Varför följer hunden med in på toaletten omslagsbild

Varför följer hunden med in på toaletten?

Du kan alltid räkna med att din hund finns vid din sida, även när du kanske önskar lite egentid. Ett exempel på en sådan situation kan vara när du befinner dig i badrummet. Så varför följer hunden med in på toaletten?

Att hunden följer med dig in på toaletten har sannolikt att göra med dess grundläggande instinkt och flockmentalitet. Hundar följer ofta sina ägare och vill gärna vara vid deras sida jämt och ständigt. Din hund kan göra detta för att hålla ihop flocken. Detta kan upplevas som mysigt eller jobbigt.

Din hund känner sig troligtvis sårbar när du befinner dig utom sikte. Men det kan även finnas andra orsaker till beteendet. Nedan går vi in i detalj på dessa.

Hunden följer med in på toaletten för att få vara med dig

Till skillnad från vad många faktiskt tror, råder det delade meningar kring huruvida hundar är flockdjur. Men en vanlig orsak till att hunden följer med in på toaletten är att den vill vara med och hålla ihop flocken. Men det kan även vara kopplat till positiv förstärkning. För när du är med din hund kanske du belönar den på olika sätt. Detta gör det troligt att hunden vill följa med dig allt oftare.

Men att din hund vill vara med dig när du är på toaletten kan även ha att göra med nyfikenhet. Du är mittpunkten i din hunds liv och nyckeln till allt som är underbart och magiskt. Därför är det inte särskilt märkligt att hunden gärna vill följa efter dig för att få vara med. Han eller hon kanske även är nyfiken och vill kunna se vad du har för dig.

Oavsett om beteendet beror på att din hund är orolig eller nyfiken är badrummet en del av hundens hem. Därför är det fullt naturligt att hunden följer med in på toaletten för att hålla koll på sin flock. Avskildhet är inte någonting som hundar har i åtanke utan de tänker istället på sin egen, och din, säkerhet.

Bör man uppmuntra beteendet eller försöka träna bort det?

En bra fråga är huruvida man bör låta hunden följa med in på toaletten eller försöka träna bort detta beteende. Om man bara ser till hundens hälsa och välbefinnande finns det ingen som helst anledning att ta tag i beteendet. Men om du inte riktigt känner dig bekväm med att ha en oinbjuden toalettkompis kan du träna bort beteendet.

För vissa hundägare funkar det att bara säga åt hunden verbalt. Genom att ge din hund något av de bägge kommandona ”stanna” eller ”gå och lägg dig” kan du visa att du vill vara ifred en liten stund. Detta kan kanske ge dig några minuters egentid.

En annan lösning är att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig hundleksak eller ett gott tuggben. Om du väljer detta alternativ bör du plocka undan leksaken när du är färdig. På så vis får hunden en belöning som är begränsad till den tid som du befinner dig på toaletten.

Avslutande tankar

Till syvende och sist finns det ingen anledning att bli irriterad på att hunden följer med in på toaletten. Han eller hon vill troligtvis bara hålla ihop flocken och se vad du gör i badrummet.

Brukar din hund följa med dig överallt, eller får du vara ifred i badrummet? Skriv en kommentar och berätta om din hunds beteende!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *