Dogue de bordeaux – den muskulösa franska hundrasen

Dogue de bordeaux är hundrasen med ett stort och rynkigt huvud. Det är en stor ras där hanarna väger minst 50 kg. Detta är en gammal fransk hundras som har haft ett brett användningsområde. Det är en trevlig sällskapshund som är trogen sin familj men kräver en konsekvent och tålmodig träning och en ägare med stor hunderfarenhet.

Rasen kallas ibland för fransk mastiff. Läs mer nedan om denna gamla ras!

Fakta om dogue de bordeaux

Mankhöjd hanar:60-68 cm
Mankhöjd tikar:58-66 cm
Vikt hanar:Minst 50 kg
Vikt tikar:Minst 45 kg
Rasklubb:Klubben för gårds- och boskapsvaktare
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Dogue de bordeaux kommer från Frankrike och är en av landets äldsta raser. Den beskrivs redan från 1300-talet, då i en bok om jakt av Gaston Fébus, greve av Foix. Man tror att rasen är en ättling till de molosser som fanns under romartiden och som spreds till andra delar av Europa när det romerska riket expanderade.

Under 1800-talet levde fortfarande dessa hundar i ett begränsat område och var nästintill helt okända utanför Akvitanien. Det är en region i sydvästra Frankrike där hundarna kallades för Dogue de Aquitaine. Regionen var ett eget kungadöme innan det blev en del av Frankrike och regionhuvudstaden är just Bordeaux, därav rasens nuvarande namn.

Rasen visades för första gången på en hundutställning i Paris 1863. Den förekom då i flera olika typer: Toulouse-, Paris- och Bordeauxtyp. Dessa tre olika typer var helt olika när det gällde vikt, huvud och mankhöjd och diskussioner förekom om vilken typ som man skulle avla på.

Den första beskrivningen av rasen kom faktiskt redan 1896 och har sedan dess anpassats. Det var 1910 som man på riktigt började diskutera hur rasstandarden skulle se ut varpå en rasklubb bildades av professorn Kunstler och veterinären Megnin. Rasklubben fanns dock endast i tre år men sedan bildades två rasklubbar i städerna Paris och Bordeaux.

Sveriges första dogue de bordeaux kom till landet 1992

I samband med de två världskrigen minskades rasen kraftigt och diskussionerna om rasstandarden stannade upp. 1926 återupptogs arbetet med rasstandarden. Man godkände då två olika typer av rasen, en lite smalare och en som blev dogue de bordeaux som vi känner igen den. Efter andra världskriget var rasen nästan utrotad men fick en nystart under 1960-talet. Nya rasstandarder har sedan utformats och den senaste kom så sent som 2007.

Den första individen kom till Sverige 1992 och den första kullen i landet föddes två år senare. Rasen är erkänd av FCI.

En dogue de bordeaux som står i ett vattenbryn

Användningsområde och mentalitet

Rasen har haft ett brett användningsområde. Under medeltiden användes hundarna för att driva och vakta boskap. De har också använts som krigs-/stridshund, jakthund på högvilt, för att vakta hem, arbetshund i slakterier och för djurhetsning och hundslagsmål. Numera är den dock främst en sällskapshund. Den har dock ett väl utvecklat luktsinne vilket man med fördel kan använda i olika sorters spåraktiviteter.

Rasen kan vara envis och behöver få rätt motivation men är snabblärd. Den vill också vara till lags men behöver en konsekvent och tålmodig träning för att bli en välanpassad vuxen. Rasen mognar sent, både fysiskt och mental, jämfört med andra hundraser. Många anser att en dogue de bordeaux inte är en lämplig första hund, dels på grund av sina egenskaper och dels för sin storlek och kraftfullhet. Det finns många hundraser för nybörjare som anses vara mer lämpliga för förstagångshundägare.

En dogue de bordeaux är trogen sin familj och tycker inte om att vara ifrån familjen under längre stunder. Den kan vara reserverad mot främmande personer. Den har en vaktinstinkt och skyddar därför både familjen och sitt revir. Rasen är lugn, har ett jämnt humör och är modig med en hög retningströskel. Den är vaksam men inte aggressiv. Hanarna kan vara en aning dominanta.

Om man tränar och socialiserar en dogue de bordeaux på ett bra sätt anses den vara väldigt bra med barn. Den accepterar även andra djur i familjen, förutsatt att de träffats redan i ung ålder och växt upp tillsammans.

Hälsa och pälsvård

Vissa hundar av rasen dogue de bordeaux kan väga för mycket. Detta är också en hundras med rynkor, och om en hund har för tjocka och många rynkor i ansiktet kan det ha en negativ inverkan på hundens ögon. De kan även få hudinfektioner i hudvecken, vilket gör att man regelbundet bör rengöra dessa hudveck. Det förekommer även höftleds- och armbågsdysplasi vilket gör att man bör röntga dessa innan hunden kan gå i avel. Rasen finns även med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) där fokus ligger på ögonstatus och sund anatomi.

Dessutom kan hundar av denna ras även få andningsbesvär. Detta beror på att dogue de bordeaux är en av de hundraser som har en platt nos.

Rasens päls är dubbel. Den bör borstas regelbundet, särskilt när den fäller. Pälsen är dock relativt lättskött. Man måste torka pälsen om den blir blöt. Detta då fukten kan stanna kvar länge och skapa hudproblem.

Närbild på en dogue de bordeaux och dess platta nos

Jämförelser med andra hundraser

Funderar du på att skaffa en dogue de bordeaux eller någon annan hundras? Nedan finner du jämförelser mellan denna ras och vissa liknande raser!

Dogue de bordeaux eller bullmastiff?

Ska du skaffa dogue de bordeaux eller bullmastiff? Vid första anblicken kan dessa bägge raser vara relativt liknande. De är bland annat ungefär lika höga i mankhöjd. De båda raserna kan också ha problem med bland annat huden, ögonen, höfterna och armbågarna. Båda raserna används nuförtiden främst som sällskapshund. De är båda trofasta och har lättskötta pälsar. En bullmastiff anses dock vara en mer lämplig första hund än en dogue de bordeaux.

Dogue de bordeaux eller cane corso?

Funderar du på om en dogue de bordeaux eller en cane corso är rätt hund för dig? Även dessa raser delar många likheter. De härstammar båda från de gamla romerska molosserhundarna och har haft ungefär samma användningsområde som bland annat vakt- och jakthund på högvilt. De är ungefär lika stora vad gäller mankhöjd och bådas pälsar är lättskötta. Ingen av raserna anses vara lämplig för den som ska köpa hund för första gången.

Dogue de bordeaux eller rottweiler?

Ska du välja en hundras och valet står mellan dogue de bordeaux eller rottweiler? Båda raserna har en gammal historia som kommer ända från romartiden. Båda raserna anses vara sällskapshundar men en rottweiler är också en tjänste- och brukshund som behöver ett aktivt liv. Spåraktiviter såsom viltspår passar för bägge raserna. Det är två kraftfulla och modiga raser som behöver en erfaren och kunnig ägare för att de ska bli välanpassade vuxna. De är ungefär lika höga i mankhöjd. En rottweiler har inte rynkigt ansikte som en dogue de bordeaux har.

Dogue de bordeaux eller mastiff?

Funderar du på att skaffa en dogue de bordeaux eller mastiff? Dogue de bordeaux och mastiff har flera likheter med varandra. Som många andra hundar utrotades nästan raserna efter andra världskriget men båda återhämtade sig. Båda raserna har under historien haft många olika användningsområden såsom stridshund, vakthund och jakthund. De används dock främst som sällskapshund nuförtiden. Det är båda stora hundar i både mankhöjd och vikt.

Dogue de bordeaux eller boerboel?

Väljer du mellan dogue de bordeaux eller boerboel? Det första man kan klarlägga är att boerboel är en hundras som inte är registrerad varken i den svenska kennelklubben (SKK) eller internationellt av FCI. Båda raserna har använts som vakthund. En dogue de bordeaux är mer lämpad som sällskapshund då en boerboel måste få arbeta. De vill båda vara till lags men en dogue de bordeaux beskrivs som mer envis.

Fransk mastiff som står på en äng

Vanliga frågor om dogue de bordeaux

Är dogue de bordeaux en bra familjehund?

En dogue de bordeaux kan vara en trevlig familjehund. Många anser dock att den inte är lämplig som en första hund utan kräver en ägare med stor hunderfarenhet. Rasen kräver träning och socialisering för att bli en välanpassad vuxen individ.

Hur mycket kostar en dogue de bordeaux?

Priset på en dogue de bordeaux ligger på cirka 12 000-16 000 kr. Med det sagt finns såväl billigare som dyrare valpar av denna ras att köpa. Priset varierar bland annat beroende på föräldradjurens meriter och vilken uppköpare du köper din valp av.

Hur länge växer en dogue de bordeaux?

En dogue de bordeaux är stor och växer därför längre än de flesta andra hundraser. Den når ofta sin fulla storlek vid omkring 19 månaders ålder.

Vad är Hooch för ras?

Hunden i filmen Turner & Hooch från 1989 är en dogue de bordeaux. Filmen blev även tv-serie 2021 och även i den spelas rollen av en hund av denna ras.

Liknande artiklar