Azawakh – en snabb och elegant vinthund från Afrika

Den väldigt snabba, eleganta och primitiva vinthunden azawakh kommer ursprungligen från Afrikas torra delar. Där används de bland annat för jakt och skydd, och är en viktig del i nomadernas liv. En soffpotatis som gärna sover under täcke inomhus och en hund som älskar att springa fritt utomhus. Häng med så får du veta mer om denna speciella hundras!

Fakta om azawakh

Mankhöjd hanar:64-74 cm
Mankhöjd tikar:60-70 cm
Vikt:15-25 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Som vi nämnde ovan kommer azawakh från Afrika. Detta är en vinthund vars typ finns avbildad på tusentals år gamla väggmålningar i de centrala delarna av Sahara. Det är alltså en av de äldsta vinthundarna som man känner till.

Uttorkningen av Sahara har dock gjort att de har förflyttat sig till mer gästvänliga och gynnsamma delar som Azawakhdalens sluttningar i Niger. Det är också därifrån den har fått sitt namn. Idag förekommer den främst, förutom i Niger, i Mali och Burkina Faso.

Där bor och lever de med folk som tuareger, peul och dahoussahaq ,som är jägare och jordbrukare. Rasen kallas för idi n´illeli av tuaregerna, vilket betyder de frias hund. Den anses vara en väldigt viktig del i nomadernas dagliga liv. En azawakh anses vara väldigt värdefull.

Med hjälp av sin syn jagar och fäller de djur som hare, struts och gasell. Jaktsättet är hetsjakt med 2-6 hundar i flock. Hetsjakt är inte längre tillåtet i de flesta europeiska länder. De används också som vakthund där de skyddar boskap mot olika slags rovdjur som hyena och lejon. De skyddar även lägrena mot fiender.

En azawakh kan komma upp till 60 km/h! De har dessutom otroligt snabb reaktionsförmåga och en extremt bra kroppskontroll. Rasen har kraftiga käkar med förstorade huggtänder.

Kom till Europa på 1960-talet

Azawakh kom till Europa först 1968 till forna Jugoslavien och Frankrike. Därför har man ansett att rasens hemland är just Frankrike, vilket egentligen inte stämmer. Då registrerades de först som sloughi azawakh. FCI valde dock 1981 att separera raserna och godkänna azawakh som en egen ras. Detta för att rasernas utseenden och karaktärer var så pass olika.

Azawakh beskrivs som en starkt utrotningshotad ras. Detta beror enligt vissa på att västvärlden önskar att den förändras för att passa in i dagens samhälle. Detta står dock i stark kontrast mot tuaregernas tusenåriga avelsarbete med rasen och deras stränga avelsprinciper.

Azawakh

Användningsområde

Som vi nämnt ovan används azawakh som jakt- och vakthund i Afrika. I Sverige används de inte som detta. Den är dock förekommande i lure coursing och hundkapplöpning. Detta är ett bra sätt för hundarna att få utlopp för sina instinkter.

En azawakh kan ha en ganska stor jaktinstinkt men de är däremot också väldigt lyhörda och relativt lättlärda. Det gör att jaktinstinkten kan tonas ner. Den tycker om långa promenader och gärna möjlighet att kunna springa lös, till exempel i en inhägnad rastgård.

En azawakh kan ibland tycka om någon form av lydnadsträning. De är intelligenta men kan också tröttna, särskilt om träningen blir för enformig. Hårda träningsmetoder uppskattas inte heller av dessa hundar. Det finns ekipage som tävlar i hundsporter som freestyle och agility. Man kan också se dem i utställningsringar runtom i världen.

Är azawakh en sällskapshund?

Rasen passar inte för alla utan kräver en kunnig ägare. Den är mjuk och lugn i sin hemmiljö och älskar sin familj. Den är lekfull, generös och tillgiven. Men den kan också vara mycket reserverad, nästan skygg, mot okända personer. De som inte tillhör hundens innersta krets kan därför inte räkna med att ens få klappa den utan den bestämmer själv om utomstående blir accepterade eller inte.

Den har också en stor jaktinstinkt och varnar tydligt när det kommer besökare till hemmet, tomten eller annat område som den anser vara sitt, människor såväl som djur. Om den känner sig hotad eller upplever att sin flock är hotad kan den gå till angrepp. Den anses också vara ganska krävande vad gäller uppfostran och passar därför bäst till en hundägare som har haft hund tidigare. Socialiseringen under tidig ålder är därför en viktig del i uppfostran men som också behöver fortsätta under hela hundens liv. Detta gäller särskilt om du tänkt ställa ut din hund.

Rasen brukar beskrivas som väldigt bekväm av sig och sover gärna med täcke över sig. De tycker inte om kallt eller dåligt väder utan gillar sol och värme. Detta är något som man också får tänka på och anpassa aktiviteter utomhus efter väder och kläder.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara frisk och robust. Detta är kanske svårt att förstå när man ser den långa smäckra kroppen som nästan ser utsvulten ut med synliga revben. Skador är dock ovanliga och en hög ålder är vanligt inom rasen.

Pälsen på dessa hundar är tunn och fin. De fäller sparsamt. En borstning i veckan räcker för att hålla pälsen på en azawakh frisk och sund.

Vanliga frågor om azawakh

Hur är en azawakh?

En azawakh är livfull, uppmärksam och tillgiven men väldigt reserverad mot okända människor. Den kan ha en stor jakt- och vaktinstinkt. Rasen anses vara väldigt bekväm av sig och tycker inte om kyla.

Liknande artiklar