Hundraser för allergiker

21 bra hundraser för allergiker (stor lista)

Hundar är fantastiska varelser som gör människors vardag lite bättre och roligare. Detta gäller tyvärr inte om man är allergisk mot människans bästa vän. Det kan vara svårt att vara hundägare och samtidigt vara allergisk mot hunden och dess päls. Som tur är finns det ett antal hundraser för allergiker som kan göra det omöjliga möjligt.

Med det sagt finns det inga hundar som är helt och hållet hypoallergena. Vissa raser fäller dock mindre än andra och kan därför vara enklare för allergiker att tolerera. För det är trots allt just fällandet som är det stora problemet i ekvationen. Med fällningen av päls fylls nämligen luften av mjäll, och dessa partiklar utlöser gärna allergier.

Värt att notera är att du som är allergisk kan uppleva vissa symtom även om du skulle skaffa någon av nedanstående hundraser. Om du är bekymrad över detta bör du därför konsultera din läkare innan du fattar detta beslut. Det kan också vara så att vissa hundar triggar dina symtom mer än andra. Du kan därför behöva testa och experimentera lite, samt göra en hel del efterforskningar, innan du hittar en pälskling som passar just dig.

De hundraser för pälsdjursallergiker som vi listar nedan är dock kända för att vara enklare att tolerera. Kolla gärna igenom listan och se om du hittar en ras som du gillar.

1. Airedaleterrier

Airedaleterrier
Airedaleterrier.

Airedaleterrier är precis som andra terrier en hund med en päls som fälls väldigt sällan. Detta gör detta till ett bra val av hundras om du är allergisk mot andra hundraser. Då denna hund inte fäller lika ofta som många andra raser, producerar den vanligtvis mindre mjäll som kan utlösa allergier.

En annan positiv aspekt är att airedaleterriern enligt uppgift inte dreglar särskilt mycket. Detta är en annan faktor som gör den till en mer allergivänlig hundras. Dessa hundar är dessutom intelligenta och lojala.

2. Basenji

Basenji
Basenji.

Basenji är en trevlig ras som inte fäller och som producerar väldigt lite mjäll. Det är därför en utmärkt hundras för allergiker.

OBS! I ingressen påpekar vi att det inte finns några hundraser som är 100 % allergivänliga. På förekommen anledning väljer vi dock att betona detta genom att återigen påpeka att så är fallet. Basenjin är alltså inte helt hypoallergen utan kan tolereras bättre av vissa pälsdjursallergiker. Med det sagt finns det ingen garanti för att hundrasen inte kommer att trigga din allergi

En annan egenskap hos dessa hundar som många hundägare gillar är det faktum att de inte skäller. För dig som är allergisk betyder detta även att hunden dreglar mindre.

Värt att känna till om basenjin är att den kan vara envis och därmed lite svårtränad. Det är dock en väldigt älskvärd hundras med många fördelar.

3. Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier
Bedlingtonterrier.

Bedlingtonterriern ser på sätt och vis ut som ett lamm. Likt liknande hundar, såsom airedaleterriern, är även bedlingtonterriern försedd med en mer allergivänlig päls. Denna hund fäller ganska sällan och när så sker rör det sig om en väldigt liten mängd päls som fälls.

4. Bichon frisé

Bichon frisé
Bichon frisé.

Bichon frisé är ett tydligt exempel på att hundraser för allergiker faktiskt kan vara fluffiga. Dessa små hundar är glada och lekfulla samt har en i det närmstade hypoallergen päls som bara fortsätter att växa. Då hunden inte fäller sin päls är detta ofta ett bra val för allergiska personer. Dessa hundar är ändå mjuka och lena samt kommer vanligtvis väldigt bra överens med barn och andra husdjur.

5. Bichon havanais

Bichon havanais
Bichon havanais.

Bichon havanais har en hel del päls vilket kan få pälsdjursallergiker att haja till. Dessa hundar har dock en väldigt silkeslen päls som faktiskt är mer allergivänlig än vissa andra hundrasers pälsar. En bichon havanais fäller inte sårskilt mycket och dreglar dessutom vanligtvis lite, och till råga på allt producerar de endast en liten mängd mjäll.

Detta gör dem till en av många bra hundraser för allergiker då risken för att de utlöser allergier är förhållandevis låg. De behöver dock en hel del regelbunden pälsvård.

6. Cairnterrier

Cairnterrier
Cairnterrier.

Cairnterrier är en av flera bra hundraser för allergiker. Detta då denna ras fäller minimalt och därmed kan producera mindre mjäll. Värt att notera är dock att dessa hundar endast fäller väldigt lite om deras pälsar vårdas på regelbunden basis. Om du inte har tid eller kunskap nog att göra detta, kan det vara ett dåligt val av ras för en allergiker.

7. Chinese crested dog

Chinese crested dog
Chinese crested dog.

Chinese crested dog är en hund med ett vackert men samtidigt ganska roligt utseende. Den har flera pälsade partier på en i övrigt pälslös kropp. Detta ger hunden ett utseende som gör att den sticker ut från mängden. Det betyder dock även att det är en ganska allergivänlig hundras.

8. Coton de tuléar

Coton de tuléar
Coton de tuléar.

Coton de tuléar är en ganska okänd liten hundras som är gladlynt och lojal. De funkar ofta bra tillsammans med andra hundar och barn. Deras päls kräver mer eller mindre daglig pälsvård. Detta kan dock anses vara en relativt alergivänlig hundras.

9. Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer
Dvärgschnauzer.

Alla varianter av schnauzer, även dvärgschnauzer och riesenschnauzer, är hundar som vanligtvis tolereras av allergiska människor. Detta har att göra med att de producerar mindre mjäll än många andra raser. Av denna anledning tillhör schnauzern den skara hundraser för allergiker som generellt sett är enklare att tolerera.

Dessa hundar har dessutom gott om energi och är väldigt smarta och hängivna. De är därför väldigt roliga att äga, leka med och träna. De fungerar dessutom väldigt bra som familjehundar.

10. Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier
Irish softcoated wheaten terrier.

Irish softcoated wheaten terrier skiljer sig åt från många andra terrier. Detta på så vis att detta ofta är ett bra val för personer med allergier. De behöver regelbunden pälsvård men om du vårdar hundens päls fäller den inte särskilt mycket. Irish softcoated wheaten terrier får därför anses tillhöra de bra hundraser för allergiker som vi listar på denna sida.

Faktum är att denna hunds päls mer liknar hår än något annat. De brukar dessutom skälla mindre än många andra terrier, och genom att dregla mindre än andra hundar är den även i detta hänseende mer allergivänlig.

11. Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel
Irländsk vattenspaniel.

Irländsk vattenspaniel är en hundras med ett lite speciellt utseende. De har en väldigt krullig päls och en pälslös svans som verkligen står ut och ger hunden ett säreget utseende. Dessa hundars päls fälls ganska sällan och gör detta till ett bra val av hundras för allergiker. Pälsen är dessutom vattentät.

12. Italiensk vinthund

Italiensk vinthund
Italiensk vinthund.

Om du är allergisk bör du hålla utkik efter en ras med väldigt lite päls, såsom den italienska vinthunden. Detta är en bra hundras för allergiker då dessa hundar har en väldigt tun päls och knappt fäller alls. De dreglar dessutom väldigt lite, vilket även det är positivt för hundägare med allergi.

Italiensk vinthund är dessutom en ras som är känd för att vara väldigt lojal och lekfull. Den kräver inte mycket pälsvård men kan dock vara känslig för kyla. Vintertid kan du därför behöva iklä hunden ett hundtäcke för att hålla den varm.

13. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier.

Kerry blue terrier är en av flera terrier som kvalar in på denna lista. Dessa hundar har en krullig päls som de fäller ganska sällan. Faktum är att de vanligtvis fäller pälsen ungefär en gång varannan vecka snarare än flera gånger om dagen. Detta gör kerry blue terriern till ett gångbart alternativ för allergiska hundägare.

Dessa hundar är dessutom väldigt smarta och energifulla. De mår gott av sällskap och att ofta socialiseras.

14. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo.

Lagotto romagnolo är en italiensk hundras som är duktig på att sniffa fram tryffel. Det är dessutom en väldigt trevlig hundras som lämpar sig väldigt väl för allergiker. Lagottons mjuka och krulliga päls fäller nämligen väldigt lite och hunden producerar inte heller särskilt mycket mjäll. Faktum är att lagotton påminner i mångt och mycket om pudeln.

15. Malteser

Malteser
Malteser.

Malteser är en hundras som är liten till storleken och har en päls med bara lite fällning. Denna vita hunds päls anses vara mer eller mindre hypoallergen och växer rakt utan att krulla sig. Maltesern producerar dessutom väldigt lite mjäll, och detta är ännu en anledning till att det är en populär hundras bland allergiker.

En malteser är vanligtvis energisk och kärleksfull.

16. Perro sin pelo del perú

Perro sin pelo del perú
Perro sin pelo del perú.

Perro sin pero del perú är en hundras som kan vara antingen pälslös eller pälsad. Den hårlösa varianten kan vara en av de bästa hundraser för allergiker som står att finna.

Dessa hundar är dessutom lojala och skyddar gärna sin familj. De har även mycket energi och behöver en hel del motion. När det kommer till pälsvård krävs dock en minimal insats.

17. Pudel

Pudel
Pudel.

Pudeln är en väldigt fluffig hund som vanligtvis är en bra hundras för allergiker. Den har en unik päls som den inte fäller och producerar även mindre mjäll än de flesta andra hundar. Detta tillsammans med en trevlig personlighet gör pudeln till en högt uppskattad familjemedlem.

Pudlar är dessutom kända för att vara intelligenta och lättlärda. Rasen kräver en hel del pälsvård men den kan onekligen vara värt det.

18. Samojedhund

Samojedhund
Samojedhund.

Samojedhund är en väldigt fluffig hundras som många upplever har ett varg- eller isbjörnsliknande utseende. Man skulle kunna tro att detta absolut inte är någon hundras för ellergiker, men faktum är att verkligheten är en annann. Samojeder fäller förvisso en hel del men har en speciell sorts päls som sällan retar allergiska personer lika mycket som andra hundrasers pälsar.

Samojeden har en så pass tjock päls att pälsen förhindrar att döda hudceller förs ut i luften och triggar allergier. Värt att understryka är dock att den päls som hunden fäller kan föra ut mjäll i luften. Samojeder är väldigt gladlynta och trevliga hundar som tål kyla väldigt bra.

En annan hundras som brås på samojeden och ofta anses vara lite mer allergivänlig är eurasiern. I den länkade artikeln går jag igenom hur det är att leva med eurasier och vilka dess egenheter är.

19. Shih tzu

Shih tzu
Shih tzu.

Shi tzu är precis som yorkshireterrier (läs mer om ”yorkies” nedan) en hundras med en hårliknande päls. De anses därför vara en bra hundras för allergiker. De kräver dock en hel del pälsvård för att pälsen ska hållas i ett bra skick. Genom att regelbundet borsta igenom pälsen kan man dessutom minska den mängd mjäll som produceras.

Till skillnad från många andra raser fäller inte shih tzun särskilt mycket. Det är dessutom en väldigt lättsam, liten och älskvärd hundras.

20. Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle
Xoloitzcuintle.

Xoloitzcuintle är en hundras med ett namn som är lika svårt att uttala som det är att stava. Du kan dock kalla rasen för ”xolo” om du tycker det är enklare. Detta är en mexikansk hundras för allergiker som har en kort och plattpäls med minimal fällning. Denna närmast hårlösa ras av hundar är väldigt alert och lojal, vilket gör att den fungerar utmärkt som vakthund.

21. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier
Yorkshireterrier.

Yorkshireterrier, ibland även kallad ”yorkie”, är en liten hundras med ganska lång päls. Trots detta fungerar den ofta bra för allergiker tack vare att den inte fäller och inte producerar särskilt mycket mjäll. Faktum är att yorkshireterrierns päls snarare klassificeras som hår. Även om denna ras är ganska allergivänlig, krävs dock en hel del pälsvård (d.v.s. hårvård) när man har att göra med denna hundras.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *