Valptillbehör hundtillbehör valp

Bästa valptillbehören du behöver köpa till valpen

Så du ska hämta hem din nya familjemedlem? Grattis! Du kanske har haft hund innan och har bra koll på vad en valp behöver. Men om du är en helt ny hundägare kan det vara bra att få lite tips om nödvändiga valptillbehör.

Givetvis har du redan innan du hämtat valpen skrivit på köpeavtal eller fodervärdsavtal. Du har även sett till så att valpen veterinärbesiktigats och tecknat en hundförsäkring. Det kan även vara en god idé att anmäla sina uppgifter till DjurID.se. Mer om vad som bör ske innan upphämtningen av valpen finns att läsa på till exempel Svenska Kennelklubbens hemsida.

Om du går i tankar att teckna en försäkring kan du hitta den bästa valpförsäkringen genom den länkade artikeln!

Bästa valptillbehören

Vad behöver man egentligen köpa innan valpen kommer? Detta kommer vi gå igenom nedan. Förutom vår grundläggande inköpslista till valpen finns det en uppsjö med olika slags tillbehör att köpa. Vi är också medvetna om att det är lätt att gå lite bananas så här i början.

Men efter att ha haft några hundar brukar det vara bäst att bara köpa det mest nödvändiga först och sedan köpa undan för undan. Det är ju ändå onödigt om du har tio olika kampleksaker om din valp inte alls tycker om denna sortens leksaker o.s.v. Med det sagt kommer du nedan att få några tips på lite grundläggande saker att ha hemma som ett startpaket till valpen.

Halsband och/eller sele

Valptillbehör halsband

Att välja halsband eller sele för din valp är upp till vad som passar just dig och din valp bäst. Båda har sina för- och nackdelar och därför inte helt enkelt att säga vad som är mest rätt för dig och din hund.

Oavsaett om du väljer halsband eller sele bör det vara utformat för valpen och dess storlek och mjukt så att det inte sliter. Vissa valphalsband är ställbara och kan därmed ändras i takt med att valpen växer.

Hitta bästa valpselen!

Koppel

Koppel valp

Ett koppel är ett måste för en hundägare. Även detta finns i många olika former och utföranden såsom längd, färg, typ av hake, antiglid eller inte och så vidare. Detta får du och din hund prova er fram vilket som passar er bäst med tiden och för olika aktiviteter.

Vissa anser att ett valpkoppel bör vara cirka 120 cm och i lätt material. Det är inte ovanligt att det i ett hundhem finns många olika sorters koppel men det kan vara onödigt direkt vid flytten. En spårlina (långlina) är dock inte heller fel att ha för att ha vid till exempel inkallningsträning. Ett flexikoppel bör undvikas innan valpen kan gå ordentligt i koppel.

Hundbädd

Hundbädd valp

Hur mycket en hund behöver sova beror på bland annat ålder, storlek och rasegenskaper. Sömnen är väldigt viktig för att hunden ska må bra och vara frisk. En hund på cirka 6-9 månader behöver sova ungefär 16-20 timmar per dygn och en valp kan nästan sova hur många timmar som helst. Det är därför viktigt att valpen har en lugn och skön plats där den kan vila och sova. En hundbädd är då en utmärkt lösning.

Med all sannolikhet kommer du att behöva byta ut bädden, fällen eller korgen med åldern. Detta gör att du kanske inte vill lägga en förmögenhet på den första bädden. Det är en fördel om hundbädden eller fällen kan tvättas eller torkas av om det händer någon olycka. Valpen kan också att tugga på bädden vilket gör att det är viktigt att regelbundet kolla bädden så att inget läcker ut och så vidare.

Mat- och vattenskål

Matskål valp

Att tänka praktiskt när det gäller mat- och vattenskålar är smart när det gäller valpar. Det är till exempel bra att de är både hållbara och enkla att diska. Valpar gillar att tugga och därför är det kanske bra att ha skålar i till exempel keramik eller rostfritt.

Det finns också spillsäkra vattenskålar att köpa om valpen vill spilla ut vattnet. Skålarna bör också stå stadigt så att de inte ramlar på valpen och/eller för att undvika att vatten och mat spills ut. Vissa skålar har till exempel en gummilist på kanten för just detta ändamål. Man kan också köpa ett underlägg till skålarna men då gäller det att hålla koll på valpen så att den inte biter sönder det.

Om din valp är väldigt matglad kan du överväga att skaffa en slow feed-matskål. En sådan tvingar valpen att äta i ett lugnare tempo.

Tänk på vilken hundras din hund är. Har du en liten hund bör du ha en skål med lägre kanter. Men har du en hund med långa, hängande öron kan du köpa en skål med lutande kanter.

Foder

Foder valp

Det foder som valpen har ätit tidigare kommer du antagligen få med dig från uppfödaren. Många väljer att fortsätta med detta foder även när valpen kommit hem. Vilket valpfoder du sedan fortsätter med är upp till dig.

Men foderbyten bör undvikas inom den närmaste tiden från flytten. Dels är valpens mage känslig för foderbyten och dels genomgår valpen stora förändringar ändå i och med sitt nya hem. Fodret bör vara ett valpfoder som är anpassat för valpar och växande hundar.

Se våra tips på bästa valpfoder för mer information!

Hundgodis och tugg

Hundgodis och tuggben är ett måste även för valpen. Du behöver belöna hunden, vilket de flesta valpar vill ha i form av godis. Detta till exempel vid träning av rumsrenhet, koppelträning, vardagslydnad eller kommandon. Tuggben kan hjälpa valpen mot sina kliande tänder.

Leksaker

Valp leksaker

Att leka med valpen är dels roligt för er båda. Det är också ett sätt att stärka er relation och dels ett sätt att aktivera och stimulera valpen, både fysiskt och psykiskt. Hundleksaker är därför ett måste när du skaffar valp eftersom de har mycket energi. Valpen får även genom leken en möjlighet att utföra det naturliga beteendet som att tugga och jaga.

Tuggleksaker brukar vara uppskattat för kliande tänder och övriga leksaker bör också vara hållbara. Köp några leksaker i taget för att se vad just din valp tycker om att leka med.

Dessutom kan du stimulera din valp mentalt med hjälp av aktiveringsleksaker. Det är dock viktigt att inte införskaffa alltför svåra aktiveringsspel till valpen.

Bajspåsar

Hundbajspåsar är ett måste för oss hundägare! Det borde egentligen inte behöva nämnas att man måste inhandla bajspåsar. Men ibland kan man glömma bort även de mest självklara sakerna inför valpens hemkomst.

Biltillbehör

Har du tänkt att valpen ska följa med på bilturer? Då behöver du ha en bilsele eller en godkänd bilbur som valpen kan vara i under bilresorna.

Det finns även många andra hundtillbehör till bilen som kan komma väl till hands. I den länkade artikeln tipsar vi om 10 st sådana!

Vård och husapotek

Du behöver sköta om valpen på rätt sätt. Med det menar vi att regelbundet gå igenom hunden, sköta pälsen, klippa klor och borsta tänderna. Detta är en förutsättning för att din valp ska må bra och hålla sig frisk. Samtidigt kan du enkelt kan upptäcka eventuella sår och liknande.

Pälsvård

En del hundar är knappt i behov av någon pälsvård alls medan andra hundraser kräver daglig skötsel. Du behöver ta reda på vilka verktyg som krävs för just din valp och köpa det så du har det hemma när valpen kommer. Din uppfödare hjälper dig säkert med råd om detta.

Det finns en uppsjö av olika slags verktyg som du kan använda dig av. Dessa inkluderar bland annat:

  • borste
  • kam
  • karda
  • trimkniv.

Dessa valptillbehör hjälper dig att sköta pälsvården på bästa sätt.

Du bör även välja ett hundschampo och ett balsam. Dessa kommer nämligen behövas när det kommer till bad av hunden. För mer information om detta hänvisar vi till vår artikel om hur ofta man bör duscha en hund.

Tass- och klovård

Klolkippning valp

Du behöver ha en klotång i hemmet. En valps klor växer fort och valpen behöver också lära sig att hanteras och att klorna klipps regelbundet. Genom att klippa klorna och gå igenom tassarna märker du också om valpen har något sår eller liknande. Du kan även upptäcka huruvida trampdynorna behöver smörjas med en tassalva.

Tandvård

Att börja borsta tänderna redan på en valp är en förutsättning för att hundens tandhälsa ska bli så bra som möjligt. Du behöver alltså en tandborste och tandkräm som är specifik för hundar. Att använda tandkräm som är avsedd för oss människor får du absolut inte göra! Detta då den innehåller ingredienser som är direkt farliga för hundar.

Komplettera gärna den dagliga tandborstningen med ett dentaltugg för bästa effekt!

Husapotek och första hjälpen

Första hjälpen-kit

För att vara så förberedd som möjligt om det skulle hända något med valpen bör du ha ett litet husapotek hemma. Detta bör inkludera ett första hjälpen-kit för din hund. Det är inte heller fel att ett sådant kit finns till exempel i bilen.

Det är lätt att köpa många olika sorters apoteksprodukter till hunden. Men huvudsaken är det mest nödvändiga för att kunna behandla sår och andra akuta tillstånd.

Ditt husapotek bör innehålla följande produkter:

  • fästingborttagare
  • sax (gärna i modell mindre)
  • pincett
  • kompresser
  • gasbinda
  • vaselin
  • termometer (kontrollera gärna temperaturen för att få ett normalvärde)
  • sårtvätt
  • bomull
  • kirurgtejp
  • elastisk självhäftande binda
  • blodstillande medel (kan bland annat användas för att stoppa blödningen om du råkar klippa i pulpan på klon).

Du kanske har långt till närmaste veterinär eller har ett stort kontrollbehov? Om du vill vara ännu mer förberedd kan du då fylla på husapoteket med följande produkter:

  • öronrengöring
  • ögondroppar
  • åksjuketabletter
  • tassalva
  • halskrage
  • hundsockor
  • engångshandskar.

Som du säkert märker kan listan göras väldigt lång. Vissa kliniker och djuraffärer säljer färdiga kit som är smidiga att ha. Dessa kan du enkelt kan fylla på med det man själv tycker saknas.

Ett annat tips är att du har viktiga nummer och uppgifter nedskrivna. Dessa kan du förvara i just husapoteket eller första hjälpen-kitet. Det kan till exempel vara nummer till veterinären, dygnetruntöppna djursjukhus, hundens ID-nummer, hundens försäkringsnummer, normalvärdet på hundens temperatur o.s.v.

Vanliga frågor om valptillbehör

Vad behöver man köpa innan valpen kommer?

Innan du får hem din valp bör du köpa de mest grundläggande valptillbehören. Till dessa hör: ett valpfoder, en matskål och en vattenskål, en hundbädd, ett koppel, en halsband eller en sele och lite leksaker. Du behöver även en klotång, en tandborste och tandkräm samt en borste eller kam för att kunna ta hand om din valp på bästa sätt.

Avslutande tankar

Det finns mycket att tänka på när man skaffar valp. Detta gäller inte minst de många valptillbehör som man behöver inskaffa inför hemkomsten. För att underlätta för nya valpköpare har vi därför sammanställt denna köpguide till hundtillbehör för valpar.

Vilka produkter köpte du i samband med att du skaffade valp? Glömde du något viktigt eller lyckades du komma ihåg allt? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter av valpkit i kommentarsfältet!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *