Bra hundraser för nybörjare

Bästa hundrasen för nybörjare (och raser att undvika)

Om du aldrig tidigare har ägt en egen hund kan det verka vara ett stort steg att bli hundägare. Men att skaffa hund kan vara en väldigt givande erfarenhet om du klickar med din jycke. Det finns dock många raser att välja mellan och många aspekter att ta hänsyn till, såsom motionsbehov, mentalitet och pälsvård. Du bör även överväga att skaffa den bästa hundrasen för nybörjare, eller åtminstone en ras som inte kräver en väldigt erfaren och kunnig ägare.

Det första du bör ta reda på är om du överhuvudtaget är redo att skaffa hund. För även om hundar är oerhört trevliga krabater är det ett stort åtagande. Om du inte kan ta hand om din hund på alla sätt och vis under hela dess livstid, bör du helt enkelt inte bli hundägare. Men om du känner dig manad finner du nedan våra tips på lämpliga hundraser för nybörjare.

Den bästa hundrasen för nybörjare

Det är omöjligt att på förhand avgöra hur bra du kommer passa tillsammans med en viss hund. Men vissa hundraser är dock mer lämpade för förstagångshundägare än andra. Detta beror på deras generellt sett lugna temperament samt att de är lojala och lättränade.

När du funderar över vilken som är den bästa hundrasen för nybörjare bör du bland annat spana in följande raser:

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Terrier är kända för att vara fyllda av energi och bus. Men yorkshireterriern är dock en bra hundras för nybörjare som vill ha en lite mindre hund. De är väldigt lojala och kärleksfulla gentemot sina ägare, samtidigt som de kan vara lite vaksamma mot främlingar.

Dessa hundar mår bra av att få en ordentlig grundträning då de annars kan vara lite envisa. De kräver även en del pälsvård då pälsen regelbundet behöver borstas och trimmas.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labradoren är en av de mest populära och välkända hundraserna. Dessa medelstora hundar är lojala och kärleksfulla djur som även är smarta och lekfulla. De mår bäst av att bo tillsammans med aktiva familjemedlemmar som kan erbjuda dem mycket motion, träning och uppmärksamhet.

Labradorens energinivå är hög och i valpåldern kan de ställa till en del besvär om de är uttråkade. De svarar dock bra på träning och positiv förstärkning.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retrievern på minner i mångt och mycket om labradoren. Det är en utmärkt familjehund som är glad, lojal, kärleksfull och gillar att vara aktiv. Den fungerar bra med de flesta hundägare men kräver mycket motion för att må riktigt bra.

Likt labradoren behöver en golden retriever tränas regelbundet för att förebygga bus och problembeteenden. Detta är dock en lättlärd ras då golden retrievers gärna vill vara sina ägare till lags. De behöver också borstas en del för att motverka tovor i pälsen.

Pudel

Mellanpudel

Pudeln är en populär och välkänd hundras som är mångsidig och finns tillgänglig i flera olika storlekar. Dessa hundar anses vara väldigt smarta och anpassningsbara, och de svarar väldigt bra på träning. Pudlar funkar bra tillsammans med de flesta familjer, även barnfamiljer.

De behöver mycket mental och fysisk aktivering och behöver även regelbunden pälsvård.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en trevlig hundras som har ett lite valplikt utseende även i vuxen ålder. De har en medelhög energinivå och behöver regelbunden motion för att må bra. De behöver även viss pälsvård trots att deras pälsar endast är medellånga.

En cavalier king charles spaniel behöver likt andra hundraser tränas i grundlydnad. De svarar bäst på träning med positiv förstärkning och beröm. Denna hundras fungerar i regel bra med barn i alla åldrar.

Mops

Mops

Mopsen är en bra hundras för nybörjare som vill ha en lojal och avslappnad hund. Den har en öppen personlighet och fungerar vanligtvis bra med alla den möter. Dess päls är naturligt len och lätt att hålla ren, och tack vare sin ringa storlek behöver den inte en enorm trädgård att kuta runt i.

Det är dock viktigt att vara medveten om att mopsar är mer utsatta för vissa hälsoproblem. Två exempel på sådana är andningsbesvär och ögonproblem.

Papillon

Papillon

Papillon är en av de mest intelligenta och lättränade av de allra minsta hundraserna. De fungerar vanligtvis bra med alla familjer och familjemedlemmar. Detta är en anpassningsbar hundras med mycket energi och nyfikenhet. Dessa hundar behöver därför mycket motion men kan i stor utsträckning roa sig själva med bollar och olika slags aktiveringsleksaker.

Greyhound

Greyhound

Greyhounds är uppmärkstörstande hundar som inte kräver särskilt mycket pälsvård. De är ofta tystlåtna och lugna inomhus, samtidigt som de älskar att ge sig ut på äventyr utomhus. De är kända för sin snabbhet men ligger alltså gärna hemma och slappar när de inte är ute.

Som förstagångshundägare bör du dock känna till att denna ras har en utpräglad jaktinstinkt. Det betyder att de lätt kan få för sig att jaga katter och andra mindre djur.

Boxer

Boxer

Boxer är en bra hundras för nybörjare som är på jakt efter en medelstor hund med mycket energi. Dessa lojala hundar knyter an till sina ägare starkt och lämpar sig bäst för familjer med en aktiv livsstil. De behöver nämligen en hel del motion för att må som bäst.

De kan ofta vara ganska envisa och behöver därför mycket träning. I ung ålder kan de även vara lite hyperaktiva.

Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en mindre hundras som fungerar bra tillsammans med barn i alla åldrar samt andra husdjur. Deras päls är gör dem även till en bra hundras för allergiker. Till en början kan dessa hundar ofta vara lite reserverade mot främlingar. Med mycket socialisering i ett tidigt skede kan de dock utvecklas till väldigt vänliga och lekfulla jyckar.

Mindre bra hundraser för nybörjare (undvik dessa)

På samma sätt som det finns bra hundraser för nybörjare finns även mer utmanande raser. Dessa kan ibland vara mindre lämpliga för förstagångshundägare.

Några exempel på mer utmanande hundraser är:

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *