Hundfoder chihuahua

Hundfoder till chihuahua: så väljer du rätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buddy Pet Foods och Dogman.

Chihuahua är en väldigt speciell hundras som har gjort sig känd för sin ringa storlek och förhållandevis stora ögon. Detta är ofta ett utmärkt val av hundras för den som har ett väldigt begränsat utrymme men ändå vill förgylla tillvaron med en trevlig sällskapshund.

Men vilket hundfoder till chihuahua ska man välja bland alla de varumärken som finns tillgängliga? För kvaliteten på fodret är förstås viktigt för att hålla din ”vavva” i toppskick över tid. Du behöver dock inte oroa dig – i denna artikel tipsar vi om tre av de foderprodukter som vi anser är bäst för just denna hundras.

Bra hundfoder till chihuahua

Nedan får du tips på ett antal foder som lämpar sig väl för chihuahua. Vi hoppas att du med hjälp av dessa ska finna ett hundfoder som passar just din ”vavva”!

Buddy Pet Foods Healthy Turkey Bites

Healthy Turkey Bites
Healthy Turkey Bites – ett spannmålsfritt hundfoder för chihuahua.

Se pris i butik!

Healthy Turkey Bites från Buddy Pet Foods är ett bra spannmålsfritt hundfoder för chihuahua (såväl som andra hundraser). Detta foder riktar sig specifikt till mindre hundar och har bland annat försetts med mindre foderkulor än andra produkter från denna foderleverantör.

Fodret ifråga har kalkon som proteinkälla. Detta livsmedel är såväl proteinrikt som skonsamt för din hunds mage. Healthy Turkey Bites innehåller dessutom sötpotatis samt s.k. ”superfoods”, såsom kamomill, bryggerijäst och kokosnötsolja.

Jag har själv testat Healthy Turkey Bites på mina hundar (av rasen eurasier) – läs min recension av Buddy Pet Foods foder här. Förutom att de små foderkulorna var aningen ringa i storleken för mina bägge medelstora till stora hundar, har jag bara gott att säga om detta foder. Av denna anledning rekommenderar jag detta spannmålsfria hundfoder till chihuahua.

Royal Canin Chihuahua Adult

Royal Canin Chihuahua Adult
Royal Canin Chihuahua Adult.

Se pris i butik!

Royal Canin Chihuahua Adult är precis vad det låter som: ett hundfoder för chihuahua som är specifikt framtaget för rasen. Detta foder lämpar sig väl för hundar av denna ras som är 8 månader eller äldre.

Hundar av denna ras är ofta erkänt kräsna när det kommer till maten. Royal Canin har därför tagit fram ett foder som stimulerar hundens aptit. Detta görs med en särskild kombination av naturliga smaker samt en lagom form och storlek på foderkulorna.

För att motverka tandsten har man tillsatt kelaterat kalcium. Fodret syftar även till att minska mängden avföring samt lukten på denna.

För mer information om denna fodertillverkare, se vår artikel om huruvida Royal Canins hundfoder är bra eller ej.

Purina Pro Plan Small & Mini Adult

Purina Pro Plan Small & Mini Adult
Purina Pro Plan Small & Mini Adult.

Se pris i butik!

Purina Pro Plan Small & Mini Adult är ytterligare ett lämpligt hundfoder för chihuahua och andra mindre hundraser. Detta är ett helfoder i form av ett komplett torrfoder innehållande alla de viktiga näringsämnen som din hund behöver. När hunden får i sig de essentiella näringsämnen främjas dess hud och päls. Av denna anledning innehåller detta foder näringsämnen som vårdar huden och pälsen, såsom essentiella fettsyror, aminosyror, zink och B-vitamin.

Foderkulorna är knapriga till konsistensen för att genom tuggandet främja en god tandhälsa samt hålla hundens tandkött friskt.

Lämplig fodermängd för chihuahua

För att veta hur mycket foder du ska ge din hund, är det lämpligt att känna till vilken fodermängd för chihuahua som är lämplig. Den rekommenderade kvantiteten kan dock variera mellan olika varumärken. Därför bör du först se till att hitta ett bra hundfoder för små hundar som chihuahua. Detta då mindre hundar har ett unikt behov när det kommer till såväl proteinhalt som storlek på torrfoderkulor.

När du väl har hittat rätt hunfoder till din chihuahua, bör du följa den rekommenderade fordermängd som framgår på förpackningen. Utifrån denna kvantitet kan du sedan justera mängden uppåt eller nedåt beroende på din hunds individuella behov. Den mängd foder som rekommenderas av fodertillverkaren är nämligen en generell riktlinje. Du bör därför inte betrakta denna som att den är skriven i sten.

Rent generellt kan man dock säga att du bör låta fodret stå framme om din valp är yngre än tre månader. Detta för att valpen ska kunna äta efter behov. Från tre månaders ålder kan du dela upp fodergiven i tre till fyra måltider per dag. Därefter bör antalet måltider begränsas till två eller tre från sex månaders ålder, och kring ett års ålder kan det vara lämpligt att nöja sig med två måltider.

Ingredienser i ett bra hundfoder till chihuahua

Chihuahua är en hundras som har ett väldigt specifikt och unikt behov av foder. Dessa små liv kan dessutom vara ganska kräsna när det kommer till maten. Mot bakgrund av detta är det viktigt att hitta ett högkvalitativt hundfoder för chihuahua som innehåller alla de nödvändiga ingredienserna.

Några generella riktlinjer att förhålla sig till i jakten på foder är följande:

  • inga artificiella konserveringsmedel, färg- eller smakämnen
  • inga näringsfattiga men kaloririka fyllmedel
  • kött som huvudsaklig ingrediens.

Ovanstående riktlinjer är de egenskaper som ett bra hundfoder till chihuahua i grova drag kännetecknas av. Det finns dock även fler saker att ta hänsyn till, och dessa kommer vi gå igenom härnäst.

Kött (protein)

Först är det värt att återigen betona vikten av ett högt köttinnehåll i fodret. Det är dock lika viktigt att köttet ifråga håller en hög kvalitet. Kött bör vara den huvudsakliga ingrediensen i hundfodret. Man bör dock undvika kött som kommer från biprodukter – ett foder utan näringsfattiga animaliska biprodukter är att föredra.

Kolhydrater

Chihuahuor är trots sin ringa storlek energiska hundar. De behöver därför ett foder med hög proteinhalt och komplexa kolhydrater, för att hålla energinivåerna på en stabil nivå samt för att bibehålla en hälsosam muskelmassa.

Med det sagt kan ett hundfoder som innehåller en massa processade kolhydrater orsaka stora toppar och dalar i energinivån, precis som hos oss människor. Detta fenomen har negativa effekter på hundens fysiska hälsa såväl som på dess temprament.

Av denna anledning innehåller ett bra hundfoder för chihuahua bra kolhydratkällor. Tre exempel på sådana är frukt, grönsaker och fullkorn. Dessa bör utgöra omkring 40 % av innehållet i fodret.

Fiber

För att hunden ska kunna smälta maten på ett bra sätt, är det viktigt att matsmältningssystemet fungerar som det ska. Här är fiber en viktig ingrediens då det hjälper till att föra maten genom hundens kropp.

Fel typ av fiber kan dock ge hunden en uppsvälld mage. Precis som på föregående punkt är därför fullkorn och grönsaker en viktig del av chihuahuans kost.

Ingredienser som bör undvikas

Långt ifrån alla hundfoder är stöpta i samma form, och tur är väl det då vissa foder kan vara skadliga för din chihuahua. Så vilka ingredienser bör man då undvika när man ögnar igenom innehållsförteckningen på ett foder? Detta går vi igenom härnäst i denna guide till hundfoder för chihuahua.

Hundfoder som innehåller höga halter fyllnadsmedel bör i regel undvikas. Dessa ingredienser är nämligen näringsfattiga men kaloririka. De kan därför orsaka övervikt samt sjukdomar hos hundar och bör därmed bojkottas.

Chihuahua hundfoder
Viktigt att undvika vissa ingredienser i hundfoder till chihuahua.

Tänk på detta vid val av hundfoder till chihuahua

Det kan vara svårt för hundägare att förstå sig på all gallimatias på innehållsdeklarationerna för hundfoder. Förutom att begreppen ofta är främmande tenderar även längden på deklarationer av innehåll att vara långa. För att underlätta ditt val av foder kommer vi nedan gå igenom de viktigaste sakerna att ha i åtanke.

Storleken på foderkulorna

Då chihuahuor har små käkar och tänder är det viktigt att ta hänsyn till storleken på foderkulorna. Dessa bör vara små och lätta för hunden att tugga sönder.

Många hundägare väljer att istället ge sina hundar våtfoder. Det finns egentligen inget fel med denna variant av foder, men tuggandet av torrfoder kan fungera som en slags tandborstning och därmed främja hundens tand- och tandköttshälsa.

Många väljer spannmålsfritt hundfoder för chihuahua

Allt fler hundar ges ett foder utan spannmål. Det finns förvisso inget vetenskapligt bevisat argument för denna typ av hundfoder, såvida din hund inte har magproblem eller är allergisk mot spannmål. Många hundägare föredrar alltså ändå dessa foder framför andra, trots att dessa enligt uppgift är mindre väldoftande.

Vi rekommenderar Healthy Turkey Bites, ett spannmålsfritt hundfoder för chihuahua. Om du istället väljer ett foder med spannmål bör du dock satsa på ett med fullkorn.

Vitaminer och mineraler

Precis som alla andra hundraser behöver chihuahuan ett balanserat foder. Fodret bör innehålla alla de vitaminer och mineraler som hunden behöver för att dess immunförsvar, hy och päls ska vara hälsosamma.

Ett riktigt bra hundfoder för chihuahua bör innehålla A-, E och C-vitamin samt vitamin B12. Även omega-fettsyror, folsyra och mineraler såsom natriumselenit och kalciumjodat bör finnas med på innehållsförteckningen.

Aminosyror

Aminosyror är proteinets byggstenar och spelar därför en stor roll för din hunds hälsa och välmående. Du bör hålla utkik efter foder där det framgår vilka proteinkällor som ingår. På så vis kan du säkerställa att din hund får i sig de nödvändiga aminosyrorna.

Avslutande tankar

För att hitta ett bra hundfoder till chihuahua behöver du inte söka särskilt länge. Genom att ta del av informationen i denna artikel och ta till dig våra tips slipper du nämligen leta. Det viktigaste är att du läser innehållsförteckningen på fodret så du kan säkerställa att din hund ges ett bra foder.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *