Irish softcoated wheaten terrier – en vetefärgad irländare

Irish softcoated wheaten terrier är en medelstor hundras från Irland. Oftast kallas de bara för ”wheaten” vilket anspelar på den unika och vetefärgade pälsen. Hundarna är robusta, aktiva och kompakta. Denna ras är dessutom en av hundraserna med skägg.

De har tidigare använts som gårds- och jakthund men är numera främst en aktiv sällskapshund som passar för olika slags hundsporter och aktiviteter. Detta är aktiva och livliga hundar som har både en stark egen vilja, är påhittiga och har gott självförtroende. Som ägare krävs det pondus, tid och engagemang för att få en trevlig vuxen hund.

Fakta om irish softcoated wheaten terrier

Mankhöjd hanar:46-48 cm
Mankhöjd tikar:43-46 cm
Vikt hanar:16-18 kg
Vikt tikar:14-16 kg
Rasklubb:Svenska Wheatenterrierklubben
Rasgrupp:3 (Terrier)
Irish softcoated wheaten terrier

Historia

Irish softcoated wheaten terrier är en hundras som namnet antyder kommer från Irland. Det råder lite oklarheter om rasens ursprung. Man vet dock att det har funnits långbenta hundar av terriertyp under en lång tid på Irland.

Redan för 200 år sedan har soft-coated dogs blivit omnämnda i gamla skrifter. Man har bland annat sett en hund som identifierats som en wheaten på en målning från 1843. Detta kan vara ursprunget till dagens ras. Rasen har ett släktskap med den irländska terriern vilket skett genom olika korsningar mellan dem.

I hemlandet användes hundarna av lantbrukare till olika slags sysslor på gårdarna. De höll bland annat efter skadedjur som råttor, vaktade gården men jagade även djur som utter och grävling. Rasens goda jaktegenskaper gjorde att rasen blev populär när de uppmärksammades i samband med jaktprov 1932.

Fem år senare erkändes rasen av den irländska kennelklubben. Efter detta har den stadigt ökat i popularitet, även i Sverige och har tidigare varit en av de mest populäraste hundraserna. Den första hunden kom till vårt land redan 1965. I slutet av 2021 fanns det 4 658 hundar som var registrerade i Jordbruksverkets register. Rasen är också internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Som redan nämnts har irish softcoated wheaten terrier tidigare använts som gårds- och jakthund. Numera är det främst en sällskapshund men kan också ses som en mångsidig sådan. Vissa använder dock hunden som stötande hund vid jakt på hare och rådjur. De används också i jaktlaget utifrån sin goda förmåga att spåra skadeskjutet vilt eller vid eftersök på trafikskadat vilt.

Jaktinstinkten varierar mellan olika individer. De har ett gott luktsinne. Vissa hundar uppvisar också goda vallningsegenskaper. Det finns även individer som tränar och tävlar i viltspår, agility, bruks och lydnad.

Rasen är sportig, livlig, ganska tuff och självständig. De har ett stort självförtroende och en stark egen vilja. De kan vara företagsamma, nyfikna och ofta hitta på egna idéer. Om den ska till exempel vara ensam i trädgården så behöver den vara ordentligt inhägnad.

De är även mycket intelligenta och lär sig fort. Som ägare behöver man både vara envis och ha pondus för att få den hund som man vill och för att den ska bli en välanpassad vuxen individ. Det kräver också en hel del tid, engagemang och ett sinne för humor. Man brukar säga att en irish softcoated wheaten terrier antingen blir klassens stjärna eller det svarta fåret på brukshundsklubbens kurs och vilket det blir beror till stor del alltså på ägaren.

Irish softcoated wheaten terrier är tillgivna och lojala som försvarar utan att vara aggressiva. De är sociala och tycker om människor. Den är därför en trevlig familjehund. Hundarna beskrivs ha ett bra temperament men de mentala egenskaperna kan variera mycket inom rasen. Om du är intresserad av att skaffa en hund så bör du vända dig till en uppfödare som dels är medlem i rasklubben och dels deltar i klubbens kurser och uppfödarseminarier. Föräldradjuren bör mentalbeskrivas innan de går i avel.

Irish softcoated wheaten terrier

Hälsa och pälsvård

Generellt är irish softcoated wheaten terrier en frisk ras som kan bli gamla. De kan vara friska och pigga ända upp till 12-13 år. Inom rasen förekommer det vissa problem med magen, njurar och hudåkommor. Man bör röntga de hundar som är tänkta att gå i avel.

Pälsen hos en vuxen hund ska vara enkel, mjuk och silkig. Underull får endast finnas på öronen. Det kräver en hel del skötsel då den måste kammas, badas och klippas regelbundet. På en valp genomgår pälsen flera olika stadier av både färg och struktur innan de får sin vuxenpäls vilket sker mellan 18 månader och 2,5 år. Under bytet kan man behöva kamma hunden 2-3 gånger i veckan. I övrigt räcker det oftast med att kamma ordentligt en gång i veckan.

Man bör bada hunden minst var tredje eller fjärde vecka. Dessutom bör man klippa pälsen 4-5 gånger om året. Hunden fäller inte sin päls. Pälsen kan fungera bra för en del allergiker men det är individuellt hur människor tolererar det.

Irish softcoated wheaten terrier eller irländsk terrier?

Funderar du på att antingen skaffa en irish softcoated wheaten terrier eller en irländsk terrier? Raserna delar både ursprung och släktskap med varandra. De har båda använts som gårds- och jakthund men ses numera främst som aktiva sällskapshundar. Båda passar för en rad olika hundsporter och aktiviteter. Irländsk terrier har precis som wheaten egenskaper i form av nyfikenhet, självsäkerhet, lättlärdhet och ett sinne för humor.

Irish softcoated wheaten terrier som ligger ner i gräset

Vanliga frågor om irish softcoated wheaten terrier

Hur är en irish softcoated wheaten terrier?

En irish softcoated wheaten terrier är en sportig, livlig och nyfiken hund som har en stark egen vilja och kan hitta på egna idéer. De är även intelligenta och kräver både tid, engagemang och pondus för att få en välanpassad vuxen hund.

Vad kostar en irish softcoated wheaten terrier?

En irish softcoated wheaten terrier kostar cirka 20 000-25 000 kronor.

Liknande artiklar