hund vinter snö

7 sätt att hålla din hund varm i vinter

Även om din hund har en tjock och till synes varm päls, kan han/hon frysa i vinterkylan. Husdjur löper nämligen lika stor risk att drabbas av köldskador och hypotermi (för låg kroppstemperatur) som vi människor.

Det är dock enkelt att skydda sin fyrbenta vän från kylan. Här delar jag med mig av några tips som fungerar lika bra på hundar som på oss tvåbenta.

Se gärna min länkade artikel för mer information om vinterns faror.

1. Vistas endast utomhus under en begränsad tid

Ingen hund, inte ens den allra tuffaste arktiska slädhunden, är ämnad för att spendera väldigt mycket tid utomhus under vintern. Den tjocka pälsen skyddar inte alla hundens kroppsdelar. Till exempel kommer tassarna i direktkontakt med snö och is, samtidigt som öronen är utsatta och även hundens nos utsätts för kalla vindar.

Man bör därför aldrig lämna en hund obevakad utomhus under en längre tid. Den enda gången då du bör ta med din hund ut är för att aktivera och motionera hunden. Även då kan det vara en god idé att hålla promenaderna korta om det är riktigt kallt.

2. Klä din hund efter vädret

Nej, jag menar inte att du ska iklä din samojed en lusekofta och vantar. Men hundar av mindre storlek eller av korthårig ras kan behöva lite extra skydd mot kylan. Även valpar och äldre hundar kan ha svårare att få kroppsvärmen under kontroll.

Ett vintertäcke eller en hundtröja kan öka hundens komfort på promenaderna. Huvudet bör dock lämnas oskyddat. Om det är så pass kallt att du behöver täcka hundens huvud, bör du förmodligen inte gå ut alls.

3. Torka tassarna

Snö, is, vägsalt och giftiga kemikalier kan fasta på hundens fötter. Dessa ämnen kan hundar få i sig genom att slicka på tassarna.

Du kan enkelt skydda din hund genom att torka tassarna med en handduk varje gång ni har varit utomhus. Passa gärna på att även gå igenom tassarna och kontrollera så att trampdynorna inte är skadade. Is och snö kan nämligen orsaka smärtsamma sprickor i trampdynorna som leder till blödning. Genom att trimma håret mellan tårna kan du förebygga isbildning på tassarna.

4. Lämna inte hunden ensam i bilen

Du vet säkert med dig att man inte bör lämna hunden i bilen när det är varmt. Detsamma gäller även när det är kallt ute. Man tänker sällan på hur snabbt bilen kyls ner på vintern. Även om det inte alltid utgör en direkt livshotande fara för hundar, kan det kännas obehagligt och hunden kan även drabbas av nedkylning.

5. Ha koll på varningssignalerna

Om du tror att din hund kan ha drabbats av hypotermi (nedkylning) eller köldskador bör du ringa din veterinär. Dessa symptom bör du hålla utkik efter:

  • Hunden gnyr eller är orolig,
  • kan inte sluta skaka eller verkar svag,
  • har isbildning på kroppen,
  • slutar röra sig eller saktar ner,
  • letar efter en varm plats att gräva ner sig på

Detta kan vara tecken på hypotermi. Så fort hunden har kommit in från kylan, bör du vira in honom/henne i filtar och ringa veterinären för vidare instruktioner.

Det kan ta längre tid innan man ser symptom på frostskador. Du bör därför kontrollera din hund dagligen för att upptäcka eventuella förändringar såsom områden där hunden är blek eller upplever smärta.

6. Skydda din hund mot vädrets makter

Om du inte har något annat val än att låta din hund vistas utomhus ett tag, bör du se till så att hunden har ett torrt och rymligt skydd mot vinden. Golvet bör vara upphöjt flera centimeter från marken och täckt med halm eller liknande. Dörren bör vara täckt med vattentät plast eller tyg.

Ge också hunden gott om mat och kontrollera så ofta du kan att inte vattnet fryser.

7. Se upp för kylarvätska

Så lite som en tesked kylarvätska kan räcka för att orsaka njursvikt hos en hund. Kylarvätska smakar även sött vilket gör att hundar tenderar att slicka i sig denna dödligt farliga kemikalie. Rester kan finnas på gatan, så var uppmärksam på var din hund nosar.

Håll utkik efter symptom som kan indikera att din hund har fått i sig kylarvätska, såsom kräkningar, anfall, överdriven törst, dreglande och slöhet. Om du tror att din hund har drabbats, är det viktigt att du snarast möjligt uppsöker en veterinär.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *