Cão da serra da estrela – den majestätiska boskapsvaktaren

Cão da serra da estrela är en kraftfull, stor men ändå rörlig hund från Portugal. Den beskrivs som rustik och majestätisk och kan väga upp emot 50 kg. Rasen finns i två olika hårlag: korthårig (pêlo curto) och långhårig (pêlo comprido). Rasen tillhör med andra ord såväl de korthåriga hundraserna som de långhåriga sådana. Karaktäristiskt för rasen är deras bakåtvridna öron och ibland deras herdekrok på svansen.

Detta är en bergshund, en boskapsvaktare som skyddar både boskap och gårdar mot rovdjur och tjuvar. Hundarna är modiga, alert och självständiga. Deras vaktinstinkt är stark och de anses därför inte vara en lämplig ras för en förstagångshundägare. De kräver både mycket miljö- och socialträning och en fast hand vilket i sin tur kräver både kunskap och erfarenhet hos ägaren.

Fakta om cão da serra da estrela

Mankhöjd hanar:65-72 cm
Mankhöjd tikar:62-68 cm
Vikt hanar:40-50 kg
Vikt tikar:30-40 kg
Rasklubb:Svenska Cáo Da Serra Da Estréla-Föreningen
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Cão da serra da estrela är en hundras från Portugal, närmare bestämt Serra da Estrela i den norra delen av landet. Där är den känd sedan lång tid tillbaka som en bergshund där de vistas över hela bergskedjan. Därför har rasen i Sverige åtminstone också tidigare kallats för estrela mountain dog. Rasnamnet betyder på portugisiska “hunden från stjärnbergen”. Hundarna kan också kallas för estrela eller serra, främst bland de som äger rasen.

Trots att man känt till hundrasen under en lång tid så vet man inte säkert dess ursprung. Man tror att det är en av de äldsta hundraserna på iberiska halvön. Rasen har bland annat beskrivits i en dikt av Bras Garcia de Mascarenhas i början av 1600-talet. Cão da serra da estrela deltog för första gången på hundutställning i Lissabon redan 1908. 1933 skrevs också rasstandarden och den är även internationellt erkänd av FCI.

Tack vare sina egenskaper har den från mitten av 1900-talet fått en ökad spridning. Den förekommer inte bara i hemlandet, där den är en stabilt populär ras, utan även i länder som USA, England, Brasilien och Finland. I hemlandet finns till exempel två klubbar som idag arbetar aktivt för att sprida kunskapen om denna ras och för bevarandet av rasen.

Det var först 1974 som den första hunden exporterades från Portugal och 1978 kom de första hundarna till de skandinaviska länderna. I Sverige är det en relativt ovanlig ras. I slutet av 2021 fanns det 55 hundar av den långhåriga varianten och 31 av de korthåriga som var registrerade hos Jordbruksverket. Även i hemlandet är den långhåriga varianten med populär.

Två hundar av rasen cão da serra da estrela

Användningsområde och mentalitet

Cão da serra da estrela är en boskapsvaktare, herde- och bergshund. De är trogna väktare av boskap som getter och får mot både tjuvar och rovdjur och gård och hem. Än i dag används hundarna som detta. Under 1980-talet använde den portugisiska marinen att använda hundarna i sitt arbete och det finns även terapihundar inom rasen. Rasen är i Sverige främst en sällskapshund men det förekommer individer som är till exempel eftersöks- och räddningshundar.

Rasen är intelligent, trogen och modig och har de egenskaper som krävs i bergen med sitt karga och kalla klimat. Hundarna är alerta, självständiga och lojala mot sin herde, ägare och familj. De är dock misstänksamma mot främmande personer. Uttrycket är lugnt, uppmärksamt och livligt och de anses vara väldigt barnkära och tålmodiga med barn.

Hundarna anses inte vara en lämplig förstagångshund. Detta på grund av sina egenskaper som starkt vaktinstinkt och självständighet vilket gör att de gärna löser problem på egen hand. De kräver en fast hand och som ägare behöver man ha både tillräcklig erfarenhet och kunskap. Hundarna kan ha lätt till skall och behöver mycket social- och miljöträning redan från valpåldern. Man bör också träna vardagslydnad tidigt för att hunden ska kunna bli en välanpassad vuxen hund.

Valp av rasen cão da serra da estrela

Hälsa och pälsvård

Cão da serra da estrela anses vara frisk men höftledsdysplasi (HD) förekommer, dock i en liten utsträckning. Hundarna kan uppnå en hög ålder och 12-14 år är inte ovanligt.

Som redan nämnts förekommer rasen i två olika hårlag. Oavsett så är strukturen på pälsen som gethår och ska vara kraftig, mycket riklig och något grov. Hundarna har underull som är fin, tät och riklig. Pälsvården är relativt lättskött och kräver endast regelbunden skötsel.

Vanliga frågor om cão da serra da estrela

Hur är rasen cão da serra da estrela?

Cão da serra da estrela är en intelligent, modig och alert hundras. De är misstänksamma mot främlingar men lojala mot sin ägare och familj. De har en stark vaktinstinkt och är självständiga vilket gör att de inte bedöms lämpliga som förstagångshund.

Liknande artiklar