Bästa utställningskopplet för hundutställning


Utställningskoppel hundutställning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, Granngården och VetZoo.

Ett utställningskoppel är ett särskilt hundkoppel som används i samband med hundutställning. Det finns dock även olika slags produkter inom denna specifika kategori, främst allt-i-ett-koppel och separata koppel.

I denna artikel finner du mina toppval inom kategorin utställningskoppel. Då allt-i-ett-kopplen tycks vara snäppet mer populära än de separata kopplen, kommer jag här att fokusera lite mer på den förstnämnda varianten. Du kommer dock även finna tips på separat koppel samt en slags hybridmodell.

Har du bråttom?

Du som vill komma direkt till produktsidan för det enligt mig bästa utställningskopplet kan med fördel använda nedanstående länkar:

Om du vill ha tips på koppel som är mer lämpade för vardagsbruk? I sådana fall kan jag varmt rekommendera min köpguide för hundkoppel.

Fina utställningskoppel i olika prisklasser

Inoffappen är en webbtjänst som listar inofficiella hundutställningar. När jag på dess Facebooksida ställde frågan ”Vilket slags utställningskoppel föredrar du?”, svarade 35 av 65 personer (54 %) att de föredrar retrieveraktiga koppel. Det innebär att en knapp majoritet tycks föredra att använda en produkt som har koppel och halsband i ett i samband med hundutställning. Samtidigt svarade 30 av 65 personer (46 %) att de föredrar att använda ett separat koppel och därmed även ett separat halsband.

Omröstning utställningskoppel
Omröstning om utställningskoppel

Oavsett vilket slags utställningskoppel du föredrar att använda kommer du kunna finna ett koppel för dig. Jag har delat in de olika kopplen nedan utifrån deras prisklass och valt att för sakens skull fokusera på koppel av retrievermodell.

Jag har dock även valt att ha med ett utställningskoppel med kedja samt ett separat koppel som du fäster i din hunds halsband eller kedja.

Premiumklassen: Hunter 4/140

Hunter 4/140 utställningskoppel i rundläder
Hunter 4/140 utställningskoppel i rundläder

Exklusivt utställningskoppel från Hunter i rundläder. Ställbart i halsen och försett med metallklämmor.

✓ Allt-i-ett-koppel

Se pris i butik!

Mellanklassen: Alac utställningskoppel

Alac utställningskoppel
Alac utställningskoppel

Alac utställningkoppel i högkvalitativt läder försett med ring och stopp.

✓ Allt-i-ett-koppel

Se pris i butik!

Budgetklassen: Dogman ställbart koppel

Dogman ställbart utställningskoppel
Dogman ställbart utställningskoppel

Ställbart utställningskoppel i vitt från Dogman. Kopplet går att justera med hjälp av klämspännet. Detta är priset till trots ett utmärkt koppel i ett stycke för hundutställning som passar de flesta raser.

✓ Allt-i-ett-koppel

Se pris i butik!

Bubblare: Show Dog Leather utställningskoppel

Show Dog Leather utställningskoppel
Show Dog Leather utställningskoppel

Läckert läderkoppel i rundsytt läder. Detta är ett koppel av retrievermodell med inbyggt halsband komplett med stopp. Kopplet gör sig utmärkt i utställningsringen och fungerar även bra i samband med andra slags aktiviteter.

✓ Allt-i-ett-koppel

Se pris i butik!

Koppel med kedja från Alac

Utställningskoppel med kedja
Alac utställningskoppel med kedja

Svart utställningskoppel med kedja från Alac. Kopplet är tillverkat i vegetabiliskt garvat läder och är försett med en påsydd svart kedja.

✓ En slags hybrid mellan traditionella allt-i-ett-koppel och separata koppel

Se pris i butik!

Show Dog Leather kort utställningskoppel

Show Dog Leather kort utställningskoppel
Show Dog Leather kort utställningskoppel

Enkelt och stilrent läderkoppel från Show Dog med pistolhake. Detta koppel fäster du i hundens halsband eller i en snakekedja.

✓ Separat koppel att fästa i ett halsband eller en kedja

Se pris i butik!

Varför använda utställningskoppel?

Det är helt upp till dig om du vill använda ett uttalat utställningskoppel eller bara ett lite kortare promenadkoppel. Allt-i-ett-kopplen är uppenbarligen väldigt populära och det finns säkerligen goda skäl till detta. Det är dock precis lika gångbart att använda ett separat halsband eller en kedja tillsammans med ett kortare läderkoppel eller liknande.

Hela syftet med denna typ av produkt är dock att den är tänkt att användas i utställningsringen på en hundutställning. Om detta inte är en aktivitet du ägnar dig åt är därmed sannolikheten att du behöver ett koppel av detta slag minimal. Om du gillar att ”springa vänstervarv” kan det dock vara värt att investera i ett koppel som är särskilt framtaget för hundutställare.

I videoklippet nedan kan du se en jämförelse mellan olika koppel för utställning.

Hur långt utställningskoppel bör man välja?

När det kommer till längden på ett utställningskoppel bör du främst se till din personliga preferens. Om du gillar kortare koppel med mindre trassel, där det mesta kan döljas i handen, bör du välja ett sådant. Föredrar du istället lite längre koppellängd ska du naturligtvis införskaffa ett koppel av lite längre modell.

Personligen föredrar jag att använda en snakekedja tillsammans med ett kort (ca 60 cm långt) läderkoppel. Valet av koppel bör alltså bestämmas utifrån ditt eget tycke och smak, men jag kan bestämt avråda från användning av koppel med en koppellängd på flera meter. För i utställningsringen är din uppgift att visa din hund på bästa sätt, och för detta behövs knappast ett två meter långt koppel…

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt här på Hund24. Han är en stor djurälskare och har för närvarande två hundar av rasen eurasier. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen