Hund kallt väder

Hjälp din lilla hund i kallt klimat

För din hund utgör kallt väder en risk, i synnerhet om din fyrbenta vän är mindre till storleken. Mindre hundraser kan ofta ses skaka och darra, vilket du bör se som en signal på att det är för kallt för hunden. De allra minsta hundraserna är betydligt mer känsliga mot temperaturförändringar. Nu när vintern snart är här är det därför dags att besvara frågan hur kan jag öka komforten för min lilla hund i kallt klimat?

Under vinterhalvåret är det viktigt att vidta åtgärder för att ägare av mindre hundar, för att skydda dessa från kylan. Du vill inte behöva hamna i en situation där din hund är påtagligt påverkad av det kalla klimatet.

Det bästa sättet att skydda din hund mot kalla temperaturer är att investera i vinterkläder för mindre hundar. Om din hund darrar eller tycks ha drabbats av letargi (verkar onormalt trött eller inte lika mentalt skarp som vanligt), kan detta indikera att det är för kallt för din hund. Även symptom som gnyende, orolighet, långsammare rörelsemönster, att hunden letar efter en varmare plats, eller att denne håller upp en eller flera av sina tassar, är detta vanliga tecken på att hunden har nått gränsen för vad denne tycker är behagligt.

Om något av ovanstående stämmer in på din hund, bör du genast ta hunden till en plats där den kan värma sig. För att försöka utröna huruvida din hunds kroppstemperatur är lagom eller för låg, och på så vis kunna upptäcka hypotermi (nedkylning), är att använda sig av en särskild termometer för hundar.

Stor hund vinter
Större hund som busar i snön

Skillnader mellan stor och liten hund i kallt klimat

För de flesta hundar utgör utomhustemperaturen inget hot förrän den sjunker under 7 grader. Under denna gräns känner många hundar sig obekväma. För mindre raser samt äldre eller sjuka hundar, såväl som hundar med mindre päls, går denna gräns redan vid nollgradiga temperaturer. Redan då bör du som hundägare vidta åtgärder för att hålla din hund varm. Sjunker temperaturen under 6-7 grader riskerar din hund att drabbas av ta skada av kylan, och detta gäller förstås i än högre utsträckning för hundraser som är mindre till storleken.

Generellt sett klarar sig hundar med mindre päls, och hundar som saknar underull, sämre i kallt väder på grund av att de saknar isolerande skydd mot den bitande kylan. Å andra sidan klarar sig större hundar och hundar med mer päls ofta bättre vid kyliga temperaturer. Mindre hundar har till exempel ett betydligt tunnare lager med muskler, vilket gör att minusgraderna når de invärtes organen betydligt fortare. Även hundens kroppssammansättning spelar en avgörande roll. Kroppsfett är isolerande och många mindre hundraser har generellt sett mindre kroppsfett som skydd mot kylan.

Hundar tillhörande de allra minsta hundraserna, och raser med korta ben, behöver hoppa och skutta fram genom snön. Detta kan vara utmattande för hunden. Chinese crested dog, chihuahua och dvärgpudel är några exempel på hundraser som har det svårare i vinterkylan. Ju större din hund är, desto enklare har den att återfå värmen, vilket medför att större hundraser på ett mer effektivt sätt kan bevara energi. Detta är ytterligare en orsak till att mindre hundar betydligt snabbare än större sådana blir kalla, oavsett om de delar vissa andra egenskaper.

Liten hund snö
Liten hund med vintertäcke

Sjukdomstillstånd kan förvärras av kylan

För mindre hundar är riskerna med det kalla vädret stora redan vid ett fåtal minusgrader. Därför bör du försöka hålla din hund inomhus så mycket som möjligt under vintern. Hundar som sedan tidigare lider av artrit kan få sina symptom förvärrade av det kalla vädret. Högt blodtryck, långsammare hjärtrytm, förfrysning och hypotermi är bara några av de tillstånd som framför allt din mindre hund kan drabbas av på vintern.

Så kan du hålla din hund varm i vinter

För att hålla en mindre hund varm i vinter kan du till exempel köpa varma ytterkläder till hunden eller till och med stimulera dess pälsväxt. Om din hund vistas utomhus kan det vara en bra idé att förbättra dess skydd mot kylan, till exempel genom att värma upp hundkojan. Du kan även fundera på om det inte vore bättre att låta hunden vistas inomhus.

Stimulera pälsväxten och ge lite extra foder

För att stimulera pälsväxten lite extra kan du släppa ut din hund i kylan till och från under kortare stunder. Ett annat sätt på vilket du kan motverka vinterns inverkan på hunden är att ge denne mer hundfoder. Genom att bara lägga till lite extra i matskålen kan din hund få de kalorier som krävs för att generera värme och bibehålla sin kroppstemperatur genom att förbränna bränsle.

Vinterkläder för din hund

Isolerade vinterkläder för mindre hundar inkluderar bland annat varma tröjor, halsdukar, halsvärmare och skor. Det finns ganska gott om alternativ att välja mellan.

Värt att notera är att du bör säkerställa att din hund fortfarande klarar av att utföra sina behov och promenera på ett bekvämt sätt med sina vinterkläder på.

Vintertäcke

Ett vintertäcke kan på ett effektivt sätt hjälpa din hund att bibehålla en hälsosam kroppstemperatur på vintriga promenader. Täcket sätts enkelt på plats och hålls fast med hjälp av ett spänne som löpet över ryggen. Genom att se till att storleken på täcket är den rätta, kan du säkerställa att passformen är god och att din hund kan utföra sina behov precis som vanligt.

Vinterskor

Hundskor är en produkt som många hundägare inte tänker på att införskaffa till sin lilla hund. Genom att köpa den rätta skon och låta din hund använda denna på vintern kan du dock hjälpa din fyrbenta vän att hålla tassarna varma. Du kan med fördel använda dessa skor såväl på regniga dagar som då snön har fallit.

Generellt sett är hundens tassar välisolerade, vilket kan göra att den inte behöver hundskor. Detta gäller dock inte alltid för mindre hundraser. Med hjälp av ett par vinterskor kan hunden därför känna sig mer bekväm när den springer och leker i snön, eller när ni går i våt eller isig terräng.

Det finns även andra produkter som kan öka din hunds komfort under vintern, men dessa bägge är förmodligen två av de mest effektiva produktkategorierna för detta ändamål.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *