Valpar äter foder

Hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen?

Din lilla valp växer hela 20 gånger snabbare än en vuxen hund och behöver därför också äta fler kalorier sett till dess kroppsvikt. Då valpens mage är liten behöver maten dock fördelas över flera måltider. Så hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen?

En valp ska äta tre gånger per dag fram till 6 månaders ålder. Därefter kan fodergiven med fördel minskas till två måltider om dagen. Fram till 12 veckors ålder kan det dock vara fördelaktigt att ge valpen mat hela fyra gånger varje dag.

I denna artikel kommer vi att gå på djupet och berätta ingående om utfodring av valpar. För tips på bra foder kan du spana in vår guide till det bästa valpfodret i olika prisklasser.

Hur ofta ska en valp äta?

Så fort din valp börjar äta fast föda bör antalet måltider vara fyra om dagen. Valpens dagliga foderintag ska fördelas jämnt över måltiderna. Från och med fyra månaders ålder kan man gå ner till att ge valpen mat tre gånger om dagen. Vid sex månader kan antalet måltider per dag minskas till två.

Innan du skalar ner till två måltider om dagen kan det dock vara värt att konsultera din uppfödare eller veterinär. Vissa hundraser bör nämligen fortsätta äta tre gånger om dagen även efter sex månaders ålder. Inte minst mindre hundraser kan ofta gynnas av att fortsätta med detta matschema då deras magar är väldigt små.

När du sedan börjar ge din hund foder två gånger om dagen, är det viktigt att tänka på att fodermängden ska vara densamma som då han eller hon åt tre gånger om dagen. Det betyder att mängden mat vid respektive måltid ökar.

Hundfoder skopa skål
Många hundägare undrar hur ofta en valp ska äta. Se tabellen nedan för vägledning.

Utfodringstabell för valpar

För att underlätta fodergivningen kan du med fördel ta hjälp av nedanstående utfodringstabell för valpar. Notera dock att den är generell och kan behöva anpassas något beroende på din valps ras och andra förutsättningar.

Valpens ålderAntal måltider per dag
6-12 veckor4 st
3-6 månader3 st
6-12 månader2 st
12 månader och uppåt2 st

6-12 veckors ålder: 4 gånger om dagen

Valpar som är blott 6-12 veckor gamla växer väldigt snabbt och bör därför äta en kost som ger dem all den näring som krävs för detta. Om du skulle ge din valp ett vuxenfoder skulle den gå miste om viktiga näringsämnen. I denna ålder är fyra måltider per dag ofta lämpligt.

Mindre hundar kan vanligtvis börja äta torrfoder vid 12-13 veckors ålder utan att fodret har blötts upp. Motsvarande siffra för hundar av större storlek är 9-10 veckor.

3-6 månader: 3 gånger om dagen

Vid 3-6 månaders ålder bör antalet måltider minskas från fyra till tre om dagen.

6-12 månader: 2 gånger om dagen

Vid 6-12 månader kan antalet måltider ofta minskas på nytt till två per dag. Mindre hundraser kan ofta gå över till ett vuxenfoder redan vid 10-12 månader medan äldre hundar ibland kan fortsätta äta valpfodret under ytterligare några månader.

12 månader och uppåt: 2 gånger om dagen

Vid 12 månaders ålder brukar man generellt sett gå över till ett vuxenfoder. I samma veva kan det också vara värt att minska antalet måltider till två om dagen, om inte detta redan har gjorts.

Hur mycket ska en valp äta per dag?

När det kommer till hur mycket en valp ska äta per dag, varierar detta förstås en hel del mellan olika hundraser och individer. Generellt sett brukar man dock låta fodergiven baseras på hundens kroppsform. Om din valp börjar lägga på sig väl mycket hull kan du skära ner något på mängden foder, och vice versa om valpen med fördel skulle kunna gå upp i vikt.

Det finns ingen anledning till oro om din valp skulle hoppa över en måltid då och då. Det kan helt enkelt vara så att han eller hon fortfarande är mätt från den senaste måltiden. Om detta inträffar ofta kan det vara värt att minska mängden foder per måltid något.

Värt att notera är också att mängden hundgodis spelar in. Precis som vi människor kan valpen bli mindre hungrig om den ges mycket godis. Av denna anledning bör du inte vara alltför frikostig med träningsgodis när ni koppeltränar eller liknande.

Valpfoder i skål
Hur mycket en valp ska äta per dag kan variera ganska kraftigt beroende på ras m.m.

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Så fort hunden är fullvuxen är det dags att växla över till ett foder för vuxna hundar. Se gärna våra tips på bra hundfoder för inspiration om du känner dig osäker på vilket du ska välja. Men hur länge ska valpen äta valpfoder?

En mindre hundras som väger upp till ca 13-14 kg är ofta fullvuxen redan vid 10-12 månaders ålder. Medelstora hundar växer istället klart vid en ålder kring 12-16 månader. Större hundraser kan ta upp till 24 månader (två år) på sig att växa klart.

Anledningen till att man går över till ett ”vanligt” hundfoder vid en viss tidpunkt är att valpfodret skiljer sig åt från det foder som vuxna hundar äter. Valpfoder är nämligen mer kaloririkt och har en annan sammansättning av näringsämnen. Det är optimerat för valpar som växer.

Om du ger din hund valpfoder alltför länge kan detta resultera i övervikt och andra besvär för hunden.

Avslutande tankar

Vi har förhoppningsvis lyckats besvara frågan ”Hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen?” på ett lättbegripligt sätt i denna artikel. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla valpar är olika, och dessutom förändras även deras näringsbehov i samband med att de blir äldre.

Du bör därför hålla koll på din valps matvanor och tillväxt, och om du har några frågor om valpens foderkonsumtion bör du vända dig till din uppfödare eller veterinär.

Avslutningsvis är det värt att understryka att valpar växer upp väldigt snabbt. Innan du vet ordet av det kommer valpen behöva växla över till ett vuxenfoder. Med det sagt bör du låta denna övergång till ett nytt hundfoder komma först när det är dags för detta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *