English toy terrier – den lilla brittiska råttfångaren

English toy terrier är en ädel och finlemmad mindre hund. De är eleganta och har spänstiga steg. Öronen är ett av deras karaktäristiska tecken och har formen av en ljuslåga. De är relativt ovanliga i Sverige men är en gammal brittisk hundras. De har tidigare fångat råttor men är numera en aktiv sällskaps- och familjehund som mår bäst hos en aktiv familj. De har ett balanserat temperament, är vakna och sportiga som passar för olika slags sporter inom hundvärlden.

Fakta om english toy terrier

Mankhöjd:25-30 cm
Vikt:ca 2,7-3,6 kg
Specialklubb:Svenska Terrierklubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

English toy terrier (ETT) kommer från Storbritannien och är en av de äldsta brittiska dvärghundsrasen. Ursprunget kommer från black and tan-terriern, ett ursprung som de delar med många andra terrierraser. Rasen har varit känd under olika namn såsom miniature black and tan terrier och black and tan toy terrier. 1960 ändrades dock namnet av den engelska kennelklubben till det nuvarande english toy terrier (black and tan). Under 1700-talet förädlades rasen genom att man korsade in mindre vinthundar.

Under 1800-talet förde urbaniseringen med sig problem med råttor i Storbritannien. Man använde då terriers genom att de effektivt utrotade dessa skadedjur. Man anordnade matcher på pubarna där hundarna skulle döda så många råttor som möjligt. 1822 kom sedan första djurskyddslagen i landet varpå en gradvis övergång till utställningshundar skedde.

1861 och året efter fanns black and tan terrier med och tävlade men i olika klasser utifrån sin vikt. Den minsta varianten erkändes efter ett tag som en egen ras och kallades då för miniature black and tan terrier. Efterfrågan på mindre hundar ökade och hundarna blev därför mindre och mindre. Dessa hundar var dock inte friska och rasen var därför nära att bli utrotad. Uppfödarna lyckades att rädda rasen och hundarna blev större. 1938 bildades rasklubben och som vi nämnt ovan fick rasen sitt nuvarande namn 1960.

English toy terrier är en sårbar ras med en liten avelsbas

English toy terrier anses av hemlandet som en inhemsk sårbar ras. Avelsbasen är liten vilket gör att man har öppnat stamboken för särskilda manchesterterriers från Kanada och USA. I USA anses till exempel ETT och manchesterterriern som samma ras med två olika storlekar. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Rasen kom till Sverige 1958. Under 1960- och 1970-talet låg registreringssiffrorna på 45-60 hundar innan det blev en stark nedgång. Under 2000-talet började uppfödarna med arbetet med rasen och antalet svenskfödda hundar har sedan ökat kontinuerligt. I slutet av 2022 fanns det 152 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

English toy terrier som ligger på en säng

Användningsområde och mentalitet 

English toy terrier har tidigare varit trogna följeslagare till både det brittiska och norska kungahuset. Rasen har som vi tidigare nämnt använts som skadedjursutrotare. Numera är det främst en sällskapshund. Det finns dock hundar som bland annat har utbildats till terapi- och rehabhund. ETT är en aktiv ras som gärna hänger med på det mesta, bland annat långa promenader, viltspår och tricks. Hundarna stannar dock gärna hemma när det regnar eller när det är för kallt då rasen generellt älskar värme. Det gör också att den kan behöva ett värmande hundtäcke vid kalla temperaturer.

Rasen är dessutom sportig, snabb, smidig och orädd med en bra balans vilket gör att den passar för hundsporter som till exempel agility och freestyle. Yngre hundar är oftast mycket energiska och behöver därför aktiveras utifrån det. Hundarna fungerar väl i ett par eller grupp men helst med andra hundar som är av liknande storlek. Det är viktigt att lära hunden att kunna vara ensam under kortare stunder.

Rasen anses vara väl lämpad för det moderna stadslivet. Den har ett balanserat temperament, är intelligent och glad. Dessutom är de nyfikna och tillgivna. Det är en vänlig hundras mot familjen och bekanta men vissa individer har en tendens att vakta. Det kan ta en stund för hunden att acceptera främlingar.

Hundarna har ett gällt skall som fungerar bra som alarm. De beskrivs dock inte som skälliga. Rasen beskrivs som en bra, alert och vaken familjehund. Rasen ska inte vara obefogat nervösa och aggressivitet är mycket sällsynt.

Hälsa och pälsvård

English toy terrier är generellt en frisk och sund ras. De kan vanligtvis bli ganska gamla, cirka 11-14 år. Vissa hundar har blivit 16-17 år. Det förekommer patellaluxation och katarakt.

Pälsen ska vara kort, tät, slät och blank. Hundarna har ingen underull vilket gör att de kan frysa när det är kallt ute. Pälsvården är minimal.

Jämförelser med andra raser

Funderar du på att kanske skaffa en english toy terrier? Om så är fallet gör du bäst i att jämföra rasen med andra raser som liknar denna. Läs vidare för att ta del av några sådana jämförelser!

English toy terrier

English toy terrier eller dvärgpinscher?

Dessa hundar påminner en del om varandra till utseendet men english toy terrier väger generellt mindre än en dvärgpinscher. Det är två gamla hundraser som har båda varit råttfångare. Numera är de främst sällskapshundar som tycker om aktivering på olika sätt. Det är också två friska hundraser som kräver minimal pälsvård.

English toy terrier eller italiensk vinthund?

Även dessa hundraser påminner om varandra. Den italienska vinthunden är dock både aningen högre och väger något mer. Det är två raser som främst är sällskapshundar men finns representerade i olika hundsporter. Det är glad och livliga raser som delar sin oräddhet, särskilt för höga höjder.

English toy terrier eller dobermann?

Dobermann är en betydligt större och tyngre hundras än ETT. Medan english toy terrier är främst en sällskapshund så är dobermann en mer utpräglad bruks- och tjänstehund. Det är två aktiva och glada hundraser som kräver, som alla hundar, aktivering på både det fysiska och mentala planet.

Vanliga frågor om english toy terrier

Hur är rasen english toy terrier?

English toy terrier är en alert, intelligent och aktiv hundras. Dessa hundar är glada, nyfikna, snabba och orädda. De hänger med på det mesta men kan vakta och skälla.

Liknande artiklar