Hundar som ser ut som får omslagsbild

Hundar som ser ut som får: 5 fårliknande hundraser

Du har säkert hört begreppet ”en ulv i fårakläder”. Men visste du att det även finns hundar som ser ut som får? Det finns faktiskt ett mindre antal hundraser med jyckar som faller in i denna beskrivning. Och man skulle kanske till och med kunna hävda att de är mer lika lamm än hundar.

Men varför skulle man vara intresserad av en hundras som ser ut som ett får? Till att börja med är de väldigt fluffiga. De fårliknande hundarna är dessutom ofta kärleksfulla, lojala och fäller mindre än den genomsnittliga jycken. Därför är de ofta bra hundraser för allergiker.

I denna artikel kommer vi att lista hundar som ser ut som får. Spana in vår lista nedan och glöm inte att kommentera artikeln om du tycker att vi har glömt någon ras!

1. Komondor

Komondor hund i gräs

Komondor en ungersk hundras som liknar en blandning mellan en mopp och ett får. Det är en hundras med en lång historia som sträcker sig åtminstone till 1100-talet.

Detta är en hundras som ser ut som ett får på individnivå. Än mer påtagligt blir dock detta om man iakttar en hel flock med komondorer. De olika individerna är då svåra att särskilja från varandra. Detta ger dem en fördel som historiskt sett kan ha varit användbar. Komondoren har nämligen ofta haft till uppgift att hålla borta varg och björn.

Dagens komondorer är dock uppskattade familjemedlemmar som lever mer alldagliga liv. Men de behöver träning och disciplin för att inte få en alltför utpräglad vaktinstinkt. De brukar dock inte bitas utan knuffar helt enkelt omkull inkräktare och ställer sig ovanpå dessa.

2. Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier hundar som ser ut som får

Bedlingtonterriern är en hundras från England. Den användes ursprungligen till att jaga skadedjur i landets gruvor. Hundrasen kom till på 1800-talet men korsades med whippet kring sekelskiftet 1900. Den förändrade då temperament och utseende. 1906 kom bedlingtonterriern slutligen till Sverige.

Detta är ingen särskilt stor eller tung hundras. Men den hyser onekligen hundar som ser ut som får! Rasens päls påminner också en del om ull men är mer sträv. En bedlingtonterrier kräver en del pälsvård men fäller inte särskilt mycket.

Trots att de ser ut som små lamm finns det mycket geist i dessa jyckar. De kan gärna slåss mot en större råtta eller en annan hund om så krävs. Därför är de inte alltid lämpade för att ingå i en större hundflock. De är dock vanligtvis vänligt inställda till människor.

3. Bouvier des flandres

Bouvier des flandres hundar

Bouvier des flandres är stora och fluffiga hundar som ser ut som får. Men till skillnad från stereotypen av lamm och får är de inte vita utan väldigt mörka.

Historiskt sett har dessa jyckar använts för att valla boskap. Dessa fårliknande hundar är nämligen tillräckligt orädda för att hålla större djur stången. Denna egenskap har gjort dem intressanta för den belgiska och franska militären. Bägge dessa länder har använt dem i samband med de bägge världskrigen. Detta resulterade i att hundrasen ett tag var utrotningshotad.

Bouvier des flandres är en hundras som gärna skyddar barn. De behöver dock tränas för att inte försöka dominera sina mänskliga ägare.

4. Old english sheepdog

Old english sheepdog hund

Precis som namnet antyder är old english sheepdog en hundras som ser ut som ett får. Det är dock inte därifrån namnet kommer. Dessa hundar har nämligen haft till uppgift att skydda får från varg.

Detta är stora jyckar som kan väga uppemot 40-50 kg. Deras fluffiga päls får dem dessutom att se än större ut än vad de faktiskt är. Och all denna päls kräver förstås en hel del pälsvård. Detta är någonting du som ägare till en old english sheepdog behöver känna till. För det kan ta några timmar per vecka att vårda en sådan päls.

Old english sheepdog sägs vara särskilt benägen att drabbas av separationsångest. Du bör därför inte skaffa en sådan hund om du har tänkt lämna den hemma under längre stunder. Det är dock en väldigt trevlig hundras som brukar gå bra ihop med både barn och andra djur.

5. Pumi

Pumi hund framför staket

Pumi är den sista rasen på vår lista över hundraser som ser ut som får. Precis som komondoren är detta en ungersk ras med ett fårlikt utseende.

Detta är inte bara en fårlik hund utan även en jycke med en historik av att valla just får. Pumin är ganska liten till storleken men snabb och orädd. Den har därför klarat av att valla får längs de smala gatorna vid de ungerska betesmarkerna.

Pumins päls har korkskruvsliknande lockar och en säregen svansform. Detta ger tillsammans med dess otämjda öronform ett lite halvgalet utseende. Men det är också just detta som gör pumin så söt.

En pumi tänker vanligtvis mycket och utvärderar alla situationer som uppstår. Därför är socialiseringen under valpåldern väldigt viktig. Detta är aktiva hundar som behöver aktiveras på daglig basis och då blir härliga familjemedlemmar. Pumin gillar att skälla och du bör som ägare därför undvika att förstärka detta beteende.

Avslutande tankar

Genom att skaffa hundar som ser ut som får kan även hundägare som inte bor på landet få ett eget ”lamm”. Hundarna på denna lista är förmodligen de raser som främst stämmer in på denna beskrivning. Trots deras utseenden är de dock ofta lite tuffa och envisa. Du behöver därför vara beredd på att såväl träna och socialisera hunden som vårda dess päls.

Tycker du att vi har glömt någon hundras som ser ut som ett får? Kommentera då denna artikel och berätta vilka fårliknande hundraser du känner till!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundar som ser ut som får: 5 fårliknande hundraser”

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Anita! Absolut, lagotto romagnolo är definitivt en hundras som skulle kunna kvala in på denna lista!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *