Lagotto romagnolo – den italienska tryffelhunden 

Lagotto romagnolo är en hundras från Italien som är känd för sin goda förmåga att finna tryffel. Det är en liten till medelstor hundras som har ett rustikt utseende och robust konstruktion. Rasens karaktäristiska päls är tät, krullig och ullig som ligger tätt lockig över kroppen.

Lagotton är en populär ras och en av dessa faktorer kan vara deras trevliga temperament och de är lättlärda. Man behöver dock vara medveten om att de är i behov av relativt omfattande pälsvård hela livet samt att de har ett relativt stort aktivitetsbehov, både vad gäller fysisk motion och mental aktivering.

Fakta om lagotto romagnolo

Mankhöjd hanar:43-48 cm
Mankhöjd tikar:41-46 cm
Vikt hanar:13-16 kg
Vikt tikar:11-14 kg
Rasklubb:Svenska Lagotto Romagnoloklubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Lagotto romagnolo är en hundras från Italien, närmare bestämt från provinsen Romagna i nordöstra delen av landet. På italienska betyder ordet lago ”sjö”, och rasnamnet kan därför översättas som vattenhund från Romagna. Rasen är gammal och har varit en arbetshund för befolkningen i hundratals år. Den är bland annat omnämnd av Eugenio Raimondi i skriften Delle Caccie som kom ut i Venedig 1630. På 1800-talet beskrevs rasen som “inget annat än en dålig liten pudel” och “en pudel med stänk av terrier”.

Lagotton är den norditalienska varianten av den alleuropeiska vattenhunden. Från början var nämligen lagotton en apporterande vattenhund. Den användes av fiskare som apportör till exempel vid andjakt och jakt på andra sjöfåglar i Romagnas marskland. Där förekom den främst runt Comacchio och Ravenna. Hundens storlek gjorde att den var var enkel att lyfta ombord i ekan ur vattnet. När sedan marsklanden i italien dikades ut under 1800-talet upptäckte man rasens goda förmåga att söka upp tryffelsvampen som växer under jord och så var deras nya arbetsuppgift född.

Efter andra världskriget dog rasen, som många andra hundraser, nästan ut. Under 1970-talet började man inventera de kvarvarande individerna och en återuppbyggnad av rasen påbörjades därefter. Detta skedde tack vare några entusiaster som professor Fransesco Ballota, doktor Antonio Morsiani och Quintino Toschi. Den italienska rasklubben bildades först 1988. Tre år senare godkändes rasen också av den italienska kennelklubben.

Rasen är internationellt erkänd av FCI sedan 1995. Samma år kom importerades också de första hundarna till Sverige. 1996 föddes den första valpkullen i Sverige. Den svenska rasklubben bildades 2000. Rasen är populär i Sverige och tillhör generellt en av de mest populära hundraserna i vårt land, dock inte de 20 mest populära raserna. I slutet av 2021 fanns det 5 833 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Närbild på en lagotto romagnolo som sniffar på en tryffel

Användningsområde och mentalitet

Som redan nämnts ovan är lagotton en tryffelhund vilket de gör på ett bra sätt tack vare sitt goda väderkorn och naturliga talang för sök. I sökarbetet blir det inte heller distraherade eftersom de inte längre har någon utbredd jaktlust. I sitt hemland och i Frankrike finns det till och med bruksprov för rasen.

Man ska vara medveten om att rasen kräver en hel del aktivering och är en arbetande ras. Rasen är aktiv, arbetsvillig och lättlärd vilket gör att den också passar för olika aktiviteter och hundsporter som spår och sök, agility och rallylydnad. Varför inte till exempel testa kantarellsök med din lagotto? Får hunden inte utlopp för sitt behov så kommer den, som de flesta hundar, att kunna hitta på saker på egen hand. Dessa små hyss är inte alltid uppskattade hos ägaren.

Hundar av rasen lagotto romagnolo är relativt sena i sin mognad och är både uppfinningsrika och driftiga. Hundarna bär gärna saker i munnen, tycker om att gräva och är generellt matglada och äter det mesta. De tycker generellt om att leka och kommer bra överens med andra hundar. Rasen är smart, självständig och signalkänslig och kan därför läsa av både människors och andra djurs signaler och kroppsspråk. Vissa lagottoägare beskriver att hunden kan vara envis och dragig i koppel, vilket kan förklaras med att det är arbetande hundar.

Lagotto romagnolo är en trevlig sällskapshund

Lagotto romagnolo anses också vara en trevlig sällskapshund. Det är ingen vakthund men kan varna om det kommer någon som den inte känner igen och de har lätt till skall. De är kärleksfulla, lojala och tillgivna sin ägare men också fogliga, sociala och lättsamma. De tycker om att vara med sin ägare och familj. Rasen beskrivs tycka om barn och passar därför bra som familjehund. De tycker generellt om vatten som kan ta sig olika uttryck.

Som med alla hundar krävs det att man socialiserar och miljötränar sin hund från tidig ålder. Med en bra uppfostran, tillräcklig motion och psykisk aktivering samt konsekvent hantering har man lagt en bra grund för att få en trevlig hund som passar i olika sammanhang.

Eftersom rasen är fortfarande relativt ung finns det avvikelser inom rasen när det till exempel gäller, tillgänglighet, pälskvalitet och karaktär. Det är därför viktigt som intresserad av rasen att träffar de tilltänkta föräldradjuren, ser protokoll från BPH och så vidare. Det gäller särskilt att vara uppmärksam när det gäller rädslor då detta är generellt starkt ärftligt.

Lagotto romagnolo

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en relativt frisk hundras men det förekommer vissa hudproblem, ögonsjukdomar och höftledsdysplasi (HD). Lagotton ingår därför i svenska kennelklubbens (SKK) hälsoprogram för just höftledsdysplasi. Det innebär att föräldradjuren ska ha känd HD-status innan parning kan ske. Hundarna har ofta mycket päls i örongångarna vilket kan göra att de drabbas av öronproblem. Man behöver därför uppmärksamma detta och rengöra ytterörat från hår och smuts för att minimera detta problem.

Pälsen är krullig, tät och har tjock men synlig underull. Den ska ha en något grov ytstruktur. Lockarna ska var fördelade över kroppen och svansen på ett jämnt sätt. På huvudet är pälsen inte lika tät men ska bilda ögonbryn, mustasch och skägg. Pälsen ska vara vattentät. Om hunden ska ställas ut ska den inte upplevas friserad eller utkammad utan vara naturligt lockig.

Pälsvården hos en lagotto romagnolo är relativt krävande under hundens hela liv eftersom pälsen växer hela tiden. Hundarna fäller sin päls men underullen faller inte av hunden som hos många andra pälsraser utan fastnar i täckhåret och bildar tovor. Man behöver därför avlägsna dessa på regelbunden basis med hjälp av till exempel en kam eller tovskär. Man klipper också hundens päls kort över hela kroppen förutom på huvudet där man behåller det lite längre. Som hundägare behöver man regelbundet ,ungefär en gång i månaden, gå igenom pälsen, göra en tovutredning och putsa den med en sax. Att maskinklippa hunden någon gång om året är inte tillräckligt men kan vara ett alternativt på sommaren.

Jämförelser med andra hundraser

Om du funderar på att skaffa en lagotto romagnolo rekommenderar vi dig att läsa igenom jämförelserna med andra raser nedan!

Lagotto romagnolo eller portugisisk vattenhund?

En portugisisk vattenhund och en lagotto romagnolo är på vissa sätt lika. Den förstnämnda är dock större än en lagotto. De har båda använts av fiskare i och vid vatten men är numera främst aktiva sällskapshundar. Lagotton används dock fortfarande som tryffelhund, en arbetsuppgift som de fick senare. Det är två smarta och uppfinningsrika hundraser som kräver en hel del aktivering, både fysisk och mental stimulans.

Lagotto romagnolo eller pudel?

Står ditt val mellan lagotto romagnolo eller pudel? Dessa två raser delar den ursprungliga arbetsuppgiften, nämligen att vara vattenapportörer. Det är dock främst aktiva familje- och sällskapshundar som passar för diverse olika aktiviteter och sporter. Det är också raser med växande pälsar vilket innebär att man som ägare behöver sköta och klippa den regelbundet hela hundens liv.

Lagotto romagnolo eller perro de agua español?

Bägge raserna kan ses som anpassningsbara och allsidiga. Medan lagotton är en tryffelhund där bruksprov finns i olika länder så är perro de agua español kanske en ännu mer allsidig hund. Förutom funktionsprov för rasens herde-, jakt- och vattenhundsegenskaper så används också rasen inom till exempel polis och räddningstjänst. Det är två aktiva, arbetsvilliga och lättlärda raser och kan varna och vakta om det kommer främmande personer.

Lagotto romagnolo eller barbet?

Väljer du mellan lagotto romagnolo eller barbet? Raserna delar liknande ursprungsuppgifter där de båda använts i vatten som bland annat apportörer. De är båda arbetsvilliga som passar för olika slags sporter. Raserna är även anpassningsbara och väldigt tillgivna sina ägare.

Lagotto romagnolo eller labrador?

Både lagotton och labrador retriever har använts som apportörer för fågel men labradoren används som detta vilket inte lagotton gör. De är båda anpassningsbara och arbetsvilliga vilket gör att de kan ses inom olika hundsporter. Labradoren används dock också som bland annat ledar- och  servicehund, narkotikahund och brukshund. Labradoren är också större än en lagotton och pälsvården är betydligt enklare hos labben. Båda raserna kräver en hel del fysisk motion men också mental aktivering och de tycker generellt om att bära på saker.

Lagotto romagnolo eller irish softcoated wheaten terrier?

Medan lagotton har använts som vattenapportör och sedermera tryffelhund så har irish softcoated wheaten terrier varit en jakthund. Detta är något som finns kvar i rasen men lagotton däremot har ingen större jaktlust. Det är företagsamma och uppfinningsrika hundraser men en irish softcoated wheaten terrier beskrivs ofta som mer tuff.

Hund som står vid ett vattenbryn

Vanliga frågor om lagotto romagnolo

När är en lagotto romagnolo fullvuxen?

Dessa hundar är vanligtvis fullvuxna på höjden vid cirka 8 till 12 månaders ålder. Du bör därför ta det lugnt med alltför belastande träning tills din hund har vuxit färdigt.

Hur mycket kostar en lagotto romagnolo?

En lagotto romagnolo kostar vanligtvis från 16 000 till 25 000 kronor. Priset varierar utifrån hundens uppfödare, stamtavla och ålder. Kontakta gärna flera olika uppfödare för att få en bra uppfattning om prisbilden.

Hur lång förväntad livslängd har en lagotto romagnolo?

En lagotto romagnolo blir ofta cirka 15 till 17 år gammal. Detta innebär att rasen har en förhållandevis lång medellivsslängd.

Hur mycket motion behöver en lagotto romagnolo?

Lagotto romagnolo är en hund som är måttligt aktiv. Den klarar sig därmed vanligtvis med cirka 45 till 60 minuters motion om dagen. Utöver detta kan du med fördel även is lagge din hund mental aktivering varje dag.

Är en lagotto romagnolo skällig?

Ja, denna hundras kan vara ganska högljudd och skälla en hel del. För att förhindra att din hund blir alltför skällig bör du därför försöka stävja tendensen att skälla överdrivet mycket. Samtidigt är lagotton en ganska lättränad hundras då den gärna vill vara sin ägare till lags.

Liknande artiklar