Lättränade hundraser schäfer

10 lättränade hundraser – vilka hundar är lättast att träna?

Har du tänkt skaffa hund och är på jakt efter en jycke som är relativt lätt att träna? Då har du hittat helt rätt – här listar vi nämligen 10 lättränade hundraser!

Innan vi går vidare till listan över träningsvänliga raser bör vi nämna en sak. Det är nämligen viktigt att understryka att alla hundar kan tränas med hjälp av rätt metoder och en stor portion tålamod. Vi föredrar träningsmetoder som bygger på positiv förstärkning snarare än tuffare tillrättavisningar.

Med det sagt presenterar vi nedan vår lista över 10 lättränade hundraser. Vi avslöjar även vad det är som gör respektive ras lätt att träna och arbeta med.

Vår lista över lättränade hundraser

Som du kommer att märka har vi endast inkludera renrasiga hundraser i denna lista. Detta då deras egenskaper och beteenden är enklare att förutsäga. Men det finns förstås även många blandraser som är lätta att träna, såsom labradoodle för att bara nämna ett exempel. I regel är det dock svårt att förutse hur en blandrashund kommer att bete sig. Av denna anledning har vi uteslutit dem från listan.

Vi bör även nämna att hundraserna i listan presenteras utan inbördes rangordning.

1. Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är en hundras som är given på en lista över de mest lättränade hundraserna. Denna ras togs ursprungligen fram för att jaga vilt. Labradorer är väldigt smarta och villiga att vara sina ägare till lags. Dessa egenskaper gör dem även lätta att träna.

En labrador är vanligtvis lugn och lekfull i temperamentet, har mycket energi och älskar att vistas i skog och mark. De är även utmärkta familjehundar då de vanligtvis kommer bra överens med barn. Labradorer behandlar sina fyrbenta familjemedlemmar som en del i flocken och är medvetna om sin styrka. Därför är risken för olyckor vid lek med barn relativt låg.

2. Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en hundras som är känd för att vara väldigt vänlig. En golden lämpar sig därför inte särskilt väl som vakthund, utan gör sig snarare bra som familjehund.

Likt labradorer är dessa hundar smarta och villiga att vara till lags. Det gör att de med lite positiv förstärkning är ganska lätta att träna och lära nya kommandon. Golden retrievers är också enkla att motivera med hjälp av lite godis.

3. Border collie

Border collie

Border collie är en hundras med lång päls som kräver en del pälsvård. Ursprungligen avlades dessa hundar fram för att valla boskap.

En border collie är generellt sett mer av en frifräsare än vad övriga hundar på vår lista över lättränade hundraser är. Dessa hundar vet ofta vad som ska göras utan att du behöver ge dem något kommando. Men trots att de är ganska oberoende är de långt ifrån rebelliska. Så alla dessa egenskaper, tillsammans med intelligensen, gör dessa hundar lätta att träna.

Border collies anses ofta tillhöra de allra mest intelligenta hundraserna. Det är förstås positivt men kan samtidigt ha en viss nedsida. För om du inte ger din hund tillräckligt mycket mental stimulering är risken stor att hunden blir destruktiv.

4. Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Schäfern har länge varit en arbetande hund från Tyskland att lita på. Tyska schäferhundar används därför flitigt inom polis- och militärväsenden runtom i världen. Deras storlek och styrka i kombination med att de är lättränade gör dessa hundar som skapta för att arbeta.

Schäfrar är väldigt hängivna sina ägare och älskar dessutom att ha ett jobb att utföra. De är lätta att träna och lär sig snabbt nya kommandon. Dessutom är deras rykte kring att kunna vara aggressiva oförtjänt. En väluppfostrad schäferhund är i själva verket ganska foglig.

Men likt många andra hundraser behöver en schäfer mycket motion och mental stimulering. Om du lämnar din hund hemma uppemot 10 timmar om dagen blir den lätt destruktiv, oavsett hur väluppfostrad den är.

5. Pudel

Pudel

En pudel anses ofta vara en lite mer förnäm hundras. Detta beror kanske framför allt på all den pälsvård som krävs för att hålla hunden i gott skick. Men det är samtidigt en hundras som är väldigt klipsk.

Pudlar är framavlade för att vara sällskapshundar. De har därför ett jämnt temperament och vill gärna vara till lags. Kombinationen av dessa egenskaper och hundrasens intelligent gör dessa hundar lätta att träna. Oavsett vilken storlek du väljer (toypudel, dvärgpudel, mellanpudel eller storpudel) är pudeln en hundras som är lättränad.

6. Papillon

Papillon

Papillon är en mindre hundras som är lätt att träna. Faktum är att det är ganska få små hundar som är lika träningsvilliga som dessa hundar.

De är nyfikna och uppmärksamma samt tillräckligt intelligenta för att snabbt lära sig nya saker. Dessutom vill de vara till lags och är därför lättränade med lite belöning.

Även om dessa små jyckar ibland kan framstå som knähundar, bör du vara medveten om att de har gott om energi. Och likt andra intelligenta hundraser kräver de mental stimulering och fysisk motion för att inte bli destruktiva.

7. Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan

När det kommer till corgis är det viktigt att hålla isär de bägge hundraserna. Welsh corgi pembroke kan nämligen vara ganska envis och svårtränad, samtidigt som welsh corgi cardigan ofta är lättare att träna.

Denna hundras är större än sin kusin och har en vallande instinkt. Detta tillsammans med dess rörlighet och intelligens gör denna hundras lättränad.

8. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

En annan vallande hundras är shetland sheepdog. Även dessa hundar är intelligenta och villiga att vara till lags. Detta gör dem förstås relativt lätta att träna.

En shetland sheepdog är särskilt skicklig på att lära sig nya trick. Dessutom har de en sportig fysik som gör dem väldigt duktiga på agility.

Shetland sheepdogs är tillgivna hundar som älskar sin familj och vanligtvis uppför sig väl. De kan ibland vara lite vaktande och skälla, men detta kan tränas bort relativt enkelt.

9. Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzen är en av de mindre hundarna på listan som är lätta att träna. Men dessa hundar har samtidigt en stark egen vilja och behöver därför tränas med viss disciplin från din sida. Det är viktigt med konsekvent träning och belöningar, så detta är kanske inte en extremt bra hundras för nybörjare.

10. Australian cattledog

Australian cattle dog

Australian cattledog är en vallhund som gärna är till lags. Dessa hundar är väldigt intelligenta och har dessutom en stor motor när det kommer till träning. De tröttnar inte i första laget utan kan bibehålla fokus på dig och lära sig nya saker utan att distraheras.

Samtidigt är de ganska frigående och duktiga på att lösa problem. Detta gör också att det finns en risk för att de utvecklas till frifräsande rymningsexperter.

En australian catteldog är en utmärkt hund oavsett om du vill ha den som sällskapshund eller arbeta med den. Men den kräver en hel del motion. Och en hund som inte motioneras tillräckligt blir ofta destruktiv, oavsett hur väluppfostrad den är.

Avslutande tankar

Som med allt annat bör denna lista över lättränade hundraser tas med en nypa salt. För även om det ligger en hel del i att vissa hundar är lättare att träna än andra, beror detta till stor del på hundens individuella egenskaper. Så även om vissa raser vanligtvis är mer villiga att lära och arbeta än andra, finns det stora skillnader i träningsvilja på individnivå.

Har du någon av ovanstående raser, och finner du då din hund lättränad eller inte? Eller har du kanske en hundras som inte finns representerad här men ändå är lätt att träna? Skriv en kommentar och berätta hur det ligger till!

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”10 lättränade hundraser – vilka hundar är lättast att träna?”

 1. Är inne på min sjunde Papillon. Har även haft tre Schäfrar och en Pomeranian. Kan rekommendera Papillon till någon som haft Schäfer men nu vill ha en mindre ras. Otroligt lättlärda och lojala. Behöver precis som Schäfern fysisk och psykisk aktivering för att inte bli rastlösa. Men efter det en mysig soffpotatis?. Mvh Annica.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Annica och tack för att du delar med dig av din erfarenhet! Alla hundar behöver ett visst mått av fysisk och psykisk aktivering för att inte bli rastlösa och destruktiva. Men helt klart är att det finns flera mindre hundraser med stor motor.

 2. Dorthe Johansson

  Köpte mops för 12,5 år sedan,hade dessförinnan haft labradorer o som barn schäfrar o cockerspaniel.Har numera 3 mopsar,o mer lättlärda o vänliga finns inte om man ger dem kärlek,frihet under ordnade förhållande,träning,fysisk o mentalt o håller deras vikt.Är ingen tävlingsmänniska o ändå blev vi kurs etta när vi gick Rallylydnad.Har sen gått agility,fragily,spår,personsök,kantarellsök o simning o hade jag varit frisk hade det blitt ännu fler mopsar ❤️?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Dorthe! Där ser man – även om man kanske inte tänker på mops som en lättränad ras går det såklart utmärkt att träna vilken hundras som helst. Jag tycker personligen att det är roligt när andra raser än brukshundsraserna visar framfötterna i hundsporter som annars förknippas med brukshundar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *