Hund som håller pengar i munnen och symboliserar att spara pengar med hund

Spara pengar med hund: 10 bra spartips för hundägare

Januari är som bekant den månad på året där vi svenskar snålar som allra mest. December månads festligheter kostar nämligen lika mycket som de smakar. Därför tänkte vi här dela med oss av några tips på hur du kan spara pengar med hund!

Budgetera för hundägandets kostnader

Det är viktigt att man som hundägare har en buffert för de kostnader som hundägandet medför. En hund kostar ofta 10-15 tusen om året i driftskostnader. Detta innebär att du behöver ha utrymme i din budget för att lägga ungefär en tusenlapp per månad på hunden. Det är med andra ord inte bara inköpspriset för din hund som du behöver budgetera för.

Det råder inga som helst tvivel om att det är helt fantastiskt att äga en hund, men det är alltså även ganska kostsamt. Kostnaderna för foder, godis, veterinärbesök, försäkring och diverse tillbehör samlas lätt på hög. Som tur är kan du dock spara pengar med hund med några enkla sparknep.

10 tips på hur du kan spara pengar med hund

Nedan delar vi med oss av våra bästa spartips för hundägare!

1. Gör dina egna hundleksaker

Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar på hundtillbehör är att göra egna leksaker. Din hund bryr sig inte ett dugg om prislappen på leksakerna. Han eller hon skulle lika gärna kunna leka med en gammal strumpa fylld med kottar som en sprillans ny och dyr hundleksak. Har du dessutom en jycke som gärna tuggar sönder sina leksaker kan hunden snabbt bli dyr i drift.

Därför är vårt första och kanske allra bästa tips att börja göra egna hundleksaker. Det är både roligt och enkelt, och din hund kommer inte märka någon skillnad!

Några exempel på leksaker som du kan tillverka därhemma är:

  • aktiveringsmattor
  • godisrullar
  • kampleksaker
  • hundspön.
Hund som kampar med en kampleksak med en människa

2. Gör ditt eget hundgodis

Ett annat sätt att spara pengar med hund är att göra sitt eget godis till hunden. När du gör detta har du full kontroll över vilka ingredienser som används. Du kan även välja själv hur stora godisbitarna ska vara. För att börja göra eget hundgodis behöver du bara googla fram ett bra recept, köpa ingredienserna och sedan följa receptet!

Hundgodis i form av hundkex i olika färger

3. Gör din egen hundbädd

Som du säkert märker går flera tips på denna lista ut på att göra egna prylar. Anledningen till detta är väldigt enkel: det är ett effektivt sätt att spara pengar med hund. Även om du inte köper den bästa hundbädden på marknaden utan en billigare variant är prislappen ofta hög. Att tillverka en egen bädd till hunden är ofta ett billigare alternativ.

Det finns dessutom flera bäddar där du inte behöver sy. Detta är goda nyheter för de av oss som inte är särskilt flinka med nål och tråd!

Valp som ligger i en hemmagjord hundbädd i trä

4. Borsta tänderna på din hund varje dag

Ett effektivt sparknep är att vara noggrann med tandborstningen. Genom att borsta tänderna på din hund varje dag kan du ofta förebygga tandlossning och andra tand- och tandköttsrelaterade besvär. Detta är annars besvär som förvånansvärt många vuxna hundar drabbas av.

Människa som borstar tänderna på en hund

5. Klipp hundens klor på hemmaplan

Vissa hundägare väljer att låta en hundtrimmare eller liknande klippa klorna på hunden. Men faktum är att du lika väl kan göra detta själv hemmavid. För att göra detta behöver du en bra klotång eller kloslip. Välj det verktyg som du själv gillar bäst och börja vänja din hund vid kloklippningen eller -slipningen. Med tid och övning kommer det förhoppningsvis att gå som en dans!

Människa som klipper klorna på en hund

6. Duscha och föna hunden hemma

Visste du att många hundägare duschar hunden hemma? Det finns såklart vissa fördelar med att göra detta på ett hundtrim istället. Detta gäller inte minst om din hund har en lång och fluffig päls som gärna fastnar i hela badrummet när du fönar hunden. Men att duscha och föna hunden hemmavid är ett bra sätt att spara en liten slant.

Köp en bra hundfön som slår bort vattnet ur hundens päls så kan du torka din hund effektivt och snabbt. Om din hund är lite mindre kan du gärna införskaffa ett trimbord att ställa hunden på. Genom att göra detta får du en bekväm arbetsställning och slipper böja dig så mycket.

Tjej som duschar en hund i badkaret

7. Klipp och trimma din hund själv

Ett annat sparknep på samma tema är att klippa eller trimma hunden själv. Den länkade artikeln är vår guide till hur du gör detta själv. Även här är ett trimbord bra att ha. Du behöver dessutom en bra klippmaskin för hund och kanske en vass hundsax.

Närbild på hundtrimning

8. Motionera din hund ordentligt

Ett lite otippat sätt att spara pengar med hund har med motion att göra. För genom att motionera din hund ordentligt kan du faktiskt spara lite pengar. Det är nämligen viktigt att tillfredsställa dess behov av fysisk och mental aktivering för att förebygga övervikt och problembeteenden.

Detta gör du genom att ta reda på hur mycket motion din hund behöver och tillgodose detta behov. När det kommer till mental aktivering är aktiveringsspel för hundar en ovärderlig resurs!

Kvinna som springer i skogen med en hund

9. Köp stora fodersäckar istället för små

Det är ofta billigare att köpa större säckar med hundfoder än små sådana. Därför kan du ofta spara en liten slant på att köpa större förpackningar med foder. Tänk dock på att inte köpa alltför stora fodersäckar – det är viktigt att din hund kan äta fodret medan det fortfarande är färskt. Om fodret förlorar sin doft är risken stor att hunden börjar matvägra.

Säck med hundfoder

10. Shoppa på nätet istället för i butik

Utbudet av butiker och varor är mycket större på nätet än i ditt lokalområde. Faktum är att en majoritet av alla svenskar idag handlar varor och tjänster online.

Det finns många bra hundbutiker på nätet där du kan fynda hundtillbehör. I den länkade artikeln tipsar vi om några av dessa butiker. När du näthandlar kan du dessutom enkelt kontrollera priserna och säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för dina varor!

Människa som e-handlar

Avslutande tankar om att spara pengar med hund

Hur gör du själv för att spara pengar med hund? Har du några användbara sparknep att dela med dig av? Du kanske badar och trimmar din hund själv hemma, eller tillverkar egna bäddar och leksaker? Kommentera nedan och berätta hur du gör för att spara en slant!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *