Hundfoder jack russell terrier omslagsbild

Hundfoder till jack russell terrier: så väljer du rätt

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Du är vad du äter och detsamma gäller även din jack russell. Denna ettriga lilla hundras jagar gärna bollar, fjärilar och annat som kommer i dess väg. Dessa hundar är kända för att vara intensiva och energiska. Därför är det viktigt att säkerställa att deras foder ger dem det bränsle som de behöver.

En jack russell bör äta en kost som är mager samt rik på protein och fiber. Detta är en kraftfull kombination som gör att deras kroppar får den energi som krävs utan att drabbas av matsmältningsbesvär. Det är även viktigt att fördela maten på ett bra sätt över dagen. I denna köpguide kommer vi gå igenom allt du behöver känna till kring hundfoder till din jack russell.

Bra hundfoder till din jack russell terrier

Ett bra hundfoder är en bra grund för en hälsosam livsstil. Nedan tipsar vi om några av de bästa foder för jack russell terriers som finns på marknaden idag!

Royal Canin Jack Russell Adult

Royal Canin Jack Russell Adult

Royal Canin Jack Russell Terrier Adult torrfoder är framtaget specifikt för din hundras. Detta foder lämpar sig utmärkt för hundar som är 10 månader eller äldre. Det finns även i en valpversion för yngre valpar.

Foderkulorna har nämligen utformats för att underlätta för just jack russell terrier att plocka upp och tugga dessa. Fodret främjar uppbyggnaden av kvalitativ muskelmassa tack vare ett optimalt proteininnehåll. Det innehåller dessutom antioxidanter som främjar hundens hälsa. Som om inte detta vore nog har fodertillverkaren även tillsatt viktiga näringsämnen som säkerställer en god hudhälsa och pälskvalitet.

Fördelar:

  • framtaget för jack russell terrier
  • optimalt proteininnehåll
  • foderkulorna är optimerade för din hund.

Nackdelar:

  • kostar mer än billigare foder.

Köpguide till foder för jack russell

Så vad ska man då tänka på när man köper foder till sin jack russell? Nedan kommer vi att gå igenom de allra viktigaste aspekterna vad gäller val av hundfoder!

Håll utkik efter ett foder som innehåller dessa ingredienser

Det bästa hundfodret för en jack russell är ett som är välbalanserat avseende näringsinnehåll. Fodret ifråga bör ha en bra balans av kalorier och proteiner för en mindre hundras som denna.

Din hund har en väldigt hög energinivå och behöver därför ett hundfoder med en hög energitäthet. Med det sagt bör du undvika att välja ett foder som är fullpackat med kolhydrater. Detta då denna makronutrient inte bör utgöra en hunds primära näringskälla. Välj hellre ett foder till din jack russell som är tillräckligt kalori- och proteinrikt utan att ha ett alltför högt innehåll av kolhydrater.

Även fettinnehållet är viktigt att ta hänsyn till. Men fettet i hundfodret bör till stor del komma från hälsosamma fetter såsom omega-3-fettsyror. Även omega-6-fettsyror bör ingå i din hunds kost.

Utöver ovan nämnda näringsämnen innehåller ett bra hundfoder för jack russell terriers även viktiga mikronutrienter. Två exempel på sådana är glukosamin och kondroitin. Dessa näringsämnen må inte vara helt nödvändiga för att din hund ska utvecklas på ett optimalt sätt. Men det går heller inte att komma ifrån att de kan lindra vissa sjukdomstillstånd som ofta drabbar denna hundras.

Detsamma gäller även för vitaminer och mineraler. Särskilt kalcium, fosfor, zink och selen är viktiga mineraler som främjar din hunds skelett och leder. Till råga på allt bidrar dessa mikronutrienter till att utveckla ett välfungerande immunförsvar.

Så mycket bör din jack russell äta

En vanlig fråga gällande foder till jack russell terriers är vilka portioner som gäller. Du kanske har fått råd från din uppfödare på denna punkt? I sådana fall rekommenderar vi att du följer dem.

I annat fall brukar fodertillverkaren ha rekommendationer för exakt hur mycket hundfoder du bör ge din hund. Tyvärr brukar inte dessa generiska råd ta hänsyn till din hunds specifika förutsättningar. Dess ålder, storlek, kroppsbyggnad, aktivitetsnivå och ämnesomsättning är några av de faktorer som påverkar näringsbehovet.

Och mindre hundar som jack russell terrier har en väldigt hög ämnesomsättning. Därför kan de utan större besvär omsätta de kalorier som de stoppar i sig. Andra hundar tar ofta 10 till 12 timmar på sig att omsätta sin näring. Men en jack russell terrier kan göra detta på så lite som 6 till 8 timmar. Därför bör du ge en fodermängd som är tillräcklig utifrån din hunds ämnesomsättning, aktivitetsnivå och andra förutsättningar.

Ju mer aktiv din hund är desto mer foder behöver den äta. En soffpotatis foderintag bör istället begränsas för att förebygga diabetes och övervikt. Och det har visat sig att såväl jack russell terriers som andra hundar får en försämrad livskvalitet om de väger alltför mycket.

Ett smart sätt att kontrollera huruvida din hund har en hälsosam fettprocent är att känna på revbenen. Om du har svårigheter att känna dem är risken stor att din hund är överviktig. Och om de känns alltför tydligt kan hunden vara underviktig. Någonstans däremellan är lagom. Även utifrån denna faktor kan du behöva anpassa din hunds födointag.

Jack russell terrier torrfoder
Hur mycket foder du bör ge din jack russell terrier beror på flera faktorer.

Bör man ge sin jack russell ett torrfoder eller ett våtfoder?

De flesta ägare till jack russell terriers ger sina hundar ett torrfoder. Orsakerna till dessa är flera:

  • Torrfoderkulornas sträva textur gör att de kan avlägsna skräp och partiklar mellan tänder och tandkött. Fodret fungerar alltså som en slags tandborste. Detta kan bidra till en god tandhälsa men bör inte ses som ett substitut för regelbunden tandborstning.
  • Torrfoder innehåller dessutom fler kalorier sett till sin vikt än vad våtfoder gör. Men å andra sidan innehåller det vanligtvis lägre halter av protein och mer kolhydrater. Därför är det viktigt att välja ett proteinrikt och bra foder.
  • Ytterligare en fördel med torrfoder är att det inte blir dåligt i första laget. Detta gör det mer ekonomiskt att köpa denna typ av foder till sin jack russell terrier.

Våtfoder kan i vissa fall vara ett jämförbart eller bättre val

Men om du hellre föredrar att ge din hund ett våtfoder kan du naturligtvis göra detta. Du behöver bara vara beredd att lägga lite mer pengar på fodret och vara medveten om dess kortare hållbarhet. När ett våtfoder väl har öppnats behöver det konsumeras relativt fort.

En fördel med denna typ av hundfoder är dock att det generellt sett är mer proteinrikt än vad torrfoderkulor är. Dessutom kan det ofta vara mer smakrikt och luktrikt. Därför kan våtfoder vara att föredra om du har en hund som är väldigt kräsen med maten. Eller så kan du ge hunden ett torrfoder som toppas eller blandas med lite våtfoder.

För att sammanfatta det hela så spelar det ingen större roll om du väljer ett torrt foder eller ett vått sådant. Det viktigaste är att du förser hunden med de rätta mängderna av olika näringsämnen. Så länge som detta kriterie uppfylls kan du basera valet av hundfoder på dina personliga preferenser.

Vanliga frågor om foder till jack russell terriers

Hur mycket foder bör jag ge min jack russell terrier?

Du bör anpassa fodergiven utifrån din hunds ålder, storlek och aktivitetsnivå. Även andra faktorer kan ha en betydelse för hundens näringsbehov. Följ gärna din uppfödares råd eller fodertillverkarens utfodringstabell.

Hur många gånger om dagen bör jag utfodra min jack russell terrier?

Din hunds energibehov är som störst när hunden är valp och som lägst när han eller hon är veteran. Som valp bör hunden utfodras tre till fyra gånger om dagen. För en vuxen hund räcker det med tre måltider per dag. En veteran klarar sig ofta bra med två större eller tre mindre dagliga måltider.

Bör min jack russell terrier äta ett spannmålsfritt foder?

Det finns en het debatt kring spannmålsfria hundfoder. I dagsläget är de vetenskapliga bevisen på området väldigt tunna. Om din hund har en matallergi är risken stor att den kan härledas till spannmål. Är så fallet bör du välja ett sådant foder. Men om din hund inte har några svårigheter att smälta spannmål kan det vara en bra näringskälla som är rik på fiber och kolhydrater.

Avslutande tankar

Det kan vara svårt att välja rätt foder till sin jack russell terrier. Men vi hoppas att du genom att läsa denna köpguide har fått en bra bild av för- och nackdelarna med olika sorters foder. Vår förhoppning är också att du ska hitta ett varumärke som faller din hund i smaken. Om det skulle vara ett av de varumärken som vi rekommenderar i denna artikel ser vi det som en ren bonus!

Vilket foder ger du din jack russell terrier? Ger du hunden ett torrfoder eller våtfoder? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tankar i en kommentar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *