BĂ€sta valpförsĂ€kringen – FörsĂ€kra valpen

  • Av: Sebastian Liljegren
  • Datum: 8 november, 2021
  • LĂ€stid: 8 min.

Att försöka hitta den bĂ€sta valpförsĂ€kringen ingen enkel uppgift – marknaden för hundförsĂ€kringar kan upplevas som en djungel, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ hur mĂ„nga alternativ som finns. Som ny hundĂ€gare kan det vara krĂ„ngligt att veta vad försĂ€kringen egentligen bör innehĂ„lla och hur mycket den bör tĂ€cka.

Jag har sjÀlv valt att försÀkra mina hundar redan dÄ jag fick hem dem som valpar. PÄ sÄ sÀtt kan jag sova tryggt med vetskap om att de Àr skyddade ifall nÄgot skulle hÀnda dem. SjÀlv har jag valt Folksam som försÀkringsbolag, men det betyder inte nödvÀndigtvis att deras försÀkring Àr det bÀsta valet Àven för dig.

Jag tÀnkte hÀr ge dig lite information om valpförsÀkringar och vad du ska kika efter nÀr du bestÀmmer dig för vilken du ska vÀlja. PÄ sÄ sÀtt fÄr du kött pÄ benen inför ditt viktiga val. För mÄlet Àr vÀl trots allt att din lilla valp ska vÀxa upp till att bli vÀrldens Àldsta hund, eller Ätminstone att ni ska fÄ mÄnga Är tillsammans?!

Hitta den bÀsta valpförsÀkringen för din valp

Den bÀsta valpförsÀkringen Àr den försÀkring som uppfyller alla dina krav, behov och villkor. DÄ vet du att den Àr vÀrd att betala lite extra för.

Detta Àr en valpförsÀkring

NĂ€r en ny liten luden familjemedlem flyttar in i huset Ă€r det bĂ„de spĂ€nnande och nervöst. Tro mig – jag har sjĂ€lv tvĂ„ hundar hemma och vet hur det kan vara. Det Ă€r mycket att ordna med runt en valps flytt till ditt hem: Vart ska valpen sova, Ă€ta och leka? Vad ska valpen Ă€ta under sin första tid för att kunna vĂ€xa bra? Dessutom mĂ„ste du bestĂ€mma vilken försĂ€kring du ska vĂ€lja.

Den bÀsta valpförsÀkringen Àr den som tÀcker allt som kan drabba din valp. SmÄ valpar Àr busiga och lekfulla, dÀrför Àr det bra med en försÀkring som tÀcker om olyckan skulle vara framme.

Med en valpförsÀkring kan du snabbt fÄ hjÀlp av en veterinÀr och samtidigt skyddar du dig mot orimligt höga kostnader. Det Àr dock inte alltid du behöver en separat valpförsÀkring. Ibland ingÄr den nÀmligen som en del i vanliga hundförsÀkringar.

Hundvalp mÀnniska
Viktigt att teckna en valpförsÀkring.

Om du kÀnner dig osÀker över vilken som Àr den bÀsta valpförsÀkringen vill jag tipsa dig om att be din uppfödare om hjÀlp. Uppfödare försÀkrar vanligtvis valparna innan de lÀmnar hemmet och ger dig sÀkerligen gÀrna tips och goda rÄd pÄ vÀgen inför ditt val av försÀkring. Det Àr ocksÄ bra att jÀmföra sÄ mÄnga försÀkringsbolag som möjligt för att sjÀlv skapa dig en uppfattning av utbudet.

I grund och botten kan man sÀga att en valpförsÀkring i första hand Àr en trygghet. Den Àr en trygghet för dig som Àgare eftersom du vet att din hund kommer att tas vÀl om hand och att din plÄnbok inte kommer lida av höga kostnader. Den Àr ocksÄ en trygghet för din valp som inte behöver lida pÄ grund av utebliven vÄrd och omsorg nÀr det behövs som allra mest.

DÀrför bör du skaffa en valpförsÀkring

Visste du att de vanligaste sjukdomarna hos smÄ valpar Àr öroninflammationer, diarré, problem med mjölktÀnderna och hÀlta? Som en nybliven hundÀgare kan det vara skönt att kunna besöka veterinÀren om du upptÀcker att din valp inte beter sig som vanligt. DÄ kÀnns det tryggt att ha en valpförsÀkring.

Att besöka en veterinĂ€r blir ofta snabbt en dyr historia och grĂ€ver ofta ett djupt hĂ„l i plĂ„nboken. Även smĂ„ valpar som ser oskyldiga ut kan bĂ€ra pĂ„ sjukdomar och symptom som krĂ€ver mĂ„nga, noggranna undersökningar.

En valpförsÀkring Àr dÀrför bra att skaffa sÄ snart som möjligt nÀr du planerar för valpar. Hur tidigt en valpförsÀkring börjar gÀlla beror frÄn försÀkring till försÀkring men ofta tÀcker de redan frÄn sex veckors Älder. Det rekommenderas att du i alla fall försÀkrar din valp innan den fyllt fyra mÄnader. Du bör skaffa en valpförsÀkring för att kÀnna dig trygg och veta att din ekonomi inte kommer ruineras om din valp blir sjuk.

SmĂ„ valpar Ă€r kĂ€nda för att rusa omkring i huset, hoppa och smaka och lukta pĂ„ allt. Det Ă€r alltsĂ„ inte konstigt att en valp kan skada sig mer Ă€n en gammal, rutinerad hund med koll pĂ„ lĂ€get. Nyfikenheten tar alltid överhanden hos en valp. Det Ă€r dock inte bara nĂ€r valpen Ă€r valp som du ska försĂ€kra den. Det Ă€r viktigt at tĂ€nka pĂ„ att försĂ€kra din valp och hund ”oavbrutet”, alltsĂ„ utan att göra uppehĂ„ll. Om du avbryter din valpförsĂ€kring kan det leda till att du fĂ„r en minskning i vad den tĂ€cker.

Detta ska en valpförsÀkring innehÄlla

Vad den bÀsta valpförsÀkringen innehÄller vet bara du sjÀlv. Det Àr nÀmligen du som ska avgöra vad du vill att din valps försÀkring ska tÀcka. Jag rekommenderar alltid nya hundÀgare att jÀmföra flera sorters försÀkringar. PÄ sÄ sÀtt fÄr du en överblick av vad de innehÄller och kan dÀrefter enklare göra ditt val.

Dolda fel

Den bÀsta valpförsÀkringen bör dock innehÄlla skydd mot dolda fel, till exempel om din valp har en medfödd skada som inte upptÀckts nÀr du fÄr hem den. Dolda fel rÀknas som fel som inte upptÀckts vid besiktningen av din valp.

VeterinÀrvÄrd samt sjÀlvrisk

Den bör dessutom ge ersÀttning för veterinÀrvÄrd och gÀrna tÀcka sjÀlvrisken för veterinÀrkostnader. En valpförsÀkring med en veterinÀrvÄrdsförsÀkring Àr bra att ha. DÄ ersÀtter försÀkringen eventuella skador, behandling och rehabilitering som kan uppstÄ i samband med en sjukdom eller skada. FörsÀkringen kan Àven tÀcka operation, tandvÄrd och mediciner som valpen behöver.

LivförsÀkring

En valpförsÀkring fÄr ocksÄ gÀrna innehÄlla en livförsÀkringsdel. Denna tÀcker ofta valpens inköpspris om en olycka eller skada med dödlig utgÄng skulle ske. Denna del Àr dock ofta en tillÀggsförsÀkring oh gÀller upp till och med en förutbestÀmd Älder.

TÀnk pÄ detta nÀr du skaffar den bÀsta valpförsÀkringen

NÀr du fattar ett beslut om vilken valpförsÀkring du ska vÀlja finns det mÄnga delar att jÀmföra. Har du till exempel funderat pÄ saker sÄsom maxersÀttning, karenstid, kastrering, sjÀlvrisk och sjÀlvriskperiod? Om inte sÄ ska jag ge dig rÄd om allt du bör tÀnka pÄ.

NÀr du vÀljer valpförsÀkring Àr det bra att undersöka vad maxersÀttningen Àr. Det Àr denna ersÀttning som ska tÀcka operationer, veterinÀrbesök och liknande. Ju högre ersÀttning desto bÀttre och mÄnga försÀkringsbolag ger ersÀttning pÄ över 100 000 kronor. Maxbeloppet för ersÀttning Àr den ersÀttning som din valp kan fÄ under ett Är.

Karenstiden kan skifta mycket mellan olika försÀkringar. Vissa bolag har ingen karenstid medan andra har hela 20 dagar. Karenstiden Àr viktig dÄ den innebÀr att försÀkringen inte gÀller om din valp skulle bli sjuk under karensdagarna. NÀr det gÀller kastrering och sterilisering sÄ Àr det oftast inget som en valpförsÀkring tÀcker.

NÀr du letar efter den bÀsta valpförsÀkringen kommer du mÀrka att du ofta kan vÀlja vilken sjÀlvrisknivÄ du vill ha. Om du vÀljer en hög sjÀlvisk fÄr du en billigare premie. MÄnga försÀkringsbolag erbjuder dig en sjÀlvrisk som Àr dels fast och dels rörlig. Du kan till exempel fÄ en försÀkring dÀr den fasta sjÀlvrisken Àr pÄ 2 000 kronor och den rörliga Àr pÄ 15 % av kostnaderna. Detta utlÀses ofta som 2 000 kronor +25 %.

SjÀlvriskperiod innebÀr att du som hundÀgare bara behöver betala den fasta sjÀlvrisken en gÄng under perioden. Detta gÀller oavsett hur mÄnga gÄnger du uppsöker en veterinÀr. Den rörliga sjÀlvrisken mÄste dock betalas vid varje besök. SjÀlvriskperioden skiljer sig mycket Ät mellan olika bolag. Jag har sett allt frÄn 100 dagar till ett Är.

Vad kostar den bÀsta valpförsÀkringen?

Vad den bÀsta valpförsÀkringen kostar Àr i princip omöjligt för mig att svara pÄ. Det Àr mÄnga olika faktorer som spelar in nÀr priset bestÀms och dessutom vet inte jag vilka behov och krav du har pÄ en försÀkring.

Jag rekommenderar dig dÀrför alltid att jÀmföra olika valpförsÀkringar för att du ska fÄ en överblick över vilka försÀkringar som passar din plÄnbok. Kom ihÄg att du kommer tacka dig sjÀlv att du försÀkrat din lilla valp om den skulle bli sjuk.

Priserna pÄ en försÀkring kan variera mycket mellan olika försÀkringsbolag. Allt beror pÄ vad som ingÄr, hur mycket försÀkringen tÀcker och liknande. Dessutom brukar kostnaden för en valpförsÀkring bero pÄ var du bor, hundens ras, hundens kön samt om du vÀljer olika tillÀggsförsÀkringar eller ej. Om du Àr ute i god tid eller har flera hundar i hemmet brukar du ofta kunna fÄ en bra rabatt pÄ din försÀkring.

TÀnk pÄ att billigast inte alltid Àr bÀst. Det Àr högst relevant att din valpförsÀkring Àr tÀckande och skonsam mot plÄnboken vid eventuella sjukdomar. Det kan dock sÀgas att en valpförsÀkring alltid Àr bra att ha, oavsett om du vÀljer et dyraste eller billigaste alternativet!

Oavsett vilken försÀkring du vÀljer för din valp hoppas jag att du fÄtt nytta av min lilla guide och önskar dig lycka till med det viktiga valet!

Liknande artiklar:

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

BÀsta fÀstingmedlet

Previous Post

BÀsta fÀstingmedlet för hund

Next Post

Kan hundar bli förkylda?

Hund förkyld