OkÀnd hundras med bra luktsinne

18 hundraser med bra luktsinne 🐕

Alla hundar har sina unika egenskaper och vissa har fÀrdigheter som verkligen sticker ut. Ett av de bÀsta exemplen pÄ detta Àr de raser som har en sÀrskilt kraftfull nos att lukta med. Det Àr nÀmligen ingen hemlighet att hundar har ett betydligt bÀttre doftsinne Àn vad vi mÀnniskor har. Men det finns ocksÄ ett antal hundraser med bra luktsinne Àven i förhÄllande till de övriga raserna. Dessa kommer vi presentera lite nÀrmare i denna artikel!

Just det goda doftsinnet Àr faktiskt en av hundarnas allra viktigaste tillgÄng. De hundraser med bÀst luktsinne hjÀlper oss med till synes omöjliga uppgifter, sÄsom att hitta sprÀngmedel eller leta rÀtt pÄ försvunna personer. DÀrför Àr det inte mer Àn rÀtt att de fÄr hamna i rampljuset en stund!

Hundraser med bra luktsinne

Vi har samlat ihop alla de hundraser som har bÀst luktsinne i hundvÀrlden. Nedan kan du stifta bekantskap med de olika raserna och kanske hitta din nÀsta drömhund!

Basset hound

Basset hound

Basset hound Àr en kortbent hundras som pÄminner ganska mycket om en lite mindre blodhund. Den har ocksÄ lÄnga öron och Àr dessutom ganska avlÄng i kroppen. Denna hundras har ett rykte om sig att vara ganska avslappnad och kanske rentav lite lat. Men nÀr den fÄr upp ett spÄr kommer hunden lÀgga i en högre vÀxel och följa spÄret till dess slut. Denna stora beslutsamhet kan skapa huvudbry för dig som hundÀgare och du bör dÀrför hÀgna in din trÀdgÄrd för att förhindra att hunden hittar en doft och vandrar ivÀg.

Beagle

Beagle

Beagle Àr en lite mindre hundras med ett bra luktsinne. Dessa hundar anvÀnds dÀrför ofta för att hitta gömda sprÀngmedel, smuggelvaror och till och med för att upptÀcka cancer hos patienter. Likt andra raser pÄ denna lista kommer den följa spÄret vÀldigt medvetet sÄ fort den fÄr upp ett spÄr. Detta Àr ocksÄ en av de hundraser som skÀller ganska mycket och den kan ge ifrÄn sig höga skall som hörs lÄng vÀg. Samtidigt Àr detta en lugn och trevlig hund med ett angenÀmt temperament.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund Àr en ras som Àr nÀrmast överlÀgsen inom hundvÀrlden nÀr det kommer till att ha en hög arbetsmoral. DÀrför Àr dessa hundar vanligt förekommande inom bland annat polisvÀsendet. De Àr vÀldigt rörliga och kan dessutom anvÀnda sin nos för att hitta misstÀnkta gÀrningsmÀn. De anvÀnds Àven ofta till sök- och rÀddningsuppdrag samt för att leta reda pÄ bomber och liknande.

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound Àr en duktig jakthund som har avlats fram för att jaga tvÀttbjörn och ekorre i den amerikanska södern. Detta kanske inte Àr den allra snabbaste hundrasen nÀr det kommer till att springa, men den Àr istÀllet vÀldigt ihÀrdig i sitt spÄrande. Rasen kan spÄra vÀldigt lÄnga strÀckor med stor beslutsamhet och följsamhet. Till skillnad frÄn vissa andra hundar pÄ denna lista anvÀnds denna ras inte sÄ ofta som polishund. DÀremot Àr det en av de bÀsta jakthundarna som finns!

Blodhund

Blodhund Àr den hundras med bÀst luktsinne

Blodhund Àr en ras som Àr vÀldigt uppskattad för sin otroliga förmÄga att sniffa rÀtt pÄ sÄvÀl brottslingar som försvunna mÀnniskor. Denna hundras anvÀnds dÀrför ofta som polishund tack vare sitt goda doftsinne. Till skillnad frÄn en genomsnittlig hund med omkring 100 miljoner luktceller har denna ras inte mindre Àn 230 miljoner sÄdana! DÀrmed kan dessa hundar spÄra i flera kilometervis trots svÄr terrÀng. Detta Àr helt enkelt hundrasen med bÀst luktsinne av alla!

Bluetick coonhound

Bluetick coonhound

Bluetick coonhound Àr en hundras med en speciell fÀrg pÄ pÀlsen. Dessa hundar Àr framavlade för att hjÀlpa jÀgare genom att sniffa reda pÄ vilt i samband med jakt. Rasen anvÀnds ofta för att vandra lÄnga strÀckor i tuff terrÀng tillsammans med andra jakthundar i jakt pÄ vildsvin och tvÀttbjörn. De blir alldeles till sig nÀr de fÄr upp ett spÄr och kan dÄ ge ifrÄn sig högljudda skall. DÀrför lÀmpar sig denna ras inte sÀrskilt vÀl för dig som bor i lÀgenhet.

Borderterrier

Borderterrier som ligger i grÀset

Borderterrier Àr en ras som hÀrstammar frÄn det grÀnsland vilket sÀrskiljer England frÄn Skottland. Rasen har en lÄng historia som strÀcker sig till 1700-talet. Brittiska bönder anvÀnde sig dÄ av dessa smÄ hundar som rÄttfÄngare samt för rÀvjakt. Borderterriern Àr nÀmligen en grythund som jagar efter rÀven Ànda ner i grytet. Rasen Àr ocksÄ kÀnd för att ha ett riktigt bra luktsinne samt en hög jaktinstinkt.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel Ă€r Ă€nnu en av de hundraser med bra luktsinne pĂ„ denna lista. Denna ras anvĂ€nder sin nos för att leta rĂ€tt pĂ„ allt frĂ„n droger och sprĂ€ngmedel till mĂ€nniskolik. Rasen Ă€r ocksĂ„ en jakthund som anvĂ€nds för att sĂ„vĂ€l stöta fram som apportera viltfĂ„glar. Dessa hundar har en lĂ„ng pĂ€ls som du kan behöva klippa ner lite grann för att göra den mer lĂ€tthanterlig. Även en kortare pĂ€ls behöver dock borstas för att fĂ„ bort kvistar och annat nĂ€r hunden har varit inne i buskar och snĂ„r.

Foxhound

Foxhound

Foxhound Ă€r en glad och trevlig hundras som Ă€r utĂ„triktad och nĂ„got av ett socialt lejon. Dessa hundar Ă€lskar ocksĂ„ att följa ett spĂ„r över ett större omrĂ„de av mark. Rasen Ă€r flera hundra Ă„r gammal och hĂ€rstammar frĂ„n England. DĂ€r anvĂ€ndes den för att jaga rĂ€v (dĂ€rav namnet). Än idag Ă€r detta en ras som gĂ€rna jagar i flock, gĂ€rna tillsammans med sĂ„vĂ€l andra hundar som mĂ€nniskor.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever Àr en av de mest populÀra hundraserna i Sverige sÄvÀl som i övriga vÀrlden. Rasen anvÀnds ofta som terapihund men kan vara precis lika vÀrdefull som sök- och rÀddningshund eller spÄrhund. De anvÀnds dÀrför ofta i samband med rÀddningsuppdrag och jobbar dÄ outtröttligt med att försöka hitta försvunna mÀnniskor med hjÀlp av nosen.

Harrier

Harrier

Harrier Àr en trevlig ras frÄn England med en flera hundra Är lÄng historia. FrÄn början anvÀndes dessa hundar för att spÄra hare Ät jÀgare pÄ hÀst. Idag Àr rasen inte fullt lika vanlig som den tidigare var. Men detta Àr fortfarande en uppskattad sÀllskapshund bland entusiaster. Bland annat den forne amerikanske presidenten George Washington har Àgt denna ras. Det Àr ocksÄ en duktig spÄrhund som förtjÀnar sin plats pÄ en lista som denna över hundraser med bra luktsinne.

KorthÄrig vorsteh

KorthÄrig vorsteh

KorthÄrig vorsteh Àr en sprÀcklig hundras med bra luktsinne. Detta Àr vÀldigt mycket hund för de flesta hundÀgare, men ett bra val av ras för dig som utövar canicross eller andra sporter. Rasen anvÀnds som jakthund men har Àven mÄnga andra egenskaper som uppskattas av mÄnga hundÀgare. Till exempel Àr detta en vÀldigt aktiv hundras som gÀrna följer med pÄ energikrÀvande upptÄg av olika slag. Dessutom anvÀnds den ofta till sök- och rÀddningsuppdrag eller för att leta rÀtt pÄ smuggelvaror.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever Ă€r en retrieverras som inte bara Ă€r duktig pĂ„ att apportera fĂ„glar – den tillhör ocksĂ„ de hundraser med bra luktsinne som kvalar in pĂ„ denna lista. Labben Ă€r nĂ€mligen duktig pĂ„ att anvĂ€nda sin nos för att hitta sĂ„vĂ€l droger och andra smuggelvaror som bomber m.m. Tillsammans med sin intelligens och villighet att vara till lags gör detta rasen till en framstĂ„ende arbetande hundras. Den anvĂ€nds ofta i samband med sök- och rĂ€ddningsuppdrag för att hitta mĂ€nniskor som har försvunnit.

Redbone coonhound

Redbone coonhound

Redbone coonhound Ă€r en hundras som har det som kallas för en ”varm nos”. Det innebĂ€r att den anvĂ€nds vid jakt dĂ€r spĂ„ren Ă€r fĂ€rska och ”varma”. Om spĂ„ret Ă€r Ă€ldre och ”kallt” bör istĂ€llet en annan ras anvĂ€ndas, som till exempel dess kusin blodhunden. Redbone coonhound Ă€r nĂ€mligen inte sĂ€rskilt duktig pĂ„ att följa spĂ„r dĂ€r doften Ă€r svag.

Skotsk terrier

Skotsk terrier

Skotsk terrier Àr en hundras med bra luktsinne som historiskt sett har anvÀnts för att jaga skadedjur pÄ bondgÄrdar. Dessa hundar tar sig dÀrför gÀrna an allt frÄn rÄttor till grÀvlingar. Detta Àr en ganska liten men kraftfull ras som inte skyggar undan om den behöver följa efter sitt byte Ànda ner i grÀvlingsgrytet. Den anvÀnder nosen för att upptÀcka sÄdant som den inte kan se med sina ögon. DÀrför kan den Àven hitta byten som befinner sig under jord.

Tax

Tax

Tax Ă€r Ă€r en klassisk ras som anvĂ€nds som jakthund, nĂ€rmare bestĂ€mt grythund. Dessa orĂ€dda hundar ger sig in i grytet i jakt pĂ„ grĂ€vling. Än idag anvĂ€nds dessa vovvar ofta till jakt. Det har dock blivit allt vanligare att man anvĂ€nder sig av rasen som en ren sĂ€llskapshund.

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound Ă€r en snabb jakthund som lĂ„ter nosen vĂ€gleda den till spĂ€nnande dofter. Precis som vissa andra raser pĂ„ denna lista skĂ€ller den gĂ€rna glatt nĂ€r den hittar ett intressant spĂ„r att följa. DĂ„ viftar hunden ocksĂ„ glatt pĂ„ sin svans medan den följer spĂ„ret. Rasen anvĂ€ndes ursprungligen för att spĂ„ra tvĂ€ttbjörn och jaga upp dessa i ett trĂ€d tills jĂ€garen anlĂ€nde. DĂ€rför har rasen fĂ„tt sitt namn. Än idag Ă€r detta en jakthund som anvĂ€nds vĂ€ldigt flitigt i framför allt USA.

Tysk schÀferhund

Tysk schÀferhund

Tysk schÀferhund Àr en mÄngfacetterad hundras frÄn Tyskland som har mÄnga anvÀndbara egenskaper och talanger. En av dessa Àr en god spÄrförmÄga och dÀrför anvÀnds ofta schÀfern till sök- och rÀddningsuppdrag. Detta Àr ocksÄ en av de mest anvÀnda raserna av alla nÀr det kommer till polishundar. En smart och energisk ras som denna behöver mycket motion och aktivering varje dag och bör dÀrför utöva en hundsport eller fÄ ett jobb att utföra.

Hundens doftsinne Àr vÀldigt vÀlutvecklat

Din hund uppfattar vÀrlden runt omkring pÄ ett helt annat sÀtt Àn vad du gör. Hunden anvÀnder sig av sin nos för att bilda sig en uppfattning om omvÀrlden. Vi mÀnniskor Àr mer visuella av oss medan hundar anvÀnder sig av sin syn tillsammans med sitt doftsinne för att orientera sig. DÀrför kan de kÀnna lukten av besökare som sedan lÀnge har lÀmnat bostaden eller godisbitar som ligger gömda nÄgonstans utom synhÄll.

Eftersom hundar har ett sÄ pass vÀlutvecklat doftsinne Àr det inte sÀrskilt konstigt att de föredrar att anvÀnda nosen sÄ mycket. Hunden har faktiskt fler Àn 100 miljoner luktceller medan vi mÀnniskor bara har 6 miljoner sÄdana. Detta sÀger en hel del om hur mycket skarpare hundens luktsinne Àr i förhÄllande till mÀnniskans. Dessutom anvÀnder hundar Àven en större del av hjÀrnan Ät att processa de signaler som dessa luktceller skickar.

Avslutande tankar om hundraser med bra luktsinne

SÄvÀl mindre som större hundar Àr som skapta för att sniffa och spÄra. Hundens nos Àr trots allt designad för att kunna hantera dofter pÄ ett vÀldigt effektivt sÀtt. Med detta sagt finns det naturligtvis vissa hundraser med bÀttre luktsinne Àn andra. Beagle och blodhund Àr tvÄ lysande exempel pÄ raser som Àr sÀrskilt skickliga pÄ att jobba med nosen. DÀrför förtjÀnar de ocksÄ lite extra uppmÀrksamhet nÀr vi diskuterar raser som Àr skickliga sniffare och spÄrare.

Äger du sjĂ€lv nĂ„gon av de hundraser med bra luktsinne som vi har tagit med i vĂ„r lista? Eller har du kanske nĂ„gon annan ras som ocksĂ„ Ă€r riktigt duktig pĂ„ att jobba med nosen? Brukar du lĂ„ta din hund nosa mycket pĂ„ promenaderna? BerĂ€tta gĂ€rna mer i kommentarsfĂ€ltet!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

2 reaktioner pĂ„ ”18 hundraser med bra luktsinne 🐕”

  1. Kristina Johansson

    Ni har glömt borderterrier!
    SÄ grym pÄ jakt/ viltspÄr, nosework!

    Googla borderterrier o dess historia đŸ‘đŸŒđŸ˜đŸ€©

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *