaper är att den är tystgående, kraftfull och precis.

Denna maskin har en gummiring som gör att den inte riskerar att glida dig ur näven. Maskinen har två olika hastigheter: 3 000 eller 3 800 varv per minut. Utöver detta är den är kompatibel med flera olika skär och erbjuder därmed flexibilitet och mångsidighet.

Klippmaskinens hölje är så pass robust att du vid normal användning inte kommer behöva bekymra dig för dess hållbarhet.

Fördelar

 • Sladdriven (du behöver inte oroa dig för begränsad batteritid)
 • Utbytbara skär
 • Två hastigheter (3 000 och 3 800 varv per minut) gör att maskinen klarar alla slags pälsar
 • Relativt tystgående vid användning
 • Låg vikt (498 gram)

Nackdelar

 • Skäret blir varmt när du använder klippmaskinen under längre stunder
 • Ej trådlös

Bubblare: Moser Rex

Moser Rex klippmaskin
Moser Rex

Se pris i butik!

Klippmaskinen Moser Rex har en oscillerande armaturmotor med en hastighet på 3 000 varv per minut. Denna kraftfulla hundtrimmer fungerar lika bra vid helklippning som vid delklippning. Den passar de allra flesta hundraser av olika storlekar. Maskinen kommer dock som bäst till sin rätt då du trimmar en hundras utan underull, såsom old english sheepdog och pudel.

Ett urval av nödvändiga tillbehören till maskinen medföljer när du köper Moser Rex. Dessa inkluderar skär och distanser samt skärolja och rengöringsborste. Maskinen har en vikt på 620 g och en sladdlängd på tre meter.

Så har vi valt ut den bästa hundtrimmern

I teamet bakom Hund24 har vi dessvärre ingen hund att testa hundtrimmer på – vår ras, eurasier, ska inte trimmas. Av denna anledning har vi tvingats utse bästa hundrimmern (klippmaskinen) genom att granska produktbeskrivningar och recensioner. I samband med våra tester och då vi sållar mellan olika produkter använder vi oss även av vårt upparbetade kontaktnät av nyckelpersoner hos tillverkare och leverantörer av hundtillbehör.

På detta vis har vi kommit till insikt om att Andis är ett av de allra främsta varumärkena inom kategorin hundtrimmers. Denna tillverkare har tagit fram ett stort urval av klippmaskiner som lämpar sig för alla ändamål, oavsett om du är en hemmatrimmare eller ett riktigt proffs. Av denna anledning har vi valt att ranka deras produkter högst.

Vi har dock även valt att utse en bubblare i form av Moser Rex – en klippmaskin som utgör ett prisvärt alternativ till de övriga produkter som listas på denna sida.

Vad är en hundtrimmer?

En hundtrimmer är ett viktigt verktyg för skötsel och grooming av hundar. Vanligtvis har den olika sorter av blad som används för olika ändamål, beroende på vilken typ av päls som ska klippas eller vilken typ av skötsel som ska utföras. Läs gärna min guide till klippning och trimning av hund för mer information om detta.

En klippmaskin för hund används alltså för att klippa eller trimma hundens päls. Vissa modeller med mindre blad kan även, med försiktighet, användas för att trimma pälsen runt hundens tassar.

Skillnaderna mellan hundtrimmers och hårtrimmers för människor

Det är inte så stor skillnad mellan en hundtrimmer och en hårtrimmer för människor som man kanske kan tro. Det som verkligen skiljer är framförallt funktionerna, ljudnivån och motorns styrka.

Hårtrimmers för människor anpassade för att klippa skägg och människohår. Hundpäls är väldigt annorlunda från människohår. Så är även fallet med de hundraser som har ett skägg. Därför har en klippmaskin för hund oftast starkare motor och andra typer av skär (blad).

Hundar har också känslig hörsel. Trimmers för hundar har därför anpassad ljudnivå för att inte skrämma hunden och för att man ska kunna klippa nära örat.

Varför klippa hunden hemma?

Att gå till en hundfrisör blir mycket dyrt i längden. Inte nog med att det är kostsamt att gå till en hundfrisör, det kräver även att du ska boka en tid och sedan passa den. Kanske är alla tider som funkar för dig redan tagna?

Ett bättre alternativ är därför att klippa hunden hemma själv. Visst kan det ta ett tag att lära sig exakt hur man gör och få hunden att acceptera sin nya frisör, men det är väl värt dina ansträngningar. Och oftast känner sig hunden mer trygg med att du som husse/matte klipper än någon annan.

Vissa raser behöver dessutom bara lite grooming ibland och då är det väldigt smidigt att ha en egen hundtrimmer hemma. Samma sak gäller om du bara ska klippa små områden på hunden.

Du som läser den här artikeln har garanterat redan tröttnat på att betala dyrt för att klippa hunden hos frisören. Om du är redo för att bli din hunds nya frisör har vi samlat tipsen på den bästa hundtrimmern för just din hund lite längre ner.

Vilka hundraser behöver trimmas/klippas?

Det finns flera hundraser som inte behöver trimmas, raser som har en underpäls (dubbelt pälsskikt). Detta har hunden för att skyddar mot kyla. Så även om pälsen är lång och varm bör den inte klippas på vissa raser.

Några exempel på hundar med dubbla pälsskikt är:

Hundraser som bör trimmas

Det finns flera hundraser som är i behov av regelbunden trimning.

Exempel på stora hundar som behöver klippas ofta:

 • Austrailian shepherd
 • Bouvier des flandres
 • Blodhund

Mindre hundar som behöver trimmas ofta:

Vissa hundar kräver mer trimning än andra. En del hundraser behöver du klippa varje månad, medan andra kanske bara behöver trimmas ett par gånger om året.

Att tänka på när du ska köpa hundtrimmer

Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du köper en hundtrimmer. Dessa punkter kan huvudsakligen sammanfattas i den här listan:

 1. Avsedd användning
 2. Hundens pälstyp
 3. Motorns kraft och hastighet
 4. Vikt och storlek
 5. Sladdlös eller ej
 6. Ljudnivå och vibrationer
 7. Värmeutsöndring
 8. Skär (blad)
 9. Pris

Avsedd användning

Vilken typ av klippmaskin för hund du behöver beror till stor del hur du tänkt använda den. Om du tänker använda din hundtrimmer för att endast göra enkel grooming då och då, bör du överväga en enklare klippare för hemmabruk.

För lite mer frekventa klippningar av din hund passar mellansegmentet av hundtrimmers dig bäst. Har du en hund som kräver mycket trimning exempelvis en utställningshund, eller om du har flera hundar med olika typer av päls, bör du snegla närmare professionella varianter för att hitta den bästa hundtrimmern för din hund.

Hundens pälstyp

Din håriga väns pälslängd och tjocklek är avgörande för vilken typ som är bästa hundtrimmern i ditt fall. Hundar med kort päls kräver vanligtvis bara en modell med enkla funktioner.

De flesta klippmaskiner som finns ute i handeln har bäst funktionalitet på hundar med medeltjock päls. Om din hund har en tjock päls, eller långt, mjukt hår som trasslar lätt, bör du leta efter en professionell hundtrimmer med en roterande växeldriven motor.

Motorns kraft och hastighet

För att en hundtrimmer ska betraktas som bra bör den ha en effektfull motor som kan jobba hårt utan att bli bränd. En kraftfull klippmaskin för hund kan skära fler gånger per sekund, vilket innebär att den tar fler pälsstrån. Ett riktvärde att sikta på när det gäller motorkraft är cirka 3000 rpm, vilket innebär att trimmern skär 60 gånger per sekund. Den bästa hundtrimmern klarar lite mer än så.

Även om hastigheten är viktig, är det ännu viktigare att trimmern jobbar effektivt och skonsamt, så att inte hunden luggas eller får skador på huden.

Vikt och storlek

Det är viktigt att utgå ifrån vilken ras du har när du väljer storlek på hundtrimmer. Större maskiner jobbar ofta mer effektivt och kraftfullt men kan vara omöjliga att använda på små hundraser.

Om du har en hund med mycket päls kan det även vara bra att införskaffa en mindre klippare för svåråtkomliga områden så som tassar och nos. De mindre maskinerna är oftast tystare, vilket är en fördel när du klipper vid dessa känsliga delar på hunden.

En hel del klippmaskiner för hundar har olika blad vilket gör det möjligt att använda samma trimmer för olika delar på hundens kropp.

Tyngden mellan olika hundtrimmers varierar också, oavsett storlek på trimmern. En tyngre maskin kan bli jobbig att hålla upp i längden, speciellt om du ska klippa flera hundar eller har en hund som inte vill samarbeta.

Sladdlös hundtrimmer eller ej?

Att en sladdlös hundtrimmer är lättare att jobba med kanske säger sig självt? Du behöver inte brottas med en sladd som lätt hamnar i vägen för klippningen. Detta är troligtvis anledningen till att sladdlösa hundklippare har blivit mer och mer populära med åren.

En nackdel med sladdlösa hundtrimmers är att de ofta blir lite tyngre på grund av att de behöver ett större batteri. De är i snitt även lite dyrare än dem med sladd.

Tidigare hade inte de sladdlösa modellerna speciellt lång batteritid, men moderna varianter numer har oftast en tillräckligt lång batteritid för att du ska hinna klippa din hund. Idag är de flesta hundklippare avsedda för konsumentmarknaden sladdlösa. Du behöver dock inte oroa dig för att de ska vara dåliga, tvärtom är ofta tåliga, snabba och tysta.

Ljudnivå och vibrationer

Hundar har känsliga öron och uppfattar ljud på fyra gånger längre avstånd än en människa. Det säger sig därför självt att en bullrig hundtrimmer inte kommer att vara särskilt behaglig för din älskade vän. Det är framförallt när du klipper nära öronen som hunden kan reagera och känna obehag.

Tack och lov har tillverkningsindustrin anpassat hundtrimmers efter hundar och inte människor. De har byggts så att ljudnivån och vibrationerna hålls nere för att inte störa hunden i onödan. Ljudnivån är något som påverkar priset. Generellt sett har billigare varianter mindre bullerskydd än den bästa hundtrimmern på marknaden.

Vibrationerna känns mest på hundens mage och andra känsliga kroppsdelar, där de kan tycka att maskinen kittlas. Vibrationerna kan vara svåra att göra något åt, du får helt enkelt klippa så försiktigt du kan på känsliga områden.

Värmeutsöndring

All elektronisk utrustning avger värme på något vis. Beroende på hur produkten är designad, vilken effekt den har och hur hårt den används kan mängden värmestrålning variera. Om trimmern blir för varm är det viktigt att du låter den svalna ordentligt så att du inte bränner hunden. Många motorer slår automatiskt av sig själva om de blir för varma.

Ju tjockare päls, desto mer får motorn jobba och desto varmare bli motorn. Något som även påverkar värmen maskinen avger är friktionen mot pälsen. Dåliga skär eller de som är slitna och smutsiga tenderar att skapa högre friktion och därmed utsöndra mer värme. Se därför till att underhålla skären noggrant.

Ju bättre kvalitet på hundtrimmer du köper desto bättre är produkten på att hantera värmeutsöndring.

Skär

Vissa hundtrimmers har utbytbara skär vilket kan vara av en stor fördel då du kan anpassa efter den längd på pälsen som du vill ha. Det går även lätt att byta skär utifrån den del på hundens kropp du klipper för stunden.

Med utbytbara skär kan du även slänga bort dem som är utslitna och köpa nya. Skären håller betydligt länge om du tar hand om dem ordentligt och oljar in dem efter användning.

Pris

Det finns några viktiga faktorer att tänka på när man ska köpa hundtrimmer och priset är en sådan. Det är lätt att haka upp sig på vad hundtrimmern kostar, men man bör tänka till ordentligt kring just denna aspekt. Det är nämligen så att något som kan tyckas vara billigt för stunden, kan bli riktigt dyrt i längden. Om du måste byta ut klippmaskinen flera gånger är det billigare att köpa en som håller i flera år.

En klippmaskin för hund är inte något du köper särskilt ofta, och därför bör du se det som en investering. Dyrare saker har längre livslängd och har ofta ett bra andrahandsvärde. Räkna även på vad det skulle kosta om du istället skulle gå till hundfrisören varje gång.

Det bästa är att du köper en hundtrimmer av så hög kvalitet som du har råd med. För även om dyrt inte alltid betyder att du får bästa hundtrimmern, så är priset generellt sett en indikator på hög kvalitet. De allra dyraste maskinerna riktar sig dock till proffs som jobbar med klippningar flera timmar varje dag, satsa istället på en bra konsument-variant med bra användarrecensioner.

Hur man bäst tar hand om sin trimmer

Ta ordentligt hand om din trimmer efter användning så att den kan hålla i många år framöver. Det viktigaste att tänka på är att underhålla skären. Dessa ska rengöras från hår och oljas in efter varje klippning.

Om du nu väljer att investera i den bästa hundtrimmern, är det dumt att inte se till att underhålla den på rätt sätt. Följ anvisningarna som kommer med produkten för att förlänga livslängden på din hundklippare.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *