Är hundar färgblinda?

Är hundar färgblinda hundögon

Senast uppdaterad: den 10 oktober 2019.

Om du tar en gul-grön tennisboll och kastar denna genom trädgården, kommer hunden då uppfatta dess färgglada nyans eller snarare se en grå och trist boll? Detta är en fråga som många hundägare ställer sig – en vanlig missuppfattning är att hundar är färgblinda och ser allt i gråskala. Verkligheten är dock lite mer komplex än så.

Så är hundar färgblinda? Nej, hundar är inte färgblinda. De har däremot inte ett lika brett färgseende som vi människor. De har i själva verket ett tvåfärgat (dikromatiskt) färgseende.

I denna artikel kommer jag att gå in närmare på varför hundar ser färre färger än oss människor och hur detta kommer sig. Jag kommer även visa ett exempel på hur hundars och människors färgseende skiljer sig åt.

Om du finner detta innehåll intressant är sannolikheten stor att du även kommer gilla min artikel om hundens nos. Där besvarar jag några av de vanligaste frågorna om hundnosen.

Hundar inte färgblinda men ser färre färger än människor

Historiskt sett har man länge trott att hundar är färgblinda och att det främst är primater som har ett välutvecklat färgseende. Denna myt har dominerat den vetenskapliga diskursen fram tills så pass nyligen som under 1960-talet. På senare år har man dock funnit att så inte är fallet.

Till exempel har forskare vid universitetet i Cambridge undersökt färgseendet hos tre hundar. Genom ett antal experiment fann man att hundar har dikromatiskt (tvåfärgat) färgseende. Hundarnas färgseende bedömdes ha ett spektra av omkring 429 nanometer (nm) och 555 nm.

Detta kan jämföras med det mänskliga ögat vilket kan se färger som sträcker sig mellan cirka 380 nm till omkring 750 nm. Hundar har dessutom blott två typer av tappar att jämföra med människans tre.

Detta gör att vissa färger ligger utanför det spektra inom vilket hundar kan se ljusets våglängder.

Det synliga ljusets våglängder är:

  • Lila: 380-450 nm
  • Blått: 450-495 nm
  • Grönt: 495-570 nm
  • Gult: 570-590 nm
  • Orange: 590-620 nm
  • Röd: 620-750 nm

Dessa färger kan hundar se

Forskare tror att hundars färgseende i stort sett liknar det hos en person med allvarlig röd-grön färgblindhet. Den stora skillnaden är dock att även människor med röd-grön färgblindhet fortfarande har alla de tre sorters tapparna (röda, gröna och blå) medan hundar bara har två (blå och gula).

Detta gör det svårt att återskapa den exakta skillnaden mellan hundars och människors färgseende i fotoformat. Det närmaste vi kan komma är alltså att jämföra röd-grön färgblindhet med normalt mänskligt färgseende.

Röd-grön färgblindhet

Hundens färgseende
Hundens färgseende

Normalt mänskligt färgseende

Människans färgseende
Människans färgseende

Hundar ser färre färger men är också mer ljuskänsliga

Som du säkert märker när du jämför de bägge bilderna ovan, är den stora skillnaden mellan dessa hur olika nyanser av rött ses av en person med röd-grön färgblindhet (eller av en hund). Även det gröna i gräsmattan och växtligheten i bakgrunden ser lite annorlunda ut, liksom vissa av färgerna på sargreklamen.

Medan vi människor har ett så kallat trikromatiskt (trefärgat) färgseende har alltså hundar ett dikromatiskt (tvåfärgat) sådant. Våra ögon uppfattar tre primärfärger (rött, grönt och blått) samt variationer av dessa.

Hundar har tack vare de bägge sorternas tapparna i ögonen enklare att se färgerna blått och lila. De har desto svårare att hantera färgerna rött, grönt och orange. Detta gör att de ser färger i ett spektrum som rör sig från gult till blått.

Eftersom hundar inte har ett färgseende med ett lika brett spektra som oss människor, och samtidigt saknar förmågan att se detaljer med den skärpa som vi människor gör, förlitar sig hundar mer på sikt rörelse och kontrast för att identifiera föremål. De har även ett bättre mörkerseende än oss människor (för att inte tala om luktsinne).

Avslutande tankar om hundars färgseende

Nu när du känner till att hundar inte ser vissa färger, kanske du överväger att bara köpa hundleksaker och aktiveringsspel i vissa färger. Även om detta inte är ett helt orationellt sätt att tänka är det dock inget jag upplever att man behöver hänga upp sig på. Det kan dock bidra till att förklara varför din hund kanske föredrar gula och blå leksaker framför röda eller rosa sådana.

Rött och orange är två färger som ofta används på leksaker men samtidigt är svåra för hundar att se. Dessa kan vara svåra att urskilja från gräsets färg – gräset är nämligen som du kan se på fotot ovan inte grönt för hunden. Så det kan vara bra att känna till hur hundars färgseende skiljer sig åt från människors, men jag tror som sagt inte att man ska lägga alltför stor vikt vid detta.

Vad tycker du själv – upplever du att din hunds färgseende har stor betydelse i vardagen? Köper du medvetet leksaker av en viss färg för att hunden enklare ska uppfatta dessa? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och funderingar på ämnet i kommentarsfältet nedan!

Sebastian Liljegren

Sebastian livnär sig som frilansskribent samt utvecklar och driver sajter inom en rad olika nischer, däribland flera på ämnet hund. Han har för närvarande själv två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter. Läs mer om mig här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna

link to Hundar förlänger våra liv

Hundar förlänger våra liv

Att hundägare lever längre är ingen sprillans ny sanning. Vi har länge känt till att människor med hund tenderar att vara lyckligare och mer aktiva i vardagen än andra individer. Det är därför inte förvånande att det nu också bekräftas att vi genom vår livsstil även kan uppnå en högre levnadsålder.
link to Intervju med Baggen

Intervju med Baggen

Baggen är ett familjeföretag från byn Baggböle vid Umeälven, där de sedan början av 1990-talet har producerat hundprodukter. Deras hundförarbälte är verksamhetens flaggskepp men produktsortimentet har såväl bredd som djup. Jag har givits möjlighet att intervjua Daniel Vännman på Baggen om företagets historia och produktutbud.