Bedlingtonterrier – en lekfull och lojal hund i fårakläder

Bedlingtonterrier är beskrivs ibland som en hund i fårakläder. Detta kommer sig från att dessa hundar ser ut som får. Rasen har fått sitt namn från den engelska gruvstaden Bedlington. Denna stad i norra England är den plats som dessa jyckar härstammar från.

Dessa hundar används idag som sällskapshundar och är väldigt trevliga sådana. Med det sagt är de också larmande vakthundar och väldigt beskyddande gentemot sina nära och kära. Dessutom är de skickliga på olika hundsporter och är en aktiv hundras. Detta är ett utmärkt val av hund om du är en aktiv hundägare som vill ha en lekfull och lojal hund som inte fäller.

Fakta om bedlingtonterrier

Mankhöjd:ca 41 cm
Vikt:ca 8-10 kg
Rasklubb:Skandinaviska Bedlingtonklubben
Rasgrupp:Grupp 3 ( Terrier)

Historia

Bedlingtonterriern är en väldigt unik och fårliknande hundras. Denna ras härstammar från England. Engelska smeder och gruvarbetare avlade under 1800-talets början fram en arbetande terrier. Dessa hundar var skickliga på att jaga råttor, hare, räv och grävling. De var dessutom väldigt modiga och detta utnyttjades tyvärr för kampsport.

Den allra första hunden av denna ras bar namnet Piper. Hunden föddes 1825 och sägs ha jagat grävling även i 14-årsåldern. Vid denna tidpunkt sägs han dock ha varit såväl blind som tandlös. I början av 1800-talet trodde man faktiskt att bedlingtonterriern var den allra snabbaste och smartaste hundrasen. Idag vet vi dock att greyhounden är den snabbaste av alla hundraser.

Med tiden kom rasen att flytta in på brittiska herrgårdar. Tidigare förekom den främst i kolgruvor och spikfabriker, men till slut fick även den brittiska eliten upp ögonen för rasen. De använde dessa hundar som sällskapshundar och gjorde dem till en del av sin eleganta livsstil.

I England bildades en rasklubb för rasen år 1877. Sedan dess har den spritt sig och blivit populär världen över. Än idag är invånarna i Bedlington väldigt stolta över sin stora export.

Under 1900-talet valde man att korsa in vinthunden whippet i denna ras. Det medförde att såväl rasens temperament som dess utseende förändrades. Man tror dock även att bedlingtonterriern i viss utsträckning delar gener med raser såsom irish softcoated wheaten terrier, kerry blue terrier och dandie dinmont terrier. Rasen rör sig graciöst med ett kort och spänstigt steg. Den kan dock även springa otroligt snabbt när situationen så kräver.

En bedlingtonterrier som ligger i gräset med valpar

Så bör du ta hand om din hund

En bedlingtonterrier är en energisk hund med en tjock päls som påminner om flossat lin. Den har också ett päronformat huvud med en djup och rundad men smal skalle. Även huvudet är pälsbeklätt. Om du är på jakt efter en hundras som inte kräver särskilt mycket pälsvård är detta inte rasen för dig!

Pälsen på dessa hundar växer nämligen väldigt snabbt. Därför behöver du klippa den ungefär varannan månad. Detta bör ske med ungefär 6 till 8 veckors intervall. Du kan förstås lära dig att klippa hunden själv hemma, men du kan även välja att låta en professionell hundtrimmare göra detta. Hundens päls behöver dessutom kammas och borstas åtminstone en gång i veckan.

En bedlingtonterrier har mycket energi och behöver regelbunden motion. En hund av denna ras leker gärna i trädgården och kan med fördel följa med på en löptur eller längre promenad. Efteråt är den dock mer än nöjd med att lägga sig i soffan och slappa lite grann. Detta så länge som den får sin fysiska och mentala aktivering.

Dessa jyckar kan skälla en hel del. Skällandet och diverse problembeteenden kan förstärkas om hundens basala behov när det kommer till motion och aktivering inte tillgodoses.

Jämförelser med andra hundraser

Bedlingtonterriern är som bekant en terrier, även om den måhända inte är en typisk sådan. Men hur står den sig då i jämförelse med andra liknande hundraser? Fortsätt att läsa så ska vi berätta detta för dig!

Bedlingtonterrier eller whippet?

Dessa bägge raser har nog fler skillnader än likheter. De är bland annat inte särskilt lika varandra rent utseendemässigt. Medan bedlingtonterriern är just en terrier tillhör whippet vinthundarna. Båda raserna kan anses vara gamla raser.

De bägge raserna tycker också om att röra på sig. En bedlingtonterrier kan till exempel synas på agilityplanen, vilket en whippet också kan göra. Whippet har avlats fram till kapplöpning och harjakt och rasens officiella arbetsprov är därför inom lure coursing vilket är just jakt efter ett konstgjort byte.

Båda hundarna används dock också ofta som sällskapshundar. En whippet är upp till en decimeter högre än en bedlingtonterrier. Medan bedlingtonterriern kan väga cirka 8-10 kg kan en whippet väga mellan 9-19 kg. Pälsen på en whippet är mer lättskött än på en bedlingtonterrier.

Bedlingtonterrier eller irish softcoated wheaten terrier?

Båda raserna har funnits relativt länge. De används främst som sällskapshund i Sverige idag men kan också förekomma i olika hundsporter som agility och lydnad. En irish softcoated wheaten terrier används också vid jakt och eftersök, till skillnad från bedlingtonterriern. Den är också några centimeter högre i mankhöjd och kan däremot väga dubbelt så mycket.

Bedlingtonterrier eller lakelandterrier?

Bedlingtonterrier och lakelandterrier har många likheter med varandra. Båda raserna kommer ursprungligen från England och kan anses vara raser som funnits länge. Dessutom älskar båda raserna att röra på sig. De används främst som sällskapshundar men passar utmärkt för aktiviteter och sporter som agility och lydnad.

De har ungefär liknande mankhöjd och vikt men bedlingtonterriern är aningen större. Den fäller inte men det gör en lakelandterrier. Båda raserna kräver också en fast och konsekvent uppfostran för att inte bli odrägliga längre fram.

Vanliga frågor om bedlingtonterrier

Hur är en bedlingtonterrier?

En bedlingtonterrier är en hund med stort självförtroende och mod. Till temperamentet är den vänlig och vanligtvis fridfull gentemot andra husdjur. De kan dock ibland hamna i gräl med främmande hundar och vara skeptiska mot främlingar.

Varför välja bedlingtonterrier framför andra raser?

Bedlingtonterriern är en mångsidig hund som passar många hundägare. Den springer gärna i full fart på öppna ytor och är en ganska aktiv ras. Detta gör att många föredrar denna hundras framför andra raser.

Vad kostar en bedlingtonterrier?

En bedlingtonterrier kostar cirka 15 000-18 000 kr.

Hur många bedlingtonterrier finns det i Sverige?

År 2000 fanns det 649 registrerade bedlingtonterrier i Sverige enligt Jordbruksverkets statistik.

Liknande artiklar