Otterhound – den sällsynta utterjägaren från Storbritannien

Otterhound är en gammal hundras från Storbritannien. Den är ursprungligen en utterjägare men numera främst en sällskaps- och utställningshund. I Sverige är den väldigt sällsynt.

Detta är en stor och sund hund med raggig päls och ett majestätiskt huvud. Hundarna är uthålliga och är goda simmare med simhud mellan tårna. De beskrivs som snälla, varsamma och godmodiga hundar men kan vara bland annat svåra att dressera. Otterhound är en aktiv hundras som trivs bäst hos en ägare med en aktiv livsstil.

Fakta om otterhound

Mankhöjd hanar:ca 67 cm
Mankhöjd tikar:ca 60 cm
Vikt36-52 kg
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Otterhound är en hundras som kommer från Storbritannien. Det är en av de äldsta brittiska raserna. Det sägs att kung Johan av England hade sådana hundar redan på 1200-talet. Man vet dock inte om det är föregångarna till dagens otterhound eller om man syftade på olika hundar som användes till jakt på utter. Däremot finns det en beskrivning på hundar som stämmer in bättre på dagens ras som kom till under Edward II:s regeringstid på 1300-talet.

På 1800-talet fanns det fortfarande en stor variation inom rasen. När man sedan skulle skapa en mer homogen ras använde man olika lantrashundar men också strävhårig foxhound och griffon nivernais. De första renrasiga hundarna kom till USA i början av 1900-talet. I USA har rasen sedan utvecklats och stabiliserats och 1907 visades den för första gången på en utställning.

I Storbritannien är den registrerad som en sårbar inhemsk ras. Detta på grund av att man avlivade många hundar efter att uttern fridlystes 1978. Samma år kom de första hundarna till Sverige. Precis som i hemlandet är otterhound en sällsynt ras i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast sju hundar registrerade hos Jordbruksverket. Rasen är internationellt erkänd av FCI. Fler sällsynta hundraser hittar du i vår länkade artikel.

Närbild på en otterhound

Användningsområde och mentalitet

Otterhound har tidigare använts som jakthund på utter. I USA har den också använts för jakt på mink, tvättbjörn, puma och björn. Dessa hundar är stora och starka. De är uthålliga och är byggda för att klara av hårt arbete i vatten men också på land där de hellre galopperar än travar.

De är starka simmare och har simhud mellan sina tår. Du bör med andra ord inte ha några problem att lära din hund att simma om du väljer denna ras.

Hundarna arbetar i flock under jakten. De har även ett högt typiskt skall som hörs väl och ett utomordentligt luktsinne. Eftersom jakt på utter inte längre är tillåtet varken i hemlandet eller i Norden har rasen utvecklats till en mer aktiv sällskaps- och utställningshund.

Otterhound beskrivs som snälla och varsamma hundar med jämnt humör. I århundraden har hundarna levt i flockar med lite mänsklig inblandning. Detta har gjort att de kan vara svåra att anpassa till mer moderna sociala miljöer. De beskrivs också som svåra att dressera. Hundarna anses bara tillgivna, godmodiga och energiska. De är därför trevliga sällskapshundar men passar bäst för ägare som trivs med en aktiv livsstil.

Hälsa och pälsvård

Inom rasen förekommer det fall av höftledsdysplasi (HD). Livslängden är cirka 10-13 år men beror på individuella faktorer.

Pälsen är lång, mellan 4 och 8 cm, tät, hård, raggig men inte sträv. Pälsen består av täckhår och underull som båda kan ha en lätt oljig struktur vilket gör den vattentät. Man trimmar inte pälsen inför en hundutställning utan den ska visas på ett naturligt sätt.

Otterhound som visas på en hundutställning

Jämförelser med andra hundraser

Funderar du på att skaffa en otterhound? Då kan du vilja jämföra rasen med andra hundraser av liknande typ. Nedan finner du våra sådana jämförelser!

Otterhound eller spinone?

Väljer du mellan otterhound eller spinone? Spinone är en hundras från Italien och är en stående fågelhund och används som detta fortfarande. Bägge raserna är lämpliga för jakt i våtmarker och har sin typiska raggiga päls även om en spinone har en mer strävare päls. Det är båda starkt byggda hundar som är tillgivna. De är ungefär lika stora.

Otterhound eller airedaleterrier?

Funderar du på att skaffa otterhound eller airedaleterrier? Som otterhound kommer airedaleterrier från Storbritannien och man tror också att den är ett resultat mellan korsningar mellan just otterhound och lokala terriers. De har också använts som utterjägare men bägge raserna är numera främst sällskaps- och utställningshundar. Utifrån utseendet är de inte särskilt lika varandra och otterhound är också större än en airedaleterrier.

Vanliga frågor om otterhound

Hur är en otterhound?

En otterhound är ursprungligen en jakthund och beskrivs vara en aktiv, energisk och snäll hundras. De är tillgivna men kan vara svåra att dressera och anpassa till en mer modern social miljö.

Liknande artiklar