Valptillbehör hundtillbehör valp

BÀsta valptillbehören du behöver köpa innan valpen kommer

SÄ du ska hÀmta hem din nya familjemedlem? Grattis! Du kanske har haft hund innan och har bra koll pÄ vad en valp behöver. Men om du Àr en helt ny hundÀgare kan det vara bra att fÄ lite tips om nödvÀndiga valptillbehör.

Givetvis har du redan innan du hÀmtat valpen skrivit pÄ köpeavtal eller fodervÀrdsavtal. Du har Àven sett till sÄ att valpen veterinÀrbesiktigats och tecknat en hundförsÀkring. Det kan Àven vara en god idé att anmÀla sina uppgifter till DjurID.se. Mer om vad som bör ske innan upphÀmtningen av valpen finns att lÀsa pÄ till exempel Svenska Kennelklubbens hemsida.

Om du gÄr i tankar att teckna en försÀkring kan du hitta den bÀsta valpförsÀkringen genom den lÀnkade artikeln!

BÀsta valptillbehören

Vad behöver man egentligen köpa innan valpen kommer? Detta kommer vi gÄ igenom nedan. Förutom vÄr grundlÀggande inköpslista till valpen finns det en uppsjö med olika slags tillbehör att köpa. Vi Àr ocksÄ medvetna om att det Àr lÀtt att gÄ lite bananas sÄ hÀr i början.

Men efter att ha haft nÄgra hundar brukar det vara bÀst att bara köpa det mest nödvÀndiga först och sedan köpa undan för undan. Det Àr ju ÀndÄ onödigt om du har tio olika kampleksaker om din valp inte alls tycker om denna sortens leksaker o.s.v. Med det sagt kommer du nedan att fÄ nÄgra tips pÄ lite grundlÀggande saker att ha hemma som ett startpaket till valpen.

Halsband och/eller sele

Valptillbehör halsband

Att vÀlja halsband eller sele för din valp Àr upp till vad som passar just dig och din valp bÀst. BÄda har sina för- och nackdelar och dÀrför inte helt enkelt att sÀga vad som Àr mest rÀtt för dig och din hund.

Oavsaett om du vÀljer halsband eller sele bör det vara utformat för valpen och dess storlek och mjukt sÄ att det inte sliter. Vissa valphalsband Àr stÀllbara och kan dÀrmed Àndras i takt med att valpen vÀxer.

Hitta bÀsta valpselen!

Koppel

Koppel valp

Ett koppel Ă€r ett mĂ„ste för en hundĂ€gare. Även detta finns i mĂ„nga olika former och utföranden sĂ„som lĂ€ngd, fĂ€rg, typ av hake, antiglid eller inte och sĂ„ vidare. Detta fĂ„r du och din hund prova er fram vilket som passar er bĂ€st med tiden och för olika aktiviteter.

Vissa anser att ett valpkoppel bör vara cirka 120 cm och i lÀtt material. Det Àr inte ovanligt att det i ett hundhem finns mÄnga olika sorters koppel men det kan vara onödigt direkt vid flytten. En spÄrlina (lÄnglina) Àr dock inte heller fel att ha för att ha vid till exempel inkallningstrÀning. Ett flexikoppel bör undvikas innan valpen kan gÄ ordentligt i koppel.

HundbÀdd

HundbÀdd valp

Hur mycket en hund behöver sova beror pÄ bland annat Älder, storlek och rasegenskaper. Sömnen Àr vÀldigt viktig för att hunden ska mÄ bra och vara frisk. En hund pÄ cirka 6-9 mÄnader behöver sova ungefÀr 16-20 timmar per dygn och en valp kan nÀstan sova hur mÄnga timmar som helst. Det Àr dÀrför viktigt att valpen har en lugn och skön plats dÀr den kan vila och sova. En hundbÀdd Àr dÄ en utmÀrkt lösning.

Med all sannolikhet kommer du att behöva byta ut bÀdden, fÀllen eller korgen med Äldern. Detta gör att du kanske inte vill lÀgga en förmögenhet pÄ den första bÀdden. Det Àr en fördel om hundbÀdden eller fÀllen kan tvÀttas eller torkas av om det hÀnder nÄgon olycka. Valpen kan ocksÄ att tugga pÄ bÀdden vilket gör att det Àr viktigt att regelbundet kolla bÀdden sÄ att inget lÀcker ut och sÄ vidare.

Mat- och vattenskÄl

MatskÄl valp

Att tÀnka praktiskt nÀr det gÀller mat- och vattenskÄlar Àr smart nÀr det gÀller valpar. Det Àr till exempel bra att de Àr bÄde hÄllbara och enkla att diska. Valpar gillar att tugga och dÀrför Àr det kanske bra att ha skÄlar i till exempel keramik eller rostfritt.

Det finns ocksÄ spillsÀkra vattenskÄlar att köpa om valpen vill spilla ut vattnet. SkÄlarna bör ocksÄ stÄ stadigt sÄ att de inte ramlar pÄ valpen och/eller för att undvika att vatten och mat spills ut. Vissa skÄlar har till exempel en gummilist pÄ kanten för just detta ÀndamÄl. Man kan ocksÄ köpa ett underlÀgg till skÄlarna men dÄ gÀller det att hÄlla koll pÄ valpen sÄ att den inte biter sönder det.

Om din valp Àr vÀldigt matglad kan du övervÀga att skaffa en slow feed-matskÄl. En sÄdan tvingar valpen att Àta i ett lugnare tempo.

TÀnk pÄ vilken hundras din hund Àr. Har du en liten hund bör du ha en skÄl med lÀgre kanter. Men har du en hund med lÄnga, hÀngande öron kan du köpa en skÄl med lutande kanter.

Foder

Foder valp

Det foder som valpen har Àtit tidigare kommer du antagligen fÄ med dig frÄn uppfödaren. MÄnga vÀljer att fortsÀtta med detta foder Àven nÀr valpen kommit hem. Vilket valpfoder du sedan fortsÀtter med Àr upp till dig.

Men foderbyten bör undvikas inom den nÀrmaste tiden frÄn flytten. Dels Àr valpens mage kÀnslig för foderbyten och dels genomgÄr valpen stora förÀndringar ÀndÄ i och med sitt nya hem. Fodret bör vara ett valpfoder som Àr anpassat för valpar och vÀxande hundar.

Se vÄra tips pÄ bÀsta valpfoder för mer information!

Hundgodis och tugg

Hundgodis och tuggben Àr ett mÄste Àven för valpen. Du behöver belöna hunden, vilket de flesta valpar vill ha i form av godis. Detta till exempel vid trÀning av rumsrenhet, koppeltrÀning, vardagslydnad eller kommandon. Tuggben kan hjÀlpa valpen mot sina kliande tÀnder.

Leksaker

Valp leksaker

Att leka med valpen Àr dels roligt för er bÄda. Det Àr ocksÄ ett sÀtt att stÀrka er relation och dels ett sÀtt att aktivera och stimulera valpen, bÄde fysiskt och psykiskt. Hundleksaker Àr dÀrför ett mÄste nÀr du skaffar valp eftersom de har mycket energi. Valpen fÄr Àven genom leken en möjlighet att utföra det naturliga beteendet som att tugga och jaga.

Tuggleksaker brukar vara uppskattat för kliande tÀnder och övriga leksaker bör ocksÄ vara hÄllbara. Köp nÄgra leksaker i taget för att se vad just din valp tycker om att leka med.

Dessutom kan du stimulera din valp mentalt med hjÀlp av aktiveringsleksaker. Det Àr dock viktigt att inte införskaffa alltför svÄra aktiveringsspel till valpen.

BajspÄsar

HundbajspÄsar Àr ett mÄste för oss hundÀgare! Det borde egentligen inte behöva nÀmnas att man mÄste inhandla bajspÄsar. Men ibland kan man glömma bort Àven de mest sjÀlvklara sakerna inför valpens hemkomst.

Biltillbehör

Har du tÀnkt att valpen ska följa med pÄ bilturer? DÄ behöver du ha en bilsele eller en godkÀnd bilbur som valpen kan vara i under bilresorna.

Det finns Àven mÄnga andra hundtillbehör till bilen som kan komma vÀl till hands. I den lÀnkade artikeln tipsar vi om 10 st sÄdana!

VĂ„rd och husapotek

Du behöver sköta om valpen pÄ rÀtt sÀtt. Med det menar vi att regelbundet gÄ igenom hunden, sköta pÀlsen, klippa klor och borsta tÀnderna. Detta Àr en förutsÀttning för att din valp ska mÄ bra och hÄlla sig frisk. Samtidigt kan du enkelt kan upptÀcka eventuella sÄr och liknande.

PÀlsvÄrd

En del hundar Àr knappt i behov av nÄgon pÀlsvÄrd alls medan andra hundraser krÀver daglig skötsel. Du behöver ta reda pÄ vilka verktyg som krÀvs för just din valp och köpa det sÄ du har det hemma nÀr valpen kommer. Din uppfödare hjÀlper dig sÀkert med rÄd om detta.

Det finns en uppsjö av olika slags verktyg som du kan anvÀnda dig av. Dessa inkluderar bland annat:

 • borste
 • kam
 • karda
 • trimkniv.

Dessa valptillbehör hjÀlper dig att sköta pÀlsvÄrden pÄ bÀsta sÀtt.

Du bör Àven vÀlja ett hundschampo och ett balsam. Dessa kommer nÀmligen behövas nÀr det kommer till bad av hunden. För mer information om detta hÀnvisar vi till vÄr artikel om hur ofta man bör duscha en hund.

Tass- och klovÄrd

Klolkippning valp

Du behöver ha en klotÄng i hemmet. En valps klor vÀxer fort och valpen behöver ocksÄ lÀra sig att hanteras och att klorna klipps regelbundet. Genom att klippa klorna och gÄ igenom tassarna mÀrker du ocksÄ om valpen har nÄgot sÄr eller liknande. Du kan Àven upptÀcka huruvida trampdynorna behöver smörjas med en tassalva.

TandvÄrd

Att börja borsta tÀnderna redan pÄ en valp Àr en förutsÀttning för att hundens tandhÀlsa ska bli sÄ bra som möjligt. Du behöver alltsÄ en tandborste och tandkrÀm som Àr specifik för hundar. Att anvÀnda tandkrÀm som Àr avsedd för oss mÀnniskor fÄr du absolut inte göra! Detta dÄ den innehÄller ingredienser som Àr direkt farliga för hundar.

Komplettera gÀrna den dagliga tandborstningen med ett dentaltugg för bÀsta effekt!

Husapotek och första hjÀlpen

Första hjÀlpen-kit

För att vara sÄ förberedd som möjligt om det skulle hÀnda nÄgot med valpen bör du ha ett litet husapotek hemma. Detta bör inkludera ett första hjÀlpen-kit för din hund. Det Àr inte heller fel att ett sÄdant kit finns till exempel i bilen.

Det Àr lÀtt att köpa mÄnga olika sorters apoteksprodukter till hunden. Men huvudsaken Àr det mest nödvÀndiga för att kunna behandla sÄr och andra akuta tillstÄnd.

Ditt husapotek bör innehÄlla följande produkter:

 • fĂ€stingborttagare
 • sax (gĂ€rna i modell mindre)
 • pincett
 • kompresser
 • gasbinda
 • vaselin
 • termometer (kontrollera gĂ€rna temperaturen för att fĂ„ ett normalvĂ€rde)
 • sĂ„rtvĂ€tt
 • bomull
 • kirurgtejp
 • elastisk sjĂ€lvhĂ€ftande binda
 • blodstillande medel (kan bland annat anvĂ€ndas för att stoppa blödningen om du rĂ„kar klippa i pulpan pĂ„ klon).

Du kanske har lÄngt till nÀrmaste veterinÀr eller har ett stort kontrollbehov? Om du vill vara Ànnu mer förberedd kan du dÄ fylla pÄ husapoteket med följande produkter:

 • öronrengöring
 • ögondroppar
 • Ă„ksjuketabletter
 • tassalva
 • halskrage
 • hundsockor
 • engĂ„ngshandskar.

Som du sÀkert mÀrker kan listan göras vÀldigt lÄng. Vissa kliniker och djuraffÀrer sÀljer fÀrdiga kit som Àr smidiga att ha. Dessa kan du enkelt kan fylla pÄ med det man sjÀlv tycker saknas.

Ett annat tips Àr att du har viktiga nummer och uppgifter nedskrivna. Dessa kan du förvara i just husapoteket eller första hjÀlpen-kitet. Det kan till exempel vara nummer till veterinÀren, dygnetruntöppna djursjukhus, hundens ID-nummer, hundens försÀkringsnummer, normalvÀrdet pÄ hundens temperatur o.s.v.

Vanliga frÄgor om valptillbehör

Vad behöver man köpa innan valpen kommer?

Innan du fÄr hem din valp bör du köpa de mest grundlÀggande valptillbehören. Till dessa hör: ett valpfoder, en matskÄl och en vattenskÄl, en hundbÀdd, ett koppel, en halsband eller en sele och lite leksaker. Du behöver Àven en klotÄng, en tandborste och tandkrÀm samt en borste eller kam för att kunna ta hand om din valp pÄ bÀsta sÀtt.

Avslutande tankar

Det finns mycket att tÀnka pÄ nÀr man skaffar valp. Detta gÀller inte minst de mÄnga valptillbehör som man behöver inskaffa inför hemkomsten. För att underlÀtta för nya valpköpare har vi dÀrför sammanstÀllt denna köpguide till hundtillbehör för valpar.

Vilka produkter köpte du i samband med att du skaffade valp? Glömde du nÄgot viktigt eller lyckades du komma ihÄg allt? Dela gÀrna med dig av dina egna erfarenheter av valpkit i kommentarsfÀltet!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *