Barbet – en gammal ras från Frankrike som inte räds vatten

Barbet är en gammal ras från Frankrike och är en ovanlig syn i Sverige. Detta är en vattenhund som varken räds inte kallt väder eller kallt vatten. Det är också en mycket trevlig sällskapshund som dock vill ha en arbetsuppgift och kräver en hel del motion. Den är social, lättlärd och älskar att vara med sin flock överallt.

Fakta om barbet

Mankhöjd:53-61 cm
Vikt hanar:17-28 kg
Vikt tikar:14-23 kg
Rasklubb:Svenska Barbetklubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Barbet är en väldigt gammal ras som ursprungligen kommer från Frankrike. Man är dock inte säker på rasens exakta ursprung vilket gör att det finns olika tolkningar kring detta. Det man kan enas om är att rasen finns beskriven i litteratur ända sedan 1500-talet. Enligt vissa beskrivs rasen i källor ända från 700-talet.

Namnet på rasen kommer från det franska ordet barbe som betyder skägg. Detta eftersom pälsen bildar ett skägg på hakan. Därmed sällar sig denna ras till den ganska sällsynta skaran av hundraser med skägg. I den länkade artikeln finner du en lista över fler skäggiga raser!

Rasen har ibland också kallats för griffon d´Arrêt à Poil Laineux. I 1300-talets Europa fanns det flera olika vattenhundar som man hade flera olika namn för. Dessa hundar har sedan spridits över hela Europa.

Den första franska rasstandarden för barbet skrev 1894. Den räknades då som stående fågelhund men man ansåg att den var för långsam i just sökarbetet. Den förlorade med tiden sin popularitet och det fanns inte längre några registrerade barbeter kvar efter andra världskriget.

Under mitten av 1960-talet började man dock med det tuffa arbetet med att få tillbaka barbeten. Man avlade då enligt vissa uppgifter på oregistrererade barbeter, stående fågelhundar, ej erkända vallhundar och storpudlar. 1965 skrevs sedan en ny rasstandard och 1980 bildades den franska rasklubben. 2020 fanns det 259 registrerade individer i Sverige.

Användningsområde

Tidigare användes denna hundras för jakt på sjöfåglar. Rasen räknas till apporterande vattenhundar men är inte endast en apportör. Detta då hunden både sökte och stötte upp bytet som oftast låg och gömde sig i vattenvegetationen för att sedan apportera det till sin förare.

Rasen klarar av olika väder och vind och är inte rädd för kyla och kallt vatten. Den franska flottan använde till exempel rasen som apporterande hund under 1800-talet. Den har även genom historien bland annat använts som vallhund, vakthund, spårhund och svampsökande tryffelhund.

Inom litteraturen kan man urskilja två storlekar av barbet där vissa användes som jakthundar på småvilt medan andra vaktade hem och boskap. Med tiden har den dock blivit en spårande, stötande och apporterande hund som använts för småviltsjakt.

Barbet som familjehund

Idag används främst barbet som sällskapshund. Den går dock att ha till jakt och passar för många olika hundsporter såsom viltspår, agility och rallylydnad. Rasen är intelligent och lydig. Eftersom det är en arbetande ras vill den ha en arbetsuppgift. Den behöver därför mental aktivering, som alla hundar, men också en hel del motion.

Rasen är balanserad, glad och samarbetsvillig. Den är lätt att uppfostra men kräver en lugn och försiktig hand. Den är mycket sällskaplig, lojal och fäst vid sin familj. En barbet tycker därför inte om att lämnas ensam under längre stunder utan vill helst hönga med isn flock överallt.

Dessa hundar är anpassningsbara och är därmed både lugna och trygga i olika nya miljöer. De kan larma när det kommer besökare men är ingen vakthund. De ska inte vara skygga utan nyfikna och sociala. En barbet tycker om vatten, även om det skulle vara riktigt kallt.

Närbild på en barbet

Jämförelser med andra hundraser

Hur står sig denna hundras jämfört med andra hundraser? Vilka likheter och skillnader finns? Läs vidare så ska vi berätta detta!

Barbet eller lagotto?

Barbeten kan beskrivas som en större lagotto romagnolo men är ganska lika varandra i utseeendet. Båda är vattenhundar och båda raserna kräver en del pälsvård. Raserna är lekfulla, sociala och anpassningsbara. Båda raserna anses också vara lättlärda och passar i många olika hundsporter.

Barbet eller portugisisk vattenhund?

En annan ras som påminner om barbetens utseende är den portugisiska vattenhunden. Båda raserna har en gammal historia bakom sig och båda tycker om vatten. De kräver båda en hel del pälsvård, är intelligenta och vill gärna ha en arbetsuppgift.

Barbet eller pudel?

Barbet och pudel sägs vara nära besläktade. Och visst delar de vissa likheter, såsom utseendet med den krulliga pälsen. De är närmare i storlek med varandra än till exempel barbet och lagotto. Pudlar kan också finnas i fler färger än barbet.

Vissa menar att pudel är en hund som fungerar bra för en förstagångshundägare medan en barbet kan kräva en lite mer erfaren ägare. Båda kräver en hel del pälsvård, fäller inte och tycker inte om att vara ensamma.

Hälsa och pälsvård

Barbet är en relativt frisk ras men eftersom det är en liten ras är det svårt att säga med säkerhet. Det förekommer epilepsi hos vissa individer men det går i dagsläget inte att säga något om ärftligheten i rasen. Forskning avseende detta pågår i Finland. Som ägare uppmanas man att röntga höfter och armbågar samt ögonlyser sin hund.

En barbet har en tjock och ullig päls som skyddar både mot fukt och kyla. På hakan bildar pälsen ett skägg, därav rasens namn. Pälsen finns i två olika strukturer: krullig och vågig/storlockig. Pälsen kräver en hel del pälsvård. Den behöver bland annat regelbundet borstas igenom. Dessutom kan pälsen tova extra mycket vid vissa perioder, till exempel när pälsen blir lång. En barbets päls fälls inte utan behöver behöver därför klippas 1-2 gånger om året.

Vanliga frågor om barbet

Är barbet allergivänlig?

Eftersom rasen inte fäller kan vissa allergiker uppleva att det fungerar bra med att umgås med barbeter. Detta är dock högst individuellt.

Varför välja en barbet istället för någon annan hundras?

Med en barbet får du en trevlig, sällskaplig och lojal hund som älskar att vara med sin flock överallt. Den behöver mycket motion och mental aktivering samt regelbunden pälsvård. Läs på mer om rasen och besök några uppfödare om du är intresserad.

Liknande artiklar