Airedaleterrier – en hundras med stark vilja och mycket energi

Airedaleterrier är den största av alla hundar i sin kategori och kallas därför för ”Kungen bland terrier”. Dessa hundar har en stark vilja, mycket energi och en stor personlighet. De är också anpassningsbara men deras stora självständighet gör att detta inte är en särskilt bra nybörjarras.

Fakta om airedaleterrier

Mankhöjd hanar:58-61 cm
Mankhöjd tikar:56-69 cm
Vikt hanar:23-29 kg
Vikt tikar:18-20 kg
Rasklubb:Airedale terrier Gillet
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Airedaleterriern är alltså den allra största av alla terrier. Den har fått sitt namn från området Aire Valley i norra England. Där avlades dessa hundar först fram som en slags mångsidig allroundhund. Under 1800-talet var de populära bland de lokala fabriksarbetarna och bönderna. Dessa avlade på rasen i samma veva som den industriella revolutionen ägde rum.

Ursprunget till denna hundras hittar vi i flertalet olika raser, däribland otterhound. Även den numera utdöda hundrasen black and tan terrier ska ha funnits representerad i de ursprungliga blodslinjerna. Man tror även att irländsk terrier och bedlingtonterrier är två raser som kan ha varit inblandade i ursprunget.

Tack vare sin mångsidighet användes airedaleterriern ofta för att jaga utter samt skadedjur såsom råttor på bondgårdar och i fabriker. Hundarna hjälpte samtidigt till genom att skydda och valla boskapsdjur. På grund av sin storlek var den dock för stor för att användas som grythund.

Under andra världskriget användes rasen som vakthund, spejare, råttfångare, budbärare samt för att bära förnödenheter. Detta var uppgifter som dessa hundar utförde med bravur, tack vare sitt mod och sin intelligens. Faktum är att en airedaleterrier vid namn Jack efter sin död tilldelades Viktoriakorset för sin tappra insats. Denna hund lyckades nämligen leverera ett viktigt budskap om en begäran av förstärkning, trots att han hade blivit allvarligt splitterskadad.

Historiskt sett har rasen även använts som polishund. Detta innan den blev ersatt på posten av tysk schäferhund, en ras som var mer villig att vara till lags.

Airedaleterrier som hoppar över ett hinder

Om airedaleterrier som sällskapshund

Airedaleterriern är inte bara den största terriern utan anses ofta även vara den smartaste av dem alla. Tack vare sin intelligens och självständighet kan de bjuda på en stor personlighet. Dessa drag kan även vara utmanande att hantera för en oerfaren hundägare. Därför är detta inte den allra bästa förstagångshunden som finns.

En airedaleterrier trivs istället bäst tillsammans med erfarna hundägare som kan ge hunden mycket av sin tid och energi. Detta för att säkerställa att jycken motioneras tillräckligt och får utlopp för sin höga energinivå. En hund som inte får tillräckligt mycket motion och aktivering kommer att roa sig själv. Det leder till att hunden utvecklar problembeteenden av olika slag samt att den blir destruktiv.

Därför bör du säkerställa att du har gott om aktiveringsleksaker och annat att sysselsätta hunden med. Genom att trötta ut hunden med hjärngympa i form av spel och lekar kan du förebygga att den utvecklar ett destruktivt beteende.

Som du säkert har förstått vid det här laget är airedaleterriern ingen knähund. De är dock lojala gentemot sin familj och kan också vara väldigt tillgivna. Samtidigt är de också självständiga och gillar inte alltid att gosa, utan detta bör ske på deras villkor.

Det går inte att tvinga en airedaleterrier att göra något som den inte känner för. Därför är det bättre att träna med positiv förstärkning än att använda andra, tuffare träningsmetoder. Men om du lyckas fånga din hunds uppmärksamhet kan dess intelligens och energi vara till användning i olika hundsporter. Canicross är ett exempel på en hundsport där dessa hundar kan göra bra ifrån sig.

Vanliga frågor om airedaleterrier

Hur är rasen airedaleterrier?

Airedaleterriern är en hårt arbetande och självständig hund med mycket energi. Dessa hundar gillar precis som andra terrier att skälla, gräva och jaga smådjur och vilt.

Hur gammal blir en airedaleterrier?

En airedaleterrier har en förväntad livslängd på 10 till 12 år.

Liknande artiklar