Rat terrier – en liten och söt råttfångare med stor motor

Rat terrier är en amerikansk hundras som är framavlad för att jobba på gårdar. Dessa hundar är små till storleken men är riviga och har mycket energi. De har också ett stort motionsbehov och en stark jaktinstinkt. Rasen har fått sitt namn från det faktum att den är född att jaga råttor. Men även om dessa hundar är utpräglade råttjägare och duktiga vakthundar kan de även vara trevliga sällskapshundar.

En rat terrier som socialiseras och tränas mycket i tidig ålder kan bli öppen mot främlingar istället för reserverad. Dessutom kan dessa hundar lära sig att samspela väl med andra medelstora eller större husdjur. De bör dock inte leva tillsammans med gnagare eller andra mindre husdjur på grund av sin höga jaktinstinkt.

Om du vill ha en aktiv hund och har en stor, inhägnad trädgård för din hund att springa omkring i kan detta vara ett bra val av ras. Likt många andra små hundraser kan dock även rat terriern bli destruktiv när den blir uttråkad. Därför är det viktigt att du motionerar och aktiverar din hund tillräckligt och gärna ger den ett jobb att utföra.

Denna ras finns i två storlekar (en mindre med en mankhöjd på 25,5-33 cm och en större med en mankhöjd på 33-46 cm).

Fakta om rat terrier

Mankhöjd:25,5-33 cm eller 33-46 cm
Vikt:4,5-11,5 kg
Rasklubb:Rasklubben för Rat- och American Hairless Terrier
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Rat terrier är en hundras från USA som har avlats fram genom korsningar av foxterrier, bullterrier, manchester terrier och den numera utdöda hundrasen English White Terrier. Eftersom rasen avlades fram för att jaga skadedjur gavs den ett namn som med tydlighet återspeglar denna arbetsuppgift. För mer information om andra utdöda hundraser kan du med fördel spana in vår länkade artikel!

Rat terrier som ligger i en hundbädd

Rat terriern har korsats med flera andra raser i USA

Under 1910- och 1920-talen jobbade amerikanska uppfödare ivrigt med att förstärka vissa egenskaper hos denna hundras. Detta resulterade i att flertalet nya linjer kom till:

  • I den amerikanska mellanvästern korsade man rat terriern med whippet och italiensk vinthund. Detta gjordes för att få fram än snabbare hundar som kunde hjälpa till med att hålla nere kaninpopulationen i området.
  • I USA:s centrala och sydvästra delar korsade man rasen med beagle för att göra hundarna till än mer skickliga jakthundar. Dessutom bedrev man också denna avel i syfte att göra rasen mer flockorienterad.
  • Under 1920-talet använde man sig av hundar av rasen american toy fox terrier som enligt sin rasstandard var alltför stora. Dessa korsade man med rat terrier för att skapa en lite mindre variant av rat terriern.

Rasen rasade i popularitet men gjorde snart comeback

Förr i tiden var rat terrier en väldigt populär hundras som var ett vanligt inslag på amerikanska gårdar. Under 1940- och 50-talen började dock antalet hundar av denna ras minska. Detta berodde på att lantbrukarna istället började använda sig av gifter för att utrota skadedjur av olika slag. Men ett mindre antal uppfödare fortsatte att avla på rasen tills den blev populär igen under 1970-talet.

Vid den här tidpunkten uppstod även två andra typer av rasen: american hairless terrier och decker hunting terrier. Den sistnämnda är en lite större hund som är duktig på att jaga och apportera i vatten. Den är dock inte en erkänd ras som det ser ut i dagsläget.

Så tar du hand om din rat terrier på bästa sätt

En rat tarrier är i grund och botten ganska enkel att ta hand om. Den kräver inte särskilt mycket pälsvård men däremot behöver den motioneras en hel del. Detta är trots allt en väldigt energisk hundras som har ett stort motionsbehov. Därför bör du bara skaffa en sådan här hund om du själv har en aktiv livsstil. Dessutom bör du vara medveten om att dessa hundar gärna gräver i trädgården.

Motion

En rat terrier är framavlad för att jobba och jaga. Den har därför en väldigt hög energinivå och ett stort motionsbehov. Allra helst bör du komplettera de dagliga promenaderna med att låta din hund springa omkring fritt i en inhägnad trädgård eller hundrastgård. Rasen är nämligen snabb och kan hoppa högre än vad man skulle kunna tro. Dessutom har de en stark jaktinstinkt och bör därför inte vara lösa på öppna ytor.

Rat terrier som hoppar över ett agilityhinder

Träning

Likt många andra terriers är rat terriern en väldigt intelligent och envis hundras. Dessa hundar kan också utveckla problembeteenden och bli destruktiva om de är uttråkade eller understimulerande. Även om rasen är envis är det väldigt viktigt att du tränar och socialiserar din hund från en tidig ålder.

När det kommer till träning bör du dock hålla träningspassen korta för att inte tråka ut din hund. Se också till att belöna hunden rikligt och att använda dig av positiv förstärkning snarare än andra träningsmetoder.

Skötsel

Rat terriern kräver inte särskilt mycket pälsvård men kan istället behöva skötas om på andra sätt. Till exempel bör du regelbundet kontrollera hundens öron för att säkerställa att de inte är smutsiga och att hunden inte har en öroninfektion. Du bör också borsta hundens tänder dagligen för att förebygga problem kopplade till dålig munhälsa.

Jämförelser med andra hundraser

Vill du få reda på hur denna hundras står sig jämfört med andra hundraser av liknande typ? Läs då vidare så jämför vi den med ett antal likartade raser!

Rat terrier eller jack russell terrier?

Funderar du på att skaffa en rat terrier eller jack russell terrier? Bägge dessa raser är aktiva och passar bäst ihop med en ägare som har en aktiv livsstil. Du bör också ha gott om tid och tålamod att träna din hund redan från valpåldern. Båda dessa raser har en stark jaktinstinkt och kan därför ha svårt att leva tillsammans med mindre husdjur.

Rat terrier eller chihuahua?

Står ditt val av hundras mellan rat terrier och chihuahua? Rat terriern är en aktiv ras som trivs bäst med en aktiv ägare. Den passar bra ihop med medelstora och stora hundar men lämpar sig mindre väl för hushåll med gnagare och andra mindre husdjur. Chihuahuan är istället ett bättre val av ras om du är lite mindre aktiv och inte har andra stora husdjur i hemmet. Den är mer av en sällskapshund medan rat terriern gärna vill jobba och jaga.

Rat terrier eller basenji?

Står ditt val av ras mellan rat terrier eller basenji? Basenjin är dels en lite större hund och är också känd för att inte skälla. Om du vill skaffa en hundras som inte skäller kan den därmed vara ett bra val. Samtidigt är den också ganska aktiv men kan vara lugn så länge som den motioneras och aktiveras tillräckligt mycket. Rat terriern är också väldigt aktiv och har en stor motor trots sin mindre storlek. Den har också en längre förväntad livslängd än vad basenjin har.

Rat terrier eller american toy fox terrier?

Vill du skaffa en liten hund och försöker välja mellan rat terrier och american toy fox terrier? Bägge dessa alternativ är små hundraser men bägge storleksvarianterna av rat terriern är större. När det kommer till temperamentet är dock en american toy fox terrier i mångt och mycket som en mindre version av foxterriern. Det är en typisk terrier som har mycket attityd trots sin ringa storlek.

Båda raserna är dock smarta och aktiva. Båda dessa raser kan också vara en utmärkt liten sällskapshund. Detta förutsätter förstås att deras motionsbehov tillgodoses.

Rat terrier som sitter ner

Vanliga frågor om rat terrier

Hur är en rat terrier?

En rat terrier är en liten hund med en stark jaktinstinkt. Den är framavlad för att jaga råttor och andra skadedjur. Rasen är därför alert, energisk och nyfiken. Den kan vara en bra sällskapshund om du socialiserar den tidigt och motionerar den väl.

Vad kostar en rat terrier?

En renrasig rat terrier kostar i runda slängar 20 000 kr att köpa som valp. Priset kan variera några tusenlappar beroende av vilken uppfödare du väljer att köpa valpen. Du bör välja en uppfödare som du gillar och har ett stort förtroende för.

Kan en rat terrier bo i lägenhet?

Ja, en rat terrier kan bo i en lägenhet eller i en annan mindre bostad. Detta är trots allt en ganska liten hundras som inte kräver ett särskilt stort utrymme. Däremot bör du vara medveten om att rasen har hög energi och behöver motioneras mycket.

Är rat terrier en bra hund för nya hundägare?

Nej, det finns bättre val av hundras än denna för förstagångshundägare. En rat terrier är trots allt väldigt intelligent och har en stark egen vilja. Den är inte heller särskilt villig att vara till lags och kan vara svårtränad om du är oerfaren.

Bör en rat terrier bo i ett hem med andra mindre husdjur?

Nej, du bör inte skaffa mindre husdjur om du äger en rat terrier. Rasen har nämligen en hög jaktinstinkt och kan därför vilja jaga djur som till exempel hamstrar, marsvin, möss och fåglar. Även katter och kattungar riskerar att ses som bytesdjur.

Är rat terrier och Teddy Roosevelt Terrier samma typ av hund?

Från början var detta en och samma ras, men under 1990-talet började man i USA göra skillnad på rat terrier och Teddy Roosevelt Terrier. Den sistnämnda rasen har lite längre ben och är i dagsläget inte erkänd av varken FCI eller SKK.

Liknande artiklar