21 bra hundraser för allergiker (stor lista) 🐕


Hundraser för allergiker

Hundar Àr fantastiska varelser som gör mÀnniskors vardag lite bÀttre och roligare. Detta gÀller tyvÀrr inte om man Àr allergisk mot mÀnniskans bÀsta vÀn. Det kan vara svÄrt att vara

Hundar Àr fantastiska varelser som gör mÀnniskors vardag lite bÀttre och roligare. Detta gÀller tyvÀrr inte om man Àr allergisk mot mÀnniskans bÀsta vÀn. Det kan vara svÄrt att vara hundÀgare och samtidigt vara allergisk mot hunden och dess pÀls. Som tur Àr finns det ett antal hundraser för allergiker som kan göra det omöjliga möjligt.

Med det sagt finns det inga hundar som Àr helt och hÄllet hyperallergena. Vissa raser fÀller dock mindre Àn andra och kan dÀrför vara enklare för allergiker att tolerera. För det Àr trots allt just fÀllandet som Àr det stora problemet i ekvationen. Med fÀllningen av pÀls fylls nÀmligen luften av mjÀll, och dessa partiklar utlöser gÀrna allergier.

VÀrt att notera Àr att du som Àr allergisk kan uppleva vissa symtom Àven om du skulle skaffa nÄgon av nedanstÄende hundraser. Om du Àr bekymrad över detta bör du dÀrför konsultera din lÀkare innan du fattar detta beslut. Det kan ocksÄ vara sÄ att vissa hundar triggar dina symtom mer Àn andra. Du kan dÀrför behöva testa och experimentera lite, samt göra en hel del efterforskningar, innan du hittar en pÀlskling som passar just dig.

De hundraser för pÀlsdjursallergiker som vi listar nedan Àr dock kÀnda för att vara enklare att tolerera. Kolla gÀrna igenom listan och se om du hittar en ras som du gillar.

1. Airedaleterrier

Airedaleterrier
Airedaleterrier.

Airedaleterrier Àr precis som andra terriers en hund med en pÀls som fÀlls vÀldigt sÀllan. Detta gör detta till ett bra val av hundras om du Àr allergisk mot andra hundraser. DÄ denna hund inte fÀller lika ofta som mÄnga andra raser, producerar den vanligtvis mindre mjÀll som kan utlösa allergier.

En annan positiv aspekt Àr att airedaleterriern enligt uppgift inte dreglar sÀrskilt mycket. Detta Àr en annan faktor som gör den till en mer allergivÀnlig hundras. Dessa hundar Àr dessutom intelligenta och lojala.

2. Basenji

Basenji
Basenji.

Basenji Àr en trevlig ras som inte fÀller och som producerar vÀldigt lite mjÀll. Det Àr dÀrför en utmÀrkt hundras för allergiker. En annan egenskap hos dessa hundar som mÄnga hundÀgare gillar Àr det faktum att de inte skÀller. För dig som Àr allergisk betyder detta Àven att hunden dreglar mindre.

VÀrt att kÀnna till om basenjin Àr att den kan vara envis och dÀrmed lite svÄrtrÀnad. Det Àr dock en vÀldigt ÀlskvÀrd hundras med mÄnga fördelar.

3. Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier
Bedlingtonterrier.

Bedlingtonterriern ser pÄ sÀtt och vis ut som ett lamm. Likt liknande hundar, sÄsom airedaleterriern, Àr Àven bedlingtonterriern försedd med en mer allergivÀnlig pÀls. Denna hund fÀller ganska sÀllan och nÀr sÄ sker rör det sig om en vÀldigt liten mÀngd pÀls som fÀlls.

4. Bichon frisé

Bichon frisé
Bichon frisé.

Bichon frisé Àr ett tydligt exempel pÄ att hundraser för allergiker faktiskt kan vara fluffiga. Dessa smÄ hundar Àr glada och lekfulla samt har en i det nÀrmstade hypoallergen pÀls som bara fortsÀtter att vÀxa. DÄ hunden inte fÀller sin pÀls Àr detta ofta ett bra val för allergiska personer. Dessa hundar Àr ÀndÄ mjuka och lena samt kommer vanligtvis vÀldigt bra överens med barn och andra husdjur.

5. Bichon havanais

Bichon havanais
Bichon havanais.

Bichon havanais har en hel del pÀls vilket kan fÄ pÀlsdjursallergiker att haja till. Dessa hundar har dock en vÀldigt silkeslen pÀls som faktiskt Àr mer allergivÀnlig Àn vissa andra hundrasers pÀlsar. En bichon havanais fÀller inte sÄrskilt mycket och dreglar dessutom vanligtvis lite, och till rÄga pÄ allt producerar de endast en liten mÀngd mjÀll.

Detta gör dem till en av mÄnga bra hundraser för allergiker dÄ risken för att de utlöser allergier Àr förhÄllandevis lÄg. De behöver dock en hel del regelbunden pÀlsvÄrd.

6. Cairnterrier

Cairnterrier
Cairnterrier.

Cairnterrier Àr en av flera bra hundraser för allergiker. Detta dÄ denna ras fÀller minimalt och dÀrmed kan producera mindre mjÀll. VÀrt att notera Àr dock att dessa hundar endast fÀller vÀldigt lite om deras pÀlsar vÄrdas pÄ regelbunden basis. Om du inte har tid eller kunskap nog att göra detta, kan det vara ett dÄligt val av ras för en allergiker.

7. Chinese crested dog

Chinese crested dog
Chinese crested dog.

Chinese crested dog Àr en hund med ett vackert men samtidigt ganska roligt utseende. Den har flera pÀlsade partier pÄ en i övrigt pÀlslös kropp. Detta ger hunden ett utseende som gör att den sticker ut frÄn mÀngden. Det betyder dock Àven att det Àr en ganska allergivÀnlig hundras.

8. Coton de tuléar

Coton de tuléar
Coton de tuléar.

Coton de tuléar Àr en ganska okÀnd liten hundras som Àr gladlynt och lojal. De funkar ofta bra tillsammans med andra hundar och barn. Deras pÀls krÀver mer eller mindre daglig pÀlsvÄrd. Detta kan dock anses vara en relativt alergivÀnlig hundras.

9. DvÀrgschnauzer

DvÀrgschnauzer
DvÀrgschnauzer.

Alla varianter av schnauzer, Àven dvÀrgschnauzer och riesenschnauzer, Àr hundar som vanligtvis tolereras av allergiska mÀnniskor. Detta har att göra med att de producerar mindre mjÀll Àn mÄnga andra raser. Av denna anledning tillhör schnauzern den skara hundraser för allergiker som generellt sett Àr enklare att tolerera.

Dessa hundar har dessutom gott om energi och Àr vÀldigt smarta och hÀngivna. De Àr dÀrför vÀldigt roliga att Àga, leka med och trÀna. De fungerar dessutom vÀldigt bra som familjehundar.

10. Irish soft coated wheaten terrier

Irish soft coated wheaten terrier
Irish soft coated wheaten terrier.

Irish soft coated wheaten terrier skiljer sig Ät frÄn mÄnga andra terriers. Detta pÄ sÄ vis att detta ofta Àr ett bra val för personer med allergier. De behöver regelbunden pÀlsvÄrd men om du vÄrdar hundens pÀls fÀller den inte sÀrskilt mycket. Irish soft coated wheaten terrier fÄr dÀrför anses tillhöra de bra hundraser för allergiker som vi listar pÄ denna sida.

Faktum Àr att denna hunds pÀls mer liknar hÄr Àn nÄgot annat. De brukar dessutom skÀlla mindre Àn mÄnga andra terriers, och genom att dregla mindre Àn andra hundar Àr den Àven i detta hÀnseende mer allergivÀnlig.

11. IrlÀndsk vattenspaniel

IrlÀndsk vattenspaniel
IrlÀndsk vattenspaniel.

IrlÀndsk vattenspaniel Àr en hundras med ett lite speciellt utseende. De har en vÀldigt krullig pÀls och en pÀlslös svans som verkligen stÄr ut och ger hunden ett sÀreget utseende. Dessa hundars pÀls fÀlls ganska sÀllan och gör detta till ett bra val av hundras för allergiker. PÀlsen Àr dessutom vattentÀt.

12. Italiensk vinthund

Italiensk vinthund
Italiensk vinthund.

Om du Àr allergisk bör du hÄlla utkik efter en ras med vÀldigt lite pÀls, sÄsom den italienska vinthunden. Detta Àr en bra hundras för allergiker dÄ dessa hundar har en vÀldigt tun pÀls och knappt fÀller alls. De dreglar dessutom vÀldigt lite, vilket Àven det Àr positivt för hundÀgare med allergi.

Italiensk vinthund Àr dessutom en ras som Àr kÀnd för att vara vÀldigt lojal och lekfull. Den krÀver inte mycket pÀlsvÄrd men kan dock vara kÀnslig för kyla. Vintertid kan du dÀrför behöva iklÀ hunden ett hundtÀcke för att hÄlla den varm.

13. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier.

Kerry blue terrier Àr en av flera terriers som kvalar in pÄ denna lista. Dessa hundar har en krullig pÀls som de fÀller ganska sÀllan. Faktum Àr att de vanligtvis fÀller pÀlsen ungefÀr en gÄng varannan vecka snarare Àn flera gÄnger om dagen. Detta gör kerry blue terriern till ett gÄngbart alternativ för allergiska hundÀgare.

Dessa hundar Àr dessutom vÀldigt smarta och energifulla. De mÄr gott av sÀllskap och att ofta socialiseras.

14. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo.

Lagotto romagnolo Àr en italiensk hundras som Àr duktig pÄ att sniffa fram tryffel. Det Àr dessutom en vÀldigt trevlig hundras som lÀmpar sig vÀldigt vÀl för allergiker. Lagottons mjuka och krulliga pÀls fÀller nÀmligen vÀldigt lite och hunden producerar inte heller sÀrskilt mycket mjÀll. Faktum Àr att lagotton pÄminner i mÄngt och mycket om pudeln.

15. Malteser

Malteser
Malteser.

Malteser Àr en hundras som Àr liten till storleken och har en pÀls med bara lite fÀllning. Denna vita hunds pÀls anses vara mer eller mindre hypoallergent och vÀxer rakt utan att krulla sig. Maltesern producerar dessutom vÀldigt lite mjÀll, och detta Àr Ànnu en anledning till att det Àr en populÀr hundras bland allergiker.

En malteser Àr vanligtvis energisk och kÀrleksfull.

16. Perro sin pelo del perĂș

Perro sin pelo del perĂș
Perro sin pelo del perĂș.

Perro sin pero del perĂș Ă€r en hundras som kan vara antingen pĂ€lslös eller pĂ€lsad. Den hĂ„rlösa varianten kan vara en av de bĂ€sta hundraser för allergiker som stĂ„r att finna.

Dessa hundar Àr dessutom lojala och skyddar gÀrna sin familj. De har Àven mycket energi och behöver en hel del motion. NÀr det kommer till pÀlsvÄrd krÀvs dock en minimal insats.

17. Pudel

Pudel
Pudel.

Pudeln Àr en vÀldigt fluffig hund som vanligtvis Àr en bra hundras för allergiker. Den har en unik pÀls som den inte fÀller och producerar Àven mindre mjÀll Àn de flesta andra hundar. Detta tillsammans med en trevlig personlighet gör pudeln till en högt uppskattad familjemedlem.

Pudlar Àr dessutom kÀnda för att vara intelligenta och lÀttlÀrda. Rasen krÀver en hel del pÀlsvÄrd men den kan onekligen vara vÀrt det.

18. Samojedhund

Samojedhund
Samojedhund.

Samojedhund Àr en vÀldigt fluffig hundras som mÄnga upplever har ett varg- eller isbjörnsliknande utseende. Man skulle kunna tro att detta absolut inte Àr nÄgon hundras för ellergiker, men faktum Àr att verkligheten Àr en annann. Samojeder fÀller förvisso en hel del men har en speciell sorts pÀls som sÀllan retar allergiska personer lika mycket som andra hundrasers pÀlsar.

Samojeden har en sÄ pass tjock pÀls att pÀlsen förhindrar att döda hudceller förs ut i luften och triggar allergier. VÀrt att understryka Àr dock att den pÀls som hunden fÀller kan föra ut mjÀll i luften. Samojeder Àr vÀldigt gladlynta och trevliga hundar som verkligen Àlskar kyla.

En annan hundras som brÄs pÄ samojeden och ofta anses vara lite mer allergivÀnlig Àr eurasiern. I den lÀnkade artikeln gÄr jag igenom hur det Àr att leva med eurasier och vilka dess egenheter Àr.

19. Shih tzu

Shih tzu
Shih tzu.

Shi tzu Ă€r precis som yorkshireterrier (lĂ€s mer om ”yorkies” nedan) en hundras med en hĂ„rliknande pĂ€ls. De anses dĂ€rför vara en bra hundras för allergiker. De krĂ€ver dock en hel del pĂ€lsvĂ„rd för att pĂ€lsen ska hĂ„llas i ett bra skick. Genom att regelbundet borsta igenom pĂ€lsen kan man dessutom minska den mĂ€ngd mjĂ€ll som produceras.

Till skillnad frÄn mÄnga andra raser fÀller inte shih tzun sÀrskilt mycket. Det Àr dessutom en vÀldigt lÀttsam, liten och ÀlskvÀrd hundras.

20. Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli
Xoloitzcuintli.

Xoloitzcuintli Ă€r en hundras med ett namn som Ă€r lika svĂ„rt att uttala som det Ă€r att stava. Du kan dock kalla rasen för ”xolo” om du tycker det Ă€r enklare. Detta Ă€r en mexikansk hundras för allergiker som har en kort och plattpĂ€ls med minimal fĂ€llning. Denna nĂ€rmast hĂ„rlösa ras av hundar Ă€r vĂ€ldigt alert och lojal, vilket gör att den fungerar utmĂ€rkt som vakthund.

21. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier
Yorkshireterrier.

Yorkshireterrier, ibland Ă€ven kallad ”yorkie”, Ă€r en liten hundras med ganska lĂ„ng pĂ€ls. Trots detta fungerar den ofta bra för allergiker tack vare att den inte fĂ€ller och inte producerar sĂ€rskilt mycket mjĂ€ll. Faktum Ă€r att yorkshireterrierns pĂ€ls snarare klassificeras som hĂ„r. Även om denna ras Ă€r ganska allergivĂ€nlig, krĂ€vs dock en hel del pĂ€lsvĂ„rd (d.v.s. hĂ„rvĂ„rd) nĂ€r man har att göra med denna hundras.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna