Valpförsäkring hundvalp

Bästa valpförsäkringen – Försäkra valpen

Att försöka hitta den bästa valpförsäkringen ingen enkel uppgift – marknaden för hundförsäkringar kan upplevas som en djungel, särskilt med tanke på hur många alternativ som finns. Som ny hundägare kan det vara krångligt att veta vad försäkringen egentligen bör innehålla och hur mycket den bör täcka.

Jag har själv valt att försäkra mina hundar redan då jag fick hem dem som valpar. På så sätt kan jag sova tryggt med vetskap om att de är skyddade ifall något skulle hända dem. Själv har jag valt Folksam som försäkringsbolag, men det betyder inte nödvändigtvis att deras försäkring är det bästa valet även för dig.

Jag tänkte här ge dig lite information om valpförsäkringar och vad du ska kika efter när du bestämmer dig för vilken du ska välja. På så sätt får du kött på benen inför ditt viktiga val. För målet är väl trots allt att din lilla valp ska växa upp till att bli världens äldsta hund, eller åtminstone att ni ska få många år tillsammans?!

Hitta den bästa valpförsäkringen för din valp

Den bästa valpförsäkringen är den försäkring som uppfyller alla dina krav, behov och villkor. Då vet du att den är värd att betala lite extra för.

Detta är en valpförsäkring

När en ny liten luden familjemedlem flyttar in i huset är det både spännande och nervöst. Tro mig – jag har själv två hundar hemma och vet hur det kan vara. Det är mycket att ordna med runt en valps flytt till ditt hem: Vart ska valpen sova, äta och leka? Vad ska valpen äta under sin första tid för att kunna växa bra? Dessutom måste du bestämma vilken försäkring du ska välja.

Den bästa valpförsäkringen är den som täcker allt som kan drabba din valp. Små valpar är busiga och lekfulla, därför är det bra med en försäkring som täcker om olyckan skulle vara framme.

Med en valpförsäkring kan du snabbt få hjälp av en veterinär och samtidigt skyddar du dig mot orimligt höga kostnader. Det är dock inte alltid du behöver en separat valpförsäkring. Ibland ingår den nämligen som en del i vanliga hundförsäkringar.

Hundvalp människa
Viktigt att teckna en valpförsäkring.

Om du känner dig osäker över vilken som är den bästa valpförsäkringen vill jag tipsa dig om att be din uppfödare om hjälp. Uppfödare försäkrar vanligtvis valparna innan de lämnar hemmet och ger dig säkerligen gärna tips och goda råd på vägen inför ditt val av försäkring. Det är också bra att jämföra så många försäkringsbolag som möjligt för att själv skapa dig en uppfattning av utbudet.

I grund och botten kan man säga att en valpförsäkring i första hand är en trygghet. Den är en trygghet för dig som ägare eftersom du vet att din hund kommer att tas väl om hand och att din plånbok inte kommer lida av höga kostnader. Den är också en trygghet för din valp som inte behöver lida på grund av utebliven vård och omsorg när det behövs som allra mest.

Därför bör du skaffa en valpförsäkring

Visste du att de vanligaste sjukdomarna hos små valpar är öroninflammationer, diarré, problem med mjölktänderna och hälta? Som en nybliven hundägare kan det vara skönt att kunna besöka veterinären om du upptäcker att din valp inte beter sig som vanligt. Då känns det tryggt att ha en valpförsäkring.

Att besöka en veterinär blir ofta snabbt en dyr historia och gräver ofta ett djupt hål i plånboken. Även små valpar som ser oskyldiga ut kan bära på sjukdomar och symptom som kräver många, noggranna undersökningar.

En valpförsäkring är därför bra att skaffa så snart som möjligt när du planerar för valpar. Hur tidigt en valpförsäkring börjar gälla beror från försäkring till försäkring men ofta täcker de redan från sex veckors ålder. Det rekommenderas att du i alla fall försäkrar din valp innan den fyllt fyra månader. Du bör skaffa en valpförsäkring för att känna dig trygg och veta att din ekonomi inte kommer ruineras om din valp blir sjuk.

Små valpar är kända för att rusa omkring i huset, hoppa och smaka och lukta på allt. Det är alltså inte konstigt att en valp kan skada sig mer än en gammal, rutinerad hund med koll på läget. Nyfikenheten tar alltid överhanden hos en valp. Det är dock inte bara när valpen är valp som du ska försäkra den. Det är viktigt at tänka på att försäkra din valp och hund ”oavbrutet”, alltså utan att göra uppehåll. Om du avbryter din valpförsäkring kan det leda till att du får en minskning i vad den täcker.

Detta ska en valpförsäkring innehålla

Vad den bästa valpförsäkringen innehåller vet bara du själv. Det är nämligen du som ska avgöra vad du vill att din valps försäkring ska täcka. Jag rekommenderar alltid nya hundägare att jämföra flera sorters försäkringar. På så sätt får du en överblick av vad de innehåller och kan därefter enklare göra ditt val.

Dolda fel

Den bästa valpförsäkringen bör dock innehålla skydd mot dolda fel, till exempel om din valp har en medfödd skada som inte upptäckts när du får hem den. Dolda fel räknas som fel som inte upptäckts vid besiktningen av din valp.

Veterinärvård samt självrisk

Den bör dessutom ge ersättning för veterinärvård och gärna täcka självrisken för veterinärkostnader. En valpförsäkring med en veterinärvårdsförsäkring är bra att ha. Då ersätter försäkringen eventuella skador, behandling och rehabilitering som kan uppstå i samband med en sjukdom eller skada. Försäkringen kan även täcka operation, tandvård och mediciner som valpen behöver.

Livförsäkring

En valpförsäkring får också gärna innehålla en livförsäkringsdel. Denna täcker ofta valpens inköpspris om en olycka eller skada med dödlig utgång skulle ske. Denna del är dock ofta en tilläggsförsäkring oh gäller upp till och med en förutbestämd ålder.

Tänk på detta när du skaffar den bästa valpförsäkringen

När du fattar ett beslut om vilken valpförsäkring du ska välja finns det många delar att jämföra. Har du till exempel funderat på saker såsom maxersättning, karenstid, kastrering, självrisk och självriskperiod? Om inte så ska jag ge dig råd om allt du bör tänka på.

När du väljer valpförsäkring är det bra att undersöka vad maxersättningen är. Det är denna ersättning som ska täcka operationer, veterinärbesök och liknande. Ju högre ersättning desto bättre och många försäkringsbolag ger ersättning på över 100 000 kronor. Maxbeloppet för ersättning är den ersättning som din valp kan få under ett år.

Karenstiden kan skifta mycket mellan olika försäkringar. Vissa bolag har ingen karenstid medan andra har hela 20 dagar. Karenstiden är viktig då den innebär att försäkringen inte gäller om din valp skulle bli sjuk under karensdagarna. När det gäller kastrering och sterilisering så är det oftast inget som en valpförsäkring täcker.

När du letar efter den bästa valpförsäkringen kommer du märka att du ofta kan välja vilken självrisknivå du vill ha. Om du väljer en hög självisk får du en billigare premie. Många försäkringsbolag erbjuder dig en självrisk som är dels fast och dels rörlig. Du kan till exempel få en försäkring där den fasta självrisken är på 2 000 kronor och den rörliga är på 15 % av kostnaderna. Detta utläses ofta som 2 000 kronor +25 %.

Självriskperiod innebär att du som hundägare bara behöver betala den fasta självrisken en gång under perioden. Detta gäller oavsett hur många gånger du uppsöker en veterinär. Den rörliga självrisken måste dock betalas vid varje besök. Självriskperioden skiljer sig mycket åt mellan olika bolag. Jag har sett allt från 100 dagar till ett år.

Vad kostar den bästa valpförsäkringen?

Vad den bästa valpförsäkringen kostar är i princip omöjligt för mig att svara på. Det är många olika faktorer som spelar in när priset bestäms och dessutom vet inte jag vilka behov och krav du har på en försäkring.

Jag rekommenderar dig därför alltid att jämföra olika valpförsäkringar för att du ska få en överblick över vilka försäkringar som passar din plånbok. Kom ihåg att du kommer tacka dig själv att du försäkrat din lilla valp om den skulle bli sjuk.

Priserna på en försäkring kan variera mycket mellan olika försäkringsbolag. Allt beror på vad som ingår, hur mycket försäkringen täcker och liknande. Dessutom brukar kostnaden för en valpförsäkring bero på var du bor, hundens ras, hundens kön samt om du väljer olika tilläggsförsäkringar eller ej. Om du är ute i god tid eller har flera hundar i hemmet brukar du ofta kunna få en bra rabatt på din försäkring.

Tänk på att billigast inte alltid är bäst. Det är högst relevant att din valpförsäkring är täckande och skonsam mot plånboken vid eventuella sjukdomar. Det kan dock sägas att en valpförsäkring alltid är bra att ha, oavsett om du väljer et dyraste eller billigaste alternativet!

Oavsett vilken försäkring du väljer för din valp hoppas jag att du fått nytta av min lilla guide och önskar dig lycka till med det viktiga valet!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *