BĂ€sta hundtrimmern

BÀsta hundtrimmern (klippmaskin för hund)

InlÀgget innehÄller annonslÀnkar för Dogman och VetZoo.

MÄnga hundÀgare har insett att de kan spara en förmögenhet pÄ att köpa en hundtrimmer istÀllet för att gÄ till hundfrisör. En klippmaskin för hund Àr en bra investering som lönar sig snabbt. Men det finns flera faktorer att ta hÀnsyn till nÀr du funderar över vilken som Àr den bÀsta hundtrimmern för din hundras.

I den hÀr artikeln gÄr vi igenom allt du behöver tÀnka pÄ nÀr du ska köpa hundtrimmer. Om du Àven behöver ett bord som din hund ska stÄ pÄ nÀr den trimmas, kan vi rekommendera dig att lÀsa om de bÀsta trimborden av olika slag.

BĂ€sta hundtrimmern

Nedan listar vi den bÀsta hundtrimmern i tre olika prisklasser: premium-, mellan- och budgetklassen. Vi tipsar Àven om en bubblare som utmanar de övriga produkterna.

NÀr du klickar dig vidare till en butik via nÄgon av lÀnkarna nedan och köper en hundtrimmer, fÄr vi en liten slant i provision pÄ köpet. Detta kostar inte dig nÄgot extra men det hjÀlper oss att fortsÀtta driva och utveckla Hund24. Vi vill dÀrför redan pÄ förhand tacka dig för ditt stöd!

Premiumklassen: Andis AGC2-Speed

Andis AGC2-Speed – bĂ€sta hundtrimmern
Andis AGC2-Speed – den enligt oss bĂ€sta hundtrimmern

Se pris i butik!

Denna klippmaskin frÄn Andis Àr enligt oss den allra bÀsta hundtrimmern. Denna apprat Àr av professionell kvalitet och lÀmpar sig dÀrmed bÀst för proffs eller dig som ofta trimmar din(a) hund(ar) hemmavid. Dess frÀmsta egenskaper Àr att den Àr tystgÄende, kraftfull och precis.

Denna maskin har en gummiring som gör att den inte riskerar att glida dig ur nÀven. Maskinen har tvÄ olika hastigheter: 3 000 eller 3 800 varv per minut. Utöver detta Àr den Àr kompatibel med flera olika skÀr och erbjuder dÀrmed flexibilitet och mÄngsidighet.

Klippmaskinens hölje Àr sÄ pass robust att du vid normal anvÀndning inte kommer behöva bekymra dig för dess hÄllbarhet.

Fördelar

 • Sladdriven (du behöver inte oroa dig för begrĂ€nsad batteritid)
 • Utbytbara skĂ€r
 • TvĂ„ hastigheter (3 000 och 3 800 varv per minut) gör att maskinen klarar alla slags pĂ€lsar
 • Relativt tystgĂ„ende vid anvĂ€ndning
 • LĂ„g vikt (498 gram)

Nackdelar

 • SkĂ€ret blir varmt nĂ€r du anvĂ€nder klippmaskinen under lĂ€ngre stunder
 • Ej trĂ„dlös

Mellanklassen: Andis RACD

Klippmaskin Andis RACD
Andis RACD

Se pris i butik!

Andis RACD Àr ett komplett klippmaskinset. Setet innehÄller förutom hundtrimmer Àven olja, skÀrskydd, tvÄ olika skÀr samt ett antal distanser.

Denna hundtrimmer har en underhÄllsfri motor med en hastighet (3 800 varv per minut). Maskinen Àr sladdriven och erbjuder enkel och snabb trimning och klippning av hundar. Apparaten har en vikt pÄ 860 gram.

Bubblare: Moser Rex

Moser Rex klippmaskin
Moser Rex

Se pris i butik!

Klippmaskinen Moser Rex har en oscillerande armaturmotor med en hastighet pÄ 3 000 varv per minut. Denna kraftfulla hundtrimmer fungerar lika bra vid helklippning som vid delklippning. Den passar de allra flesta hundraser av olika storlekar. Maskinen kommer dock som bÀst till sin rÀtt dÄ du trimmar en hundras utan underull, sÄsom old english sheepdog och pudel.

Ett urval av nödvÀndiga tillbehören till maskinen medföljer nÀr du köper Moser Rex. Dessa inkluderar skÀr och distanser samt skÀrolja och rengöringsborste. Maskinen har en vikt pÄ 620 g och en sladdlÀngd pÄ tre meter.

SÄ har vi valt ut den bÀsta hundtrimmern

I teamet bakom Hund24 har vi dessvĂ€rre ingen hund att testa hundtrimmer pĂ„ – vĂ„r ras, eurasier, ska inte trimmas. Av denna anledning har vi tvingats utse bĂ€sta hundrimmern (klippmaskinen) genom att granska produktbeskrivningar och recensioner. I samband med vĂ„ra tester och dĂ„ vi sĂ„llar mellan olika produkter anvĂ€nder vi oss Ă€ven av vĂ„rt upparbetade kontaktnĂ€t av nyckelpersoner hos tillverkare och leverantörer av hundtillbehör.

PÄ detta vis har vi kommit till insikt om att Andis Àr ett av de allra frÀmsta varumÀrkena inom kategorin hundtrimmers. Denna tillverkare har tagit fram ett stort urval av klippmaskiner som lÀmpar sig för alla ÀndamÄl, oavsett om du Àr en hemmatrimmare eller ett riktigt proffs. Av denna anledning har vi valt att ranka deras produkter högst.

Vi har dock Ă€ven valt att utse en bubblare i form av Moser Rex – en klippmaskin som utgör ett prisvĂ€rt alternativ till de övriga produkter som listas pĂ„ denna sida.

Vad Àr en hundtrimmer?

En hundtrimmer Àr ett viktigt verktyg för skötsel och grooming av hundar. Vanligtvis har den olika sorter av blad som anvÀnds för olika ÀndamÄl, beroende pÄ vilken typ av pÀls som ska klippas eller vilken typ av skötsel som ska utföras. LÀs gÀrna min guide till klippning och trimning av hund för mer information om detta.

En klippmaskin för hund anvÀnds alltsÄ för att klippa eller trimma hundens pÀls. Vissa modeller med mindre blad kan Àven, med försiktighet, anvÀndas för att trimma pÀlsen runt hundens tassar.

Skillnaderna mellan hundtrimmers och hÄrtrimmers för mÀnniskor

Det Àr inte sÄ stor skillnad mellan en hundtrimmer och en hÄrtrimmer för mÀnniskor som man kanske kan tro. Det som verkligen skiljer Àr framförallt funktionerna, ljudnivÄn och motorns styrka.

HÄrtrimmers för mÀnniskor anpassade för att klippa skÀgg och mÀnniskohÄr. HundpÀls Àr vÀldigt annorlunda frÄn mÀnniskohÄr. SÄ Àr Àven fallet med de hundraser som har ett skÀgg. DÀrför har en klippmaskin för hund oftast starkare motor och andra typer av skÀr (blad).

Hundar har ocksÄ kÀnslig hörsel. Trimmers för hundar har dÀrför anpassad ljudnivÄ för att inte skrÀmma hunden och för att man ska kunna klippa nÀra örat.

Varför klippa hunden hemma?

Att gÄ till en hundfrisör blir mycket dyrt i lÀngden. Inte nog med att det Àr kostsamt att gÄ till en hundfrisör, det krÀver Àven att du ska boka en tid och sedan passa den. Kanske Àr alla tider som funkar för dig redan tagna?

Ett bÀttre alternativ Àr dÀrför att klippa hunden hemma sjÀlv. Visst kan det ta ett tag att lÀra sig exakt hur man gör och fÄ hunden att acceptera sin nya frisör, men det Àr vÀl vÀrt dina anstrÀngningar. Och oftast kÀnner sig hunden mer trygg med att du som husse/matte klipper Àn nÄgon annan.

Vissa raser behöver dessutom bara lite grooming ibland och dÄ Àr det vÀldigt smidigt att ha en egen hundtrimmer hemma. Samma sak gÀller om du bara ska klippa smÄ omrÄden pÄ hunden.

Du som lÀser den hÀr artikeln har garanterat redan tröttnat pÄ att betala dyrt för att klippa hunden hos frisören. Om du Àr redo för att bli din hunds nya frisör har vi samlat tipsen pÄ den bÀsta hundtrimmern för just din hund lite lÀngre ner.

Vilka hundraser behöver trimmas/klippas?

Det finns flera hundraser som inte behöver trimmas, raser som har en underpÀls (dubbelt pÀlsskikt). Detta har hunden för att skyddar mot kyla. SÄ Àven om pÀlsen Àr lÄng och varm bör den inte klippas pÄ vissa raser.

NÄgra exempel pÄ hundar med dubbla pÀlsskikt Àr:

Hundraser som bör trimmas

Det finns flera hundraser som Àr i behov av regelbunden trimning.

Exempel pÄ stora hundar som behöver klippas ofta:

 • Austrailian shepherd
 • Bouvier des flandres
 • Blodhund

Mindre hundar som behöver trimmas ofta:

Vissa hundar krÀver mer trimning Àn andra. En del hundraser behöver du klippa varje mÄnad, medan andra kanske bara behöver trimmas ett par gÄnger om Äret.

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa hundtrimmer

Det finns nÄgra saker som Àr viktiga att tÀnka pÄ innan du köper en hundtrimmer. Dessa punkter kan huvudsakligen sammanfattas i den hÀr listan:

 1. Avsedd anvÀndning
 2. Hundens pÀlstyp
 3. Motorns kraft och hastighet
 4. Vikt och storlek
 5. Sladdlös eller ej
 6. LjudnivÄ och vibrationer
 7. VÀrmeutsöndring
 8. SkÀr (blad)
 9. Pris

Avsedd anvÀndning

Vilken typ av klippmaskin för hund du behöver beror till stor del hur du tÀnkt anvÀnda den. Om du tÀnker anvÀnda din hundtrimmer för att endast göra enkel grooming dÄ och dÄ, bör du övervÀga en enklare klippare för hemmabruk.

För lite mer frekventa klippningar av din hund passar mellansegmentet av hundtrimmers dig bÀst. Har du en hund som krÀver mycket trimning exempelvis en utstÀllningshund, eller om du har flera hundar med olika typer av pÀls, bör du snegla nÀrmare professionella varianter för att hitta den bÀsta hundtrimmern för din hund.

Hundens pÀlstyp

Din hÄriga vÀns pÀlslÀngd och tjocklek Àr avgörande för vilken typ som Àr bÀsta hundtrimmern i ditt fall. Hundar med kort pÀls krÀver vanligtvis bara en modell med enkla funktioner.

De flesta klippmaskiner som finns ute i handeln har bÀst funktionalitet pÄ hundar med medeltjock pÀls. Om din hund har en tjock pÀls, eller lÄngt, mjukt hÄr som trasslar lÀtt, bör du leta efter en professionell hundtrimmer med en roterande vÀxeldriven motor.

Motorns kraft och hastighet

För att en hundtrimmer ska betraktas som bra bör den ha en effektfull motor som kan jobba hÄrt utan att bli brÀnd. En kraftfull klippmaskin för hund kan skÀra fler gÄnger per sekund, vilket innebÀr att den tar fler pÀlsstrÄn. Ett riktvÀrde att sikta pÄ nÀr det gÀller motorkraft Àr cirka 3000 rpm, vilket innebÀr att trimmern skÀr 60 gÄnger per sekund. Den bÀsta hundtrimmern klarar lite mer Àn sÄ.

Även om hastigheten Ă€r viktig, Ă€r det Ă€nnu viktigare att trimmern jobbar effektivt och skonsamt, sĂ„ att inte hunden luggas eller fĂ„r skador pĂ„ huden.

Vikt och storlek

Det Àr viktigt att utgÄ ifrÄn vilken ras du har nÀr du vÀljer storlek pÄ hundtrimmer. Större maskiner jobbar ofta mer effektivt och kraftfullt men kan vara omöjliga att anvÀnda pÄ smÄ hundraser.

Om du har en hund med mycket pÀls kan det Àven vara bra att införskaffa en mindre klippare för svÄrÄtkomliga omrÄden sÄ som tassar och nos. De mindre maskinerna Àr oftast tystare, vilket Àr en fördel nÀr du klipper vid dessa kÀnsliga delar pÄ hunden.

En hel del klippmaskiner för hundar har olika blad vilket gör det möjligt att anvÀnda samma trimmer för olika delar pÄ hundens kropp.

Tyngden mellan olika hundtrimmers varierar ocksÄ, oavsett storlek pÄ trimmern. En tyngre maskin kan bli jobbig att hÄlla upp i lÀngden, speciellt om du ska klippa flera hundar eller har en hund som inte vill samarbeta.

Sladdlös hundtrimmer eller ej?

Att en sladdlös hundtrimmer Àr lÀttare att jobba med kanske sÀger sig sjÀlvt? Du behöver inte brottas med en sladd som lÀtt hamnar i vÀgen för klippningen. Detta Àr troligtvis anledningen till att sladdlösa hundklippare har blivit mer och mer populÀra med Ären.

En nackdel med sladdlösa hundtrimmers Àr att de ofta blir lite tyngre pÄ grund av att de behöver ett större batteri. De Àr i snitt Àven lite dyrare Àn dem med sladd.

Tidigare hade inte de sladdlösa modellerna speciellt lÄng batteritid, men moderna varianter numer har oftast en tillrÀckligt lÄng batteritid för att du ska hinna klippa din hund. Idag Àr de flesta hundklippare avsedda för konsumentmarknaden sladdlösa. Du behöver dock inte oroa dig för att de ska vara dÄliga, tvÀrtom Àr ofta tÄliga, snabba och tysta.

LjudnivÄ och vibrationer

Hundar har kÀnsliga öron och uppfattar ljud pÄ fyra gÄnger lÀngre avstÄnd Àn en mÀnniska. Det sÀger sig dÀrför sjÀlvt att en bullrig hundtrimmer inte kommer att vara sÀrskilt behaglig för din Àlskade vÀn. Det Àr framförallt nÀr du klipper nÀra öronen som hunden kan reagera och kÀnna obehag.

Tack och lov har tillverkningsindustrin anpassat hundtrimmers efter hundar och inte mÀnniskor. De har byggts sÄ att ljudnivÄn och vibrationerna hÄlls nere för att inte störa hunden i onödan. LjudnivÄn Àr nÄgot som pÄverkar priset. Generellt sett har billigare varianter mindre bullerskydd Àn den bÀsta hundtrimmern pÄ marknaden.

Vibrationerna kÀnns mest pÄ hundens mage och andra kÀnsliga kroppsdelar, dÀr de kan tycka att maskinen kittlas. Vibrationerna kan vara svÄra att göra nÄgot Ät, du fÄr helt enkelt klippa sÄ försiktigt du kan pÄ kÀnsliga omrÄden.

VÀrmeutsöndring

All elektronisk utrustning avger vÀrme pÄ nÄgot vis. Beroende pÄ hur produkten Àr designad, vilken effekt den har och hur hÄrt den anvÀnds kan mÀngden vÀrmestrÄlning variera. Om trimmern blir för varm Àr det viktigt att du lÄter den svalna ordentligt sÄ att du inte brÀnner hunden. MÄnga motorer slÄr automatiskt av sig sjÀlva om de blir för varma.

Ju tjockare pÀls, desto mer fÄr motorn jobba och desto varmare bli motorn. NÄgot som Àven pÄverkar vÀrmen maskinen avger Àr friktionen mot pÀlsen. DÄliga skÀr eller de som Àr slitna och smutsiga tenderar att skapa högre friktion och dÀrmed utsöndra mer vÀrme. Se dÀrför till att underhÄlla skÀren noggrant.

Ju bÀttre kvalitet pÄ hundtrimmer du köper desto bÀttre Àr produkten pÄ att hantera vÀrmeutsöndring.

SkÀr

Vissa hundtrimmers har utbytbara skÀr vilket kan vara av en stor fördel dÄ du kan anpassa efter den lÀngd pÄ pÀlsen som du vill ha. Det gÄr Àven lÀtt att byta skÀr utifrÄn den del pÄ hundens kropp du klipper för stunden.

Med utbytbara skÀr kan du Àven slÀnga bort dem som Àr utslitna och köpa nya. SkÀren hÄller betydligt lÀnge om du tar hand om dem ordentligt och oljar in dem efter anvÀndning.

Pris

Det finns nÄgra viktiga faktorer att tÀnka pÄ nÀr man ska köpa hundtrimmer och priset Àr en sÄdan. Det Àr lÀtt att haka upp sig pÄ vad hundtrimmern kostar, men man bör tÀnka till ordentligt kring just denna aspekt. Det Àr nÀmligen sÄ att nÄgot som kan tyckas vara billigt för stunden, kan bli riktigt dyrt i lÀngden. Om du mÄste byta ut klippmaskinen flera gÄnger Àr det billigare att köpa en som hÄller i flera Är.

En klippmaskin för hund Àr inte nÄgot du köper sÀrskilt ofta, och dÀrför bör du se det som en investering. Dyrare saker har lÀngre livslÀngd och har ofta ett bra andrahandsvÀrde. RÀkna Àven pÄ vad det skulle kosta om du istÀllet skulle gÄ till hundfrisören varje gÄng.

Det bÀsta Àr att du köper en hundtrimmer av sÄ hög kvalitet som du har rÄd med. För Àven om dyrt inte alltid betyder att du fÄr bÀsta hundtrimmern, sÄ Àr priset generellt sett en indikator pÄ hög kvalitet. De allra dyraste maskinerna riktar sig dock till proffs som jobbar med klippningar flera timmar varje dag, satsa istÀllet pÄ en bra konsument-variant med bra anvÀndarrecensioner.

Hur man bÀst tar hand om sin trimmer

Ta ordentligt hand om din trimmer efter anvÀndning sÄ att den kan hÄlla i mÄnga Är framöver. Det viktigaste att tÀnka pÄ Àr att underhÄlla skÀren. Dessa ska rengöras frÄn hÄr och oljas in efter varje klippning.

Om du nu vÀljer att investera i den bÀsta hundtrimmern, Àr det dumt att inte se till att underhÄlla den pÄ rÀtt sÀtt. Följ anvisningarna som kommer med produkten för att förlÀnga livslÀngden pÄ din hundklippare.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *