Bästa canvasburen för hundar

Bästa canvasburen: Smidiga tygburar för hundar

Det kan ibland vara lite knepigt att resa med hundar. För att underlätta kan du erbjuda din hund förtröstan i form av något bekant. En canvasbur är en tygbur som ger hunden ett tryggt utrymme att vila i.

En stor fördel med en mjuk bur som denna är flexibiliteten. Canvasburar för hundar är nämligen lätta i vikten och smidiga att transportera. Så oavsett om du besöker släkt eller vänner, reser i arbetet eller ska campa med hunden, kan en tygbur vara den ultimata lösningen.

Därför är canvasburar bra för hundägare

Det finns flera fördelar med att köpa en mjuk tygbur till hunden. Dessa är några av de främsta fördelarna:

  • Låg vikt och lätt att transportera. Mjuka canvasburar för hundar väger väldigt lite och går ofta att fälla ihop till en platt rektangel. Detta gör dem enkla att transportera och väldigt lämpliga för hundägare som reser mycket. Du kan till exempel smälla upp buren hemma hos svärföräldrarna, under veterinärbesöket, på tågstationen eller i campingtältet. Vissa kan till och med användas för att frakta hunden som handbagage på flyget!
  • Enkla att fälla ihop och sätta upp. Tygburar är väldigt enkla att sätta ihop och att fälla ihop. Du behöver därför inte vara en hantverkare för att få ihop den på fem röda. Det faktum att de enkelt fälls ihop gör dem dock mindre lämpade som hundburar för biltransport.
  • Kan lugna oroliga hundar. Canvasburar är mjuka och passar avslappnade vuxna hundar som behöver en egen liten yta att vistas i. Destruktiva hundar kan dock potentiellt sett göra hål i canvastyget. Men på uppsidan är tygburar lämpliga för oroliga hundar som enklare kommer till ro i buren.
  • Bra för mindre hundar. Hundburar av canvas är kanske allra mest lämpade för mindre och medelstora hundar. Med det sagt finns det även tygburar som passar lite större hundraser. Jag har till exempel använt en canvasbur från Hurtta till en eurasier i samband med hundutställning.

Att tänka på vid val av tygbur

Som alltid finns det flera saker att tänka på när man ska köpa en tygbur till hunden. Har du kommit fram till att en canvasbur är en bra lösning för din hund? Då bör du ta hänsyn till följande faktorer när du gör ditt köp:

Fönster, ventilation och gardiner

En hundbur i canvastyg har vanligtvis fönster som gör att du kan se din hund. Genom fönstren kan även hunden betrakta sin omvärld. Fönstren är ofta tillverkade av plast, nät eller bägge delar.

En fördel med de canvasburar för hundar som har nätfönster är att de ger en bättre luftgenomströning. Detta är särskilt viktigt om klimatet är varmt och fuktigt. Å andra sidan skyddar fönster av plast bättre mot regn och kyla. Så detta är någonting som du bör ta hänsyn till när du köper tygbur till din hund inför stundande resor!

På samma ämne kan det även vara värt att nämna gardiner. Vissa tygburar är nämligen försedda med en slags heltäckande rullgardin ovanför fönstret. Denna kan du rulla ner över fönstret för att täcka över det vid behov. Fördelen med canvasburar med gardiner är att du själv har möjlighet att anpassa vilka sidor som ska ha synlighet i bägge riktningar.

Tygbur med hund som vilar
En tygbur kan användas med öppna öppningar men annars är god ventilation viktig.

Köp gärna en canvasbur med en lätt och hållbar ram

När du ska köpa tygbur är det viktigt att vara medveten om vilken kvalitet burens ram håller. Det är trots allt ramen som utgör stommen i mjuka hundburar. Den tunna metallramen påminner till viss del om tältpinnar.

Om ramen är alltför tung kommer buren vara svårare att kånka runt på. Detta gör att flexibiliteten och transportmöjligheten grusas något. Å andra sidan gör en allt för lätt och dålig ram att buren kan råka fällas ihop på din hund. Det är därför viktigt att hitta en bra balans mellan ramens vikt och dess hållbarhet.

Insyn och möjlighet att se ut ur buren

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är synligheten. Vissa hundar föredrar hundburar som erbjuder en mörk, tyst och trygg plats att vistas på. Andra jyckar gillar istället att kunna vara lite mer delaktiga och se vad som händer utanför buren.

Som vi redan har varit inne på har vissa canvasburar gardiner. Med hjälp av dessa får du en ökad möjlighet att styra synligheten in i buren samt ut ur densamma. På så vis kan du anpassa den utifrån din hunds personlighet eller humör för dagen.

Dyna till canvasburen

För ökad komfort kan du välja att köpa en dyna till canvasburen. Detta kan du göra löst såvida en sådan inte redan ingår som standard. Om du vill att din hund ska spendera mycket tid i buren är det nämligen viktigt att han eller hon har det bekvämt där inne.

En dyna till buren är särskilt viktig om din hund är lite äldre. Många hundar som har blivit lite till åren har nämligen ledbesvär av olika slag. Därför kan en ortopedisk dyna vara att föredra. Och om din hund har lite svårt att hålla tätt är det viktigt att dynan går att tvätta.

Mått och storlek

Många canvasburar för hundar är ganska små i storleken. Därför är det viktigt att hålla koll på måtten och storleken när du gör ditt köp. Din hund bör ha tillräckligt mycket utrymme på insidan för att kunna ställa sig upp och snurra runt i buren.

Har du tänkt bära omkring din mindre hund i tygburen? I sådana fall kan det vara värt att hitta en modell med axelrem. Om du har en medelstor eller större hund är det förstås en omöjlighet att bära runt på hunden i själva buren.

Enkel montering

Vissa hundburar i canvastyg är enklare att sätta ihop än andra. De allra flesta är dock väldigt enkla att montera. Faktum är att få burar ens behöver monteras med hjälp av verktyg.

Men om du har tänkt att ofta sätta upp och fälla ihop tygburen bör du välja en modell med enkel montering. För ju enklare och snabbare det går att montera respektive fälla ihop den, desto högre är sannolikheten att du kommer använda den frekvent.

Vanliga frågor om canvasburar för hundar

Är canvasburar för hundar lika bra som stålburar?

En stor fördel med en tygbur jämfört med en stålbur är att canvasburen är enklare att fälla ihop och transportera. Det gör att du enkelt kan ta med dig den på resor och liknande. Så om transportvänligheten är viktig för dig är en tygbur att föredra.

Kan en canvasbur användas som en hundbur för biltransporter?

Nej, det är inte lämpligt att använda en tygbur som bilbur. Detta då canvasburen riskerar att fällas ihop under transport och på så vis kan skada din hund. Dessa burar bör istället användas inomhus som en trygg tillflyktsort för hunden.

Avslutande tankar

En canvasbur är ofta en väldigt lämplig lösning för hundägare som reser mycket med sin hund. Tygburen kan exempelvis erbjuda hunden en bekant och trygg tillflyktsort när ni befinner er hemma hos någon bekant. De är också väldigt populära bland hundutställare och andra hundmänniskor som tävlar mycket med sina hundar. Det är dock viktigt att tänka på att denna typ av hundbur inte lämpar sig särskilt väl för biltransporter.

Använder du själv en canvasbur till hunden och i sådana fall varför? Dela med dig av dina tankar på ämnet genom att skriva en liten kommentar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *