Okänd hundras med bra luktsinne

18 hundraser med bra luktsinne

Alla hundar har sina unika egenskaper och vissa har färdigheter som verkligen sticker ut. Ett av de bästa exemplen på detta är de raser som har en särskilt kraftfull nos att lukta med. Det är nämligen ingen hemlighet att hundar har ett betydligt bättre doftsinne än vad vi människor har. Men det finns också ett antal hundraser med bra luktsinne även i förhållande till de övriga raserna. Dessa kommer vi presentera lite närmare i denna artikel!

Just det goda doftsinnet är faktiskt en av hundarnas allra viktigaste tillgång. De hundraser med bäst luktsinne hjälper oss med till synes omöjliga uppgifter, såsom att hitta sprängmedel eller leta rätt på försvunna personer. Därför är det inte mer än rätt att de får hamna i rampljuset en stund!

Hundraser med bra luktsinne

Vi har samlat ihop alla de hundraser som har bäst luktsinne i hundvärlden. Nedan kan du stifta bekantskap med de olika raserna och kanske hitta din nästa drömhund!

Basset hound

Basset hound

Basset hound är en kortbent hundras som påminner ganska mycket om en lite mindre blodhund. Den har också långa öron och är dessutom ganska avlång i kroppen. Denna hundras har ett rykte om sig att vara ganska avslappnad och kanske rentav lite lat. Men när den får upp ett spår kommer hunden lägga i en högre växel och följa spåret till dess slut. Denna stora beslutsamhet kan skapa huvudbry för dig som hundägare och du bör därför hägna in din trädgård för att förhindra att hunden hittar en doft och vandrar iväg.

Beagle

Beagle

Beagle är en lite mindre hundras med ett bra luktsinne. Dessa hundar används därför ofta för att hitta gömda sprängmedel, smuggelvaror och till och med för att upptäcka cancer hos patienter. Likt andra raser på denna lista kommer den följa spåret väldigt medvetet så fort den får upp ett spår. Detta är också en av de hundraser som skäller ganska mycket och den kan ge ifrån sig höga skall som hörs lång väg. Samtidigt är detta en lugn och trevlig hund med ett angenämt temperament.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en hundras från Belgien som är närmast överlägsen inom hundvärlden när det kommer till att ha en hög arbetsmoral. Därför är dessa hundar vanligt förekommande inom bland annat polisväsendet. De är väldigt rörliga och kan dessutom använda sin nos för att hitta misstänkta gärningsmän. De används även ofta till sök- och räddningsuppdrag samt för att leta reda på bomber och liknande.

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound är en duktig jakthund som har avlats fram för att jaga tvättbjörn och ekorre i den amerikanska södern. Detta kanske inte är den allra snabbaste hundrasen när det kommer till att springa, men den är istället väldigt ihärdig i sitt spårande. Rasen kan spåra väldigt långa sträckor med stor beslutsamhet och följsamhet. Till skillnad från vissa andra hundar på denna lista används denna ras inte så ofta som polishund. Däremot är det en av de bästa jakthundarna som finns!

Blodhund

Blodhund är den hundras med bäst luktsinne

Blodhund är en ras som är väldigt uppskattad för sin otroliga förmåga att sniffa rätt på såväl brottslingar som försvunna människor. Denna hundras används därför ofta som polishund tack vare sitt goda doftsinne. Till skillnad från en genomsnittlig hund med omkring 100 miljoner luktceller har denna ras inte mindre än 230 miljoner sådana! Därmed kan dessa hundar spåra i flera kilometervis trots svår terräng. Detta är helt enkelt hundrasen med bäst luktsinne av alla!

Bluetick coonhound

Bluetick coonhound

Bluetick coonhound är en hundras med en speciell färg på pälsen. Dessa hundar är framavlade för att hjälpa jägare genom att sniffa reda på vilt i samband med jakt. Rasen används ofta för att vandra långa sträckor i tuff terräng tillsammans med andra jakthundar i jakt på vildsvin och tvättbjörn. De blir alldeles till sig när de får upp ett spår och kan då ge ifrån sig högljudda skall. Därför lämpar sig denna ras inte särskilt väl för dig som bor i lägenhet.

Borderterrier

Borderterrier som ligger i gräset

Borderterrier är en ras som härstammar från det gränsland vilket särskiljer England från Skottland. Rasen har en lång historia som sträcker sig till 1700-talet. Brittiska bönder använde sig då av dessa små hundar som råttfångare samt för rävjakt. Borderterriern är nämligen en grythund som jagar efter räven ända ner i grytet. Rasen är också känd för att ha ett riktigt bra luktsinne samt en hög jaktinstinkt.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är ännu en av de hundraser med bra luktsinne på denna lista. Denna ras använder sin nos för att leta rätt på allt från droger och sprängmedel till människolik. Rasen är också en jakthund som används för att såväl stöta fram som apportera viltfåglar. Dessa hundar har en lång päls som du kan behöva klippa ner lite grann för att göra den mer lätthanterlig. Även en kortare päls behöver dock borstas för att få bort kvistar och annat när hunden har varit inne i buskar och snår.

Foxhound

Foxhound

Foxhound är en glad och trevlig hundras som är utåtriktad och något av ett socialt lejon. Dessa hundar älskar också att följa ett spår över ett större område av mark. Rasen är flera hundra år gammal och härstammar från England. Där användes den för att jaga räv (därav namnet). Än idag är detta en ras som gärna jagar i flock, gärna tillsammans med såväl andra hundar som människor.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en av de mest populära hundraserna i Sverige såväl som i övriga världen. Rasen används ofta som terapihund men kan vara precis lika värdefull som sök- och räddningshund eller spårhund. De används därför ofta i samband med räddningsuppdrag och jobbar då outtröttligt med att försöka hitta försvunna människor med hjälp av nosen.

Harrier

Harrier

Harrier är en trevlig ras från England med en flera hundra år lång historia. Från början användes dessa hundar för att spåra hare åt jägare på häst. Idag är rasen inte fullt lika vanlig som den tidigare var. Men detta är fortfarande en uppskattad sällskapshund bland entusiaster. Bland annat den forne amerikanske presidenten George Washington har ägt denna ras. Det är också en duktig spårhund som förtjänar sin plats på en lista som denna över hundraser med bra luktsinne.

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en spräcklig hundras med bra luktsinne. Detta är väldigt mycket hund för de flesta hundägare, men ett bra val av ras för dig som utövar canicross eller andra sporter. Rasen används som jakthund men har även många andra egenskaper som uppskattas av många hundägare. Till exempel är detta en väldigt aktiv hundras som gärna följer med på energikrävande upptåg av olika slag. Dessutom används den ofta till sök- och räddningsuppdrag eller för att leta rätt på smuggelvaror.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är en retrieverras som inte bara är duktig på att apportera fåglar – den tillhör också de hundraser med bra luktsinne som kvalar in på denna lista. Labben är nämligen duktig på att använda sin nos för att hitta såväl droger och andra smuggelvaror som bomber m.m. Tillsammans med sin intelligens och villighet att vara till lags gör detta rasen till en framstående arbetande hundras. Den används ofta i samband med sök- och räddningsuppdrag för att hitta människor som har försvunnit.

Redbone coonhound

Redbone coonhound

Redbone coonhound är en hundras som har det som kallas för en ”varm nos”. Det innebär att den används vid jakt där spåren är färska och ”varma”. Om spåret är äldre och ”kallt” bör istället en annan ras användas, som till exempel dess kusin blodhunden. Redbone coonhound är nämligen inte särskilt duktig på att följa spår där doften är svag.

Skotsk terrier

Skotsk terrier

Skotsk terrier är en hundras med bra luktsinne som historiskt sett har använts för att jaga skadedjur på bondgårdar. Dessa hundar tar sig därför gärna an allt från råttor till grävlingar. Detta är en ganska liten men kraftfull ras som inte skyggar undan om den behöver följa efter sitt byte ända ner i grävlingsgrytet. Den använder nosen för att upptäcka sådant som den inte kan se med sina ögon. Därför kan den även hitta byten som befinner sig under jord.

Tax

Tax

Tax är en klassisk ras som används som jakthund, närmare bestämt grythund. Dessa orädda hundar ger sig in i grytet i jakt på grävling. Än idag används dessa vovvar ofta till jakt. Det har dock blivit allt vanligare att man använder sig av rasen som en ren sällskapshund.

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound

Treeing walker coonhound är en snabb jakthund som låter nosen vägleda den till spännande dofter. Precis som vissa andra raser på denna lista skäller den gärna glatt när den hittar ett intressant spår att följa. Då viftar hunden också glatt på sin svans medan den följer spåret. Rasen användes ursprungligen för att spåra tvättbjörn och jaga upp dessa i ett träd tills jägaren anlände. Därför har rasen fått sitt namn. Än idag är detta en jakthund som används väldigt flitigt i framför allt USA.

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en mångfacetterad hundras från Tyskland som har många användbara egenskaper och talanger. En av dessa är en god spårförmåga och därför används ofta schäfern till sök- och räddningsuppdrag. Detta är också en av de mest använda raserna av alla när det kommer till polishundar. En smart och energisk ras som denna behöver mycket motion och aktivering varje dag och bör därför utöva en hundsport eller få ett jobb att utföra.

Hundens doftsinne är väldigt välutvecklat

Din hund uppfattar världen runt omkring på ett helt annat sätt än vad du gör. Hunden använder sig av sin nos för att bilda sig en uppfattning om omvärlden. Vi människor är mer visuella av oss medan hundar använder sig av sin syn tillsammans med sitt doftsinne för att orientera sig. Därför kan de känna lukten av besökare som sedan länge har lämnat bostaden eller godisbitar som ligger gömda någonstans utom synhåll.

Eftersom hundar har ett så pass välutvecklat doftsinne är det inte särskilt konstigt att de föredrar att använda nosen så mycket. Hunden har faktiskt fler än 100 miljoner luktceller medan vi människor bara har 6 miljoner sådana. Detta säger en hel del om hur mycket skarpare hundens luktsinne är i förhållande till människans. Dessutom använder hundar även en större del av hjärnan åt att processa de signaler som dessa luktceller skickar.

Avslutande tankar om hundraser med bra luktsinne

Såväl mindre som större hundar är som skapta för att sniffa och spåra. Hundens nos är trots allt designad för att kunna hantera dofter på ett väldigt effektivt sätt. Med detta sagt finns det naturligtvis vissa hundraser med bättre luktsinne än andra. Beagle och blodhund är två lysande exempel på raser som är särskilt skickliga på att jobba med nosen. Därför förtjänar de också lite extra uppmärksamhet när vi diskuterar raser som är skickliga sniffare och spårare.

Äger du själv någon av de hundraser med bra luktsinne som vi har tagit med i vår lista? Eller har du kanske någon annan ras som också är riktigt duktig på att jobba med nosen? Brukar du låta din hund nosa mycket på promenaderna? Berätta gärna mer i kommentarsfältet!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”18 hundraser med bra luktsinne”

  1. Kristina Johansson

    Ni har glömt borderterrier!
    Så grym på jakt/ viltspår, nosework!

    Googla borderterrier o dess historia ????

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *